waarom diëten niet werken

009 - Waarom diëten niet werken

Jul 18, 2023

Zoals je weet ben ik meer dan twintig jaar van mijn leven van het ene dieet naar het andere gehobbeld. Geen enkel dieet hield ik meer dan 14 dagen vol. Het was een constant gevecht met mezelf en resultaten behaalde ik er ook niet echt mee.

Pas op het moment dat ik besloot om het anders aan te pakken kreeg ik rust in mijn hoofd en lukte het me opeens wel om halverwege een bak met chocolade pepernoten te stoppen. Of om mijn bord niet leeg te eten in een restaurant. Inmiddels begrijp ik waarom geen enkel dieet me lukte. Maar ook waarom ik geen enkel dieet langer dan een paar dagen kon volhouden. Het heeft alles te maken met mijn oerbrein. Mijn oerbrein is namelijk allergisch voor diëten. En waarschijnlijk dat van jou ook. In deze podcast bespreek ik daarom vijf belangrijke redenen met je waarom diëten niet werken.

Veel luisterplezier

 

 

 

Waarom diëten niet werken

Zoals je weet ben ik meer dan twintig jaar van mijn leven van het ene dieet naar het andere gehobbeld. Geen enkel dieet hield ik meer dan 14 dagen vol. Het was een constant gevecht met mezelf en resultaten behaalde ik er ook niet echt mee. Pas op het moment dat ik besloot om het anders aan te pakken kreeg ik rust in mijn hoofd en lukte het me opeens wel om halverwege een bak met chocolade pepernoten te stoppen. Of om mijn bord niet leeg te eten in een restaurant. Of om niet te kiezen voor een drie dubbele bananasplit maar voor een kop muntthee. Gewoon omdat ik daar meer zin in had. 

Inmiddels begrijp ik waarom geen enkel dieet me lukte. Maar ook waarom ik geen enkel dieet langer dan een paar dagen kon volhouden. Het heeft alles te maken met mijn oerbrein. Mijn oerbrein is namelijk allergisch voor diëten. En waarschijnlijk die van jou ook. In deze podcast bespreek ik vijf redenen met je waarom diëten niet werken. Ik heb deze redenen ook opgeschreven in een gratis e-book. Het heet Stop met Dieten, manage je oerbrein. Je kunt dit e-book gratis downloaden op de website. Ga naar de gelukkige eter.nl en kijk bij gratis. Dan zie je het zo staan.

 

De 5 belangrijkste redenen waarom diëten niet werken

Goed, de vijf belangrijkste redenen waarom diëten niet werken. En ze hebben helemaal niets te maken met een gebrek aan wilskracht. Het ligt namelijk niet aan jou dat ze niet werken. Het is juist helemaal volledig natuurlijk dat ze niet werken. Het zou zelfs raar zijn als ze wel zouden werken. Want dat zou betekenen dat je oerbrein niet goed functioneert. 

Jouw oerbrein wil namelijk eten. Liefst veel en liefst vaak. Liefst ook eten dat veel calorieën bevat. Dat zorgt er namelijk het snelste voor dat jij je goed voelt. Daarom saboteert het al jouw pogingen om minder en gezonder te eten. Binnen een week. Het ziet er simpelweg het nut niet van in.

Je hebt geen dieet nodig om gelukkig te worden Sterker nog: diëten zijn het recept voor ongeluk en overgewicht. Diëten zorgen er namelijk voor dat je oerbrein in paniek raakt en je juist gaat sturen in de richting van eten. Daarom heb je ook altijd honger en daarom is eten ineens veel interessanter wanneer je op dieet bent. Daarom ook houd je een dieet nooit lang vol.

 

Krijg weer een relaxte relatie met eten

Wanneer je dus weer een relaxte relatie wilt met eten is de eerste stap die je echt moet zetten dat je stopt met diëten. En dat je in plaats daarvan leert hoe je jouw oerbrein kunt managen. Alleen dan kun je weer de baas worden over je eetgedrag en kun je stoppen met vechten met jezelf. Je oerbrein is echt de missing link in het verhaal. Het is de factor die ervoor zorgt dat je jouw hele leven lang van het ene naar het andere dieet rent. 

