Wat bepaalt ons eetgedrag? En helemaal dat van vrouwen

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

Als ik kijk naar vrouwen 40+ en hun eetgedrag of koopgedrag of ander coping gedrag, dan zie ik één grote gemene deler. En die is dat we dit gedrag alleen gaan doen als we niet goed gevoed zijn. Als we lekker in flow zijn dan hebben we namelijk geen honger. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: voor ons vrouwen gaat eten niet over eten. En ons eetgedrag gaat ook niet over ons eetgedrag.

Waar het over gaat is dat wij vrouwen op een heel andere manier 'eten' en op een heel andere manier gevoed dienen te worden dan mannen. Wij hebben niet genoeg aan alleen een broodje kroket of een stamppotje met een sjuutje om de honger te stillen. Wat wij nodig hebben is voeding op drie gebieden van ons leven.

We hebben letterlijk voeding nodig voor ons lichaam. Maar we hebben ook voeding nodig voor ons brein in de vorm van inspiratie, interessante gesprekken, diepgang, nieuwe inzichten en de juiste zelftalk. En wat we nodig hebben is verbinding. Niet met anderen, maar eerst en vooral met onszelf. En vanuit die verbinding met onszelf kunnen we contact maken met onze diepste verlangens en talenten. Zodat we vanuit daar kunnen gaan bijdragen aan de buitenwereld. Ik noem dat ook wel emotionele voeding

In de Eetgeluk Universiteit begeleid ik vrouwen om zich te gaan voeden op al deze drie punten. Ik noem het ook wel de VROUWELIJKE manier van jezelf voeden. Waarbij je op al deze drie gebieden in je leven aan de slag gaat. Dus niet alleen maar met wat je fysiek in je mond stopt en het managen van je brein daaromheen.

En in deze podcast geef ik je mijn visie op wat ons (VROUWELIJKE) eetgedrag bepaalt!

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Wat bepaalt ons eetgedrag?

Dag mooie vrouw, daar ben ik weer! Ik heb een aantal weken wat rustiger aan gedaan op werkvlak omdat de lente ook hier in Zweden in volle vaart naar binnen is gevlogen. En als er één ding is dat ik hier wel heb geleerd is dat je naar buiten gaat zodra dat kan. En in ons geval moest het ook omdat we een moestuin wilden aanleggen. En aangezien het seizoen hier iets korter is dan in Nederland hebben we de afgelopen weken keihard gewerkt om de moestuin van de oude eigenaren om te toveren tot ons eigen paradijs. Het is een stuk van zo’n 500 m2 waarin we heel veel moestuinbedden hebben aangelegd compleet met paden met houtsnippers. Hij doet niet onder voor een kasteeltuin. Uiteraard staan er nog geen planten in. As we speak ben ik druk bezig met alles inzaaien. Want dat is echt wel even wat werk met dit oppervlakte. Ik hoop dat ik daar eind van de week mee klaar ben en dan is het natuurlijk afwachten hoe alles gaat groeien. Maar dat zal vast goedkomen. Ik vind het ieder jaar weer bizar hoe sterk de groeikracht van de natuur is in de lente. En hoe uit één klein zaadje gewoon een complete tomatenplant komt met tientallen tomaten. Ons potentieel is echt oneindig.

Maar goed, terug naar de podcast. Ik had voor vandaag al een complete podcast voorbereid om op te gaan nemen. Maar zoals dat soms gebeurt veranderen de plannen. En dat komt eigenlijk omdat ik gisteren een gesprek heb gehad met Matthijs en Djuro, de mannen die de montage doen van de podcast. Ik deelde met hen mijn visie voor de Eetgeluk Universiteit, maar ook en vooral voor vrouwen 40+ in het algemeen. De afgelopen weken heb ik deze visie ook gedeeld met de rest van het team van mensen waar ik mee samenwerk en eigenlijk zeiden ze allemaal hetzelfde: Carola, dit is zo gaaf, dat moet je delen met je volgers. Waarom maak je er geen podcast over? Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het allemaal we mee vind vallen en het niet zo heel bijzonder vind, maar misschien is dat mijn Hollandse nuchterheid, geen idee. Ik maak niet zo snel een ding van dingen. Maar in dit geval hebben ze misschien wel gelijk.

