Vertragen maak afvallen makkelijk

113 - Vertragen

Jan 05, 2024

Mijn thema voor het komende jaar is vertragen. En dat is niet voor niets. Vertragen is belangrijk voor ons vrouwen... Maar wat nog veel belangrijker is, is dat vertragen de sleutel is tot versnellen. Dus als je sneller resultaten wilt behalen moet je gaan vertragen. Raar, maar waar...

Vertragen gaat niet over de dingen langzamer doen. Het gaat over de juiste dingen doen. Het gaat over het ontwikkelen van een visie voor jezelf en voor jouw toekomst. Vervolgens ga je die visie gebruiken om alle dingen die je doet aan te toetsen. Jouw visie voor jezelf wordt het kompas waarmee je jouw leven opnieuw gaat creëren. 

Als je dus duurzame resultaten wilt bereiken, is vertragen essentieel. En dan heb ik het niet over lid worden van een yoga groep of over iedere dag mediteren. Dat helpt zeker. Maar ik heb het met name over vertragen in je hoofd. Over niet meer zoveel willen. Over 'nee' durven zeggen. Over leren hoe je realistisch kunt plannen. Over de tijd nemen om keuzes te maken.

Vertragen betekent ook dat je bereid bent om jezelf oncomfortabel te durven voelen. Je zult comfortabel moeten worden met oncomfortabel zijn. Je zult moeten leren omgaan met jezelf ongemakkelijk voelen. 

In de podcast van deze week ga ik dieper in op vertragen en waarom het zo belangrijk is als je wilt afvallen...

Veel luisterplezier!
 
 

 

 

Vertragen: De Sleutel tot een Gelukkige Relatie met Jezelf

Dag mooie vrouw! Het is 2024. Je hebt het gedaan. Je hebt de feestdagen overleefd! Vanaf nu wordt alles weer lekker normaal. Maar voordat het zover is wens ik je een fantastisch 2024. Ik wens je dat je dit jaar meer tijd neemt voor jezelf. Dat je jezelf iedere dag een beetje meer op nummer één gaat zetten. Ik last laatst op Instagram dat naarmate je ouder wordt, dat je steeds meer tijd met jezelf gaat doorbrengen. Dat de tijd met kinderen, vrienden en familie steeds minder wordt, maar de tijd die je met jezelf en je partner doorbrengt, als je natuurlijk een partner hebt, steeds meer wordt.

Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je leert hoe je van jezelf kunt houden. Dat je leert hoe je het fijn kunt hebben met jezelf. En dat je leert hoe je compassie kunt hebben met jezelf. Uiteindelijk is de relatie met jezelf de enige relatie die je hele leven duurt. Hoe goed je het misschien soms probeert, je kunt niet weglopen voor jezelf. Dus zorg goed voor jezelf het komende jaar. Stop met jezelf haten. Stop met je lichaam veroordelen als je in de spiegel kijkt. Jouw lichaam is jouw geschenk voor dit leven. Dankzij jouw lichaam heb je dit leven. Het is zo ontzettend kostbaar en ik weet zeker dat er ontelbaar veel vrouwen zijn die op dit moment graag met je zouden willen ruilen. Omdat ze te horen hebben gekregen dat er een einde gaat komen aan hun leven. Of omdat ze de hele dag pijn hebben of omdat ze allerlei handicaps of andere ongemakken hebben. Dus ga je lichaam op een andere manier bekijken. En ga goed voor haar zorgen. Geef haar iedere dag opnieuw alle liefde die ze verdient. Luister naar haar en neem haar serieus.

 

Een Nieuw Begin: Het Belang van Zelfliefde in 2024

Nu we het toch hebben over goed zorgen voor… heb je al een review geplaatst bij de podcast? Wanneer je dat doet, dan help je om de podcast bij steeds meer vrouwen onder de aandacht te brengen. En heel eerlijk: je maakt mij er ook ontzettend blij mee. Dus als je veel hebt aan deze podcast en je wilt graag wat terugdoen voor me, stop dan nu even met luisteren en geef gelijk een korte review of een aantal sterren.

