dankbaar zijn voor en met jezelf en zelfdankbaarheid

112 - Zelfdankbaarheid

Dec 29, 2023

Hoe vaak ben je dankbaar voor jezelf? Hoe vaak bedank je jezelf voor alles wat je in jouw leven hebt gecreëerd? Heb je dat überhaupt al eens gedaan, jezelf bedankt? Heel vaak geven we onszelf geen waardering voor alle dingen die we goed doen in ons leven.

Vaak kijken we alleen maar naar wat er allemaal verkeerd gaat of naar wat we allemaal verkeerd doen. Of naar wat we allemaal nog moeten doen of naar wat beter zou kunnen.

En vervolgens vragen we onszelf af waarom we ons niet goed voelen over onszelf. Waarom we zo weinig zelfvertrouwen hebben. Dus misschien is dit een goed moment om te beginnen met het bedanken van jezelf.

Voor het feit dat je in jezelf gelooft. Voor het feit dat je het hele jaar door hard hebt gewerkt om te bereiken waar je nu staat. Voor het feit dat je niet hebt opgegeven en dat je nooit zult opgeven. Dat je jezelf support op al die lastige momenten. Dat je steeds meer jouw eigen beste vriendin aan het worden bent. Of misschien zelfs al bent.

In deze podcast geef ik je een aantal manieren waarop je kunt oefenen met zelfdankbaarheid. 

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Zelfliefde en Dankbaarheid: Een Reis door afgelopen Jaar

Dag mooie vrouw! Dit is alweer de laatste podcast van het jaar. En het is tevens de eerste podcast die ik opneem in ons nieuwe huis. Het is nog een beetje kaal in mijn kantoor, dus ik hoop dat ik niet al teveel galm heb. Maar we doen het er maar even mee.

Zo aan het eind van het jaar kijk ik altijd terug naar het jaar en naar wat er allemaal gebeurd is. Naar wat er goed ging en naar alle lessen die ik heb geleerd. Maar ook en vooral naar alles waar ik zo ontzettend dankbaar voor ben.

 

Groei en Doelen Bereiken

Zo heb ik het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd over het focussen op de juiste dingen. Op het proces en op de kleine stapjes in de richting van mijn doelen in plaats van op mijn doelen. Een belangrijk doel hebben we natuurlijk het afgelopen jaar bereikt en dat is ons nieuwe huis. Maar een ander belangrijk doel was de totale verhuizing van de ledensite van de Eetgeluk Universiteit. En dat was een iets grotere klus dan ik had bedacht. Maar aan de andere kant heeft dat er wel voor gezorgd dat we nu een prachtige ledensite hebben en dat de Eetgeluk Methode nog krachtiger is geworden.

Ik heb leren golfen. En ik had werkelijk nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Daar ben ik echt over mijn eigen schaduw heengestapt kan ik je vertellen. En Yoshua is natuurlijk naar Zweden gekomen en tijdelijk bij ons neergestreken. Op dit moment werkt hij ergens in het hoge noorden, in Zweeds lapland in een lodge. En we krijgen iedere week opnieuw van die prachtige foto’s met noorderlicht een bakken met sneeuw. Het is echt magisch daar. En volgens mij heeft ie daar de tijd van zijn leven. Ik zie tenminste vooral foto’s voorbijkomen van allerhande feestjes.

Ik heb het afgelopen jaar een beugel gedragen omdat mijn ondergebit steeds meer over elkaar begon te groeien. Dit was iets wat ik al een aantal jaar wilde en ik ben zo blij dat ik het heb gedaan. En dat is ook wel een van de dingen waar ik dankbaar voor ben, voor het feit dat we gewoon naar de tandarts kunnen gaan en dat er altijd zorg mogelijk is voor ons gebit. Ik ben eigenlijk ontzettend bang voor de tandarts en voor alles wat met naalden en dokters en ziekenhuizen te maken heeft. Maar het afgelopen jaar ging ik er met plezier naartoe. Ik heb ook het gevoel dat het nu belangrijker is dan ooit om goed voor mijn gebit te zorgen.