OK, tijd voor de vijf belangrijkste redenen waarom alle diëten mislukken…

 

Reden 1 waarom diëten niet werken: je oerbrein wil NU plezier, maar diëten beloven LATER plezier

Je oerbrein wordt gemotiveerd door drie dingen. Een van die drie dingen is plezier. Het is voor je oerbrein heel belangrijk dat je je ieder moment van de dag goed voelt. Wanneer je je goed voelt, dan denkt je oerbrein dat je veilig bent. En dat is belangrijk want wanneer je veilig bent dan is het voortbestaan van jou en van de soort gewaarborgd. Wanneer dat het geval is, heeft je oerbrein zijn taak goed volbracht.

Je oerbrein leeft totaal in het moment. Het is niet bezig met morgen of met de consequenties van je gedrag op de lange termijn. Het leeft volledig in het NU. En in de NU wil het maar één ding en dat is dat jij je ieder moment van de dag goed voelt. Daarom zet het je bij ieder slecht gevoel dat je ervaart ertoe aan om toch vooral maar dat croissantje met dik roomboter en hagelslag te eten. Of die doos bonbons.

 

Veiligheid en je goed voelen

Dit doet je oerbrein overigens met de beste bedoelingen. Je oerbrein wil namelijk maar één ding en dat is dat je veilig bent en dat je je goed voelt. Het weet dat eten een prachtige manier is die ervoor zorgt dat je je heel snel weer goed voelt. En dan met name eten dat een hoge beloning geeft in je brein. Oftewel eten dat een grote hoeveelheid dopamine afgeeft. De dames en heren van de voedingsindustrie weten dit en houden daar rekening mee bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarom is het zo ontzettend lastig om al dat lekkers te laten staan en in plaats daarvan te kiezen voor een wortel als je wilt eten. Een wortel geeft namelijk geen hoge beloning in je brein en zorgt er daarom niet voor dat je je snel goed voelt. 

Een dieet zegt je juist dat je al die dingen moet eten en moet doen die ervoor zorgen dat je je nu niet goed voelt. En je weet, zodra je je niet goed voelt komt je oerbrein in actie en laat het je juist het tegenovergestelde doen. 

 

Reden 2 waarom alle diëten mislukken is dat je oerbrein veel wil eten, maar dat diëten willen dat je weinig eet

Daardoor kan het goed zijn dat je de hele dag bezig bent met eten. Je oerbrein stuurt je naar eten, je mensenbrein zegt dat je niet mag eten omdat je op dieet bent. Dat betekent dus dat wanneer je weer start met een volgend dieet dat je de hele dag in onderhandeling bent met jezelf. En dat je de hele dag bezig bent om controle te houden over eten. Omdat weinig eten niet natuurlijk is, is de kans groot dat je dit niet lang volhoudt. 

Wanneer dat niet lukt, voel je jezelf waarschijnlijk een loser omdat je geen zelfbeheersing hebt. Inmiddels weet je dat je oerbrein aan springt op hoe je je voelt dus wanneer je jezelf een loser voelt, dan voel je je niet goed en dus zal je oerbrein je gaan sturen naar eten. 

Altijd wel kunnen eten of jezelf volstoppen tot je ploft is voor je oerbrein de normaalste zaak van de wereld. 

Je oerbrein heeft namelijk de basisprogrammering:

  • Vind eten (liefst zo calorierijk mogelijk)
  • Eet er zoveel mogelijk van
  • Sla wat je nu niet gebruikt op als vet

Om die reden heeft je oerbrein constant de radar aan staan als het gaat over eten. Je weet immers nooit wanneer er een periode van schaarste komt. Je oerbrein leeft vanuit het motto: Als er NU veel eten verkrijgbaar is, dan kun je het maar beter NU opeten. Liever propvol zitten dan misschien honger krijgen.

Punt is alleen dat er in onze wereld een overvloed is aan eten. Dit zorgt vaak voor een enorm gevoel van innerlijke stress. Je wilt minder eten, en tegelijkertijd zorgt je oerbrein ervoor dat je de hele dag met jezelf in onderhandeling bent over eten.

 

Wil jij afvallen?

Wanneer je dus af wilt vallen, gaat het niet werken om op dieet te gaan en jezelf alles te ontzeggen. Dat voelt namelijk niet goed waardoor je oerbrein ‘aan’ springt. Wat wel werkt, is een aanpak waarin alles mag en alles kan. En waarin je jouw oerbrein gaat managen zodat het begrijpt dat er geen hongersnood is en dat je veilig bent. Waardoor je niet langer meer hoeft te onderhandelen.