Goed, wat ga ik doen het komende jaar? Wat zijn mijn plannen voor 2024? Ik heb er een aantal. En daarover ga ik de komende maanden zeker meer delen. Maar boven alles heb ik een thema. Ik kies vanaf nu ieder jaar een thema. Ik heb dat overgenomen van een Amerikaanse coach. Zij kiest ieder jaar een woord waaromheen ze haar jaar vormgeeft. Voor mij is het meer een thema. En daarbij kies ik één groot project waar ik het hele jaar extra ga focussen. Vorig jaar was dat het compleet vernieuwen en optimaliseren van de Eetgeluk Universiteit. Het jaar daarvoor was het de podcast en voor dit jaar is het project het ontwikkelen van de opleiding tot Eetgeluk Expert die ik vanaf oktober ga geven. Binnenkort ga ik je daar in een andere alles over vertellen. Heb je interesse in de opleiding, dan kun je je in ieder geval alvast aanmelden voor de wachtlijst via de gelukkige eter.nl. Je ontvangt dan als eerste bericht zodra er meer nieuws is.

 

Vertragen: Het Thema voor Het Komende Jaar

Vandaag wil ik het hebben over het thema voor het komende jaar en dat thema is vertragen. Al het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit gaat over leren om te creëren vanuit de toekomst. We gaan stoppen met het herhalen van al het drama uit het verleden, we gaan stoppen met achteruit rijden. In plaats daarvan leer ik je om vooruit te gaan kijken en om vooruit te gaan rijden. En dat doe je door contact te maken met je toekomstige zelf en op haar te focussen op al die lastige momenten. En een heel belangrijke vaardigheid in dat verhaal is leren hoe je kunt vertragen. Het klinkt tegenstrijdig, maar vertragen is de beste manier om contact te maken met je toekomstige zelf. Door te vertragen kun je de toekomst sneller naar je toe te trekken.

 

De Kracht van Vertraging voor Vrouwen 

Nu is vertragen sowieso heel belangrijk voor ons vrouwen. Ik merk het zelf ook. Sinds we hier in Zweden wonen ben ik enorm aan het ontstressen. Want ook al woonden we in Nederland in het relatief rustige Twente, het was ook daar ontzettend druk. Ik heb dat eigenlijk nooit in de gaten gehad, totdat we hier woonden en ik op een dag echt letterlijk de stress van me af voelde glijden. Het was de tweede dag dat ik hier in Zweden was. Ik reed hier van het terrein af en stond te wachten voordat ik de grote weg op kon rijden en ik voelde het echt van me afglijden als een soort deken. Heel bijzonder. En hetzelfde zie ik nu gebeuren met een vriendin van mij. Zij is in september ook deze kant op gekomen en ook zij is nu aan het loskomen van het haastige en jachtige leven dat we leven in Nederland.

Ik merk dat het me ontzettend goed doet om te vertragen. Ik merk het nu ook aan het nieuwe huis waar we wonen. Ik merk dat ik totaal geen haast heb om alles op te knappen. Waar ik in Nederland mezelf ontzettend druk had gemaakt om alles nog voor de verhuizing af te krijgen, merk ik dat ik hier echt wil voelen wat het huis nodig heeft. En dat ik ontzettend wil genieten van alle renoveringen. In Zweden hebben ze daar een woord voor: lagom. En dat betekent niet teveel, niet te weinig, maar precies goed. Het gaat erom dat je in het leven iedere keer weer die zone, dat gebied opzoekt voor jezelf. Waar het precies goed is.

