Inspiratie voor volgende generatie vrouwen. Eten op een vrouwelijke manier

137 - De vrouwelijke manier van eten

Jun 21, 2024

Onze generatie vrouwen, de vrouwen die nu boven de veertig zijn, is de eerste generatie vrouwen die niet meer hoeft te overleven. Wij kunnen echt een verschil gaan maken voor alle vrouwen die na ons komen. Met de keuzes die we maken en met de manier waarop we kiezen om ons leven te leven.

En het is mijn grote droom dat zoveel mogelijk vrouwen gaan opstaan en een waanzinnige bron van inspiratie gaan worden voor alle generaties vrouwen die na ons komen. Het is niet alleen onze plicht naar onszelf, maar ook en vooral een plicht die we hebben naar onze moeders en oma’s en al die generaties voor hen die ervoor hebben gezorgd dat we nu staan waar we staan. En het is een plicht die we hebben naar onze dochters, kleindochters en alle vrouwen die na hen komen.

In dat kader heb ik vorige week een gratis training gegeven. Waaraan bijna 2000 vrouwen hebben deelgenomen. In deze training heb ik mijn visie gedeeld over de vrouwelijke manier van eten. Of eigenlijk moet ik zeggen: over de vrouwelijke manier van jezelf voeden. Misschien was je ook wel één van deelneemsters. In deze podcast deel ik de vijf belangrijkste inzichten met je uit de training.

 

 Veel luisterplezier!

 

 

5 belangrijke inzichten uit de training: jezelf voeden op een vrouwelijke manier

Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je? Ik ben zelf nog steeds aan het bijkomen van vorige week. En ook van de weken daarvoor. Jeetje zeg. Ik had met mezelf afgesproken dat ik nooit meer zo hard zou werken. Maar ik heb het toch gedaan. In de afgelopen weken heb ik echt een struisvogel ei gelegd waar ik al heel lang op liep te broeden.

Sinds we hiernaartoe geëmigreerd zijn, is er in mij echt ontzettend veel veranderd. En met name de afgelopen maanden is een periode geweest van diepe transformatie met als kers op de taart de afgelopen weken.

Ik zal je de details besparen, maar mijn man Danny heeft het heel zwaar gehad met me, dat kan ik je wel vertellen. We hebben zelfs de housewarming party voor onze buren een uur van tevoren afgelast. Dus hij is nog op het nippertje alle buren langsgegaan. Het ging gewoon echt niet. Ik had de ruimte voor mezelf nodig.

 

Innerlijk proces laten gaan en alles doorvoelen

Maar wat ik inmiddels wel weet als ik middenin zo’n innerlijk proces zit is, dat er daarna altijd iets heel moois uitkomt. Ik noem het ook wel de wasmachine. Soms moet ik even in de wasmachine om er daarna weer schoon en fris uit te komen. En dat was nu ook het geval. Nu ik er zo achteraf op terugkijk lijkt het wel alsof de afgelopen weken een soort van initiatie waren. Een soort van wedergeboorte. Dat klinkt misschien een beetje dramatisch en heel eerlijk gezegd was het dat ook wel. Temeer omdat ik mezelf deze keer echt heb toegestaan om te voelen wat er leefde in mij. Om mezelf echt te omarmen in al mijn drama. En dat was absoluut nieuw. Het was eng en het was bevrijdend tegelijk.

Het resultaat van dit alles is dat er heel veel ruimte is gekomen in mij voor een totaal nieuwe kijk op de dingen en ook voor een totaal nieuwe manier van werken. En dat gaan we de komende periode uitrollen. Ik heb heel veel plannen die we de komende jaren allemaal gaan realiseren.

 

Nieuw boek in de maak

Er komt in ieder geval een nieuw boek. Ik ga het binnenkort allemaal met de uitgever overleggen, maar ik denk dat het volgend jaar mei gaat verschijnen.

De Eetgeluk Universiteit gaat next level. Dat betekent dat ik een enorme verdiepingsslag ga toevoegen aan alles wat je daar leert. We gaan de Vrouwelijke Weg toevoegen. Oftewel jezelf leren voeden op de vrouwelijke manier. Dat wordt de nieuwe basis voor alles dat we doen in de Eetgeluk Universiteit.

En dat betekent dat ik alles ga vernieuwen en nog beter ga maken. Gebaseerd op alle nieuwe inzichten die ik heb opgedaan en natuurlijk ook op alle ervaring van de afgelopen jaren. Het wordt nog beter, nog meer to the point, nog meer gericht op resultaten voor alle leden. Want het is mijn droom dat alle vrouwen zich weer met zichzelf gaan verbinden en weer vrouw durven te zijn. Maar ook hun vrouw zijn durven te gaan leven. De tijd dat we dienstbaar moesten zijn en vooral onze mond moesten houden is echt voorbij.