Dus na een nachtje slaap en een ochtendrondje met de honden in het bos heb ik bedacht dat ik in deze podcast mijn visie voor vrouwen 40+ en daarbij behorend natuurlijk de Eetgeluk Universiteit met je ga delen. Ik zou zeggen: ga er even lekker voor zitten en neem het in je op. En vooral: neem hiervan mee wat voor jou past. Maar dat is eigenlijk altijd het geval.

 

Human design blauwdruk

Het verhaal heeft even een inleiding nodig. De afgelopen maanden, eigenlijk een beetje vanaf onze verhuizing in december waren enorm pittig voor me. Ik heb meer dan ooit de neiging gehad om me terug te trekken. Nu komt dat natuurlijk ook door de wintermaanden waarin ik sowieso al meer de neiging heb om me te verstoppen. Maar dit jaar was het echt extreem. Ik heb een aardig robbertje af lopen vechten met mezelf mentaal. Ik was moe, ik was down, ik had echt nergens zin in. Ik was soms zelfs echt depressief. En dat is iets dat ik niet ken van mezelf. Ik zat gewoon echt niet lekker in mijn vel. Ik kon het gewoon allemaal even niet meer vinden. Ik wist niet goed meer wat ik wilde en ik was ook echt aan het zoeken binnen mijn bedrijf. Ik miste iets en ik begon me te vervelen met wat ik deed. Ik had ook geen zin meer in de dingen die ik deed. Ik moest mezelf echt iedere dag naar mijn kantoor slepen, maar liever ging ik op de bank zitten haken. En voor mij is dat altijd een teken dat het tijd is voor verandering, voor vernieuwing. Dus ik ben het zoveelste proces aangegaan met mezelf.

Ik heb uren met mezelf op de bank gezeten. Heel veel rust genomen. En mezelf supergefrustreerd gevoeld omdat ik het antwoord niet kon bedenken. Ik baalde omdat ik hier niemand kende en voelde me ook echt alleen. Maar aan de andere kant had ik ook geen behoefte om mensen te zien of te ontmoeten. Ik voelde ergens diep van binnen dat ik ruimte nodig had om naar binnen te keren. Om me met mezelf te verbinden. En dat gaat een stuk makkelijker als je buitenwereld relatief rustig is. Wat ik ook heb gedaan is dat ik een Human Design profiel heb laten maken om te kijken waar ik nog niet uitgelijnd was met mezelf. Of waar ik misschien op een andere manier kon gaan werken waardoor mijn bedrijf beter aan zou sluiten bij mij. En weet je wat zo bijzonder was? Uit die Human Design blauwdruk kwam naar voren dat ik eigenlijk heel goed bezig was. Dat ik de dingen deed die pasten bij mijn talenten en dat ik mijn bedrijf had georganiseerd op een manier die paste bij wie ik ben. En wat naar boven kwam is dat er nog een stukje miste. Dat er nog een stukje onderbelicht was in het geheel.

