Doelen stellen op de juiste manier

084 - Doelen stellen op de juiste manier

Jul 20, 2023

Een doel is niets meer en niets minder dan een gedachte. Het is een gedachte over iets waarvan je denkt dat het ervoor zorgt dat je je beter gaat voelen. Over jezelf of over je leven. Doelen zijn heel belangrijk voor het proces van creatie. Door het denken aan het bereiken van je doel ga je namelijk verlangen. En verlangen is de emotie die alle acties in gang zet.

Daarom is het stellen van doelen heel belangrijk. Doelen helpen je om de verbinding met jezelf te herstellen en doelen zorgen ervoor dat je brein gefocust blijft. Je zou dan ook gerust kunnen zeggen dat het stellen van doelen een van de meest liefdevolle dingen is die je kunt doen voor jezelf. Ook al denkt je brein er echt heel anders over…

Je brein zal je zeggen dat je geen doelen nodig hebt en dat het veel beter is om in het NU te leven. Het zal je zeggen dat doelen je alleen maar stress geven en dat je teleurgesteld zult zijn als je ze niet bereikt. Maar het tegendeel is waar. Doelen geven je juist rust en richting. Als je ze tenminste op de juiste manier stelt. 

Exact dat is waar ik het in deze podcast met je over ga hebben!

Veel luisterplezier

 

 

 

 

Waarom doelen stellen belangrijk is

Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je? Ben je ook aan het genieten van de zon en van de lange dagen? Ik wel. Ik heb afgelopen winter extra hard en veel gewerkt zodat ik nu lekker naar buiten kan. Dus dat doe ik ook. Ik ben begonnen met golfen. Echt nooit gedacht dat ik ooit zou gaan golven. Ik vond het namelijk altijd nogal een kaksport. En ik had ook altijd zoiets van, nou ik ga wel gewoon wandelen, hoef ik ook niet al die ijzerwaren mee te slepen. Ik hoop dat ik nu niemand beledig, maar dat was echt hoe ik erover dacht.

Ik heb ook echt een gierende hekel aan midgetgolf. Wat vind ik dat erg zeg. Als je me wilt straffen… Maar goed, inmiddels wonen we al een jaar hier in Zweden, aan een prachtige golfbaan. En in het kader van nieuwe dingen uitproberen, hebben we besloten om een beginnerscursus te gaan volgen. Ook wel een beetje gestuurd vanuit het feit dat we allebei vanuit huis werken en dat dit natuurlijk ook een prachtige manier is om nieuwe mensen te leren kennen.

Maar ook omdat ik mijn overtuiging wilde testen. Want er is natuurlijk maar één manier om erachter te komen of dat wat je denkt waar is en dat is door het gewoon te doen. Ik heb inmiddels vanuit ervaring namelijk wel geleerd dat mijn brein heel vaak geen gelijk heeft. Dus Danny en ik zijn in mei naar de beginnerscursus gegaan hier op de golfbaan. En nu heb ik dus een probleem. Want ik vind het echt superleuk. Werkelijk. Het is alles wat ik niet had bedacht. En hier in Zweden mag je dus ook gelijk spelen op de baan. Wel onder begeleiding van een fadder oftewel een mentor, maar dat is voor mij natuurlijk niet zo moeilijk aangezien bijna alle buren spelen. En er is een speciale klungelavond waarbij ze alle beginners de mogelijkheid bieden om extra te trainen. Dus je begrijpt, ook daar doe ik vrolijk aan mee.

 

Oude identiteit

Maar geloof me, ik ben behoorlijk in de war geweest. Ik heb echt een paar weken moeten wennen aan het idee dat ik golfen dus een leuke sport vind. Dat paste totaal niet in mijn oude identiteit. Ik had mezelf nooit voor kunnen stellen dat ik achter zo’n karretje zou lopen daar op die baan. En nu doe ik dat dus gewoon. En ik vind het nog leuk ook. Ik had stug vol kunnen houden dat het niets voor mij was, maar ik ben blij dat ik mijn mening heb onderzocht. Ik heb er een fijne en nieuwe hobby bij en ik leer gelijk leuke mensen kennen. Want ook dat was zo’n vooroordeel dat het een soort van snobben sport was. Maar dat is dus totaal niet waar. In ieder geval niet hier in Zweden. Er loopt hier werkelijk van alles rond op de golfbaan en dat maakt het ook zo leuk.