Wij vrouwen zijn eigenlijk supertrage wezens. Maar op de een of andere manier zijn we in de hoogste versnelling gezet. En daar is ons lichaam niet voor gebouwd. Denk maar aan het eitje dat rustig ligt te wachten in de baarmoeder. In volledige overgave en vertrouwen. Zeker als je richting of boven de 50 komt is dat vertragen extra belangrijk. Ons lichaam gaat dan in transitie en bereidt zich voor op een belangrijke fase in ons leven. Ik noem dat ook wel de fase van de wijze vrouw. Die derde fase in ons leven is een heel belangrijke fase. Het is misschien wel de beste fase van ons leven. Als ik naar mezelf kijk, vind ik dit echt een hele fijne leeftijd. Mijn lichaam functioneert nog opperbest en tegelijkertijd beginnen de zorghormonen af te nemen en merk ik dat ik steeds meer schijt krijg aan wat iedereen ervan vindt. Ik zeg steeds minder sorry en steeds meer nee. Het is steeds meer Me First en dat voelt soms vreemd, maar tegelijkertijd geeft het me ook ontzettend veel rust en kracht. De jaren vanaf 50 zijn onze jaren dames. Dit is de tijd waarin we kunnen doen wat wij willen. Waarin we onze dromen kunnen gaan realiseren. Waarin we kunnen focussen op onze toekomst en op goed zorgen voor onszelf.

Maar wat daarin wel enorm belangrijk is, is dat we gaan vertragen. Want alleen als je gaat vertragen, komt er ruimte om na te denken over wat voor toekomst je eigenlijk wilt voor jezelf. En over welke stappen er nodig zijn om daar te komen. Dat is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. We zijn zo geprogrammeerd om alles snel, snel, snel te doen. Dat we geen tijd en ruimte meer over hebben om na te denken over waar we eigenlijk naartoe willen. Maar wanneer je wilt leren creëren vanuit de toekomst, dan is het essentieel dat je de rust, tijd en ruimte hebt om je met die toekomst te verbinden. Om te dromen en om je huidige leven zodanig te organiseren dat je iedere dag een stapje kunt zetten richting jouw toekomst. Want jouw toekomst is een optelsom van al die kleine stapjes die je iedere dag zet.

 

Vertragen: Een Noodzakelijke Stap voor Persoonlijke Groei

Vertragen is dus essentieel. En dan heb ik het niet over lid worden van een yoga groep of over iedere dag mediteren. Dat helpt zeker. Maar ik heb het over vertragen in je hoofd. Over niet meer zoveel willen. Over nee durven zeggen. Over leren hoe je realistisch kunt plannen. Over de tijd nemen om keuzes te maken. Over jezelf oncomfortabel durven voelen. Je zult comfortabel moeten worden met oncomfortabel zijn. Je zult moeten leren omgaan met jezelf ongemakkelijk voelen. Want wanneer je actief jouw toekomst gaat creëren, zul je afscheid moeten nemen van bepaalde gewoonten, situaties en misschien zelfs wel mensen. En dat gaat alleen als je er OK mee bent dat je je niet 100% van de tijd tippie toppie zult voelen.

 

Afvallen en Vertragen: maak het makkelijk

Voor veel vrouwen is afvallen een belangrijk doel. En dat zal voor dit jaar niet anders zijn. Heel veel vrouwen zullen zich hebben voorgenomen dat het dit jaar eindelijk gaat lukken. Dat ze het dit jaar anders gaan doen. Maar dat gaat alleen maar werken wanneer je gaat vertragen. Als het gaat over afvallen dan betekent het dat je een nieuwe identiteit aan moet gaan nemen. Je zult van eeuwige diëter moeten gaan transformeren in een gelukkige eter. Als je het tenminste zonder dieet wilt doen. Als je het via een dieet doet, dan blijf je gewoon een eeuwige diëter. En daar is niets mis mee, maar weet dat je dan waarschijnlijk alleen maar een tijdelijk resultaat haalt. En dat komt omdat je blijft denken als die diëter. Dat eten goed en slecht blijft in je hoofd. Of gezond en ongezond. En wat er dan gebeurt is dat je met veel wilskracht en strijden met jezelf en een heleboel breindrama uiteindelijk jezelf naar je streefgewicht worstelt. Maar als je daar dan bent, dat je constant bang bent dat je weer aan gaat komen. Of dat je het niet volhoudt. Of dat je iedere keer vol ongeloof in de winkel toch voor alle zekerheid maar een maatje meer meeneemt naar de paskamer.

