Emoties - deel 1 Top 10 dingen die je moet weten over emoties

128 - Emoties - deel 1

Apr 19, 2024

Emoties zijn de brandstof voor alle acties die je doet. Iedere actie die je doet komt voort uit een gevoel dat je hebt voordat je hem gaat doen. Het punt is alleen, dat we nooit geleerd hebben hoe het precies werkt met onze emoties. 

Daarom heb ik besloten om de tien belangrijkste inzichten over emoties die ik heb gedeeld in de Bootcamp over Emotie Eten hier met je te delen. Deze week krijg je van mij de eerste vijf inzichten. Volgende week krijg je de overige vijf inzichten.

Veel luisterplezier!

 

 

GRATIS BREINHACKS!

Vind je alles dat je leert in de podcast interessant? Dan ga je ook heel blij worden van het e-book dat ik voor je heb samengesteld met daarin mijn VIJF beste Breinhacks om vanaf vandaag weer controle te krijgen over je eetgedrag.  

Je kunt ze HIER gratis downloaden

 

In deze podcast emoties en je eetgedrag

Dag mooie vrouw! Deze week gaan we het hebben over emoties. Ik dacht dat ik al heel veel podcasts had gemaakt over emoties, maar als ik nu terugkijk dan zie ik dat dit niet het geval is. Ik heb natuurlijk begin april een uitgebreide bootcamp gegeven over emoties en je eetgedrag. En in deze podcast deel ik tien belangrijke inzichten uit deze bootcamp met je. En dat doe ik omdat ik zie dat heel veel vrouwen worstelen met hun emoties. We hebben nooit geleerd hoe we ermee om kunnen gaan anders dan door onszelf af te leiden of door onze emoties te onderdrukken of verbijten. Maar onze emoties zijn ons vrouwelijke kompas. Daar heb ik overigens ook een podcast over gemaakt een paar weken geleden. Dus als je daar meer over wilt weten, luister daar dan vooral ook naar.

 

Top 10 dingen die je moet weten over emoties

Goed, wat zijn nu de tien belangrijkste dingen die je moet weten als het gaat over emoties? In deze podcast deel ik de eerste vijf dingen met je. In de podcast van volgende week geef ik je de overige vijf.

 

Inzicht #1 verschil tussen emotie en sensatie

Het eerste dat belangrijk is als het gaat over emoties is dat er een verschil is tussen een emotie en een sensatie. En dat het enorm belangrijk is om te leren hoe je het verschil kunt ervaren tussen die twee.

Een emotie is een vibratie die je ervaart in je lichaam en die wordt veroorzaakt door een gedachte die je denkt in je brein. Een sensatie is een gevoel dat je ervaart in je lichaam dat wordt vertaald in je brein. Een emotie of een vibratie ontstaat dus primair in je brein terwijl een sensatie primair ontstaat in je lichaam.

Een emotie wordt dus altijd veroorzaakt door een gedachte in je brein. Vervolgens creëert je brein een chemische reactie en die chemische reactie creëert een vibratie die door je lichaam gaat.

Een sensatie wordt veroorzaakt door een onvrijwillige reactie van je lichaam op iets dat gebeurt in je lichaam en wordt daarna naar je brein gestuurd voor interpretatie. Hierbij kun je denken aan gevoelens van kou, warmte, fysieke pijn, vermoeidheid etc.

Je oerbrein interpreteert alles wat je voelt en komt op basis daarvan in actie. Maar, en nu komt het, je oerbrein is ontwikkeld in een tijd dat emoties nog niet bestonden. Het menselijke deel van ons brein, het deel waarmee we denken, is pas later geëvolueerd.

Je oerbrein, je diepste overlevingsinstinct, reageert daarom primair op alles dat je voelt. Voor je oerbrein is hoe jij je voelt de belangrijkste graatmeter om te bepalen hoe het met je gaat. En daarbij maakt het dus niet uit of je een sensatie ervaart of een emoties. Overigens ervaar je in 99% van alle tijd een emotie.