 

Vrouwen boven de 40 en voeding

Onze generatie vrouwen, de vrouwen die nu boven de veertig zijn, is de eerste generatie vrouwen die niet meer hoeft te overleven. Wij kunnen echt een verschil gaan maken voor alle vrouwen die na ons komen. Met de keuzes die we maken en met de manier waarop we kiezen om ons leven te leven. En het is mijn grote droom dat zoveel mogelijk vrouwen gaan opstaan en een waanzinnige bron van inspiratie gaan worden voor alle generaties vrouwen die na ons komen. Het is niet alleen onze plicht naar onszelf, maar ook en vooral een plicht die we hebben naar onze moeders en oma’s en al die generaties voor hen die ervoor hebben gezorgd dat we nu staan waar we staan. En het is een plicht die we hebben naar onze dochters, kleindochters en alle vrouwen die na hen komen.

 

Vijf inzichten vrouwelijke manier van voeden

In dat kader heb ik vorige week een gratis training gegeven. Waaraan bijna 2000 vrouwen hebben deelgenomen. En in deze training heb ik mijn visie gedeeld over de vrouwelijke manier van eten. Of eigenlijk moet ik zeggen: over de vrouwelijke manier van jezelf voeden. Misschien was je ook wel één van deelneemsters. In deze podcast deel ik de vijf belangrijkste inzichten met je uit de training.

 

Inzicht #1 Je hebt geen eetprobleem

Ook al ben je al je hele leven aan het klooien met eten en ook al zegt de hele wereld om je heen dat het wel zo is: je hebt geen eetprobleem!

Als je al zeker twintig, maar waarschijnlijk al dertig of misschien zelfs wel veertig jaar van het ene dieet naar de andere hopt. Of als je als kind al door je moeder bent meegenomen naar de Weight Watchers of diëtist.

Of als je een hele rits aan therapeuten hebt versleten. Jezelf een ongeluk hebt gesport omdat je bang bent dat je anders te dik wordt. Meer weet over voeding dan welke diëtiste of foodcoach dan ook. Dan is het heel logisch dat je gelooft dat je een eetprobleem hebt. Of dat de buitenwereld zegt dat je een eetprobleem hebt en dat je dus iets moet doen aan je eetgedrag.

Jouw eetgedrag veranderen

En dat wil je ook best. Want je ziet het jezelf doen. Iedere dag opnieuw. Je weet dat het niet handig is, maar je kunt er gewoon niet mee stoppen. Je hebt je hele leven op de rit, je hebt alles wat je hartje begeert, en toch heb je gewoon altijd honger. Diep van binnen knaagt het en voel je dat er iets mist. Het probleem is alleen dat je het niet kunt oplossen met eten.

Het feit dat je...

 • De hele dag met eten bezig bent
 • Een onverzadigbare honger hebt
 • Gelijk na de maaltijd alweer zin hebt in 'iets zoets'
 • Iedere avond op de bank voor de TV zit met een bak chips
 • Bang bent om lekkere dingen in huis te halen
 • Denkt dat eten de baas is over jou...

Komt allemaal niet omdat je een eetprobleem hebt of lijdt aan een eetstoornis.

Jouw 'eeuwige honger' heeft een andere oorzaak

Jouw constante focus op eten heeft helemaal NIETS te maken met wat je wel of niet eet. Maar wordt veroorzaakt doordat je als vrouw chronisch bent ondervoed. Op waarschijnlijk zo ongeveer ALLE gebieden van je leven. Dat is je probleem. Je hebt geen eetprobleem, je bent emotioneel ondervoed. En die emotionele honger, dat onbevredigende gevoel, dat gevoel van is dit het nou? Dat probeer je weg te eten.

 

Inzicht #2 Diëten zijn voor mannen

Vrijwel alle diëten en voedingsplannen zijn allemaal volledig samengesteld vanuit de mannelijke manier van denken. Ze zijn gericht op doen, op snel resultaat, op focus op de kilo’s, op controle, op een vaste structuur. En dat alles volgens regels en richtlijnen die zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke studies. Je moet het gevecht aangaan met jezelf en je ‘mag’ een heleboel dingen niet (schaarste) of je ‘moet’ juist een heleboel dingen doen (controle). En als je je niet houdt aan de regels dan ben je een zwakkeling.

