Jouw toekomstige zelf creëren

012 - Jouw toekomstige zelf

Jul 19, 2023

Als het gaat over het bereiken van je doelen, dan kun je dat op twee manieren doen. Je kunt kijken naar alles wat je al hebt gedaan en bereikt in het verleden. Of je kunt kijken naar alles wat je hebt bereikt in de toekomst. 

Wanneer je niet weet hoe je jouw oerbrein kunt managen (of wanneer je hem niet stuurt), dan creëer je iedere dag opnieuw jouw toekomst gebaseerd op je ervaringen in het verleden. Dat is namelijk waar je oerbrein zit. In het verleden.

Het functioneert volledig vanuit de database met daarin al jouw ervaringen uit het verleden. Vanuit die database zal het je adviseren en zal het je gedrag sturen. Dit is waar de meeste mensen zitten. We gebruiken het bewijsmateriaal uit het verleden om ons toekomstige succes te bepalen. Zeker als het gaat over jouw relatie met eten.

Wanneer je jouw toekomst benadert vanuit het verleden, dan creëer je iedere dag opnieuw het verleden. Je oerbrein zal je dan namelijk iedere dag opnieuw adviseren gebaseerd op ervaringen die je hebt opgedaan in het verleden. En in het verleden is geen ruimte voor nieuwe dingen. Daar is alleen ruimte voor de dingen die bekend zijn. Voor de dingen die veilig zijn.

Een nieuwe toekomst creëren gebaseerd op het verleden is daarom niet de beste weg naar succes. Beter kun je jouw nieuwe toekomst creëren vanuit de toekomst. In deze podcast leer ik je hoe je dat kunt doen.

Veel luisterplezier

 

 

 

 

Jouw toekomstige zelf

De masterclass in de Eetgeluk Universiteit van deze maand staat in het teken van de Eetgeluk Planner. Dit is mijn nieuwe boek. Het is een boek dat ik speciaal heb ontwikkeld voor alle leden van de Eetgeluk Universiteit. Het is werkelijk een fantastische tool die helpt om je oerbrein nog beter te managen. Alle onderdelen die in de Universiteit aan bod komen zijn erin verwerkt. 

Je gaat je doelen stellen en realiseren vanuit de toekomst in plaats van vanuit het verleden. Je gaat iedere dag opnieuw kiezen hoe je je wilt voelen en je brein daarin managen. Je gaat je maaltijden plannen en oefenen in jezelf houden aan je planning. En je gaat iedere dag een gedachtendownload doen. Dus iedere dag kijk je even in je brein en in wat daar allemaal speelt. Ik zie het altijd als het wieden van onkruid in je tuin. Als je iedere dag een stukjes doet, dan is er helemaal niets aan de hand.

 

Vertrouwen in jezelf kwijt 

Veel vrouwen die beginnen aan de Eetgeluk Universiteit zijn bang dat ze het niet volhouden. Vaak hebben ze al aan zoveel programma’s deelgenomen, dat ze het vertrouwen in zichzelf volledig kwijt zijn. Want dat is wat je oerbrein doet zodra je wilt beginnen aan iets nieuws. Het duikt gelijk in de kaartenbak, in het archief in je hoofd en zoekt soortgelijke dingen erbij. En gaat dan kijken wat daarvan destijds het resultaat was. 

Dus stel dat je in het verleden meerdere online programma’s hebt gevolgd, maar nooit resultaten hebt behaald. Of erger nog: nooit hebt ingelogd of daadwerkelijk lessen hebt gevolgd… dan zal je oerbrein je dit haarfijn voorspiegelen. Het zal tegen je zeggen dat je er beter niet aan kunt beginnen. Dat het je toch niet zal lukken. Dat het jammer is van je tijd. Dat het alleen maar de volgende mislukking is en dat je dan weer en boel geld kwijt zult zijn.