 

Persoonlijke Ontwikkeling en dankbaarheid

Ik ben zo dankbaar voor zoveel dingen en mensen in mijn leven. Het is teveel om op te noemen. Ik ben dankbaar voor mijn fantastische man en zijn kinderen die me allemaal hebben opgenomen. Ik ben dankbaar voor mijn heerlijke beestenbende van twee honden en twee katten en wie weet binnenkort wel een aantal alpaca’s. Dat is overigens best wel een apart verhaal. We hebben dit huis gekocht met het plan om de grond te gebruiken voor een permacultuur moestuin en om dit ook aan andere mensen te gaan leren. Maar we hebben nog een behoorlijk stuk over waar altijd de paarden hebben gestaan en toen zei mijn buurvrouw: waarom neem je geen alpaca’s? En ik dacht: dat is best een goed idee als alternatieve grasmaaier. Ik wilde namelijk graag geiten, maar dat is me door meerdere mensen afgeraden en met schapen heb ik niet zoveel. Dus alpaca’s zou een prachtig alternatief zijn. En toen ik het een beetje ging onderzoeken op internet bleek dus dat ze hartstikke hot zijn. En vanuit iedereen die mijn nieuwsbrief ontvangt ben ik gewezen op alpaca rescue Nederland. Dus mocht je ook interesse hebben, daar vind je allerlei informatie en alpaca’s die klaar zijn voor een nieuw leven.

Goed dankbaarheid. Ik ben dankbaar voor de Eetgeluk Universiteit en de ontwikkeling die de studenten doormaken die het programma volgen. En ik weet dat het soms niet makkelijk is en dat het een weg is vol hobbels en vol vallen en weer opstaan. Maar ik weet ook dat degenen die dat doen, dat degenen die ervoor kiezen om echt het proces aan te gaan met zichzelf geweldige resultaten behalen. En vooral: dat ze blijvende resultaten behalen. Want dat is uiteindelijk waar we het voor doen. Voor volledige vrijheid rondom eten. Voor een hoofd vrij van eetzorgen. En voor totale zelfleiderschap over niet alleen je eetgedrag maar ook over de rest van je leven.

Ik ben dankbaar voor jou als luisteraar. En ik geniet van de mails die ik ontvang van luisteraars waarin ze vertellen hoeveel de podcast hen helpt. Dat is uiteindelijk toch waar ik het allemaal voor doe.

 

Zelfwaardering en dankbaar zijn voor mezelf

Maar weet je waar ik het meest dankbaar voor ben? Dat is voor mezelf en voor mijn relatie met mezelf. Voor het feit dat ik steeds beter nee kan zeggen. Maar ook dat ik steeds beter mijn ruimte kan bewaken en kan nemen. Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid, ik ben dankbaar voor mijn prachtige lichaam dat het toch nog maar mooi allemaal doet iedere dag. En ik weet dat er maar één persoon is die daarvoor heeft gezorgd en dat ben ik zelf. Op sommige momenten was het heel hard werken, en oooo er zijn zoveel momenten dat ik het liefst in bed was blijven liggen met een deken over mijn hoofd. Maar dat ik toch ben opgestaan, dat ik toch door ben gegaan. En ik ben heel dankbaar dat ik dat steeds opnieuw heb gedaan.

Heel vaak geven we onszelf geen waardering voor alle dingen die we goed doen in ons leven. Vaak kijken we alleen maar naar wat er allemaal verkeerd gaat of naar wat we allemaal verkeer doen. Of naar wat we allemaal nog moeten doen of naar wat beter zou kunnen. En vervolgens vragen we onszelf af waarom we ons niet goed voelen over onszelf. Waarom we zo weinig zelfvertrouwen hebben. Dus misschien is dit jaar een goed moment om jezelf te bedanken. Voor het feit dat je in jezelf gelooft. Voor het feit dat je het hele jaar door hard hebt gewerkt om te bereiken waar je nu staat. Voor het feit dat je niet hebt opgegeven en dat je nooit zult opgeven. Dat je jezelf support op al die lastige momenten. Dat je steeds meer jouw eigen beste vriendin aan het worden bent. Of misschien zelfs al bent.

