Deze 6 vaardigheden heb je nodig om te gaan leven op een vrouwelijke manier. Jezelf op alle manieren voeden op een vrouwelijke manier

138 - De zes vaardigheden

Jun 28, 2024

We leven met elkaar in een enorm mannelijke wereld. Zo ongeveer alles dat we doen en onze hele manier van leven is vormgegeven op een mannelijke manier. Dat is de werkelijke reden waarom je constant loopt te eten. Je bent emotioneel uitgehongerd.

Je hebt honger naar ... jezelf! Daarom ga je eten. In de hoop dat dit knagende gevoel dan verdwijnt. En het is de hoogste tijd dat dit gaat veranderen. Het is de hoogste tijd dat je gaat leren hoe je jezelf kunt gaan voeden op de vrouwelijke manier. Zodat je de verbinding met jezelf weer kunt gaan herstellen. En jouw honger eindelijk stopt!

Dat is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit 

Daar leer je de zes vaardigheden die je nodig hebt om jezelf te gaan voeden op de VROUWELIJKE manier. Stap voor stap doorloop je het proces dat nodig is om weer de verbinding te herstellen met jezelf. Je gaat jezelf voeden met liefde en hebt steeds minder eten nodig om je goed te voelen.

In deze podcast deel ik de vaardigheden met je en geef ik op iedere vaardigheid een korte toelichting.

Veel luisterplezier!

 

 

Zes vaardigheden om je te verbinden met jezelf en jouw vrouwelijke energie

Dag mooie vrouw!

Daar ben ik weer. Deze week ga ik het met je hebben over de zes vaardigheden die nodig zijn als je jezelf op de vrouwelijke manier wilt voeden. Als je je weer met jezelf wilt gaan verbinden en als je weer wilt gaan leven vanuit jouw vrouwelijke energie, vanuit jouw vrouwelijke essentie.

Want we leven met elkaar in een enorm mannelijke wereld. Zo ongeveer alles dat we doen en onze hele manier van leven is vormgegeven op een mannelijke manier. Dat is de werkelijke reden waarom je constant loopt te eten. Je bent emotioneel uitgehongerd. Je hebt honger naar JEZELF! Daarom ga je eten. In de hoop dat dit knagende gevoel dan verdwijnt. En het is de hoogste tijd dat dit gaat veranderen. Het is de hoogste tijd dat je gaat leren hoe je jezelf kunt gaan voeden op de vrouwelijke manier.

Dat is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit

 

Jouw eetgedrag als kompas

Wat er nodig is in dit hele verhaal is, dat je de boel in balans gaat brengen. Dat betekent dat je de mannelijke elementen op een vrouwelijke manier gaat interpreteren, toepassen en gebruiken. En jouw eetgedrag gaat je hierbij helpen. Jouw eetgedrag wordt je kompas in het proces.

In de Eetgeluk Universiteit leer ik je hoe je jouw eetgedrag kunt gebruiken om de verbinding met jezelf te herstellen. Je gaat leren hoe je jezelf kunt voeden op de VROUWELIJKE manier.

Begrijp me goed…

De mannelijke manier van werken is geen slechte manier. Het heeft ons heel veel gebracht op gebied van welvaart en succes. Het heeft ervoor gezorgd dat we allemaal een dak boven ons hoofd hebben en dat we allemaal genoeg te eten hebben. Het heeft er ook voor gezorgd dat we allemaal naar school zijn geweest en kunnen lezen en schrijven. Dat we in een auto kunnen rijden en dat we beschikken over allerlei technologie. Het heeft ervoor gezorgd dat we op het gebied van medische wetenschap enorme stappen hebben gemaakt. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

Vrouwelijk leiderschap

Maar wanneer je uitsluitend werkt op de mannelijke manier, mis je een belangrijke helft van het verhaal. Wanneer je weer een relaxte relatie wilt creëren met eten is het daarom belangrijk dat je gaat leren hoe je de mannelijke elementen kunt gaan toepassen op een VROUWELIJKE manier.

Het is belangrijk om te stoppen met alleen maar focussen op eten en jezelf weer te gaan voeden op de VROUWELIJKE manier. Op alle drie de pijlers van je leven. Het is essentieel dat je weer gaat eten als een vrouw en je lichaam gaat voeden volgens jouw vrouwelijke behoeften. Dat je gaat denken als een vrouw en je brein gaat bevrijden van eeuwenlange programmeringen rondom vrouwen. Maar ook dat je gaat leren hoe je brein werkt en dat je het weer gaat voeden met inspiratie, liefde en compassie. En dat je gaat voelen als een vrouw en jouw emoties gaat leren gebruiken als jouw innerlijke kompas. Maar ook dat je komt vanuit liefde en compassie voor jezelf.

