Van Zelfverwaarlozing naar Zelfzorg

098 - Van Zelfverwaarlozing naar Zelfzorg

Sep 22, 2023

Een belangrijke vaardigheid voor iedere Gelukkige Eter is leren hoe je het verschil kunt ervaren tussen emotionele honger en fysieke honger... Je zult blind moeten kunnen vertrouwen op de signalen die je lichaam je geeft ten aanzien van honger en verzadiging. En je zult deze signalen goed moeten leren interpreteren. Je zult fysieke honger moeten leren onderscheiden van emotionele honger.

En om dat te kunnen doen is het belangrijk dat je lichaam goed in balans is. Want wanneer dat niet het geval is, geeft het valse signalen af. Waardoor je bijvoorbeeld denkt dat je honger hebt terwijl je net hebt gegeten.

De enige manier om deze balans te herstellen is door na al die decennia van zelfverwaarlozing en zelfmishandeling van je lichaam, weer oprecht goed voor haar te gaan zorgen. Wanneer je stopt met jezelf te verwaarlozen en steeds beter voor jezelf gaat zorgen, dan komen alle hongersystemen in balans.

Daardoor wordt het steeds makkelijker om jouw lichaam te ‘lezen’. Om de taal van je lichaam te begrijpen. Waardoor je jezelf kunt gaan geven wat je echt nodig hebt en je jouw lichaam uit de spiraal gaat halen van oververlangen, overhonger, overeten en overgewicht.

In deze podcast leg ik je uit hoe het werkt. 

Veel luisterplezier!

 

 

 

Van Zelfverwaarlozing naar Zelfzorg

Dag mooie vrouw! Deze week gaan we verder met de minicursus over de vier transformatiefasen die je doorloopt op jouw weg van Eeuwige Diëter naar Gelukkige Eter. Vorige week heb je deel één kunnen luisteren en de week daarvoor de introductie. Dus als je er bij deze podcast invalt, luister dan zeker ook die twee delen nog even zodat je niets mist.

Vorige week hebben we het uitgebreid gehad over het omzetten van je zelftwijfel naar zelfvertrouwen als het gaat over je eetgedrag. En ik denk persoonlijk dat de meeste zelftwijfel rondom je eetgedrag wordt veroorzaakt door dieetdenken. Ik hoop dat je inmiddels begrijpt waarom het zo belangrijk is dat je daarmee gaat stoppen. Ik werd daarin zelf een paar weken geleden ook nog eens goed met de neus op de feiten gedrukt.

Wij zijn namelijk een paar weken geleden naar Zuid Zweden gereisd om daar te kijken naar een aantal huizen. En in die tijd hebben we daar geslapen in een schattige cottage. Hier in Zweden is het helemaal een trend om alles te meubileren met meubels die je haalt bij de loppis, de Zweedse kringloopwinkel. Dus je raadt het al, ook deze cottage stond vol met oude zooi. Echt, het was oude zooi, mijn oma had het niet meer willen hebben… maar we moesten er wel om lachen want ergens paste het ook wel. Gelukkig was de matras wel goed…

 

Extreem eetprobleem

Maar goed, we raakten in gesprek met de eigenaar van het huisje, of tenminste, Danny raakte met hem in gesprek via de app en op een gegeven moment ging het over wat we deden. En Danny heeft mijn website doorgegeven aan hem. De man vertelde dat hij vader was van twee kinderen. Eentje van 3 en eentje van 1,5 jaar en dat hij was gescheiden. En dat de reden van de scheiding onder andere was dat zijn ex-vrouw een extreem eetprobleem had. En dat dit de boel in huis zodanig had verstoord dat er niet meer mee te leven was. Ik schrok daar eerlijk gezegd enorm van. Ik had me nooit gerealiseerd dat het zo’n verregaand effect zou kunnen hebben wanneer je daarin gevangen zit. Maar dat kan dus.

Het is een enorme belasting voor de mensen om je heen wanneer je de hele dag bezig bent om je eet-demonen te bestrijden. En dat geeft mij ook de bevestiging hoe belangrijk dit werk is. En hoe belangrijk het voorbeeld is dat we geven aan onze kinderen, maar ook aan de mensen om ons heen. Deze hele dieetwaanzin stopt maar op één manier en dat is door hem niet meer te voeden. Door aan de volgende generaties een ander voorbeeld te laten zien. Maar ook door aan andere vrouwen te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om te genieten van eten zonder je schuldig te voelen. Dat er een andere weg is, namelijk een weg vanuit liefde. Dat het niet meer nodig is om iedere dag opnieuw met jezelf te vechten. Maar dat het er juist om gaat dat je de dingen gaat doen vanuit liefde voor jezelf.

