Van Zelftwijfel naar Zelfvertrouwen

097 - Van Zelftwijfel naar Zelfvertrouwen

Sep 15, 2023

Veel vrouwen beginnen aan een diëet omdat ze denken dat ze lekkerder in hun vel zitten als ze slank zijn. Maar dat is echt een enorme broodje Aap gedachte. Het is namelijk precies andersom: je hebt eerst zelfvertrouwen nodig voordat je in beweging kunt komen. Je zult nooit blijvende resultaten kunnen creëren als je niet het vertrouwen hebt in jezelf dat je het kunt. 

En die zelftwijfel is de allergrootste saboteur als het gaat over het bereiken van je doelen. Het zorgt er vaak voor dat je niet eens meer begint. Of het zorgt ervoor dat je van de ene trend naar de andere springt en steeds harder je best gaat doen. Je probeert je eetgedrag te controleren in plaats van het te begrijpen. 

Dat gaat vaak wel goed als je leven lekker loopt en er geen vreemde dingen gebeuren. Maar zodra je leven anders loopt dan gepland raak je in paniek. En heb je maanden van tevoren dikke stress als je op vakantie gaat of een weekendje weg of een dagje uit. Of vind je het al lastig om de weekenden ook gezond te blijven eten.

Het gaat dus niet over wat je doet, het gaat erover dat je jezelf gaat begrijpen. Pas wanneer je komt vanuit begrip voor jezelf ga je ontdekken waarom je eet en wat werkt voor jou. Wanneer je dat begrijpt dan maakt het niet meer uit welke strategie je kiest. Dan werkt het wel. En lukt het om jouw zelftwijfel om te zetten naar zelfvertrouwen. 

In deze podcast leg ik je uit hoe het werkt. 

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Van Zelftwijfel naar Zelfvertrouwen

Dag mooie vrouw! Vandaag neem ik je mee in de eerste fase die nodig is voor het creëren van een Relaxte Relatie met Eten. In de podcast van vorige week heb ik je uitgelegd dat je de komende weken van mij een minicursus krijgt waarin ik je meeneem in het proces dat nodig is om te transformeren van Eeuwige Diëter naar Gelukkige Eter. Heb je de podcast van vorige week over de vier fasen van Eetgeluk niet geluisterd, doe dat dan eerst even voordat je deze podcast beluistert. Dan begrijp je beter waar het allemaal over gaat.

 

Laat jouw zelftwijfel los

Vandaag ga ik het met je hebben over de eerste fase in het proces en dat is dat je jouw zelftwijfel los gaat laten en weer het zelfvertrouwen creëert dat je nodig hebt om wat voor doel dan ook te bereiken.

Als je al wat langer met me meeloopt dan weet je dat mijn visie is dat een relaxte relatie met eten geen zak met eten te maken heeft. Maar dat het alles te maken heeft met de relatie die je hebt met jezelf.

Decennialang hebben we geleerd dat een dieet de beste remedie is tegen overgewicht. Het vreemde aan het verhaal is alleen wel dat we sinds de invoering van diëten steeds dikker zijn geworden en juist steeds meer problemen hebben gekregen met eten.

 

Het nadeel van de dieetcultuur

Ik durf gerust te zeggen dat jouw probleem met eten, dat jouw strijd met eten en jezelf juist komt door onze dieetcultuur. En waarschijnlijk is begonnen omdat je moeder op dieet was of bang was dat je te dik zou worden (en je daardoor al op 8-10 jarige leeftijd meenam naar de WW). Of omdat je zelf vond dat je te dik was in vergelijking met leeftijdsgenoten of door het lezen van allerlei tijdschriften. Zoals bij mij het geval was.

Je volgde je eerste dieet en… je viel af. Het ging eigenlijk nog heel makkelijk ook. Het gevolg daarvan was dat je dacht dat je nu wel weer ‘normaal’ kon gaan eten want je wist nu wat je moest doen als het weer uit de hand zou lopen. En exact die gedachte heeft ervoor gezorgd dat je nu gevangen zit in de eet-dieetspiraal. Want door weer normaal te gaan eten werd je weer dikker. Maar gelukkig wist je wat je moest doen. Alleen viel je deze keer niet meer zo snel af als de eerste keer. En vanaf dieet nummer drie ben je alleen maar dikker en gefrustreerder en verdrietiger geworden. Ik vermoed dat het ongeveer op die manier is gegaan.

 

Wat is een relaxte relatie met eten?