Dit is wat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Ik leer je hoe je jouw eigen persoonlijke eetprotocol samenstelt en hoe je structuur aanbrengt in je eetgedrag. Zodat je kunt stoppen met onderhandelen met jezelf en rust krijgt in je hoofd als het gaat over eten. 

 

De derde reden waarom diëten niet werken is omdat je oerbrein kleine stapjes nodig heeft en diëten juist snel resultaat beloven

Wanneer je begint met een nieuw dieet, dan doe je dat vaak omdat je jezelf niet goed voelt zoals je nu bent. Misschien heb je gezondheidsklachten of pas je niet meer in je kleding of vind je jezelf lelijk als je in de spiegel kijkt. 

Kortom: vaak beginnen we met een nieuw dieet vanuit gevoelens van ontevredenheid en frustratie. Omdat dit niet fijn voelt, willen we een oplossing die er zo snel mogelijk voor zorgt dat we weer lekker in ons vel zitten. Dus kiezen we voor een dieet dat snel resultaat belooft. 

In plaats van dat we onszelf de tijd geven, willen we zo snel mogelijk op de plek van bestemming zijn omdat we denken dat we ons dan beter voelen.

 

Snelle resultaten werken niet

Snelle resultaten werken niet voor je oerbrein. Je oerbrein is namelijk een oude oma die niet houdt van verandering. Verandering kost namelijk energie en het laatste dat je oerbrein wil is energie verspillen. Daarom zal het bij ieder vermoeden van verandering gelijk proberen om je te stoppen. 

Wanneer je echter piepkleine stapjes neemt in de richting van jouw doel, heeft je oerbrein niets in de gaten. Vergelijk het maar met het koken van een kikker. Wanneer je hem in een pan met koud water zet en heel langzaam de temperatuur omhoog draait blijft ie rustig zitten. Maar wanneer je hem in een pan met heet water doet springt ie er gelijk uit. Hetzelfde geldt voor je oerbrein. 

Je oerbrein houdt van langzaam. Het houdt er niet van dat dingen snel gaan. Het liefst wil je oerbrein dat alles hetzelfde blijft. Dat is namelijk veilig: dan weet het waar het aan toe is. Het zal alleen vrijwillig veranderen wanneer je iets traumatisch meemaakt of wanneer de oude situatie levensbedreigend voor je wordt. Anders niet.

 

Kleine stapjes en waarom dat beter werkt

Veranderen gaat het beste in piepkleine stapjes Wanneer je dus iets wilt veranderen, is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zulke kleine stapjes neemt dat je oerbrein de boel niet gaat saboteren. Dat gaat alleen wanneer je geen haast hebt en jezelf echt alle tijd geeft.

Ingrijpende diëten zijn om die reden gedoemd om te mislukken op de lange termijn. Programma's waarbij je gelijktijdig start met gezonder eten en meer bewegen ook. Dat zijn teveel veranderingen tegelijk waardoor je oerbrein binnen no-time wakker wordt geschud en ervoor zorgt dat je weer snel gaat doen wat je altijd deed: eten.

Reden vier waarom dieten niet werken is omdat je oerbrein focust op aankomen terwijl dieten focussen op afvallen. 

Als je iemand bent die geen enkel dieet kan volhouden, of als je na een succesvol dieet binnen no-time weer terug bent op je oude gewicht, weet dan dat dit komt doordat je oerbrein absoluut niet houdt van afvallen. 

Dat is ook heel logisch, want, wanneer je gewicht verliest, betekent het voor je oerbrein namelijk dat je in levensgevaar bent. Daar komt bij dat je je met afvallen als doel niet goed zult voelen als de weegschaal geen fijn getal aangeeft. Nog een signaal voor je oerbrein om in actie te komen...

 

Wanneer afvallen je doel is, zal je oerbrein je gaan saboteren

Laat dit nu net het geval zijn bij alle diëten. Dit betekent dat wanneer je blijft focussen op afvallen, dat je de boot mist. Afvallen is namelijk een resultaat, geen doel op zich. Het is een resultaat dat je behaalt wanneer je bepaalde gewoonten iedere dag consequent doet. Dat is waar het om gaat.