Diëten en voedingsplannen die gebaseerd zijn op de vrouwelijke manier van jezelf voeden zijn bijna niet te vinden. Het enige dat in die richting gaat zijn stromingen als intuïtief eten of mindful eten. Het probleem hier is echter, dat dit deze benaderingen een stap overslaan. Ze gaan van niets mogen naar totale vrijheid. En ons brein kan daar niet mee omgaan. Waardoor dit soort ‘diëten’ vaak een vrijbrief wordt om alles te eten wat los en vast zit en het probleem alleen maar groter wordt. Denk maar aan iemand die twintig jaar in de gevangenis heeft gezeten en die vervolgens totaal zonder begeleiding wordt vrijgelaten. Die overgang is veel te groot. En vaak zit deze persoon binnen een week weer achter slot en grendel…

Een mix van mannelijke en vrouwelijke energie

De beste combinatie om welk resultaat dan ook te bereiken is een gezonde mix van mannelijke en vrouwelijke energie. We hebben ze allebei nodig. We hebben structuur nodig van het mannelijke en binnen deze structuur hebben we de intuïtie en compassie nodig van het vrouwelijke. Dat creëert de ruimte en tijd die we nodig hebben om te voelen wat goed is voor ons. En die ruimte, die vrouwelijke energie ontbreekt vrijwel volledig in alles wat we doen. Daar komt bij dat we niet meer weten hoe we kunnen voelen wat we werkelijk nodig hebben. Sterker nog: we zijn als de dood voor onze gevoelens. Dus we verdoven ze en vervolgens gaan we het bedenken….

Waardoor we steeds verder de verbinding met onszelf kwijtraken en ons steeds ongelukkiger en eenzamer voelen. De mannelijke weg loopt letterlijk en figuurlijk dood voor vrouwen.

 

Inzicht #3 We hebben niet méér of strengere regels nodig

Wat we nodig hebben is een shift van de mannelijke manier van denken en doen naar de vrouwelijke manier van voelen en creëren. We hebben een shift nodig van…

Oplossen naar begrijpen: wanneer je jouw eetgedrag gaat zien als een kompas om de verbinding met jezelf te herstellen is het ineens geen probleem meer dat je op hoeft te lossen. Maar wordt het een prachtig geschenk en middel om jezelf terug te vinden.

Snelheid naar vertragen: door niet meer alleen maar gefocust te zijn op de kilo’s en snel resultaat te willen behalen, komt er ruimte voor het proces dat nodig is om de vrouw te worden die je diep van binnen bent. Je zult dan merken dat die kilo’s vanzelf gaan verdwijnen naarmate je steeds meer van jezelf durft te laten zien.

Wilskracht naar liefde: door de dingen niet meer te doen omdat ze moeten, of horen, maar omdat je ervoor kiest om ze te doen. Hierdoor ga je stoppen met vechten met jezelf en wordt goed zorgen voor jezelf steeds meer een tweede natuur. En dat zorgt ervoor dat je niet meer terugvalt in je oude gedrag.

Buitenkant naar binnenkant: niet de buitenwereld, maar jouw binnenwereld bepaalt hoe je je voelt en hoe je er uiteindelijk uitziet. Door te stoppen met focussen op hoe je eruit ziet en de shift te gaan maken naar hoe je je voelt, maak je automatisch andere keuzes voor jezelf. Je voelt je steeds fijner in je lichaam en hoeft niet langer meer te voldoen aan ‘de standaard’ en dat straal je uit naar de buitenwereld.

Controleren naar samenwerken: door te stoppen met jezelf te dwingen om bepaalde dingen te doen of juist te laten en in plaats daarvan te gaan samenwerken met je lichaam. Krijg je steeds meer  vertrouwen op de oneindige wijsheid van je lichaam en word je milder naar jezelf.

Schaarste naar overvloed: door te stoppen met ‘eten’ van wat de buitenwereld je allemaal voedt en te gaan ontvangen wat jouw rijke binnenwereld je allemaal te bieden heeft, krijg je steeds minder honger. En durf je steeds meer te gaan vertrouwen op jouw innerlijke rijkdom.

Lineair naar cyclisch: vrouwen zijn niet gemaakt voor iedere dag hetzelfde. Dat geldt voor ons eten, maar ook voor ons leven. Wij leven cyclisch en creëren onszelf iedere maand opnieuw. Daardoor hebben we gedurende de maand steeds andere behoeften. Door jezelf cyclisch te gaan voeden (in lijn met je hormonen) ontstaat er rust in je systeem en raak je steeds beter afgestemd op jezelf. Zodat je jezelf steeds beter kunt geven wat je werkelijk nodig hebt

Vechten naar ondersteunen: door te stoppen met vechten met jezelf, maar jezelf te gaan ondersteunen wordt het veel makkelijker om blijvende verandering te realiseren. Je gaat dan van: ‘Hoe kan ik dit weg krijgen?’ naar ‘Hoe kan ik mezelf hierin ondersteunen?’