 

Honger naar jezelf en meer verbinding met jezelf

Als ik kijk naar mezelf in de periode dat mijn eetgedoe op zijn ergst was, dan leefde ik best wel een heel leeg leven. Ik bedoel, ik had een heel succesvolle winkel destijds, maar echt veel vervulling en voldoening haalde ik er niet uit. Het was vooral hard werken. En ik geniet van hard werken. Ik hou van werken. Zeker als het dingen zijn die ik leuk vind. Maar ik vergat daarin een heel belangrijke factor en dat was mezelf. Ik gaf aan alles en aan iedereen, behalve aan mezelf. Ik zette mezelf steeds op de laatste plaats. Ik ging constant over al mijn grenzen heen. Sterker nog, ik wist niet eens dat ik grenzen had en wat deze grenzen waren. Maar wat ik daardoor wel deed was dat ik een oneindige honger creëerde in mezelf. Het was een honger naar mezelf, maar mijn brein vertaalde het naar een honger naar eten. Dus ik at en ik at en ik at. Ik was volledig gefocust op eten. Maar het gevolg van deze interne miscommunicatie was dat ik mezelf steeds meer kwijt raakte. Met als gevolg dat ik steeds meer honger kreeg naar mezelf en naar verbinding met mezelf.

Uiteindelijk kwam ik in een spirituele reis terecht. Ik heb heel wat ademsessies en meditatieweken en andere trainingen gevolgd in de hoop dat ik daar mezelf zou gaan vinden. Dat heeft me wel op weg geholpen, het heeft me milder gemaakt en het heeft me geopend, maar het is uiteindelijk niet geweest wat ik nodig had. Wat ik nodig had was mezelf. Wat ik nodig had was mijn eigen waarheid. Wat ik nodig had was eerlijk zijn naar mezelf. Wat ik nodig had was de verbinding met mezelf. En die kun je maar op één manier herstellen, namelijk door echt te leren luisteren naar wat je nodig hebt.

 

Luisteren naar jezelf en naar je lichaam

En dat is bij mij echt wel met vallen en opstaan gegaan. Maar des te beter ik leerde om te luisteren naar mezelf en naar mijn lichaam. En daar dan natuurlijk ook naar te handelen… des te beter ik leerde wat mijn grenzen waren en des te beter ik voor mezelf kon gaan zorgen. En ik ging steeds meer ervaren dat het niet ging om het volgende dieet. Of om mezelf afvallen. Het ging erom dat ik weer leerde hoe ik bij mezelf kon horen en vooral hoe ik bij mezelf kon blijven. Maar ook dat het niet eng was om te voelen wat ik voelde.

Ik moest eerst loskomen uit mijn dieetverslaving. Ik moest loskomen uit de verslaving aan de gedachte dat een dieet ervoor zou gaan zorgen dat ik weer lekker in mijn vel zou komen te zitten. Want zolang je brein gevangen zit in dieetdenken is het onmogelijk om een relaxte relatie te creëren met eten. Als je niet weet wat dieetdenken is en hoe je het kunt oplossen…

  • Blijft alles wat je doet een dieet
  • Blijf je vechten met jezelf
  • Blijf je van het ene dieet naar het andere rennen
  • Blijf je jo-joen
  • Word je steeds gefrustreerder omdat je prima weet hoe het werkt met eten, maar het je gewoon niet lukt om je eetgedrag te veranderen
  • Word je waarschijnlijk ieder jaar dikker
  • Raak je steeds meer het vertrouwen in jezelf kwijt
  • Wordt je zelfbeeld steeds negatiever
  • Durf je nergens meer aan te beginnen ‘omdat het toch niet lukt’
  • Voel je jezelf een mislukkeling: waarom lukt het anderen wel en jou niet
  • Blijf je eten zien als goed of fout, gezond of ongezond
  • Blijf je de hele dag gefocust op eten
  • Wordt het nooit wat met eten en met jou
  • Heb je de hele dag stress over eten

 

Haal je oerbrein uit haar dieetverslaving

Maar wanneer je begrijpt hoe jouw dieetbrein functioneert en hoe het is ontstaan, dan weet je wat je kunt doen om te stoppen met dieetdenken. Je kunt dan jouw oerbrein uit haar dieetverslaving halen en ervoor zorgen dat het weer neutraal wordt ten aanzien van eten.