 

Vrouwen en voeding

Mijn talenten liggen op het gebied van vrouw en voeding. En dat stuk voeding, daar ben ik natuurlijk volop mee bezig. Maar het stukje vrouw kwam nog niet echt uit de verf. En die twee stukken hebben we bij elkaar gebracht. Ineens begreep ik waarom ik heel gefrustreerd raak als mensen zeggen over de Eetgeluk Universiteit: nee hoor, dat heb ik niet nodig, want ik heb geen probleem met eten. Terwijl de Eetgeluk Universiteit eigenlijk helemaal niet gaat over eten, maar over de relatie die je hebt met jezelf. Want die bepaalt uiteindelijk je eetgedrag. Dus ik ben in de grootste valkuil gestapt van de mensheid, ja, ja, ik ben ook gewoon een mens… ik heb geprobeerd om de omstandigheden te veranderen. Ik bedacht dat ik dan misschien een andere naam zou moeten geven aan de Eetgeluk Universiteit. Zodat vrouwen beter zouden begrijpen dat het over zoveel meer gaat dan je eetgedrag. Maar wat ik ook bedacht, het was het gewoon niet. Dus uiteindelijk blijft de Eetgeluk Universiteit gewoon de Eetgeluk Universiteit.

Maar goed, daarmee is het verhaal natuurlijk niet klaar. Want ik miste wel iets wezenlijks in de dingen die ik deed. Ik wist nu wel dat het stuk vrouw ontbrak in het geheel, maar de grote vraag was natuurlijk hoe ik dat erin kon brengen. Hoe ik een nieuwe dimensie, een nieuwe poot kon gaan toevoegen aan de Uni en het werk dat ik doe.

 

Wat als je het even niet meer weet

Dus ik ging verder kauwen. Nog meer uren in stilte op de bank, heel veel lezen, schrijven en nog meer rondjes met de honden. Eigenlijk werkt dat laatste voor mij het beste. Gewoon lekker buiten in de natuur wandelen en met mezelf praten. En dat doe ik dan ook nog hardop hè. Als mensen me tegenkomen dan denken ze vast dat ik hartstikke gestoord ben. Maar ach, in de huidige maatschappij is er niets meer vreemd zullen we maar zeggen. En in al die gesprekken met mezelf en met de marketing coach die mij heeft geholpen met de uitlijning van mijn Human Design blauwdruk met mijn bedrijf viel ineens het kwartje. Ineens had ik helder wat er aan de hand was. En het was zo voor de hand liggend dat het eigenlijk wel heel bijzonder is dat ik het nu pas echt zie. Sterker nog: ik heb het al die jaren onbewust al wel gedaan. En als ik je zo vertel wat het is, dan zul je dat met me eens zijn. Ik heb het alleen nog nooit op deze manier benoemd.

 

Vrouwen van 40+ en hun eetgedrag

Als ik kijk naar vrouwen 40+ en hun eetgedrag of koopgedrag of ander coping gedrag, dan zie ik één grote gemene deler. En die is dat we dit gedrag alleen gaan doen als we niet goed gevoed zijn. Als we lekker in flow zijn dan hebben we namelijk geen honger. En ik heb hier in de podcast over het verschil tussen voeding en eten natuurlijk ook al uitgebreid aandacht aan besteed. Maar voor ons vrouwen gaat eten niet over eten. En ons eetgedrag gaat ook niet over ons eetgedrag. Waar het over gaat is dat vrouwen op een heel andere manier voeding nodig hebben dan mannen. Wij hebben niet genoeg aan alleen een broodje kroket of een stamppotje met jus om de honger te stillen. Wat wij nodig hebben is voeding op drie gebieden van ons leven.

We hebben letterlijk voeding nodig voor ons lichaam. Maar we hebben ook voeding nodig voor ons brein in de vorm van inspiratie, interessante gesprekken, diepgang, nieuwe inzichten en de juiste zelftalk. En wat we nodig hebben is verbinding. Niet met anderen, maar eerst en vooral met onszelf. En vanuit die verbinding met onszelf kunnen we contact maken met onze diepste verlangens en talenten. Zodat we vanuit daar kunnen gaan bijdragen aan de buitenwereld. Ik noem dat ook wel emotionele voeding

Dus we hebben als vrouw drie manieren van voeding nodig:

  • Fysieke voeding: wat je in je mond stopt
  • Mentale voeding: wat je in je brein stopt
  • Emotionele voeding: wat je in je hart stopt