 

De grote vraag is dan natuurlijk: Hoe kun je dat doen?

Ik weet dat de meeste vrouwen in mijn netwerk nog niet eens zozeer af willen vallen. Die kilo’s zitten natuurlijk wel in de weg, maar dat is niet het belangrijkste probleem voor de meesten. Waar ze eerst en vooral naar snakken is naar een Relaxte Relatie met Eten. Naar rust in hun hoofd over eten. Het punt is alleen dat we doodsbang zijn dat wanneer we de ‘veilige’ wereld van het diëten loslaten, dat we dan gaan doorslaan naar de andere kant. Dat we alles gaan eten dat los en vast zit.

Die angst is helemaal te begrijpen. Want dat is ook wat je vaak ziet gebeuren bij stromingen als intuïtief eten. We zijn heel bang dat we de controle verliezen en dat alles nog erger wordt dan het nu is. Dat we nog zwaarder worden. Dat we nog meer ongezonde dingen gaan eten. Dat we nog meer met eten bezig zijn dan nu.

 

Jouw relatie met eten

Dit gebeurt omdat je nog niet over de juiste vaardigheden beschikt om de boel in goede banen te leiden. Iedere vrouw kan een Relaxte Relatie met Eten creëren. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf te voeden op de VROUWELIJKE MANIER. En daarvoor heb je zes basisvaardigheden nodig…

Al deze basisvaardigheden leer je en ga je oefenen in de Eetgeluk Universiteit. Stap voor stap doorloop je het proces dat nodig is om weer de verbinding te herstellen met jezelf. Je gaat jezelf voeden met liefde en hebt steeds minder eten nodig om je goed te voelen.

 

Eten als een vrouw

Om te gaan ETEN ALS EEN VROUW heb je de vaardigheden nodig van:

 

REALISTISCH PLANNEN

Tot nu toe heb je geleerd om te plannen op de mannelijke manier. Je hebt geleerd om te plannen voor perfectie. Vanuit de gedachte dat je het beter allemaal in één keer goed kan doen omdat het dan sneller gaat. Met als gevolg dat je teveel dingen in één keer wilt veranderen. Hierdoor ontstaat vaak zoveel innerlijke druk dat je verlamt óf jezelf gaat saboteren. 

Wanneer je gaat leren om realistisch te plannen, ga je leren hoe je kunt plannen voor succes. Je gaat namelijk plannen wat je nu al eet. En je gaat oefenen om jezelf daaraan te houden. Pas wanneer het je minimaal een week is gelukt om je te houden aan je planning ga je dingen aanpassen. Omdat je plant wat je toch al eet, is de kans veel groter dat je je ook aan je planning kunt houden waardoor je kleine succes ervaringen gaat verzamelen. Waardoor niet alleen je zelfvertrouwen sterker wordt, al die kleine dopamineshotjes vertellen aan ook je brein dat je goed bezig bent. Waardoor het je gaat ondersteunen. 

In de Eetgeluk Universiteit leer je hoe je realistisch kunt plannen door middel van de EETGELUK PLANNER. Wat we daarin doen is dat we het proces van realistisch plannen gebruiken om de verbinding met jezelf weer te gaan herstellen. We gebruiken jouw eetgedrag als sleutel in het verhaal. Doordat je realistisch gaat plannen komen namelijk al jouw overtuigingen en sabotagemechanismen omhoog. Alles wat je op dit moment doet wordt zichtbaar. En dat is mooi, want daardoor wordt duidelijk wat er werkelijk speelt en kun je het probleem bij de wortel aanpakken.

 

CYCLISCH ETEN

In tegenstelling tot mannen, zijn vrouwen niet gemaakt om iedere dag hetzelfde te eten of hetzelfde te doen. Wij hebben cycli. Ook als we niet meer menstrueren leven we cyclisch. Iedere maand opnieuw doorlopen we een cyclus van ontwikkeling. Maar ook in ons vrouwenleven doorlopen we een aantal cycli. Er is de fase van pubertijd en jong volwassene, de fase van zwangerschap en moederschap en de fase van overgang en wijze vrouw.