En dat alles komt omdat we met elkaar een totaal verkeerd beeld hebben van wat nu precies een relaxte relatie met eten is. Als ik aan een willekeurig iemand vraag wat een RR met eten is, dan krijg ik steevast als antwoord: het is dat je alles kunt eten wat je wilt, wanneer je wilt en zoveel als je wilt. Maar dat is niet wat een RR met eten is.

Een RR met eten is niet:

  • Onbezorgd alles kunnen eten
  • Afvallen zonder dieet
  • Alles kunnen eten wat je wilt
  • Kunnen eten wanneer je wilt
  • Zoveel kunnen eten als je wilt
  • Oneindig kunnen eten zonder dat het consequenties heeft

 

Maak jij de juiste keuzes als het op eten aankomt?

Een RR met eten gaat over iets heel anders. Namelijk over het heel bewust maken van keuzes ten aanzien van wat je wilt eten. Over weer zelf de baas zijn over jouw eetgedrag. Over niet meer alles willen, maar over het maken van keuzes.

Vanuit het besef dat je alles mag en alles kunt eten kies je heel bewust die dingen die goed zijn voor jou. En de rest laat je staan. Zonder schuldgevoel en zonder drama. Vanuit een Relaxte Relatie met Eten, wordt eten weer simpel. Het wordt gewoon iets dat je doet. Meer niet.

 

Liefde voor jezelf en vertrouwen hebben in jezelf

Een Relaxte Relatie met Eten gaat eerst en vooral over liefde voor jezelf en vertrouwen in jezelf. Het gaat over het hebben van 100% vertrouwen in jezelf en in het feit dat jouw lichaam exact aangeeft wat het nu nodig heeft.

Het gaat over:

  • Kunnen stoppen met eten als je vol zit
  • Nee kunnen zeggen tegen die zelfgebakken appeltaart van de buurvrouw zonder je schuldig te voelen
  • Lekkere dingen in huis durven halen vanuit het besef dat je ze kunt laten liggen
  • Een eetpatroon wat past bij jouw lichaam en jouw leven op dit moment
  • Alles mogen en alles kunnen eten, maar het niet meer nodig hebben
  • Heel bewust kiezen wat je wél eet en wat niet (meer) en je daaraan houden
  • Jezelf af en toe dat lekkere ding gunnen en daar dan waanzinnig van genieten
  • Rust hebben in je hoofd en niet meer de hele dag bezig zijn met wat je kunt eten, wat je wilt eten, wat je ‘mag’ eten, wat ‘gezond’ is en wat niet

Een Relaxte Relatie met Eten gaat in de basis helemaal niet over eten. Het gaat maar over één ding en dat is de relatie die je hebt met jezelf.

Jouw relatie met eten is een exacte weerspiegeling van de relatie die je hebt met jezelf. Oftewel: wat je doet met eten, doe je ook met jezelf.

  • Daar waar je je nog niet houdt aan de eetafspraken die je hebt gemaakt met jezelf, hou je je waarschijnlijk ook niet aan andere afspraken met jezelf.
  • Wanneer je standaard teveel eet, ga je waarschijnlijk ook standaard over je grenzen heen.

 

Een geweldig geschenk

Als je dus op dit moment een probleem hebt met eten, dan is dat een geweldig geschenk. Jouw huidige gedoe met eten is een prachtige spiegel. Het is een hulpmiddel om echt weer de verbinding met jezelf te gaan herstellen. Het is een uitnodiging om het proces aan te gaan dat nodig is om weer thuis te komen in jezelf. En om van de tweede helft van je leven de beste helft van je leven te gaan maken.

Ik wil echt dat je het zo gaat zien. Jouw gedoe met eten heeft je hiernaartoe geleid. Het heeft je geleid naar mij. En dat is niet voor niets. Ga het dus zien als het enorme geschenk en de uitnodiging die het is. Want geloof me, het gaat niet over eten. Het gaat over de relatie met jezelf.

Dat is mijn filosofie: Een Relaxte Relatie met Eten begint met een Relaxte Relatie met Jezelf.

 

Als eten een strijd geworden is

Wanneer je vecht met eten, vecht je eerst en vooral met jezelf. Dat betekent dat wanneer je jouw strijd met eten wilt stoppen, dat je eerst dient te stoppen met vechten met jezelf.

Wanneer jouw relatie met jezelf een dikke prima is, zal de manier waarop je jouw lichaam waarneemt gaan veranderen. Je zult je daardoor anders gaan voelen en vanuit dat andere gevoel zul je andere keuzes voor jezelf gaan maken. Keuzes vanuit liefde. Keuzes die gaan zorgen voor blijvende resultaten.