Wanneer dat het geval is kun je de volgende stap gaan maken. Je kunt dan je mindset gaan omzetten van een schaarste mindset naar een overvloed mindset. Je kunt dan gaan van ‘Het mag niet en het kan niet en het is niet gezond’ naar ‘alles mag en alles kan en ik kies’. Je kunt dan weer gaan kiezen vanuit de verbinding met jezelf. Je kunt gaan kiezen vanuit overvloed. 

Hierdoor zal je zelfvertrouwen gaan groeien. Je zult kleine resultaten gaan behalen waardoor je steeds meer durft te gaan geloven dat het deze keer wel gaat werken. Je gaat je focus verleggen van de korte termijn naar de lange termijn. En daardoor creëer je de ruimte die nodig is voor het proces en het behalen van blijvende resultaten.

 

Fysieke honger of emotionele honger

Maar dat alleen is niet genoeg. Het herkennen van je dieetbrein en dieetgedachten is een mooi begin, maar daarmee los je het probleem niet op. Er is meer nodig. Je zult blind moeten kunnen vertrouwen op de signalen die je lichaam je geeft ten aanzien van honger en verzadiging. En je zult deze signalen goed moeten leren interpreteren. Je zult fysieke honger moeten leren onderscheiden van emotionele honger.

En om dat te kunnen doen is het belangrijk dat je lichaam goed in balans is. Want wanneer dat niet het geval is, geeft het valse signalen af. Waardoor je bijvoorbeeld denkt dat je honger hebt terwijl je net hebt gegeten.

Daarom zul je alle verschillende fysieke eetfactoren in je lichaam in balans moeten brengen. Zoals je hormoonbalans (zeker na je 40e), je neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je honger- en verzadigingscentrum.

 

Overbelasting van alles wat je eet

Je zult na al die decennia van zelfverwaarlozing en zelfmishandeling van je lichaam, weer oprecht goed voor haar moeten gaan zorgen. Vanaf nu is het gebeurd met jezelf uithongeren, uitputten en allerlei chemische voeding eten. Maar ook met jezelf zo vol stoppen iedere dag dat je lichaam overbelast is met de verwerking van alles wat je eet. Vanaf nu ga je je lichaam weer behandelen met het respect dat ze verdient. Je gaat haar voeden met liefde en vanuit liefde. Je gaat haar voeden met voedende voeding op alle gebieden van je leven. Met natuurlijk voedsel, maar ook met fijne mensen om je heen. Met een baan of activiteiten waar je blij van wordt. Met een klerenkast vol met kleding die je past en die lekker zit. Met verse bloemen in je huis. Met inspirerende boeken en muziek. Met fijne manieren van bewegen.

Wanneer je dat gaat doen dan ga je jouw eeuwige honger stoppen. Want vaak heb je geen honger naar eten, je hebt honger naar leven. Je hebt honger naar verbinding en vervulling. Wanneer je stopt met jezelf te verwaarlozen en steeds beter voor jezelf gaat zorgen, dan komen alle hongersystemen in balans. En daardoor wordt het steeds makkelijker om jouw lichaam te ‘lezen’. Om de taal van je lichaam te begrijpen. Waardoor je jezelf kunt gaan geven wat je echt nodig hebt en je jouw lichaam uit de spiraal gaat halen van oververlangen, overhonger, overeten en overgewicht.

 

Hormoonbalans

Wat er namelijk gebeurt is dat al ons eten zodanig geconcentreerd en bewerkt is dat het zorgt voor een enorme beloning in je brein wanneer je het eet. Dit zorgt er niet alleen voor dat je er meer van wilt, alle chemische stoffen en suikers die worden toegevoegd aan al dit fabriekseten zorgen er ook voor dat je honger-en verzadigingscentrum kapot gaat. Waardoor je blijft eten terwijl je eigenlijk vol zit. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat je hormoonbalans volledig verstoord raakt waardoor je overgewicht en allerlei andere fysieke en mentale problemen gaat krijgen.