Binnen al deze verschillende cycli spelen steeds andere hormonen een hoofdrol. En, om het nog wat ingewikkelder te maken, ieder hormoon heeft andere behoeften qua voeding, eetmomenten en zelfzorg. Daarom past een standaard dieet, met elke dag dezelfde, strakke regels niet voor vrouwen. Dat gooit onze complete hormoonhuishouding in de war en geeft geen ruimte voor ons gevoel. Waardoor we ons vroeg of laat beperkt gaan voelen en gaan ‘fuck-it’ eten.

Wanneer je jezelf gaat voeden vanuit jouw cyclus en vanuit de verschillende behoeften die je lichaam heeft in de verschillende perioden van je cyclus, zul je merken dat de dingen makkelijker gaan. Er zijn namelijk bepaalde perioden in de maand dat je meer behoefte hebt aan suikers en koolhydraten en er zijn perioden in de maand waarin je minder honger hebt. Wanneer je jouw eetpatroon daarop gaat aanpassen, gaat het voelen als een tweede natuur. En gaat het naadloos aansluiten bij wie jij bent en hoe jij wilt leven.

Het uitgangspunt moet zijn dat je het de rest van je leven vol kunt houden. Dat je het ook kunt volhouden als je op vakantie gaat of een feestje hebt of een uitstapje of bijvoorbeeld een zakenreis. Dit kun je allemaal meenemen in jouw PERSOONLIJKE EETPROTOCOL.

Net zoals bijvoorbeeld de keuze voor een suikerbewuste leefstijl, Intermittent Fasten voor vrouwen, ketogeen eten, vegetarisch eten en allerlei dingen die je hebt geleerd uit al die verschillende diëten die je ooit hebt gevolgd. Wanneer je CYCLISCH EET, stop je met het hoppen van het ene voedingsprogramma naar het andere. In plaats daarvan stel je jouw eigen PERSOONLIJKE EETPROTOCOL samen en ga je je daaraan houden. Je gaat iedere dag opnieuw oefenen en fijn slijpen, net zolang tot je er niet meer over hoeft na te denken.

 

Denken als een vrouw

Om te gaan DENKEN ALS EEN VROUW heb je de vaardigheden nodig van:

 

MENTALE HYGIËNE

Alles, werkelijk alles in je leven begint met een gedachte in je brein. Ons brein is het startpunt van alles dat we creëren. Helaas hebben de meeste mensen geen flauw idee van wat er gebeurt in hun brein. Bij de meeste mensen is hun brein een enorme rommelzolder vol met stoffige planken waarop honderden dozen staan met daarin allerlei overtuigingen, gedachten en automatische programma’s.

Zolang je je niet bewust bent van wat er allemaal gebeurt in je hoofd, draait je brein iedere dag opnieuw een of ander automatisch programma af, afhankelijk van de triggers die je op een dag tegenkomt. Je creëert dan je leven vanuit het verleden waardoor je constant in herhaling vervalt en dus (vertaald naar je eetgedrag) blijft jojo-en.

Daarom heeft het geen zin om te ‘werken aan jezelf’. Wat je veel beter kunt doen is je brein opruimen en bevrijden van alle eeuwenoude overtuigingen die je hebt overgenomen van de generaties vrouwen voor ons. Om al die planken af te stoffen en al die dozen uit te gaan mesten en alleen nog die gedachten en overtuigingen te behouden die je helpen om de 2.0 versie van jezelf te gaan creëren. Wanneer je iedere dag opnieuw je brein organiseert en opruimt creëer je de ruimte die nodig is om te kunnen luisteren naar je innerlijke kompas en je innerlijke wijsheid.

 

ZELFLEIDERSCHAP

Het geheim van onze vrouwelijke kracht zit in ons brein. In begrijpen hoe het werkt en in leren hoe we het kunnen managen. Dat is de sleutel naar vrouwelijk zelfleiderschap. We kunnen als vrouwen veel meer dan we denken. Het gaat erom dat je vanuit verbinding met jezelf je brein heel bewust gaat leren sturen en gebruiken. Zodat je weer zelf achter het stuur komt te zitten van je leven. Zelfleiderschap gaat over het heel bewust leren omgaan met je emoties en het leren begrijpen van je innerlijke kompas. Het zorgt ervoor dat je weer in je kracht komt te staan.