Dat is het doel van de Eetgeluk Methode, dat je weer een fijne relatie gaat creëren met jezelf en dat je van zorgen voor jezelf weer een feestje gaat maken! En dat alles begint bij geloven in jezelf. Bij geloven dat als ik het kan en als andere vrouwen het kunnen, dat jij het ook kan.

In al die tientallen jaren dat ik inmiddels vrouwen begeleid naar een Relaxte Relatie met Eten, maar ook als ik kijk naar mijn eigen jarenlange strijd, dan is het grootste probleem:

'Je weet best hoe het werkt, maar je doet het niet'

Ik bedoel, je hebt vast en zeker tientallen boeken gelezen over een gezonde leefstijl, je hebt misschien wel honderden receptenboeken in de kast over allerlei gezonde kookwijzen, je hebt vast en zeker een aantal trajecten gedaan met een diëtist of lifestylecoach en je hebt meerdere abonnementen aan de sportschool versleten. Maar toch pas je alles wat je weet niet toe.

 

Een suikervrije leefstijl

Als ik kijk naar mezelf dan ben ik daarvan natuurlijk een prachtig voorbeeld. Ik heb notabene zeven boeken geschreven over een suikervrije leefstijl. Ik heb internationaal opleidingen gevolgd tot orthomoleculair voedingsdeskundige en epigenetisch therapeut. Ik heb zelfs ergens nog een verdwaalde map liggen van de opleiding tot gewichtsconsulent en ik ben ook hormoonspecialist. Maar ondanks alles dat ik wist bleef mijn eetgedrag een probleem.

En bij iedere nieuwe ‘poging’ die ik ondernam werd mijn overtuiging dat ik het niet kon en dat het met ooit zou lukken om mijn eetgedrag op de rit te krijgen alleen maar sterker. Ik gaf vaak binnen twee-drie dagen al op en vervolgens ging ik naar een ander dieet. Dit heb ik jaren en jaren gedaan.

 

De wanhoop nabij

Echt, ik was soms de wanhoop nabij. Ik wilde zooooo graag afvallen en ik snapte maar niet waarom het mij niet lukte en al die andere vrouwen om me heen wel. Inmiddels begrijp ik dat mijn gedoe met eten helemaal niets te maken had met eten. Maar een uitnodiging was om de relatie met mezelf te herstellen. En dat maatje 38 er absoluut niet voor zorgt dat ik dan lekkerder in mijn vel zit of trotser ben op mezelf.

Denken dat je gewicht de schuld is van alles is dieetdenken. Je gewicht is niets meer en niets minder dan een getal op de weegschaal. Ik bedoel, over een kilo aardappelen ga je ook niet moeilijk doen toch?

Het probleem is dat je jouw gewicht niet ziet zoals het is, namelijk een getal. Maar dat je het van alles laat betekenen over jou als persoon. Het probleem wordt veroorzaakt door de gedachten die je denkt over je gewicht. Dat je jouw gewicht laat bepalen of je goed bent of slecht, gezond of ongezond, mooi of lelijk.

 

Stop met denken dat je een dieet nodig hebt

Wanneer je weer een relaxte relatie wilt creëren met eten is dit waar je moet beginnen. Je moet gaan stoppen met dieetdenken. Je moet gaan loslaten dat je pas gelukkig kunt zijn als je slank bent. Want dat is een leugen.

Aan een nieuw dieet beginnen als je jouw strijd met eten wilt stoppen is dan ook niet de weg. Dit is zoiets als een oorlog starten omdat je vrede wilt. Ieder dieet dat je hebt gedaan heeft jouw relatie met jezelf verder verstoord.

  • Het heeft jouw zelfvertrouwen verminderd doordat je allerlei dingen moest doen die haaks staan op de werking van je oerbrein (waardoor je jezelf waarschijnlijk al op dag twee of drie hebt lopen saboteren)
  • Het heeft je aangezet om slechter voor jezelf te zorgen door jezelf allerlei dingen te ontzeggen of juist idioot te gaan sporten of allerlei chemische pillen en poeders te nemen
  • Het heeft je afhankelijk gemaakt van allerlei programma’s, technieken en experts en daarmee je zelfleiderschap ontnomen
  • Het heeft ervoor gezorgd dat je denkt dat je eerst slank moet zijn voordat je gelukkig kunt zijn. Waardoor je een steeds grotere hekel hebt gekregen aan jezelf en dus jezelf steeds verder vast hebt gedraaid in de eet-dieetspiraal

 

Zelfvertrouwen krijgen als je slank bent

Het enorme broodje aap hier is dat je denkt dat je pas zelfvertrouwen krijgt als je slank bent en dat je pas lekker in je vel kunt zitten als je slank bent.