Maar goed, genoeg over golf. Vandaag wil ik het met je hebben over het stellen van doelen. In het bijzonder over het stellen van jouw bijzondere doel. Want in dat Eetgeluk Universiteit hebben we een heel proces, het zelfcreatieproces. In dat zelfcreatieproces ga je stoppen met werken aan jezelf. Echt, zoveel vrouwen hebben zich helemaal suf getherapied als het gaat over hun eetgedrag. En sommigen zitten daar nog middenin. En begrijp me goed, soms is hulp van een therapeut heel fijn of zelfs noodzakelijk, maar als je er geen resultaten mee behaalt, dan is het misschien een goed idee om eens wat anders te proberen. We hebben te lang geloofd dat we kapot zijn en dat we aan onszelf moeten werken. Maar je bent niet kapot en je hoeft ook niet aan jezelf te werken. Echt niet. Zodra je aan jezelf gaat werken komt je oerbrein in opstand en begint het gevecht met jezelf. Dus stop daar gewoon mee. Je bent helemaal goed zoals je nu bent.

 

Je bent goed zoals je bent

En nu zul je misschien zeggen, ja maar Carola, als ik nu al helemaal goed ben, dan kom ik niet meer in beweging. Ik moet iets hebben aan mezelf dat ik kan verbeteren. Maar ook die gedachte is onzin. Het feit dat je nu al helemaal goed bent, betekent niet dat je dingen kunt toevoegen aan jezelf. Denk aan een prachtig huis. Aan jouw droomhuis. Aan een huis dat helemaal af is. Daar vallen altijd nog dingen aan toe te voegen. En wanneer het echt helemaal klaar is, dan komt er ruimte voor andere delen van je leven om dingen aan toe te voegen. Dan komt er misschien meer tijd en ruimte om te gaan reizen, of om dat bedrijf op te zetten of om te gaan golfen ha, ha. Snap je het principe? Iets dat goed is, hoeft niet verbeterd te worden, maar kan wel worden aangevuld waardoor het nog meer wordt, nog beter wordt. Maar je hebt dat niet nodig om gelukkig te zijn.

De voorwaardelijkheid is eraf. Je komt vanuit een mindset van overvloed waarbij je zegt dat je nu al goed bent en dat het alleen maar beter kan worden, in plaats van uit een mindset van schaarste waarin je zegt dat je nu niet goed bent en dat je eerst aan jezelf moet werken voordat je van jezelf mag houden en voordat je leven beter kan worden. Ik heb het hier natuurlijk al vaker over gehad in deze podcast, maar het is belangrijk dat je dit gaat begrijpen. Een dieetmindset is namelijk een schaarste mindset. Het is een mindset waarin je denkt dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor hoe je je voelt en dat de buitenwereld (je lichaam, je partner, je baan, je huis, je kinderen, je moeder) moet veranderen zodat jij je beter kunt voelen.

 

Het zelfcreatie-proces

Dat is dus de reden dat we in de Eetgeluk Universiteit beginnen met het zelfcreatie-proces. Dit is een proces dat maar liefst vier maanden duurt. En één van de dingen die we daarin doen, dat is het stellen van jouw bijzondere doel. Daarover wil ik het in deze podcast met je hebben. Alle andere dingen uit het proces behandelen we uitgebreid in de Uni, maar dit ene ding, het stellen van jouw bijzondere doel, is een belangrijke. Zo vaak worden doelen namelijk verkeerd gesteld.

Een doel is niets meer en niets minder dan een gedachte. Het is een gedachte over iets waarvan je denkt dat het ervoor zorgt dat je je beter gaat voelen. Over jezelf of over je leven. Doelen zijn heel belangrijk voor het proces van creatie. Door het denken aan het bereiken van je doel ga je namelijk verlangen. En verlangen is de emotie die alle acties in gang zet.