 

Jouw oerbrein wil je beschermen

Je oerbrein wil maar een ding en dat is jou beschermen tegen een nieuwe teleurstelling. Het weet dat jij je niet goed voelt als het weer niet lukt en dat wil het voorkomen. Het enige dat je oerbrein dus wil is dat jij je goed voelt. Meer niet. Maar dat kan wel heel erg lastig zijn. Omdat het leren van nieuwe dingen en het oefenen van nieuwe gewoonten vaak helemaal niet goed voelt. Dat voelt vaak hoogst ongemakkelijk. Zoals ze in Duitsland zo mooi zeggen: Das Leben ist kein Ponyhof. Oftewel: het leven is 50% leuk en 50% niet leuk. Beide kanten zijn aanwezig. Maar je oerbrein weet dat niet. Dat wil gewoon de hele dag makkelijk en plezier. Meer niet. Het is echt net een puber…

Deze basisprogrammering van je oerbrein hielp je in de oertijd om veilig te blijven. Maar in de huidige tijd zorgt ie ervoor dat je geen stap vooruit komt. Hij zorgt ervoor dat je iedere keer dat je iets nieuws wilt beginnen wordt geremd. Waardoor je of niet eens begint of binnen een paar weken stopt en nooit je doel bereikt. En wat ik wil in de Eetgeluk Universiteit is dat je én je doelen bereikt én dat je ze blijvend bereikt.

 

Het realiseren van je doelen kan een uitdaging zijn

Een dubbele uitdaging dus. Daarom heb ik de Eetgeluk Planner ontwikkeld om mijn studenten daarbij te helpen. En in die Eetgeluk Planner werk ik met een andere manier van het realiseren van je doelen. Namelijk een manier die je oerbrein begrijpt. Een manier die aansluit bij hoe je oerbrein werkt. Want wanneer je jouw doelen wilt bereiken, zijn er twee manieren waarop je te werk kunt gaan.

Er zijn twee manieren waarop je de toekomst kunt benaderen:

  • Vanuit het verleden
  • Vanuit de toekomst

Wanneer je niet weet hoe je jouw oerbrein kunt managen (of wanneer je hem niet stuurt), dan creëer je iedere dag opnieuw jouw toekomst gebaseerd op je ervaringen in het verleden. Dat is namelijk waar je oerbrein zit. In het verleden. Het functioneert volledig vanuit de database met daarin al jouw ervaringen uit het verleden. Vanuit die database zal het je adviseren en zal het je gedrag sturen.

 

Jouw toekomstige succes

Dit is waar de meeste mensen zitten. We gebruiken het bewijsmateriaal uit het verleden om ons toekomstige succes te bepalen. Zeker als het gaat over jouw relatie met eten. 

  • ‘Dit werkt toch niet’
  • ‘Ik hou alles maar een paar dagen vol’
  • ‘Het komt nooit goed met mij en met eten’

Wanneer je jouw toekomst benadert vanuit het verleden, dan creëer je iedere dag opnieuw het verleden. Je oerbrein zal je dan namelijk iedere dag opnieuw adviseren gebaseerd op ervaringen die je hebt opgedaan in het verleden. En in het verleden is geen ruimte voor nieuwe dingen. Daar is alleen ruimte voor de dingen die bekend zijn. Voor de dingen die veilig zijn.

 

Commitment als sleutel tot succes

Het probleem daarvan is dat het je verhindert om je commitment te geven aan het proces dat nodig is voor de transformatie van jouw huidige ik naar jouw toekomstige ik. Omdat je al hebt ingecalculeerd dat het toch niet gaat lukken, heb je dus al gefaald voordat je bent begonnen. Sterker nog: vaak begin je niet eens, omdat je bang bent dat het toch weer gaat mislukken. 

Een nieuwe toekomst creëren gebaseerd op het verleden is daarom niet de beste weg naar succes.

 

Jouw nieuwe toekomst creëren vanuit de toekomst

Als ik terugkijk naar de afgelopen tien jaar dan is er heel veel veranderd. En als ik nu terug zou gaan naar mijn zelf van tien jaar geleden, dan had ik haar enorm kunnen helpen. Ik had aan haar kunnen zeggen wat ze wel had moeten doen en wat niet. Ik had haar kunnen zeggen dat ze zich geen zorgen hoeft te maken omdat alles goed gaat komen. Ik had haar kunnen waarschuwen voor bepaalde dingen en ik had haar kunnen zeggen hoe ze dingen had kunnen aanpakken. Vanuit waar ik nu sta weet ik zoveel meer dan vanuit waar ik toen stond. 