Maar het is precies andersom: je hebt eerst zelfvertrouwen nodig voordat je in beweging kunt komen. Je hebt zelfvertrouwen nodig om in beweging te blijven. Je zult nooit blijvende resultaten kunnen creëren als je niet het vertrouwen in jezelf hebt dat je het kunt.

Zolang je geen zelfvertrouwen hebt rondom je eetgedrag, gebeurt er dit…

  • Je blijft jojo-en
  • Je hopt van het ene dieet naar het andere
  • Je nieuwe gezonde voornemens duren maximaal 3 dagen, daarna ‘vlieg je weer uit de bocht’
  • Tot 16 uur lukt het wel om gezond te eten, daarna is het hek van de dam…
  • Je blijft snaaien in de avonduren als je voor de TV zit
  • Het lukt maar niet om de ‘knop om te zetten’
  • Je moet steeds meer moeite doen om nog een beetje resultaat te zien op de weegschaal
  • Je durft niets lekkers in huis te halen (en je vraagt de kinderen om hun snoeperijen te verstoppen) omdat je bang bent dat je het anders allemaal tegelijk op gaat eten
  • Je eet stiekem
  • Dingen die je in het verleden deed, werken nu niet meer
  • Anderen behalen wel resultaten en jij niet, terwijl je hetzelfde doet…
  • Je weet hoe het allemaal werkt en wat je moet doen, maar het lukt niet om het vol te houden
  • Je begint iedere maandag opnieuw met gezond eten, maar je vertelt het maar niet meer aan iemand uit angst dat het toch weer verkeerd gaat…
  • Doordeweeks gaat ‘het’ best wel goed, maar in het weekend eet je alles er weer bij

De reden dat het niet lukt om je aan jouw gezonde voornemens te houden is niet dat je te weinig doet. De reden is waarschijnlijk dat je te veel wilt en te veel doet. Of dat je het te perfect wilt doen. En daardoor draai je jezelf steeds verder vast in wat ik noem de eet-dieetspiraal. Je bent zo gefocust op eten en op niet-eten, op wat je ‘goed’ doet en op wat je ‘fout’ doet, dat er weinig ruimte meer is in je leven voor andere dingen.

Weet dit…

ALLE dingen die je op dit moment doet om je eetgedrag onder controle te krijgen zorgen er juist voor dat je jouw relatie met eten verder verstoort…

  • Je hebt alle boeken gelezen die op de markt zijn over voeding en afslanken. En je hebt tientallen voedingsprogramma’s gevolgd die allemaal andere regels hebben als het gaat over wat je wel en niet kunt eten. En je probeert om dit allemaal tegelijkertijd toe te passen. Wat heel ingewikkeld is met al die conflicterende regels…
  • Je kijkt naar de mensen om je heen die wél resultaten behalen en vraagt aan hen wat zij hebben gedaan en gaat dit vervolgens ook doen…
  • Je denkt dat je het zelf niet weet en vanuit je onzekerheid ga je blind af op het advies van andere mensen. En daarbij ga je voorbij aan het feit dat jouw lichaam misschien nu iets heel anders nodig heeft…
  • Als je merkt dat het niet lukt ga je steeds méér DOEN om resultaat te bereiken (je gaat steeds strakker je eten plannen of nog minder eten of steeds meer sporten)…
  • Je hebt weinig geduld als het gaat om resultaten. Als je niet binnen drie dagen iets ziet gebeuren op de weegschaal ga je veranderen wat je doet…
  • In plaats van datgene wat je doet te verbeteren, focus je constant op nieuwe ‘magic bullets’ in de vorm van nieuwe programma’s, nieuwe boeken of nieuwe methoden…
  • Je focust constant op de resultaten (lees: het getal op de weegschaal) in plaats van op de factor die jouw resultaten behaalt…
  • Je probeert aan jezelf te werken, jezelf te verbeteren, jezelf te fixen omdat je denkt dat het feit dat je geen resultaten behaalt komt doordat je niet goed genoeg bent…
  • Je vraagt jezelf af waarom het toch maar niet lukt, ondanks alles dat je doet…

Het punt is dit

 

Jouw probleem met eten wordt veroorzaakt door de acties die je onderneemt

Je hoeft dus niet méér te doen, het is juist belangrijk dat je gaat stoppen met al die dingen die niet werken. Want dat zijn de dingen die ervoor zorgen dat je jezelf steeds verder vastdraait in de eet-dieetspiraal.