Ik ontvang regelmatig mails van vrouwen die me vertellen dat ik hun leven heb veranderd. Soms zelfs dat ik hun leven heb gered. En ik antwoord dan altijd terug dat ik dat niet heb gedaan. Maar dat ze het zelf hebben gedaan. Ik bedoel, luisteren naar de podcast of deelnemen aan de Eetgeluk Universiteit is niet waar het om gaat. Het gaat erom wat je doet met alles dat ik je aanreik. Zet je het actief om in je leven of consumeer je het en doe je er verder niets mee. Ik begeleid en misschien inspireer ik je, ik geef je nieuwe manieren om naar dingen te kijken en nieuwe ideeën, maar jij bent degene die het om dient te zetten. Die laatste stap kan ik niet voor je zetten.

 

Bedank jezelf voor alle stappen die je zet

Dus jij bent degene die het werk doet, niet ik. Dus heb je jezelf daar al eens voor bedankt? Heb je jezelf een dikke schouderklop gegeven voor alles dat je het afgelopen jaar hebt gedaan? En ook als het afgelopen jaar op bepaalde punten niet is gegaan zoals je het graag had gewild, kijk dan eens naar wat je allemaal hebt geleerd. Wat ging er goed en wat kan beter en wat heb je daarvan geleerd? Of je wint of je leert. Dat is wat ik altijd opnieuw zeg tegen de studenten in de Eetgeluk Universiteit. En des te meer je leert, des te meer je wint. Dus wees niet boos op jezelf of teleurgesteld in jezelf als de dingen nog niet lopen zoals je dat had gewild. Haal de lessen eruit en ga door.

Het zal misschien wat oncomfortabel voelen in het begin om jezelf te bedanken en het zal nog vreemder voelen om je toekomstige zelf te bedanken. Maar voor mij is zij de hoofdrolspeelster in mijn leven. En dat wordt ze steeds meer. Ik merk dat ik steeds beter met haar in contact ben. En dat dit mij enorm helpt om goed voor mezelf te zorgen op allerlei gebieden. Ik denk veel beter na over dingen en ik neem veel meer de tijd voor dingen. Ik was altijd wel van de snel, snel en zoveel mogelijk doen in korte tijd. Ik was altijd aan het rennen. Ik leefde heel erg in het moment. Was de hele dag bezig om allerlei brandjes te blussen. Vooral ook in mijn bedrijf. Maar sinds ik heb ontdekt hoe fijn het is om te plannen, maar ook hoe fijn het is om verder vooruit te kijken en hoeveel rust dat me geeft, is dat wat ik steeds meer doe. Ik heb bij alles wat ik doe constant mijn toekomstige zelf in mijn achterhoofd. En dat begint al wanneer ik opsta en het bed opmaak. Dat doe ik niet alleen omdat ik zelf niet tegen een onopgemaakt bed aan wil kijken, maar ook omdat ik weet hoe fijn het is om ’s-Avonds in een opgemaakt bed te kunnen stappen. Ik kijk iedere ochtend op de eetplanning zodat ik voorbereidingen kan treffen voor het eten van de avond. Ik heb in november heel veel werk gedaan voor de maand december, zodat ik de afgelopen weken rustig aan kon doen toen ik dat ook echt even nodig had.

