Emoties - deel 2 de 5 inzichten over emoties

129 - Emoties - deel 2

Apr 26, 2024

Wist je dat je emoties deel uitmaken van jouw vrouwelijke kompas? En dat je oerbrein primair de boel bestuurt vanuit hoe je je voelt? Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je gaat begrijpen hoe het werkt met je emoties. En dat je leert hoe je jouw emoties kunt managen op een vrouwelijke manier. 

Een aantal weken geleden heb ik een Bootcamp gegeven over Emoties en Eten. Deze week kun je luisteren naar deel twee van de beste inzichten uit deze Bootcamp.

Deel 1 vind je hier

 

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Deel 2 met daarin 5 inzichten over emoties

Dag mooie vrouw! Daar ben ik weer met deel twee van de podcast over emoties. In deze podcast deel ik de tien belangrijkste inzichten met je die ik heb gedeeld tijdens de Bootcamp over Emoties en je Eetgedrag een aantal weken geleden. Deze week krijg je van mij inzicht nummer 6 tot en met tien. Komt ie!

 

Inzicht #6 Je bent niet bang voor je emoties

Veel mensen denken dat ze bang zijn voor hun emoties. Maar waar ze eigenlijk bang voor zijn is dat ze zichzelf niet onder controle kunnen houden wanneer ze een emotie ervaren. Dat komt in de eerste plaats doordat we onze emoties zo lang onderdrukken dat ze te sterk worden om ze nog te kunnen managen. Maar ook omdat we denken dat we onze emoties moeten uitleven. Dat de emotie ‘eruit’ mag.

Wat we niet weten is dat er een enorm verschil bestaat tussen het leven, het handelen vanuit een emotie en het ervaren van een emotie.

Wanneer je handelt vanuit een emotie, dan heeft de emotie je in zijn greep. Vaak heb je hem dan zo lang onderdrukt dat ie met grote kracht naar buiten komt. Waardoor je niet langer een emotie ervaart, maar de emotie wordt. Je identificeert jezelf met de emotie. Waardoor je jezelf gaat gedragen zoals de emotie. Je ‘doet’ boos of verdrietig of bang of paniek of haat. En vaak beschadig je daarmee niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. Soms met verregaande gevolgen. 

Dit gedrag komt altijd voort uit emotionele onvolwassenheid. Uit het niet begrijpen van je emoties en niet weten hoe je ermee kunt omgaan. Uit het zo lang onderdrukken van je emoties dat ze uiteindelijk als een explosie naar buiten komen knallen.

Wanneer je emotioneel volwassen bent je in staat om de druk veel eerder van het ‘vat’ te laten. Hoe je dat kunt doen leer ik je in de Eetgeluk Universiteit. Daar besteden we enorm veel aandacht aan je emoties en aan emotioneel volwassen worden. Want wanneer je dat bent dan ben je niet langer meer bang voor je emoties. En dat betekent dat je alles kunt creëren in je leven dat je wilt.

Als je goed wordt in het voelen van je emoties dan ben je niet meer bang voor welke emotie dan ook. En dat maakt vrij. Want alles dat je doet of niet doet, is vanwege een emotie die je denkt dat je gaat ervaren. Daarom probeer je constant om de buitenwereld te beïnvloeden en dat is echt uitputtend. Maar als je niet meer bang bent voor je emoties dan stop je met het doen van dingen, alleen maar omdat je je beter wilt voelen. In plaats van plezier zoek je dan naar groei. Maar om te kunnen groeien heb je negatieve emoties nodig. Om te groeien zul je comfortabel moeten worden met niet comfortabel zijn. En dat gaat alleen als je niet meer bang bent voor je emoties. Omdat je begrijpt hoe ze werken en hoe je ermee om kunt gaan.