Het is dus belangrijk dat je overstapt van leeg voedsel en een leeg of onbevredigend leven naar volwaardig voedsel en een vervuld leven. Naar een leven waarin je weer voor jezelf zorgt en jezelf iedere dag opnieuw voedt. Letterlijk en figuurlijk. Je zult de spiraal van oververlangen, overhonger, overeten en overgewicht moeten gaan stoppen en moeten gaan keren. Je zult weer terug moeten naar een normaal verlangen, normale honger, normale hoeveelheden eten en een normaal gewicht. Binnen de Eetgeluk Universiteit doen we dit in 10 dagen doen door middel van een Suikerdetox. Natuurlijk gelden hiervoor wel een aantal regels om te voorkomen dat je hier niet weer het volgende dieet van maakt. Het is dus ontwennen van suiker vanuit de intentie om goed voor jezelf te zorgen. Niet vanuit de intentie om af te vallen.

 

Voeden van je lichaam

Deze reset is belangrijk omdat die je helpt om te leren onderscheiden wanneer je echt fysiek honger hebt (en behoefte hebt aan brandstof) en wanneer je emotionele honger hebt (en dus eet omdat je iets niet wilt voelen). Dit is een belangrijke vaardigheid die je moet leren als je een gelukkige eter wilt worden. Bij fysieke honger is het prima om je lichaam te voeden. Maar wanneer het gaat over emotionele honger is er iets anders nodig. 

Wanneer je dus niet in staat bent om dat verschil waar te nemen, zul je blijven eten uit emotie en zul je altijd meer en ongezonder eten dan je nodig hebt. Je zult jezelf blijven saboteren en het vreetstemmetje in je hoofd zal blijven focussen op eten.

Als je niet leert hoe je op de juiste manier kunt stoppen met overeten:

  • Blijf je gevangen in de spiraal van oververlangen, overhonger, overeten en overgewicht
  • Blijft het lastig om de suikers te laten staan of om minder suikers te eten
  • Hou je pieken en dalen met eten
  • Blijf je eten om het eten
  • Blijft het lastig om buikhonger en breinhonger van elkaar te scheiden
  • Is maat houden met eten ingewikkeld en eet je waarschijnlijk veel meer en veel vaker dan je nodig hebt
  • Hou je de hele dag onrust in je hoofd als het gaat over eten
  • Blijven je hormonen alle kanten opvliegen en heb je er meer last van dan nodig is
  • Blijf je emoties en vermoeidheid weg eten
  • Zul je periodes houden waarin je een gezond eetpatroon hebt en periodes hebben waarin je alles weer overboord gooit
  • Blijft het lastig om het snaaien tussendoor onder controle te krijgen
  • Blijven er disbalansen in je lichaam waardoor je valse hongersignalen krijgt

Wanneer je echter begrijpt hoe de verschillende factoren werken die zorgen voor jouw over-eet gedrag:

  • Creëer je meer zelfvertrouwen: deze keer lukt het wel
  • Pak je sneller de draad weer op als het een keertje niet is gelukt
  • Stop je met werken aan jezelf en start je met het creëren van jezelf
  • Stop je met vechten met jezelf
  • Krijg je plezier in het proces dat nodig is om blijvende resultaten te creëren
  • Ga je steeds beter begrijpen wat je lichaam nodig heeft en dat aan haar geven
  • Ga je andere eetkeuzes maken voor jezelf
  • Begrijp je wat het effect van je eten is op je eetgedrag
  • Ben je niet meer bang voor al die momenten dat je jezelf saboteert omdat je weet hoe je jouw zelfsabotage gedrag vóór je kunt laten werken

 

Jouw oerbrein is de baas

Wanneer je dit alles begrijpt, ben je een heel eind op weg. Maar je bent er nog niet. Je mist nog een belangrijke sleutel in het verhaal en dat is je oerbrein. Jouw oerbrein is de baas over jouw onbewuste eetgedrag. Het bepaalt wat je eet, wanneer je eet, waarom je eet en hoeveel je eet.

En wanneer je niet begrijpt hoe je jouw oerbrein in het verhaal mee kunt nemen, dan zal het er vroeger of later voor gaan zorgen dat je jezelf gaat saboteren. Volgende week ga ik je daarom alles vertellen over de fase waarin je gaat van zelfsabotage naar zelfleiderschap 

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024