Exact hetzelfde geldt nu natuurlijk ook. Ook nu staan we weer voor beslissingen en ook nu kan ik advies van mezelf in de toekomst goed gebruiken. Immers, zij is al daar waar ik wil zijn. Zij verdient wat ik wil verdienen, zij ziet eruit zoals ik eruit wil zien, zij leeft het leven dat ik graag wil leven. Zij is daar al. En wie kan mij nu beter coachen dan iemand die alles al heeft doorleefd?

 

Jouw toekomstige zelf om advies vragen

Daarom is mijn toekomstige zelf degene waar ik steeds opnieuw naartoe ga voor advies. Dat klinkt misschien een beetje schizofreen, maar zij is degene waar ik nu alles voor doe. Alles wat ik nu doe, dat doe ik zodat zij zich over vijf jaar beter voelt. Zodat zij over vijf jaar een nog beter leven heeft. Zodat zij over vijf jaar een goede basis heeft van waaruit ze zich weer verder kan ontwikkelen. 

Wanneer je jouw toekomst benadert vanuit de toekomst zul je merken dat het veel makkelijker wordt om door te gaan totdat je jouw doel hebt behaald. Dit komt omdat je jouw bewijs uit de toekomst gaat halen en daar is het al gelukt. In plaats van dat je brein je vertelt dat het toch niet werkt, laat jij iedere keer dat je contact maakt met jouw toekomstige zelf keer op keer aan je brein zien dat het wel werkt. Zij is waar jouw huidige ik wil zijn. Zij weet hoe ze dat heeft gedaan.

 

Een brief schrijven aan jezelf

Als je terugkijkt naar jezelf vijf jaar geleden en je zou nu vanuit waar je nu staat een brief schrijven aan de persoon die je toen was. Wat zou je dan schrijven? Wat zou er dan in die brief staan? En hoe had het jou vijf jaar geleden geholpen om die brief te lezen? Om de adviezen te krijgen die in die brief staan? Mensen gaan naar waarzeggers en astrologen om exact dezelfde reden. Ze willen graag weten wat er voor ze in de sterren staat geschreven. Maar het gevaar daarvan is, dat je gaat leven naar wat iemand anders voor jou bepaalt. Het is veel fijner als je het zelf kunt bepalen. Als je zelf contact kunt leggen met jouw toekomstige zelf en als je van haar kunt horen wat je nu het beste kunt doen. Maar ook dat het helemaal niet erg is als je af en toe een reep chocolade eet in plaats van alleen een stukje.

 

Wat wil jjij creëren?

Ga dus eens die brief schrijven aan jezelf vijf jaar geleden. Ga het gewoon doen. En als je dat hebt gedaan, stel je jezelf dan eens voor over vijf jaar vanaf nu en over tien jaar vanaf nu. Waar wil je zijn? Wat wil je creëren. Kun je jezelf voorstellen dat je daar over vijf jaar bent? Wat zou je zeggen tegen jezelf op dit moment vanuit de toekomst. Vanuit de plek waar je jouw streefgewicht hebt bereikt? Vanuit de plek waar je geen strijd meer hebt met eten en met jezelf. Vanuit de plek waar je die fantastische relatie hebt en miljoenen op je bankrekening. Vanuit de plek waar je woont in je droomhuis en alleen maar vervullende vrienden om je heen hebt. Wat zou je vanuit daar zeggen tegen jezelf nu.

 

Vrijuit durven dromen

Geloof me, jouw toekomstige zelf is de beste adviseur die er is. Nu ben ik zelf altijd heel erg gefocust geweest op de toekomst. Ik ben een dromer, maar ik ben ook een creator. Ik heb mijn persoonlijke ontwikkeling altijd op de eerste plaats gezet. Ik vind het heerlijk om te ontdekken en om te leren. Maar ook om te reflecteren en te groeien als mens. Een van mijn gevleugelde uitspraken wanneer iets mislukt is dan ook: dan kan het alleen maar beter worden. We gaan alleen maar voor beter. En daardoor wordt mijn leven ieder jaar beter. Ik heb nooit spijt, ik heb wel lessen die ik heb geleerd. Maar spijt, nee. Alles wat gebeurt, gebeurt voor mij. Alles wat gebeurt dat gebeurt zodat ik ervan kan leren en mezelf vanuit daar weer opnieuw kan definiëren. Iedere keer opnieuw heb ik de kans om te kiezen wie ik wil zijn ten aanzien van de dingen die gebeuren in mijn leven.