 

Inzicht #7 Iedere emotie die je ervaart is een uitnodiging om jezelf beter te leren kennen

Jouw emoties zijn de taal van je lichaam. Iedere emotie die ervaart biedt je een kans om de verbinding met jezelf te herstellen. Wanneer je beter wordt in het ervaren van je emoties wordt het steeds makkelijker om jezelf te geven wat je echt nodig hebt. Het wordt makkelijker om gezonde grenzen aan te geven en je zult merken dat je andere keuzes gaat maken voor jezelf. Waardoor je minder innerlijke stress en onrust gaat ervaren en steeds meer op je eigen vrouwelijke kompas zult gaan varen.

Helaas zijn de meeste mensen als de dood voor het ervaren van een emotie. Ze zijn er zo bang voor dat ze er hun hele leven lang voor op de vlucht zijn. Ze onderdrukken hun emoties, ze ontkennen hun emoties en ze doen bepaalde dingen niet uit angst voor… Ze overeten, stellen dingen uit, durven geen nee te zeggen of lopen zichzelf voorbij om een emotie te vermijden.

Vorige week heb je al gehoord dat dingen, mensen en situaties niet je emoties creëren. Maar dat je gedachten verantwoordelijk zijn voor hoe je je voelt. En dat het daarom dus totaal geen zin heeft om de buitenwereld te ontlopen of te manipuleren omdat je denkt dat je je dan beter voelt. Dat maakt het juist alleen maar erger. Het enige waar je bang voor bent is een emotie, voor een vibratie die je voelt in je lichaam. Meer niet.

Echt, de meeste pijn en ellende wordt veroorzaakt in het vechten met je emoties. Terwijl, als je je emoties echt leert lezen, je ontdekt dat je emoties je helpen om te gaan zien…

 • Waar je jezelf nog beperkt
 • Welke grenzen je nog niet respecteert voor jezelf
 • Waar je verdrietig over bent
 • Wat je werkelijk wilt
 • Wat je niet (meer) wilt

Wanneer je niet bereid bent of niet in staat bent om je emoties te voelen dan zet je je innerlijke kompas uit. En word je een boot die rondjes vaart op de eindeloze oceaan van het leven.

 

Inzicht #8 je zelfbeeld creëert je emoties

Je zelfbeeld, hoe je jezelf ziet, wordt gecreëerd door alle gedachten die je denkt en alle overtuigingen die je hebt over jezelf. En al deze gedachten en overtuigingen, alles wat je vindt van jezelf creëren de emoties die je het meeste ervaart.

Je gedachten creëren een emotie en die emotie zet alle acties die je doet in gang. Al deze acties zorgen uiteindelijk voor een resultaat. En dit resultaat bevestigt uiteindelijk je gedachten. Dus des te meer je een bepaalde gedachte denkt over jezelf, des te meer je de bijbehorende emotie ervaart, des te meer je je vervolgens gaat gedragen als die persoon en des te meer je uiteindelijk jezelf gaat zien als die persoon.

Wat er gebeurt is dat je jezelf gaat identificeren met de emoties die je het meeste ervaart. Je gaat bijvoorbeeld zeggen:

 • Ik ben overweldigd
 • Ik ben iemand met veel zelfvertrouwen
 • Ik ben iemand die altijd bang is
 • Ik ben vaak boos
 • Ik ben depressief
 • Ik ben gelukkig
 • Ik ben ongelukkig

Het gevaar hiervan is, dat dit uiteindelijk je emotionele comfortzone wordt omdat dit de emoties zijn die je het meeste ervaart. En je brein wil je daar graag zo dicht mogelijk bij in de buurt houden.

Dat is de reden dat het voor sommige mensen zo ontzettend lastig is om bijvoorbeeld blij te zijn of plezier te maken. Omdat het niet thuishoort in hun huidige emotionele identiteit. Dus zelfs als je heel graag in een andere vibratie wilt leven, dan zal je onderbewuste er alles aan doen om je weer terug te krijgen in je emotionele comfortzone.

Wanneer je dus je zelfbeeld wilt veranderen. Wanneer je wilt veranderen als persoon. Of wanneer je ander gedrag wilt gaan doen, is het ontzettend belangrijk om te leren werken met je emoties. Om je emoties te gaan begrijpen. Om emotioneel volwassen te gaan worden.