Denken naar voelen: door de focus te verleggen van de oplossing naar het proces ga je jouw innerlijke kompas (jouw emoties) activeren. Daardoor wordt het steeds makkelijker om te gaan voelen wat je werkelijk nodig hebt en dat aan jezelf te gaan geven. Waardoor je steeds minder zult gaan eten uit frustratie of compensatie.

Zie je nu dat je helemaal geen probleem hebt met eten? Zie je nu dat je helemaal geen eetstoornis hebt? Wat er werkelijk aan de hand is, is dat je bent ondervoed. De werkelijke reden waarom je constant loopt te eten is omdat je nooit hebt geleerd wat het standaard voedingspatroon van een vrouw is. Waar het voor mannen gaat over eten, draait het voor vrouwen om jezelf voeden op alle drie de pijlers van je leven. En daarmee kom ik gelijk bij inzicht nummer 4.

 

Inzicht #4 Je hebt nooit geleerd wat het standaard voedingspatroon van een vrouw is

Waar het voor mannen primair draait om eten, draait het voor vrouwen om jezelf voeden op alle drie de pijlers van je leven. Het gaat erom dat je gaat…

Eten als een vrouw

En je lichaam gaat voeden volgens je vrouwelijke behoeften

Jouw vrouwenlichaam heeft heel andere behoeften dan een mannenlichaam. Iedere week van de maand spelen andere hormonen een hoofdrol. Wanneer je jouw lichaam gaat voeden in lijn met je hormonen en de verschillende perioden in de maand zul je al vrij snel merken dat je veel meer energie hebt. Maar ook dat je krachtiger en scherper wordt en lekkerder in je vel zit.

Denken als een vrouw

En je brein gaat bevrijden en voeden met inspiratie, liefde en compassie

Jouw prachtige brein is al je hele leven lang geprogrammeerd met allerlei bullshit als het gaat over wat vrouwen wel en niet kunnen. Over hoe vrouwen zich horen te gedragen. Dit hebben we allemaal overgenomen van duizenden generaties vrouwen voor ons. Maar de tijd van overleven is voorbij. We mogen deze oude overtuigingen en (on)waarheden los gaan laten. Het is de hoogste tijd dat je jouw vrouwenbrein gaat voeden met nieuwe, inspirerende overtuigingen. Voor jezelf en voor de generaties na jou. Leer hoe je jouw zelfleiderschap kunt activeren door jouw vrouwelijke brein op de juiste manier te managen. Creëer de beste versie van jezelf en wees een voorbeeld voor al die generaties vrouwen die na je komen.

Voelen als een vrouw

En je emoties gaat leren gebruiken als je innerlijke kompas

Iedere vrouw beschikt over een waanzinnig innerlijk kompas: je emoties. Helaas zijn de meeste vrouwen doodsbang om te voelen. En je al iets voelt, dan weet je je er vaak geen raad mee. Je duwt je emoties weg, je leidt jezelf af of je verdooft ieder gevoel met eten, drinken of shoppen. Waardoor je steeds verder van jezelf en wereld verwijderd raakt. Je voelt je alleen en diep van binnen voel je dat er iets mist, maar je komt er niet bij.

Wanneer je jezelf toestaat om je vrouwelijkheid weer te gaan leven ga je de verbinding met jezelf herstellen. En kun je eindelijk jouw emoties gaan gebruiken als jouw innerlijke kompas.

Dit alles ga je allemaal leren in de Eetgeluk Universiteit 2.0.

Het laatste inzicht gaat over controle….

 

#5 De angst om de controle te verliezen is geheel terecht!

Veel vrouwen (de meeste vrouwen) zijn doodsbang dat wanneer ze de veilige wereld van diëten loslaten, dat ze dan gaan doorslaan naar de andere kant. En dat alles dan nog erger wordt dat het nu al is. De reden dat dit gebeurt is dat je niet over de juiste vaardigheden beschikt om dit in goede banen te leiden. Wanneer je leert hoe je jezelf kunt voeden op de VROUWELIJKE manier ga je de zes basisvaardigheden leren die je nodig hebt om niet door te gaan slaan en eindelijk te relaxen met eten.

Deze vaardigheden zijn:

 • Realistisch Plannen
 • Cyclisch Eten
 • Mentale Hygiëne
 • Zelfleiderschap
 • Emotionele Volwassenheid
 • Compassie

Mocht je hier meer over willen weten: in de podcast van volgende week bespreek ik alle zes de vaardigheden met je. Dus ik zou zeggen stay tuned! 

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

141 - Moestuinlessen deel 1

Jul 19, 2024

140 - Jezelf (terug) vinden

Jul 12, 2024

139 - Omgaan met meningen

Jul 05, 2024