Wanneer je je niet goed voelt, dus wanneer je niet-goed-voelende gedachten denkt en daardoor een niet-goed-voelende emotie ervaart, denkt je oerbrein dat je in levensgevaar bent. En daardoor zal het gelijk in actie komen door je…

  • Te laten reageren vanuit de emotie (je gaat vechten, vluchten, jezelf terugtrekken, dramatisch doen)
  • Dingen te laten doen die de emotie dempen (bijvoorbeeld eten, drinken, Netflixen, scrollen op je mobiel)

Het zal ALLES eraan doen dat je je zo snel mogelijk weer goed voelt. En omdat we als kind nooit geleerd hebben hoe het werkt met emoties, ontwikkel je al in je jonge levensjaren allerlei coping mechanismen om te dealen met je emoties. Zoals bijvoorbeeld eten. Of in de slachtofferrol duiken of jezelf terugtrekken of boos worden.

Weten hoe het werkt met je emoties en hoe je je emoties bewust kunt ervaren en creëren helpt je om je oerbrein te managen. Je gevoelens zijn de sleutel naar je diepste eet-instincten. Ze zetten je oerbrein en dus je zelfsabotage-acties ‘aan’ of ‘uit’.

Ergens is deze reactie vanuit de oertijd gezien ook wel logisch. De primaire taak van je oerbrein is om ervoor te zorgen dat je overleeft. En wanneer je in de oertijd een niet-goed-voelende sensatie ervaarde betekende dat vrijwel altijd dat je in levensgevaar was. Dat je een lichamelijke verwonding had of dat je het risico liep om dood te vriezen. Je oerbrein kent dus niet het verschil tussen een vibratie die wordt veroorzaakt door een onschuldige emotie en een fysieke sensatie die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld uitputting.

Bij iedere vervelende sensatie of emotie die je dus ervaart in je lichaam denkt je oerbrein dat je in levensgevaar bent en gaat het je aanzetten tot het ondernemen van acties die ervoor zorgen dat je je snel weer beter voelt. En vaak zijn dat niet de acties die we nodig hebben.

 

Inzicht #2 Een emotie wordt altijd veroorzaakt door een gedachte in je brein.

De meeste mensen geloven dat emoties worden veroorzaakt door dingen die gebeuren in de buitenwereld. Door iets dat iemand zegt. Of door iets dat iemand doet. Of door iets dat gebeurt in de wereld. Niets is minder waar dan dat. AL je emoties worden gecreëerd door één enkel ding en dat is door de gedachten die je denkt.

Het werkt als volgt:

Er gebeurt iets – daarover denk je een gedachte (je vindt er iets van) – en daardoor ervaar je een emotie.

Een emotie is dus niets meer en niets minder dan een chemische reactie die plaatsvindt in je brein wanneer je een gedachte denkt over iets dat gebeurt in de buitenwereld (wanneer je dus ergens iets van vindt…). En deze chemische reactie ervaar je in de vorm van een vibratie. Dat kan zijn in de vorm van een zachte tinteling tot aan een enorm heftig gevoel van druk of bijvoorbeeld stress of angst. 

Dit is goed en slecht nieuws tegelijk! Het goede nieuws is dat je dat je altijd zelf de controle hebt en zelf verantwoordelijk bent voor hoe je je voelt. Maar dat is tegelijkertijd ook het slechte nieuws... Want nu je dit weet kun je nooit meer iets of iemand buiten jezelf de schuld geven van hoe je je voelt. Vanaf nu ben je dus nooit meer een slachtoffer. Je bent altijd de creator van je eigen gevoelens. Dit is iets dat we nooit geleerd hebben. Maar dit is wel wat je je macht en kracht terug gaat geven. Dit is waar emotionele volwassenheid over gaat.