Daarom is het stellen van doelen heel belangrijk. Doelen helpen je om de verbinding met jezelf te herstellen en doelen zorgen ervoor dat je brein gefocust blijft. Je zou dan ook gerust kunnen zeggen dat het stellen van doelen een van de meest liefdevolle dingen is die je kunt doen voor jezelf. Ook al denkt je brein er echt heel anders over…

 

In het NU leven

Je brein zal je zeggen dat je geen doelen nodig hebt en dat het veel beter is om in het NU te leven. Het zal je zeggen dat doelen je alleen maar stress geven en dat je teleurgesteld zult zijn als je ze niet bereikt. Maar het tegendeel is waar. Doelen geven je juist rust en richting. Als je ze tenminste op de juiste manier stelt. Met daarbij de wetenschap dat de winst niet zit in het bereiken van je doel, maar in de persoon die wordt op jouw weg naar jouw doel.

Het punt met het hebben van doelen is niet dat je er gelukkiger van wordt dan je nu bent. Je stelt doelen omdat ze je helpen om de beste versie van jezelf te worden. Om waarde toe te voegen aan jouw leven. Dat is het doel van het stellen van doelen. Doelen helpen je om steeds opnieuw te kijken hoe je nog meer van jouw potentieel kunt leven.

Wanneer je denkt aan iets dat je graag wilt bereiken, heb je nu misschien het gevoel dat dit ver buiten je bereik ligt. Maar juist het proces van heel bewust in het NU dromen en denken aan je doelen brengt alle obstakels naar boven in je brein die er de oorzaak van zijn dat je nu nog niet bent waar je wilt zijn. Je denkt misschien dat jouw doel buiten jouw bereik ligt, maar het enige dat tussen jou en jouw doel in staat zijn jouw gedachten. Meer niet. Door doelen te stellen komen deze belemmerende gedachten allemaal naar boven en kun je ze één voor één oplossen. Daardoor word je een steeds bewuster mens en kun je een steeds groter stuk van jouw potentieel leven.

 

Bang voor het stellen van doelen

Toch zijn de meeste mensen bang voor het stellen van doelen. Of: ze stellen wel doelen, maar houden het vaag. Zodat ze eigenlijk nooit zeker weten of ze hun doel hebben bereikt. Dit heeft alles te maken met hoe ons brein aankijkt tegen doelen. Ons brein vindt doelen eng en houdt alles liever zoals het is. Dat is veilig. Daarom zal het er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je geen doelen stelt, dat je vage doelen stelt, of dat je zo snel mogelijk weer terugkeert naar je oude gewoonten.

Wat in ieder geval niet de bedoeling is van het stellen van doelen is dat je het gevecht met jezelf aangaat. Dus dat je een doel stelt dat zo groot is dat je iedere dag opnieuw moet strijden met jezelf om het te bereiken. Dat is niet hoe doelen bedoeld zijn. Toch is dat wel vaak wat we denken. We hebben geleerd dat je een megagroot doel moet stellen voor jezelf en dat je het dan zo snel mogelijk moet bereiken. Maar dat komt omdat dit vanuit een schaarste mindset is ontstaan. Dat komt omdat we denken dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor ons geluk. Waardoor ons brein ervan overtuigd is dat we het doel zo snel mogelijk moeten bereiken. Want pas dan kunnen we gelukkig zijn. In plaats van dat het overtuigd is van jouw innerlijke rijkdom en van het feit dat je alles in je hebt om jouw geluk te creëren, denkt je brein dat het bereiken van het doel noodzakelijk is voor je om te overleven. Dat is pure schaarste mindset.

 

Groeien en ontwikkelen door het stellen van doelen

Wat ook niet de bedoeling is van het stellen van doelen is dat ze indruisen tegen dingen die voor jou belangrijk zijn. Doelen zijn bedoeld om je te helpen groeien en ontwikkelen, maar dat mag nooit ten koste gaan van jouw normen en waarden. Stel dat je gezondheid voor jou op nummer één staat en je stelt voor jezelf een doel dat ervoor zorgt dat je niet meer goed voor jezelf kunt zorgen, dan gaat dat op de lange termijn wrijving geven in jou. Kijk dus altijd heel goed naar de dingen die voor jou belangrijk zijn en offer nooit jezelf op voor welk doel dan ook.