 

Beslissingen nemen met jezelf in de toekomst in gedachten

Hoe is het om beslissingen te nemen vanuit de toekomst? Het klinkt misschien een beetje raar. Toch is het iets dat kinderen de hele dag doen. Die zijn de hele dag aan het creeren. Vaak praten ze ook met zichzelf in de toekomst. De enige vaardigheid die je ervoor nodig hebt is fantasie. Het vraagt van je dat je los durft te laten wat je nu hebt en wat je nu weet en dat je jezelf toestaat om te dromen. Vaak zeg ik tegen studenten: als ik een toverstokje had waarmee ik alles voor je zou kunnen toveren, wat zou ik dan voor jou mogen toveren? Vaak komt er dan een beetje een lacherig antwoord (want het brein begint meteen te protesteren dat toverstokjes niet bestaan), maar uiteindelijk wordt de droom steeds groter en groter. En dat voelt zo heerlijk. Het voelt zo heerlijk om echt daar al te zijn. In de nieuwe werkelijkheid die je voor jezelf wil creëren.

 

Wel willen maar niet kunnen

Heel vaak hoor ik van vrouwen dat ze iets wel willen, maar dat ze het niet kunnen. Omdat het nog nooit is gelukt. Hun brein put dus uit het verleden, uit alle mislukte ervaringen. En dat is geen goede brandstof. Het is bizar dat we het feit dat iets nog nooit is gelukt gebruiken als een excuustruus om niet aan iets nieuws te beginnen. Hoe zou het zijn als kinderen zouden zeggen dat ze niet kunnen lopen en daarom maar niet leren lopen? Hoe zou de wereld er dan nu uitzien?

 

Leven op de automatische piloot

Je leven creëren vanuit het verleden is dus heel veilig en heel voorspelbaar en het is heel comfortabel. We weten hoe we het moeten doen en het is heel vertrouwd. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je op een soort van automatische piloot gaat leven en dat de levenslust verdwijnt. Leven vanuit het verleden geeft geen vervulling. Daarom ga je allerlei dingen doen om jezelf te verdoven. Je gaat allerlei kicks zoeken om je vooral maar goed genoeg te voelen. Waardoor je denkt dat je gelukkig bent. Zodat je vooral niet hoeft te groeien en jezelf niet hoeft te ontwikkelen. Ons oerbrein wil dat je blijft zoals je bent, maar we floreren juist wanneer we groeien en onszelf ontwikkelen. En die innerlijke strijd voel je iedere dag opnieuw. Iets in je duwt je in de richting van verandering en je brein houdt je tegen. Daardoor ga je jezelf verdoven en afleiden. 

 

Wees OK met de gedachte dat het ook mis kan gaan

Je leven creëren vanuit de toekomst vraagt van je dat je nieuwe gedachten gaat denken. Je brein wil dat je iedere dag opnieuw je oude gedachten blijft denken. Dat is namelijk efficiënter. Die staan toch al in de Rolodex, dus dat is makkelijker. Maar wanneer je de toekomst wilt creëren is het belangrijk dat je met nieuwe gedachten komt. Dat je bang durft te zijn en dat je OK bent met de gedachte dat het verkeerd kan gaan. Volgens je brein zullen nieuwe dingen je waarschijnlijk doden en met die angst moet je leren leven. 

Jezelf opnieuw creëren in de toekomst is echt een ander niveau van denken. Het vraagt van je dat je jezelf toestaat om te dromen, om niet te luisteren naar je brein dat schreeuwt dat het niet mogelijk is en dat het onzin is wat je wilt. Dat dit jou nooit zal lukken. Het vraagt van je om daar dwars doorheen te blijven denken. Om steeds opnieuw tegen jezelf te zeggen dat het wel kan en dat jij het wel kan.