 

Vrouwelijke manier van jezelf voeden

En het grappige is, dat ik eigenlijk al die tijd in de Eetgeluk Universiteit vrouwen begeleid op al deze drie punten, maar ik heb het nog nooit op deze manier benoemd. Maar vanaf nu doe ik dat dus wel. Vanaf nu noem ik het de VROUWELIJKE manier van jezelf voeden. Waarbij je op al deze drie gebieden in je leven aan de slag gaat. Dus niet alleen maar met wat je fysiek in je mond stopt en het managen van je brein daaromheen.

Je ziet nu ook wat een klein stukje van de grotere puzzel dat eigenlijk is. En je ziet nu als het goed is ook waarom een dieet of uren beulen op de sportschool niet gaan werken. Omdat die jou niet voeden op alle drie de gebieden in je leven. Het is slechts een heel klein stukje. Je kunt het meest fantastische dieet in de wereld gaan volgen, maar wanneer je jezelf niet voedt op al die andere gebieden in je leven, dan hou je honger.

 

Wat wil jij het liefst?

Het gaat er dus om dat je op alle drie de gebieden in je leven gaat onderzoeken waar je nog ondervoed bent. Waar je behoefte hebt aan voeding en dat aan jezelf gaat geven. En dat kan van alles zijn. Het kan zijn dat hunkert naar tijd en ruimte voor jezelf, of dat je honger hebt naar inspiratie, naar nieuwe kennis. Of dat je fysiek de behoefte hebt om je lichaam sterker te maken. Maar het kan ook zijn dat je je alleen voelt omdat je de verbinding met jezelf kwijt bent. Of dat je financieel onder druk staat. Het kan van alles zijn.

En het punt is dit: daar waar je niet goed gevoed bent ga je een leegte voelen. Daar gaat het knagen. Daar gaat het schuren. En om dat gevoel weg te nemen ga je eten. Of drinken. Of shoppen of op de bank zitten met de afstandsbediening.

 

Je hebt geen eetprobleem

Zie je nu dat je geen eetprobleem hebt en dat het helemaal niet gaat over eten? Dat het helemaal nooit ging over eten? Maar dat het gaat over de enorme leegte in ons leven en over het uitgeholde leven dat we met z’n allen leven? De wereld die we met elkaar hebben gecreëerd lijkt misschien wel vol, maar is eigenlijk zo leeg als maar zijn kan. We denken dat het allemaal wel meevalt en dat komt omdat er op iedere hoek van de straat wel afleiding te vinden is. Maar als je verder gaat kijken dan dat, dan ga je zien en ervaren dat dit niet waar is. Dat het doen van leuke dingen en het gezellig een terrasje pakken gewoon een manier is om onszelf te vermaken en af te leiden.  En dat is op het moment zelf best leuk, maar het neemt niet de leegte weg die we van binnen voelen. En intussen puilen onze kledingkasten en onze agenda’s uit, maar voelen we ons niet voldaan. En vanuit verveling of frustratie gaan we vervolgens lopen snaaien.

 

Menopauze en de invloed op ons vrouwen

En daar komt mijn visie voor vrouwen 40+ naar boven. Ik ben de laatste tijd veel aan het lezen en luisteren over de menopauze en de zin van de menopauze en wat ik eigenlijk overal terug zie komen is dat de menopauze een geschenk is. Het is het geschenk van vrijheid. Tijdens de menopauze worden we verlost van alle breinfuncties en hormonale constructies die er in onze vruchtbare jaren voor hebben gezorgd dat we wilden zorgen voor alles en iedereen. En weet je: dat hoeft niet meer. Iedereen kan op zijn of haar eigen benen staan. Vanaf nu is het tijd voor jou. En natuurlijk kan het zijn dat je nog familie of vrienden hebt die zorg nodig hebben en natuurlijk kun je ervoor kiezen om hen daarbij te helpen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een andere oplossing te zoeken. Je kunt ervoor kiezen om op je kleinkinderen te passen, maar je kunt er ook voor kiezen om geen oppas oma te worden. Je kunt ervoor kiezen om mantelzorger te worden voor je ouders, maar je kunt er ook voor kiezen om het op een andere manier op te lossen.