Als je weet hoe je jezelf kunt leiden, dan kun je jouw brein gaan managen op al die momenten dat je denkt…

  • Ach, eentje kan wel
  • Morgen is er weer een dag
  • Ik mag toch ook weleens iets lekkers?
  • Ik heb zo hard gewerkt
  • De boog kan niet altijd gespannen staan
  • Zonde om weg te gooien
  • Tis ook zo lullig om nu nee te zeggen
  • Dat kan ik echt niet maken
  • Ik kan ze niet in de steek laten…

De vaardigheid van ZELFLEIDERSCHAP kun je niet alleen gebruiken om je eetgedrag te veranderen. Je kunt het ook gebruiken om je relaties te verbeteren of om je bedrijf te starten of laten groeien of om je grootste droom te realiseren.

 

Voelen als een vrouw

Om te gaan VOELEN ALS EEN VROUW heb je de vaardigheden nodig van:

 

EMOTIONELE VOLWASSENHEID

Alles wat je doet of niet doet, doe je omdat je een emotie wilt ervaren of juist wilt vermijden. Jouw emoties sturen al jouw acties. Het probleem is, dat je op dit moment waarschijnlijk geen flauw benul hebt van hoe jouw emoties op ieder moment van de dag onbewust jouw gedrag besturen.

Wat belangrijk is om te weten is, dat de emotie die de actie in gang zet, het resultaat bepaalt dat je behaalt. Wanneer je dus dingen doet vanuit angst voor… dan zal je altijd bang zijn om het resultaat kwijt te raken. Wanneer je dingen doet vanuit boosheid… dan zal het resultaat altijd nog meer boosheid zijn. Wanneer je dingen doet vanuit frustratie… dan zal het resultaat altijd nog meer frustratie zijn.

De emotie die de actie in gang zet, is de emotie die je gedurende het hele proces nodig hebt om je resultaat te bereiken. Wanneer je dus af wilt vallen omdat je nu jezelf haat, dan zul je iedere keer opnieuw zelfhaat moeten activeren om je plan vol te blijven houden. Je zult moeten blijven vechten met jezelf. En dat hou je nooit de rest van je leven vol.

Emotionele volwassenheid gaat over leren en begrijpen hoe je emoties werken. Het gaat over iedere dag opnieuw heel bewust kiezen welke emoties je wilt ervaren. Zodat je vanuit die emoties jouw dag kunt gaan creëren en vormgeven. En het gaat over het leren luisteren naar je emoties en het leren begrijpen van je emoties. Het gaat over het niet langer meer stoppen met jezelf afleiden van je emoties en het bewust voelen van je emoties.

Wanneer je emotioneel volwassen bent, dan ben je niet meer te stoppen. Omdat je niet meer bang bent voor je emoties. En omdat je weet dat het ergste dat je kan gebeuren is, dat je een emotie ervaart.

 

COMPASSIE

Compassie heeft alles te maken met hoe je jezelf begeleidt door het proces. Het gaat erom dat je mild bent naar jezelf. Omdat je weet dat er niet zoiets bestaat als falen. Je bent iedere dag opnieuw aan het oefenen: of je wint, of je leert. Je bent trots op jezelf, ook als het even niet lukt.

Compassie creëert de veilige groeicontainer die je nodig hebt voor jouw proces van transformatie. Het zorgt ervoor dat je durft te oefenen. Dat je dingen durft uit te proberen. En dat het OK is als het niet uitpakt zoals je had gehoopt. Het zorgt ervoor dat je jezelf gaat behandelen zoals je eigen beste vriendin. Dat je stopt met lief zijn voor jezelf, maar dat je iedere dag opnieuw gaat handelen vanuit liefde voor jezelf.

Dat je iedere dag opnieuw jezelf uitdaagt en aanmoedigt om die dingen te doen die nodig zijn. Ook al vind je ze eng. Omdat je weet dat het OK is als het niet gelijk lukt. En omdat je weet dat je het niet gelijk perfect hoeft te doen. Het belangrijkste is dat je ze doet. De vaardigheid van compassie zorgt ervoor dat je steeds opnieuw weer opstaat. Dat je er bent voor jezelf als het even niet wil. En dat je blijft kijken naar wat er wel goed gaat en dat je blijft focussen op de eerstvolgende stap in de richting van je doel.

Compassie is de vrouwelijke manier om jezelf te ondersteunen op weg naar je doel. Het is de vrouwelijke manier om jezelf iedere dag opnieuw aan te moedigen. Het is die zachte, liefdevolle stem in je hoofd die zegt: toe maar, je kunt het. Ooit gaat het je lukken!

 

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

141 - Moestuinlessen deel 1

Jul 19, 2024

140 - Jezelf (terug) vinden

Jul 12, 2024

139 - Omgaan met meningen

Jul 05, 2024