Waar het met doelen stellen over gaat is dat ze je helpen om de beste versie van jezelf te leven. Iedere dag opnieuw. Doelen zorgen ervoor dat je niet langer meer onbewust iedere dag het verleden herhaalt, maar dat je iedere dag heel doelbewust je brein focust op wat je wilt bereiken. Zodat je alles uit je leven haalt dat erin zit. Daardoor ga je steeds meer leven vanuit creatie in plaats van vanuit (automatische) reactie.

Niet iedereen wil vooruit en niet iedereen wil groeien. En dat is OK. Het gaat erom wat jij kiest voor jezelf. En als je ervoor kiest om te groeien en jezelf te ontwikkelen dan lukt dat alleen maar met zorgvuldig gekozen doelen.  En dat stellen van doelen kun je doen op twee manieren.

 

Schaarste mindset

Je kunt het doen op de oude manier en daarover heb ik het net al gehad. Vanuit de oude (gangbare) manier worden doelen eigenlijk altijd gesteld vanuit een schaarste mindset. Je denkt dat iets buiten jezelf ervoor gaat zorgen dat je je beter voelt of dat iets je leven zal verbeteren. Dus dat is wat je wilt hebben.

Het wordt je doel om:

  • Af te vallen omdat je denkt dat je dan lekkerder in je vel zult zitten
  • Die fantastische partner te vinden omdat je denkt dat je dan minder eenzaam zult zijn
  • Jouw droomhuis te vinden omdat je denkt dat je dan gelukkig zult zijn
  • Voor jezelf te beginnen omdat je denkt dat je dan vrij zult zijn

Wanneer je jouw doel hebt gesteld ga je vervolgens keihard aan het werk om het zo snel mogelijk te bereiken. Je focust op de acties, op wat je moet doen om jouw doel te bereiken en slaat de rest van het zelfcreatiemodel over. Dat is waar het verkeerd gaat.

 

Wilskracht en afhaken

Je springt dan als het ware van je huidige zelf naar je nieuwe zelf op basis van wilskracht. Omdat je denkt dat je leven beter zal worden als je je doel hebt bereikt zul je haast hebben om je doel te bereiken. Daardoor ga je een gevecht aan met jezelf om zo snel mogelijk de eindstreep te bereiken. En wanneer je vervolgens niet snel genoeg resultaten ziet, raak je gefrustreerd en haak je af. Ik zie dit iedere dag opnieuw gebeuren met nieuwe cursisten in de Eetgeluk Universiteit en met cursisten aan andere programma’s. 

Dit is niet alleen enorm uitputtend, het zorgt er ook voor dat je extreem gefocust raakt op het resultaat dat je wilt bereiken (denk aan afvallen). Doordat je komt vanuit een mindset van schaarste, denk je dat je het nodig hebt om af te vallen voordat je weer lekker in je vel kunt zitten. Het gevolg is dat je zo snel mogelijk jouw streefgewicht wilt bereiken.

 

Doelen stellen vanuit een verkeerde mindset

Wanneer je jouw doel wilt bereiken vanuit keihard werken, of wanneer je jouw doel stelt vanuit een schaarste-mindset, weet dan dat je de weg naar jouw doel niet optimaal benut. Je wilt dan als het ware een verkorte route nemen en verkorte routes leiden nooit naar blijvende resultaten.

Onthoud: het enige dat tussen jou en je doel staat, dat zijn de bezwaren in je brein. Meer niet. Wanneer je op basis van wilskracht over al deze bezwaren van je brein heen springt, blijven ze gewoon bestaan. Daardoor zal je brein je vroeger of later toch weer inhalen. Met als gevolg dat je óf je doel nooit bereikt, óf dat je jouw doel bereikt en daarna eeuwig in gevecht zult zijn met jezelf, óf dat je uiteindelijk weer terug zult keren naar af.