Maak het jezelf makkelijker

Ik heb geloof ik de afgelopen tien jaar nog nooit zo’n relaxte decembermaand gehad. En daarbij moet ik ook echt even credits geven aan Mirjam. Nog iemand waar ik heel dankbaar voor ben in mijn leven. Mirjam is mijn assistente en ze kan gewoon werkelijk alles. En wat ze niet kan dat onderzoekt ze en kan ze daarna. Echt bizar. Maar ook heel fijn. Want doordat zij heel veel werk van mij overneemt, heb ik ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe projecten en het creëren van een geweldige opleiding voor iedereen die ook Eetgeluk Expert wil worden. Voor iedereen die eetgedrag coach nieuwe stijl wil zijn. Waarin je niet alleen leert om op een heel andere manier te coachen, namelijk op een manier waarbij je ook je oerbrein in het verhaal meeneemt, maar wat je ook gaat leren is om te coachen vanuit de toekomst. Door middel van de Eetgeluk Methode. Heel spannend allemaal, maar we gaan het gewoon doen. Mocht je hiervan op de hoogte gehouden willen worden, meld je dan even aan voor de wachtlijst op de gelukkige eter.nl. Zodra ik meer informatie voor je heb ontvang je dan van mij bericht.

 

Zet jezelf in de spotlights 

OK, weer even terug naar zelfdankbaarheid. Zet jezelf eens goed in de spotlights en bedank jezelf voor alles dat je in je leven hebt bereikt. Ik zeg bewust je leven omdat je dit waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan. Als dat wel het geval is, dan kun je natuurlijk ook het afgelopen jaar nemen. Loop eens door je leven en zie alles wat je hebt gepresteerd, maar ook alles wat er minder goed is gegaan en wat je daarvan hebt geleerd. Zie hoe alles heeft geleid tot het moment waar je nu bent. Tot het leven dat je nu hebt gecreëerd voor jezelf. Kijk naar jezelf vol dankbaarheid. En kijk vervolgens ook eens naar jouw toekomstige zelf en naar de rol die zij heeft gespeeld in alles wat je hebt gecreëerd.

En nogmaals, het kan misschien wat ongemakkelijk voelen omdat je dit waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan. Maar doe het vanuit liefde voor jezelf. Vanuit compassie voor jezelf. Vaak is dat een stuk lastiger dan kritisch zijn naar jezelf of boos zijn op jezelf. Of om het allemaal perfect te willen doen en alleen maar van onszelf te kunnen houden als we perfect zijn. Of als we dingen op een bepaalde manier doen. Zelfdankbaarheid is een uitnodiging om te kijken naar juist al die dingen die je geweldig doet. En naar alle manieren waarop je geweldig bent. Naar al die dingen die je het afgelopen jaar hebt gedaan voor jezelf. Wat heb je dit jaar allemaal gedaan waardoor je leven is verbeterd? En dat kan al zoiets kleins zijn als lid worden van de Eetgeluk Universiteit.

Goed, hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

 

Praktische oefeningen voor meer dankbaarheid

Wat ik een heel leuk idee vindt is om een grote pot of schaal of mand te nemen waar je 365 briefjes of kaartjes in kunt doen. Het komende jaar ga je vervolgens deze pot vullen door iedere dag een briefje toe te voegen met iets waar je dankbaar voor bent. En dat gaat het om iets van jezelf waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen dingen zijn die je in het verleden hebt gedaan, maar het kunnen ook dingen zijn die je doet voor je toekomstige zelf. Het kunnen gewoonten zijn waarmee je bent gestopt en het kunnen dingen zijn die je mooi vindt aan jezelf. Het maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je iedere dag een moment neemt om jezelf te bedanken voor iets. Dat je iedere dag jezelf heel even in de spotlights zet. En dat iets dat schrijf je op een briefje en doe je in je pot. Zo heb je aan het eind van het jaar een hele pot vol zelfdankbaarheid waar je voortaan iedere dag een briefje uit kunt trekken en die je aan kunt blijven vullen zolang als je wilt. Dit is een heerlijk begin van de dag of een prachtige afsluiting van de avond. Of misschien zelfs wel allebei. Waarbij je in de ochtend een briefje trekt en in de avond weer een nieuw briefje erbij doet.

Wat je ook kunt doen is om jouw drie zelven te bedanken: jezelf uit het verleden, jouw huidige zelf en jouw toekomstige zelf. Wat zijn dingen die je in het verleden hebt gedaan of hebt besloten waar je nu heel blij mee bent? Als ik kijk naar mezelf dan is het de beslissing om naar Zweden te verhuizen. Maar ook de beslissing om de Eetgeluk Universiteit op te richten. En de beslissing om te leren typen met 10 vingers, ooit op de middelbare school. Best choice ever! En ik ben natuurlijk heel dankbaar dat ik twee jaar geleden ben begonnen met deze podcast. Ik had nooit, maar dan ook echt nooit kunnen bedenken dat het zo’n succes zou worden met wekelijks duizenden vrouwen die luisteren.