En ik weet, soms lijkt het alsof je geen keuze hebt, maar zelfs dan, of misschien moet ik wel zeggen: juist dan - kun je er heel bewust voor kiezen, vanuit liefde, dat je dit wilt doen voor de ander. Waar het vooral om gaat is dat je het moeten los gaat laten. Vrouwen lopen namelijk leeg op verplichtingen en dingen moeten. Daarom werken diëten ook niet voor ons.

 

Visie voor vrouwen van 40+

Maar goed ik dwaal af. Even terug naar mijn visie voor vrouwen 40+ en eigenlijk voor alle vrouwen, maar ik richt me nu even specifiek naar de vrouwen 40+ omdat we nu eenmaal in een andere, belangrijke fase in ons leven zitten. Die visie is eigenlijk heel eenvoudig: je bent vrouw en je functioneert als een vrouw. En dat betekent dat je ook vrouwelijke instincten en behoeften hebt. Je hebt een vrouwelijk lichaam met vrouwelijke hormonen en dat lichaam functioneert cyclisch. Dat functioneert niet lineair zoals een mannenlichaam. Voor mannen is het heel eenvoudig: die krijgen ieder kwartier een shotje testosteron in hun bloed en dat gaat hun hele leven lang zo door. Als ze jong zijn krijgen ze een wat hogere dosering testosteron en als ze ouder worden, dan wordt die dosering wat lager. Maar dat is zo ongeveer het enige wereldschokkende dat er voor hen gebeurt.

En omdat mannen zo lekker gelijkmatig zijn, zijn heel veel medische testen gedaan op mannen. Maar mannen hebben geen cyclus net als vrouwen. Mannen hebben niet de hormonale achtbaan die vrouwen iedere maand opnieuw doorlopen. Dus de testresultaten van al die dingen die ontwikkeld zijn met mannen als rolmodel zijn totaal niet van toepassing op vrouwen. Wij vrouwen hebben hele andere dingen nodig. Als je alleen al kijkt naar eten, dan hebben wij in de verschillende fasen van onze maandelijkse cyclus andere voedingsmiddelen nodig om de hormoonopbouw te kunnen ondersteunen. En dat is nog maar één klein voorbeeld. We hebben bijvoorbeeld ook andere manieren nodig om ons brein te managen. Want tijdens de overgangsperiode, die al snel 10-15 jaar in beslag neemt gaat ook ons brein totaal veranderen. Waardoor het zomaar ineens kan zijn dat je jezelf niet meer terug kent. Dat je van een rustige, stabiele vrouw ineens hyperactief en onrustig wordt. Of je regelmatig depressief voelt. En hoe ga je daarmee om?

 

Herstel de verbinding met jezelf 

En wat we ook nodig hebben is het herstellen van de verbinding met onszelf. Tot je vijfenveertigste wordt je leven vaak zo in beslag genomen door de zorg voor je gezin of, als je geen gezin hebt, door al die andere dingen om je heen waarvan je denkt dat je ze moet doen. Wat ik bijvoorbeeld heel veel zie gebeuren is, dat vrouwen totaal hun identiteit kwijt zijn wanneer de kinderen uit huis gaan. Of wanneer de kinderen steeds meer hun eigen gang gaan. Ze weten zich ineens geen raad meer met zichzelf. En dat komt omdat ze totaal de verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt en hoe vind je die weer terug?