 

Inzicht #3 Alles wat je doet doe je omdat je een emotie wilt ervaren

Alles, werkelijk alles wat je doet in je leven, doe je vanwege een emotie. Je doet het omdat je een gevoel wilt vermijden of juist omdat je een gevoel wilt ervaren. Je emoties zijn de brandstof voor al je acties. Ieder doel dat je jezelf stelt doe je omdat je een gevoel wilt ervaren. Het gaat om het gevoel dat je denkt dat je gaat ervaren wanneer je je doel bereikt.

Door middel van je emoties trek je alles aan in je leven. Je emoties zijn te vergelijken met een radiofrequentie. En bij iedere frequentie horen mensen, situaties en gedrag. Op iedere frequentie bevinden zich mogelijkheden en ervaringen. Bij een ‘arme’ frequentie horen andere mensen, situaties en ervaringen dan bij een ‘rijke’ frequentie. Bij een ‘ongelukkige’ frequentie horen andere mensen, situaties en ervaringen dan bij een ‘gelukkige’ frequentie.

Alles wat je doet draagt een emotionele frequentie met zich mee. Datgene dat je creëert vanuit een bepaalde emotie draagt de energie van die emotie. Dus wanneer je creëert vanuit schaarste, dan draagt je creatie de emotie van schaarste. En wanneer je creëert vanuit overvloed, dan draagt je creatie de emotie van overvloed.

Als je met je goede been uit bed stapt dan kom je allemaal mensen en situaties tegen die fijn zijn. Je hebt dan een ‘goede’ dag. Zelfs als er minder leuke dingen gebeuren hebben ze minder invloed op je. Maar stap je daarentegen met je verkeerde been uit bed, dan loopt de hele dag in het honderd.

Je emoties bepalen dus of je een geslaagde dag hebt of een vreselijke dag. En toe nu toe gebeurt dat allemaal onbewust. Omdat we nooit geleerd hebben hoe het werkt met emoties laten we de buitenwereld bepalen hoe we ons voelen. En daardoor denken we dat we de buitenwereld moeten veranderen als we ons van binnen beter willen voelen. Zie je dat?

 

Inzicht #4 Je emoties zijn als een magneet

Wanneer je je in een bepaalde emotionele staat bevindt, dan bevind je je op een bepaalde frequentie. Vanuit deze frequentie trek je vervolgens gedachten aan die deze emotionele staat van zijn bevestigen en versterken.

Stel, je bent verdrietig. Wat er dan vervolgens gebeurt is dat je je op de emotionele frequentie van verdriet bevindt. Waardoor je nog meer verdrietige gedachten gaat denken en daarmee het verdriet dat je voelt versterkt.

Of je bent teleurgesteld omdat dingen niet lukken. Daardoor bevind je je op de emotionele frequentie van teleurstelling. En omdat je niet geleerd hebt hoe je kunt dealen met deze emotie wil je dat ie zo snel mogelijk weg gaat. Ons brein denkt dat de aanval de beste verdediging is dus je gaat vechten met de emotie. Je probeert hem te onderdrukken of verdoven of je gaat jezelf afleiden. Soms lukt dat. Maar vaak ga je juist meer gedachten denken die het gevoel van teleurstelling voeden. Je denkt bijvoorbeeld dat het toch nooit wat gaat worden met jou en je eetgedrag. Daardoor versterk je het gevoel van teleurstelling.

Het tegenovergestelde is ook waar: stel je bent blij en voelt je goed over jezelf. Daardoor bevind je je op de emotionele frequentie van blijdschap. Waardoor je gedachten gaat denken die jouw blijdschap voeden. Je denkt bijvoorbeeld aan alles wat er mogelijk is en hoe dankbaar je bent voor alles in je leven op dit moment. Waarschijnlijk voel je je dan vol energie en doe je zonder moeite alles dat je wilde doen. En daarmee versterk je het gevoel van blijdschap.