En het klinkt misschien raar, maar ik ben ook heel erg blij met ons faillissement destijds. Het lijkt inmiddels echt een ander leven, maar ik heb er zo ontzettend veel van geleerd. En het heeft me bevrijd van een winkel die eigenlijk niet mijn droom was, maar de droom van iemand anders. En ik heb er met veel plezier in en aan gewerkt, maar ik was blij dat het klaar was. Want daardoor kon ik eindelijk gaan doen wat ik het liefste wilde. Daardoor kon ik alle boeken schrijven die ik heb geschreven waarmee ik werkelijk honderdduizenden vrouwen heb geholpen om weer een relaxte relatie te creëren met eten en vooral met zichzelf. Want uiteindelijk is dat waar het over gaat. Het gaat nooit over eten, het gaat maar over één ding en dat is jouw relatie met jezelf. Dat is waar je moet beginnen.

 

Terugkijken op sleutelmomenten in je leven

Kijk dus eens terug in jouw leven. Wat zijn de sleutelmomenten voor jou geweest? Wat zijn de momenten geweest dat je beslissingen hebt genomen die op het moment misschien doodeng waren, maar waar je nu, achteraf enorm dankbaar voor bent. Of waar je zo ontzettend veel van hebt geleerd dat ze je leven hebben veranderd? Denk daar eens over na en schrijf ze op voor jezelf.

Als je daarmee klaar bent, bedank dan jouw huidige zelf. Bedank de versie van jezelf die je nu, op dit moment, bent. Waar ben je trots op? Wat zijn kwaliteiten waar je blij mee bent en die je hebben geholpen om je huidige leven te creëren. Wat zijn dingen die je hebt overwonnen voor jezelf? Zo ben ik er dankbaar voor dat ik eigenlijk bijna altijd blij ben en overal de positieve kant van kan inzien. Maar ook dat ik altijd opnieuw de uitdagingen aanga die op mijn pad komen. Dat ik altijd kijk naar oplossingen en dat ik altijd denk in mogelijkheden. En dat wanneer ik een keertje down ben, dat ik mezelf daar dan vrij snel weer uit kan trekken.

Ik ben heel dankbaar voor mijn zelfvertrouwen, dat iedere dag meer groeit. En voor mijn zelfcompassie. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik mezelf niet langer meer opjaag, maar dat ik steeds beter luister naar wat ik werkelijk nodig heb en dat ook aan mezelf geef. En dat zijn vaak hele kleine dingen zoals een dutje doen als ik daar behoefte aan heb. Of een uurtje eerder naar bed gaan om daar nog even lekker te lezen en even ruimte voor mezelf te hebben. Of lekker lui in bad gaan liggen. Of gewoon even niets doen en lekker voor me uitstaren.

En ik ben heel dankbaar voor mijn lichaam. Voor mijn prachtige vrouwelijke lijf. Dat echt wel wat ronder is dan de huidige schoonheidsnormen, maar weet je, ik vind dat hele magere steeds lelijker. En vooral als je ouder wordt. Soms ziet het er echt ongezond uit. Maar mijn lichaam doet het toch maar mooi allemaal. En dankzij haar kan ik iedere week een nieuwe podcast aflevering maken en alle andere dingen doen die ik doe. Zonder mijn lichaam heb ik geen leven. Dus ik koester haar en verzorg haar zo goed mogelijk. En soms wint mijn brein. En ook dat is OK.