 

Doel is gewicht verliezen

Het mooiste voorbeeld is natuurlijk afvallen. Maar ook het creëren van meer geld past hier perfect in, of het aantrekken van een geweldige nieuwe partner. Maar ik hou het nu even op afvallen omdat de meeste vrouwen in de Eetgeluk Universiteit in eerste instantie lid zijn geworden omdat ze graag gewicht willen verliezen. 

Stel je jezelf eens voor op je ideale gewicht. En je hebt totaal geen verlangen meer naar eten. Je gaat iedere dag op de weegschaal staan zonder dat er drama is in je hoofd. Stel je eens voor dat je naar een feestje gaat waar overal eten staat.

Hoe zou het zijn om iets aan te komen of af te vallen als je helemaal OK bent met eten en met je gewicht? Waar denk je aan op dat moment en waar ben je op gefocust? Waarschijnlijk ben je dan helemaal niet meer met eten bezig. Want eten is geen ding meer voor je. Het klinkt misschien bizar, maar wat zou je denken als je niet meer zo gefocust zou zijn op eten?

 

Wie is die toekomstige zelf?

Als je jouw doelen wilt bereiken is het belangrijk dat je dat vanaf nu gaat doen vanuit de toekomst. En niet meer vanuit waar je vandaan komt en wat je allemaal hebt gedaan. Je gaat jezelf definiëren vanuit de toekomst. En dat start met jouw visie van jouw toekomstige zelf. 

Neem wat tijd om jouw toekomstige zelf te visualiseren. Wie is de persoon die jij gaat worden binnen nu en een half jaar? Wie is de persoon die je bent over vijf jaar? Wie wil je zijn en hoe wil je dat jouw leven eruit ziet als je jouw doel hebt bereikt. Sta jezelf toe om groots te dromen.

 

Alles is mogelijk

Je oerbrein zal je hieruit proberen te praten. Het zal ervoor zorgen dat je misschien niet eens kunt voorstellen hoe het zou kunnen zijn in de toekomst. Het zal je zeggen dat het idioot is en onmogelijk. En dat is OK. Je gaat gewoon door met visualiseren. 

Je hoeft niet te weten hoe je het gaat realiseren. Het enige dat je hoeft te hebben is een visie van wat je het allerliefste wilt. Wees zo specifiek mogelijk. Stel je voor wat je denkt, hoe je je voelt, welke relaties je hebt, hoe ziet het leven van jouw toekomstige zelf eruit. 

Dit is waar je jezelf aan vasthoudt gedurende het proces. Dit is wat jou emotioneel verbindt aan het proces. Het is niet meer: Ik wil afvallen of ik weeg X kilo. Nee het is: ik wil die persoon worden en ik wil die dingen doen vanwege deze reden. 

Vanaf nu vraag je jezelf regelmatig af:

  • Welke keuze zou mijn toekomstige zelf nu maken?
  • Wat zou mijn toekomstige zelf eten?
  • Hoe zou mijn toekomstige zelf hierover denken?
  • Wat zou mijn toekomstige zelf nu doen?
  • Hoe zou mijn toekomstige zelf hiermee omgaan?

Wanneer je ervoor zorgt dat je verbonden blijft met jouw toekomstige zelf, dan herinner je jezelf er constant aan waar je het voor doet. Zij is jouw WAAROM. Iedere dag opnieuw word je haar.

 

Vandaag creëer je jouw zelf van morgen

Iedere keer als je brein zeurt om chocolade, zet je jouw toekomstige zelf ernaast. Je vraagt jezelf af: kies ik voor wat ik nu wil of kies ik voor wat ik het liefste wil. Geloof me: jouw toekomstige zelf gaat winnen. Iedere keer opnieuw. Zij is de sleutel naar jouw succes!

Ik wens je weer een heerlijke week, en heb je iets gehad aan deze podcast geef hem dan vooral door aan alle vrouwen die jij kent die iedere dag opnieuw met zichzelf strijden. Laten we er samen voor gaan zorgen dat alle vrouwen in Nederland weer stoppen met diëten en weer gaan stralen. Omdat ze niet langer meer vechten tegen zichzelf, maar voor zichzelf. 

Tot volgende week!

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024