Ik kan je één ding vertellen: je vindt haar niet terug in het doen van leuke dingen, of in eten of in shoppen. Of door jezelf te storten op een nieuwe uitdaging. Je vindt de verbinding met jezelf alleen maar terug wanneer je gaat vertragen. Wanneer je gaat bouwen aan een fijne relatie met jezelf. Wanneer je gaat leren om compassie te hebben voor jezelf en een veilige omgeving creëert voor jezelf. Wanneer je stopt met jezelf te veroordelen voor alles wat je misschien fout doet of wat niet aansluit bij de verwachtingen die je hebt van jezelf.

 

De 3 gebieden in ons leven die we mogen gaan voeden

Ohhh ik voel in mij zoveel informatie op dit vlak dat eruit wil. Maar goed, inmiddels weet ik dat alles op zijn tijd komt. Maar hier zit een boek, dat is heel duidelijk. En waarschijnlijk wel meer dan één. Weet je, onze generatie vrouwen, en dan heb ik het over de vrouwen die nu tussen de 50 en 70 zijn, heeft geen rolmodel. Natuurlijk hebben we onze moeders als voorbeeld, maar die generatie was hoofdzakelijk aan het overleven. Onze generatie vrouwen is de eerste generatie vrouwen die echt het leiderschap op kan gaan pakken dat hoort bij de fase na de menopauze. Maar dat kan alleen als we zelf goed in balans zijn en als we onszelf kunnen leiden. Dus als we onszelf op alle drie de gebieden in ons leven gaan voeden.

  • Als we ons lichaam en onze hormonen fysiek in balans brengen door middel van de juiste zelfzorg
  • Als we ons brein gaan voeden met waardevolle input en leren hoe we het kunnen managen. Zodat we ons zelfleiderschap kunnen oppakken en vanuit daar ook leiderschapsrollen kunnen vervullen in de wereld om ons heen
  • Als we ons weer gaan verbinden met onszelf en gaan leren om de taal van onze emoties en verlangens te begrijpen. Zodat we onszelf kunnen geven wat we echt nodig hebben. Zodat we onszelf kunnen gaan voeden in plaats van vullen.

En al deze drie elementen zijn terug te vinden in de Eetgeluk Universiteit. Overigens ga ik daar de hele zomer aan de slag met de Vrouwelijke Weg, met alles dat ik in deze podcast heb besproken. We gaan gezamenlijk alle drie de stappen doorlopen en inventariseren waar voor jou het belangrijkste focuspunt ligt. En daar ga je mee beginnen. Je gaat beginnen op dat punt waar je op dit moment het meest ondervoed bent. Daar ga je jezelf voeden en vanuit daar ga je jezelf opnieuw creëren door middel van het zelfcreatieproces.

 

Vrouwelijke manier van jezelf voeden

En om dat alles te ondersteunen zijn er verdiepingsmodules waarin je dieper kunt duiken in dat stuk waar je mee bezig bent. En dan denk ik aan letterlijke voeding, maar ook aan breinmanagement of zelfliefde en verbinding.

Dat is de VROUWELIJKE manier van jezelf voeden. Het is geen rechte weg. Het is geen stap voor stap pad, het is een cyclische weg. Waarin je jezelf steeds opnieuw creëert. Iedere menstruatie opnieuw bouw je jezelf op en leer je dingen en ontwikkel je jezelf. Daarna volgt een pauze en begint het hele verhaal weer opnieuw. En dat gaat ook door na de overgang. Dat proces stopt nooit. Want je bent een vrouw.

Mocht je dit interessant vinden: in juni geef ik een uitgebreide gratis training over de VROUWELIJKE manier van jezelf voeden. Als je mijn nieuwsbrief ontvangt dan ontvang je vanzelf mail in je box met een uitnodiging. Maar als je mijn nieuwsbrief nog niet ontvangt, meld je dan even aan via de-gelukkige-eter.nl. Ik stuur je dan een bericht zodra je je kunt aanmelden.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

136 - Highlights uit Podcast 80-85

Jun 14, 2024

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024