 

Dankbaarheid voelen voor je lichaam

Veel vrouwen worstelen met hun lichaam. Misschien ben jij ook een van hen. Juist dan is het zo belangrijk dat je met een andere blik naar jezelf gaat kijken. En ik begrijp helemaal dat het lastig is om van ik haat mijn lijf naar ik hou van mijn lijf te schakelen, en dat hoeft ook niet. Vervang het in dat geval door ik heb een lijf. Maak de gedachte neutraal voor jezelf. We verspillen zoveel tijd met zelfkritiek en met het benoemen van al die dingen die niet mooi zijn of niet goed. Maar ik wil je uitnodigen om te gaan oefenen in meer dankbaarheid naar je lichaam. Ga focussen op die dingen van jezelf die je mooi vindt. En ga focussen op alle dingen die je kunt doen dankzij je lichaam. Op al die dingen die je zonder jouw lijf niet voor elkaar zou krijgen. Kijk naar hoe je lichaam je iedere dag opnieuw ondersteunt. Oefen met body kindness en body gratitude. Ik vind dit soort woorden in het Engels gewoon veel beter klinken dan in het Nederlands.

En dan bedank je de laatste persoon in jouw leven en dat is jouw toekomstige zelf. Dit is de leukste van de drie omdat je hiervoor naar je toekomst moet afreizen. Daar zie je wie je bent geworden en welke keuzes je daarvoor hebt gemaakt. Hier kun je dus heerlijk je verbeeldingskracht gebruiken. En weet dat je verbeeldingskracht heel krachtig kan zijn. Want je verbeeldingskracht wekt het verlangen op dat ervoor zorgt dat je dingen in beweging zet en gaat creëren.

Dus ga zo’n drie tot vijf jaar vooruit in de toekomst. Dat is ver genoeg, maar ook nog redelijk dichtbij. Het zorgt er in ieder geval voor dat je brein niet in de stress raakt omdat de dingen te snel moeten, maar ook dat het denkt aaaaahhh tijd genoeg. Ga dus naar de versie van jezelf over drie tot vijf jaar. Naar die vrouw die een aantal grote doelen heeft gerealiseerd voor zichzelf en stel jezelf de hindernissen voor die ze heeft moeten overwinnen, maar ook wie ze heeft moeten worden, wat stappen zijn die ze heeft gezet, welke beslissingen ze heeft gemaakt en bedank haar nu al voor alles wat ze heeft bereikt.

 

Dankbaarheid voor jouw toekomstige zelf

Als ik contact maak met mijn toekomstige zelf dan zie ik een vrouw die iedere maand opnieuw duizenden vrouwen helpt om weer een relaxte relatie te creëren met eten door middel van zelfliefde. Zij is het toonbeeld van zelfliefde, van Me First. Zij laat zien hoe je door goed te zorgen voor jezelf het beste voorbeeld kunt zijn voor anderen. Het is niet alleen een enorm inspirerende vrouw, het is ook een hele grappige vrouw waar je ontzettend veel lol mee kunt hebben. Ze staat altijd open voor nieuwe dingen, is nieuwsgierig en is gek op dansen. Ze woont in Zweden, in het huis dat ze een aantal jaar geleden gekocht heeft met haar man. Samen hebben ze het helemaal opgeknapt tot een prachtig Zweeds landhuis. Al haar schulden zijn afgelost. Ze heeft een enorme moestuin, het is namelijk gelukt om ook het weiland achter het huis te kopen. Hierdoor komen mensen vanuit de hele regio om zelf iedere week hun kakelverse groente te oogsten. Vanuit daar heeft ze in Zweden een enorme community opgebouwd vol met interessante mensen. Ook heeft ze een heerlijk en inspirerend vriendinnen netwerk. Ze blaakt van gezondheid en geniet met volle teugen van haar beste helft. Samen met haar man en dieren waaronder 6 alpaca’s…

Ik word vooral van het laatste stuk echt enorm blij. Hoe vaak sta je jezelf toe om ongelimiteerd te dromen van de toekomst? Ik vind dat echt heerlijk om te doen.

Maak dus de komende dagen wat tijd vrij voor jezelf en ga deze oefening doen. Want zonder jou zou jouw huidige leven niet bestaan.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

136 - Highlights uit Podcast 80-85

Jun 14, 2024

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024