Als je op dit moment een emotioneel setpoint hebt van jezelf overweldigd voelen, verdrietig zijn en komen vanuit schaarste. Dan is dat wat je om je heen gaat zien. Dan is dat waar je iedere dag opnieuw bewijs voor verzamelt. Je zendt dan uit op de emotionele frequentie van overweldiging waardoor dat de waarheid is die je waar gaat nemen.

 

Inzicht #9 emoties zijn de brandstof voor alle acties die je neemt

Zonder emotie zul je niet in beweging komen. Om die reden zijn emoties belangrijk. Iedere emotie die je ervaart zet een actie in gang.

Ga maar na. Wanneer je niet goed in je vel zit, zul je andere keuzes maken en andere dingen doen dan wanneer je lekker in je vel zit. Hoe je je voelt bepaalt dan ook de richting waarin je je beweegt en de resultaten die je behaalt.

Zoals benzine de brandstof is voor een auto, zo zijn emoties de brandstof van de mens. Helaas zijn de meeste mensen zich niet bewust van de brandstof die ze iedere dag opnieuw tanken. Sterker nog: we hebben echt geen idee wat de energie is die ervoor zorgt dat we de dingen doen die we doen. Om de doodeenvoudige reden dat we niet weten dat we deze energie, onze brandstof, zelf kunnen kiezen. Daardoor wachten we gewoon tot er iets gebeurt en daar reageren we dan vervolgens op. We wachten op inspiratie, we wachten tot we gemotiveerd zijn, we wachten tot er iets gebeurt in de buitenwereld en vervolgens gaan we vanuit de energie die daar ontstaat aan de slag.

Hoe anders zou het zijn als je iedere dag bewust jouw energiebron gaat kiezen? Als je iedere dag opnieuw besluit hoe je je wilt voelen die dag? Als je weer zelf de verantwoordelijkheid gaat nemen voor de emotionele brandstof waar jij jouw lichaam op laat lopen? Als je op voorhand gaat kiezen wat je wilt voelen en dit dan opzettelijk gaat ervaren?

Daarbij is het belangrijk dat je begrijpt dat als het gevoel dat je acties stuurt positief is, dat je dan ook het resultaat dat je behaalt zult ervaren als positief. Maar als het gevoel dat je acties stuurt negatief is, dan zul je het resultaat dat je behaalt waarschijnlijk ook ervaren als negatief.

Wanneer je vanuit wilskracht of angst of boosheid je doel wilt bereiken, zul je gefrustreerd raken en wanhopig worden als het niet lukt. Op dat moment is de aandrijver van het doel een negatief gevoel, een negatieve energie. Daardoor ga je vechten en zul je je doel nooit bereiken. En als je je doel bereikt vanuit die energie zul je er niet blij mee zijn.

Niet het aantal uren dat je werkt brandt je op, de energie waar vanuit je werkt brandt je op.

De energie van waaruit je werkt is je emotionele brandstof. Al je acties worden altijd gedreven vanuit een emotie. Onderzoek dus voor iedere actie die je doet vanuit welke emotie je komt. Zeker wanneer iets heel moeilijk voelt, of zwaar is de kans groot dat je vanuit een niet-ondersteunende emotie komt.

Als het gaat over gewichtsverlies of het creëren van een relaxte relatie met eten, dan zijn er heel veel mensen die hun acties besturen vanuit zelfhaat. Maar je kunt jezelf niet slank haten. Je gaat dan vechten met jezelf en als je het al redt om je einddoel te halen zul je jezelf echt niet minder haten. Bovendien wordt het waarschijnlijk heel lastig om je resultaten vast te houden. Je zult dan namelijk iedere dag opnieuw de zelfhaat moeten activeren om je nieuwe leefstijl vol te houden. Dit voelt niet goed dus zal je oerbrein vroeg of laat ingrijpen. 