Het gevolg daarvan is dat je steeds dikker, ongelukkiger en gefrustreerder wordt. Je gaat steeds meer dingen doen om dit op te lossen en daarmee maak je het alleen maar erger. En krijg je steeds minder vertrouwen erin dat het ooit nog goed gaat komen met jou en je eetgedrag.

Dus… al die dingen die je doet om jouw eetgedrag onder controle te krijgen, zorgen er juist voor dat je de controle over jouw eetgedrag kwijtraakt…

Je hebt eten veel te ingewikkeld gemaakt. En daardoor is het een probleem geworden…

Je bent continu aan het focussen geweest op de manier waarop je jouw doel wilt bereiken. Op het voertuig waarmee je van A naar B wilt komen:

  • Boeken
  • Programma’s
  • Therapie
  • Maagverkleining
  • Shakes
  • Pillen
  • Sporten
  • etc.

Maar het maakt niet uit hoeveel auto’s je hebt. Als je niet weet hoe je ze moet besturen, of als je stopt met je autorit als je net 10 minuten onderweg bent, kom je nooit aan op de plek van bestemming.

Dus het volgen van trends en steeds harder je best doen zijn verspilling van je tijd. Je focust dan op de oppervlakte, terwijl het echte probleem veel dieper ligt.

Wat je doet met al die nieuwe tools en programma’s is dat je probeert om je eetgedrag te controleren in plaats van te begrijpen. Dat gaat vaak wel goed als je leven lekker loopt en er geen vreemde dingen gebeuren. Maar zodra je leven anders loopt dan gepland raak je in paniek. En heb je maanden van tevoren dikke stress als je op vakantie gaat of een weekendje weg of een dagje uit. Of vind je het al lastig om de weekenden ook gezond te blijven eten.

Het maakt dus niet uit hoeveel voertuigen je hebt. Als je het verkeerde lang genoeg doet, dan wordt het nog steeds niets.

  • Meer doen
  • Harder je best doen
  • Het volgen van trends

 

Het probleem ligt dieper

Het is allemaal verspilde tijd en moeite, je focust op de oppervlakte in plaats van op een dieper probleem.

Het gaat dus niet over wat je doet, het gaat erover dat je jezelf gaat begrijpen. Je moet niet kiezen voor een ander voertuig, je moet de bestuurder van het voertuig veranderen. Je moet de bestuurder van het voertuig leren hoe het op de juiste manier het voertuig kan besturen in al die lastige situaties die je onderweg tegenkomt. Zodat ie niet omkeert of stopt bij de eerste de beste hindernis, maar er juist doorheen navigeert en verder gaat.

Pas wanneer je vanuit begrip voor jezelf gaat ontdekken waarom je eet en wat werkt voor jou. Kun je jezelf gaan geven wat jouw lichaam nu nodig heeft.

Het gaat erom dat je eerlijk bent naar jezelf en dat je gaat kijken wat past bij jouw leven op dit moment. En misschien is dat wel heel iets anders dan afvallen en gezond eten.

 

Zelftwijfel 

Wanneer je dat begrijpt, dan maakt het niet meer uit welke strategie, welk voertuig je kiest. Dan werkt het wel. Zet me in een restaurant, op vakantie, weekend weg, in de snoepwinkel. Ik heb nergens meer een probleem met eten. Omdat ik mezelf steeds beter kan geven wat ik echt nodig heb. En omdat ik het fijn heb met mezelf. Ik heb geen eten meer nodig om me goed te voelen of te verdoven.

Zelftwijfel is de grootste saboteur als het gaat over het bereiken van je doelen. Het zorgt er vaak voor dat je niet eens meer begint. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je gaat leren hoe je jouw zelftwijfel kunt transformeren naar zelfvertrouwen. Dat is de eerste stap op weg naar een Relaxte Relatie met Eten.

Goed mooie vrouw, het was een lange aflevering deze keer, maar ik hoop dat het je veel duidelijk heeft gemaakt over waar het verkeerd gaat. Volgende week gaan we verder met de tweede fase en dat is de fase waarin je gaat van zelfverwaarlozing naar zelfzorg.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024