 

De laatste reden waarom dieten niet werken is omdat je oerbrein reageert op je GEVOEL, terwijl diëten sturen op je gedrag

Veel mensen hebben geen idee hoe ze om kunnen gaan met hun emoties anders dan door te eten of door zichzelf af te leiden. Wanneer dat het geval is, wanneer je niet weet hoe je om kunt gaan met emoties, zal je oerbrein je bij ieder minder prettig gevoel dingen laten doen die ervoor zorgen dat je je zo snel mogelijk weer goed voelt. 

Dus zodra het signaleert dat je je niet prettig voelt vanwege een emotie grijpt het in en laat het je iets doen om jezelf af te leiden van je gevoel. Zoals eten, of drinken, of roken, of drugs gebruiken. 

Het werkt als volgt:

  • Er is een SITUATIE
  • Daarover denk je een GEDACHTE
  • Die gedachte zorgt voor een EMOTIE
  • Deze emotie zorgt voor GEDRAG (je gaat iets doen of je gaat iets niet doen)
  • Dit gedrag geeft een bepaald RESULTAAT

Wat je eet is een actie die wordt gestuurd vanuit hoe je je voelt. En hoe je je voelt wordt primair bepaald door de gedachten die je denkt. Evenals de resultaten die je bereikt.

Het werkt als volgt:

De gedachte die je denkt over een bepaalde situatie, is de trigger die jouw gedrag in gang zet. Wanneer je jouw gedachten gaat veranderen, zorg je voor een andere emotie, onderneem je ander gedrag en creëer je andere resultaten. Zo simpel is het.

Punt is, dat we nooit hebben geleerd hoe we onze gedachten kunnen waarnemen. Daardoor lijkt het alsof onze gevoelens en reacties ons overkomen. Omdat we ons vaak geen raad weten met die vervelende gevoelens, grijpt ons oerbrein in. Dat laat je grijpen naar suiker of een ander ‘iets’ om ervoor te zorgen dat je je zo snel mogelijk weer goed voelt.

De eerste stap naar blijvende verandering is dan ook om te leren hoe je jouw brein kunt managen. Zodat je anders gaat denken, voelen en doen. Wanneer je begrijpt hoe je oerbrein werkt, weet je dat je niet hoeft te eten als je een emotie hebt. Je weet dan hoe je die emotie er gewoon kunt laten zijn of kunt veranderen.

 

Krijg de regie in handen

Daardoor krijg je weer grip op jezelf. Daardoor krijg je weer zelf de regie in handen en maak je andere keuzes voor jezelf. 

Dieten sturen alleen op de laatste stap van het model, namelijk het veranderen van je gedrag. Maar wanneer je weet hoe je de factor die als je gedrag stuurt kunt managen. Wanneer je niet weet hoe je jouw gedachten kunt sturen en om kunt gaan met je emoties zul je blijven vechten met jezelf. Het dieet zegt dan dat je wortels moet eten, maar je oerbrein zegt dat je beter een zak M&M’s kunt nemen omdat je je nu niet goed voelt. Snap je?

Dieten kijken echt alleen maar naar de laatste stappen in het model, namelijk de acties die je moet doen om het gewenste resultaat te bereiken. Maar wanneer je niet weet hoe je om kunt gaan met de factor die al je acties in gang zet, namelijk je emoties, dan zal een dieet alleen lukken zolang je je goed voelt. Zodra er iets gebeurt in je leven waardoor je je niet goed voelt, dan zal je weer terugvallen in je oude gedrag. Omdat je namelijk niet weet hoe je met negatieve emoties om kunt gaan, anders dan te eten.

 

Diëten en je brein zijn niet de beste combinatie

Goed, het mag duidelijk zijn dat diëten en je oerbrein niet echt een succesvolle combinatie zijn. Wanneer je kiest voor blijvende resultaten dan lukt dit alleen als je komt vanuit een relaxte relatie met eten. Alleen wanneer je komt vanuit acceptatie en liefde naar jezelf is het mogelijk om blijvende resultaten te halen. 

Ik wens je weer een heerlijke week en je weet het: als je veel hebt gehad aan deze podcast, geef hem dan vooral door aan al die vrouwen die je kent en die je ook een relaxte relatie gunt met eten en met zichzelf. Laten we er samen een doel van maken dat alle vrouwen in Nederland gaan stoppen met diëten!

Tot volgende week!

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024