Het is dus heel belangrijk dat je stopt met het willen veranderen van de buitenwereld om jezelf beter te voelen van binnen. Ga in plaats daarvan focussen op de energie, de brandstof, van waaruit je jouw acties in gang zet. Het heeft geen zin om 25 kilo af te vallen als dat betekent dat je de rest van je leven met jezelf in gevecht bent. Als je er niet blij van wordt om iets te doen, stop er dan mee.

Dus als je denkt aan het resultaat dat je wilt bereiken. En je maakt vervolgens contact met de emotie van waaruit je in actie wilt komen, dan kun je vrij snel voorspellen of je het resultaat gaat bereiken of niet. Succes op de lange termijn, maar ook blijvende resultaten, zul je alleen bereiken wanneer je acties komen vanuit een positieve emotie.

Het gaat er dus om dat je gaat leren waarnemen wanneer je handelt vanuit een gevoel van angst, of schaarste of boosheid of jaloezie of twijfel. Wanneer dat het geval is, zal het een strijd worden om je doel te bereiken. Wanneer je iets blijvend wilt veranderen gaat het erom dat je vanuit vrijheid komt. Daarmee bedoel ik dat je niet gehecht bent aan het eindresultaat. Dat je nu al OK bent met hoe het is en dat je vanuit die energie actie gaat ondernemen.

 

Inzicht #10 de buitenwereld is niet verantwoordelijk voor hoe je je voelt

Je kent vast die gesprekken wel met vriendinnen waarbij de ene vriendin tegen de andere zegt dat ze haar heeft gekwetst met iets dat ze gisteren zei. Of waarbij je tegen je partner zegt dat hij of zij echt wel heel lomp was naar jou toe.

Het punt is dit: de buitenwereld is niet verantwoordelijk voor hoe je je voelt. De enige die verantwoordelijk is voor hoe jij je voelt dat ben je zelf. Niemand anders kan bepalen hoe jij je voelt. Jouw gedachten over de dingen die gebeuren in de buitenwereld bepalen hoe jij je voelt. En dat kan dus iets zijn dat iemand zegt, maar dat kan ook iets zijn dat iemand doet of dat letterlijk gebeurt in de wereld op dit moment.

Jouw mening over die dingen die bepaalt hoe jij je voelt. Niet de gebeurtenis op zichzelf. Het is heel belangrijk dat je je dat realiseert omdat je daardoor ineens de macht weer terug kunt nemen over jouw leven. Je kunt de buitenwereld niet beïnvloeden of manipuleren, vaak proberen we dat wel en soms lukt het ons om de boel onder controle te krijgen, maar het is dodelijk vermoeiend. Het enige dat je kunt beïnvloeden is hoe je over dingen denkt en hoe deze gedachten je laten voelen.

Want niet dingen, mensen of ervaringen, maar je gedachten over dingen, mensen en ervaringen zijn verantwoordelijk voor hoe je je voelt.

Het lastige van het hele verhaal is dat wanneer je jouw goede gevoel laat afhangen van de situatie buiten jezelf, dat je afhankelijk wordt van de buitenwereld. En als de buitenwereld dan niet doet wat jij wilt, dan heb je een probleem. Je geeft daardoor je macht en kracht weg aan de buitenwereld. En daardoor zet je een enorme rem op je eigen leven.

Het zijn namelijk niet de omstandigheden die bepalen hoe je je voelt. Hoe je je voelt bepaalt uiteindelijk de omstandigheden. Het is dus precies omgekeerd.

Daarom is actie alleen niet genoeg. Maar wanneer je actie koppelt aan de emotie die je wilt ervaren, dan heb je de sleutel te pakken voor het creëren van het leven van je dromen.

Dit is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Daar leer ik je uitgebreid hoe het werkt met je emoties en hoe je iedere dag opnieuw de juiste emotie kunt kiezen voor jezelf.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

136 - Highlights uit Podcast 80-85

Jun 14, 2024

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024