Je gedachten sturen je emoties. En je emoties sturen al je acties en resultaten die je behaalt. Het probleem is alleen dat je de meeste gedachten totaal automatisch en onbewust denkt. Waardoor het lijkt alsof je emoties je overkomen en je totaal geen controle hebt over je acties en je resultaten. En een slimmerik denkt nu: ah, dus als ik mijn gedachten verander dan voel ik me beter. En het antwoord daarop is ja en nee.

En daarbij kom ik gelijk uit bij

 

Inzicht #5 Het leven is 50/50

De meeste problemen ontstaan omdat we denken dat we ons altijd goed moeten voelen. En dat komt omdat ons oerbrein niet begrijpt dat een emotie iets anders is als een sensatie. Ons oerbrein denkt dat emoties levensbedreigend zijn. Maar dat zijn ze niet. Emoties zijn onschuldig. Het niet willen of kunnen ervaren van emoties, dát is levensbedreigend.

Je kunt je niet altijd goed voelen. Het leven is 50/50. Het is 50% leuk en 50% niet leuk. Net zoals het dag en nacht is en winter en zomer. Als je weerstand biedt tegen een negatieve emotie, dan vergroot je de emotie omdat je negatieve gedachten denkt over de emotie. In plaats van dat je zegt: ‘OK, dit is de 50% negatief’ en je staat hem toe, denk je: ‘Dit wil ik niet, dit is niet fijn, hoe kan ik dit veranderen’… En voordat je het weet ga je het gevecht aan met je emoties en beland je in een eindeloze spiraal van jezelf afleiden om je beter te voelen, bijvoorbeeld door te eten, waardoor je je uiteindelijk nog slechter voelt omdat je hebt lopen eten, waardoor je opnieuw gaat eten, etc. etc.

Wanneer je echter gaat begrijpen dat het leven 50/50 is en dat het helemaal niet erg is om negatieve emoties te hebben. Dat negatieve emoties er ook bij horen, dan wordt het anders. En daar komt bij dat wanneer je leert om de negatieve emoties toe te staan, dat je ook steeds beter gaat worden in het toestaan van positieve emoties. Want als je niet in staat bent om negatieve emoties toe te staan, dan kun je ook de positieve emoties niet 100% toestaan. Waardoor je vals plezier ervaart.

Het doel van je leven is dus niet om je altijd goed te voelen. Het doel is om je emoties te leren begrijpen en te gebruiken als je kompas in het creatieproces dat je leven is. Als je niet de tijd neemt om je emoties te ervaren, dan mis je dus de mogelijkheid om jezelf te begrijpen. Om heel bewust je leven te gaan leven en creëren.

Daarom zijn emoties en begrijpen hoe het werkt met je emoties zo ontzettend belangrijk. Zeker voor ons vrouwen zijn onze emoties ons innerlijke kompas. Het meeste lijden komt van de gedachte dat je altijd gelukkig moet zijn. En dat je je altijd goed moet voelen. Maar het is helemaal OK om je af en toe niet goed te voelen. Zonder donker geen licht.

 

Volgende 5 inzichten in de volgende podcast

Volgende week deel ik de overige vijf inzichten met je. Voor nu wens ik je een heerlijke week en je weet het: als je nog geen sterren review hebt achtergelaten, dan doe je me daar een groot plezier mee als je dat gelijk nog even doet.

 

Kan jouw relatie met eten ook wel een boost gebruiken?

Maar heb je geen zin meer in calorieën, recepten en lijstjes? Download dan geheel gratis het e-book met daarin mijn... 

Vijf Beste Breinhacks

Voor meer controle over je eetgedrag

Daarmee krijg je binnen no-time en op een fijne manier weer de controle terug over jouw eetgedrag! 

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024

129 - Emoties - deel 2

Apr 26, 2024

128 - Emoties - deel 1

Apr 19, 2024