Wanneer je geen aandacht besteedt aan de obstakels in je brein zul je nooit echt oprecht kunnen genieten van je behaalde resultaat. Er zal dan altijd twijfel of angst zijn dat je vroeger of later weer terug zult keren naar je oude situatie. Je zult dan altijd bezig zijn om jezelf ‘onder controle’ te houden.

 

Doelen stellen op een manier die werkt

Je kunt ook doelen stellen op een nieuwe manier en dat is wat we doen in Eetgeluk Universiteit tijdens het zelfcreatieproces. Daarin ga je leren hoe je doelen kunt stellen op een manier waarmee je je brein erin meeneemt. Wanneer je dat doet wordt het geen eindeloos gevecht met jezelf om je doel te bereiken en lukt het je om het ook op de lange termijn te behouden. Dit doe je door de bezwaren van je brein te gaan zien als een ladder. Ieder bezwaar is een trede en ieder bezwaar dat je oplost brengt je een stapje hoger op de ladder en daardoor dichter bij je doel. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je begrijpt hoe je je brein kunt managen. En dat je komt vanuit zelfliefde en compassie. Wanneer aan deze basisvoorwaarden is voldaan, ga je uiteindelijk je doel bereiken.

En weet je wat zo grappig is? Wanneer je je doel hebt bereikt ontdek je ineens dat het helemaal niet gaat om het doel. Maar dat het gaat om het avontuur, om de reis ernaartoe. Ik moet hierbij altijd denken aan onze huwelijksreis. We hebben als huwelijksreis de laatste 160 kilometer gelopen naar Santiago de Compostela. Overigens gaan we volgend jaar in de zomer de hele route lopen, vanaf de Pyreneeën tot aan Santiago. Natuurlijk was het geweldig en een enorme ontlading toen we het plein opliepen voor de cathedraal, maar als ik terugdenk aan de reis, dan is dat niet waar ik aan terugdenk. Ik denk dan aan alle mensen die we hebben ontmoet, aan alles dat we hebben meegemaakt, aan hoe het was om te wandelen in de Spaanse natuur. Aan de hitte…  Aan al die momenten dat ik ermee wilde stoppen maar toch heb doorgezet.

 

Stapje voor stapje je doelen bereiken

We hadden een doel en dat doel was Santiago. En vervolgens hebben we iedere dag een stukje gelopen in de richting van ons doel. En uiteindelijk was dat het meest gave. Niet het doel, maar de reis ernaartoe en de persoon die je daardoor wordt. Echt geloof me, het gaat niet om je doel, het gaat om alle bijproducten die je er gratis bij krijgt. Wanneer je echt door het proces van jouw huidige zelf naar jouw nieuwe JIJ gaat, wanneer je jezelf opnieuw gaat creëren, overwin je stapje voor stapje al je angsten en al je twijfels. Je komt in actie en doet misschien dingen die je nooit had gedacht, je creëert resultaten waarvan je niet dacht dat je ertoe in staat was. Je leert nieuwe dingen, je leert nieuwe mensen kennen en je zult ervaringen hebben die je nooit voor mogelijk had gehouden. Je leven wordt daardoor een stuk rijker bij ieder doel dat je voor jezelf stelt.

Dus sta jezelf toe om te dromen, wees concreet en schrijf je doelen op. Vervolgens laat je alle twijfel, schaamte en angst omhoog komen. Je neemt tijd voor alle obstakels die leven in je brein. Schrijf ze allemaal op en vervolgens ga je voor ieder obstakel een oplossing bedenken door in je hoofd naar de plek te gaan waar je jouw doel al hebt bereikt. Daar vind je de antwoorden die je nodig hebt.

 

Kleine stapjes actieplan!

Vervolgens maak je een actieplan met daarin alle kleine stapjes die je moet zetten in de richting van je doel. Dit is het proces waar het uiteindelijk om gaat. Het gaat niet om wat je krijgt door het bereiken van je doel. Het gaat om wie je wordt tijdens jouw weg naar jouw doel. Het proces is wat ervoor zorgt dat je een steeds betere versie van jezelf gaat creëren en dat je jezelf steeds opnieuw buiten jouw comfortzone durft te plaatsen. Daardoor kun je uiteindelijk alles creëren dat je wilt.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024