En dat komt omdat je je brein niet hebt meegenomen in het verhaal. Jouw brein denkt nog steeds als een eeuwige diëter en daardoor zal je uiteindelijk weer in gewicht aan gaan komen. Dat is echt onvermijdelijk. Want als je blijft denken als een eeuwige diëter, dan blijf je je voelen als een eeuwige diëter en dan blijf je dus de acties doen die een eeuwige diëter doet. Namelijk afvallen, onzeker worden of je je nieuwe gewicht wel kunt behouden (en dus al je ‘dikke’ kleren nog bewaren want je weet maar nooit), uiteindelijk doorslaan omdat je jezelf veel te veel ontzegt en vanuit daar ga je fuck-it eten en kom je uiteindelijk alles weer aan plus een beetje meer. Maar hè, gelukkig heb je je oude kleren nog. Dus was je eigenlijk hebt gedaan is dat je op vakantie bent geweest naar jouw slanke zelf en nu ben je weer thuis bij je huidige zelf. Voor alle zekerheid bewaar je ook je slanke kleren, voor als het ooit wel gaat lukken.

En vervolgens komt het volgende wonderdieet voorbij en ga je weer. Je rent van het ene geweldige plan naar het andere. En dat komt omdat je nooit de tijd hebt genomen voor jezelf om te vertragen. Want alleen door te vertragen kun je deze duivelse spiraal doorbreken. Vertragen is de sleutel naar snelle en blijvende resultaten.

Het klinkt bizar en je brein zal hier moeite mee hebben, maar wanneer je leert hoe je kunt vertragen, dan kun je je brein meenemen in het avontuur. Sterker nog, afvallen begint niet met wat je eet, het begint met wat je denkt. Wanneer je die slanke en gezonde vrouw wilt worden, zul je eerst moeten leren denken als die vrouw. Je zult eerst je gedachten die kant op moeten krijgen, want je gedachten bepalen hoe je je voelt en hoe je je voelt bepaalt de acties die je doet.

 

Je creëert steeds hetzelfde voor jezelf

Dus wanneer je op dieet gaat en blijft denken als die ‘dikke’ vrouw, ik ben eigenlijk niet van dik en dun, ik ben van mening dat iedere vrouw op dit moment het gewicht heeft dat perfect is voor haar en voor het proces waarin ze zit, maar voor het verhaal is het even makkelijk om het zo te benoemen. Dus dan weet je waarom ik dat doe. OK, dus wanneer je blijft denken als die ‘dikke’ vrouw die eeuwig op dieet is, dan blijf je je ook voelen als haar en dan blijf je dus al die dingen doen die zij ook doet. Waardoor je steeds opnieuw hetzelfde resultaat creëert voor jezelf.

Vertragen gaat erom dat je gaat begrijpen dat er niet zoiets bestaat als snelle en blijvende resultaten. Dat je niet effe snel een paar kilo kunt afvallen. Of wat voor doel dan ook kunt behalen. Effe snel betekent altijd dat je het op enorme wilskracht voor elkaar moet krijgen. En dat lukt misschien in het moment wel, maar op de lange termijn hou je het niet vol om vanuit wilskracht te leven. Dat put namelijk enorm uit. Niet voor niets hebben zoveel vrouwen burn-outs of gewoon geen energie meer. Dat is waarschijnlijk omdat we alles vanuit de hoogste versnelling en vanuit wilskracht willen doen. Omdat we veel teveel op ons bordje hebben gestapeld.

Je denkt dat wanneer je het perfect doet dat het dan sneller gaat. En dat het een grote stijgende lijn is in de richting van je doel. Terwijl het meestal in het begin veel erger wordt. Het proces is niet makkelijk. Het proces is interessant, ontzettend interessant. Persoonlijk vind ik het iedere dag opnieuw het beste dat er is. Maar het is niet makkelijk. En dat is ook niet de bedoeling. Denk aan die rups die transformeert naar een vlinder. Die lost compleet op in de cocon en daarna moet ie zich door een piepklein gaatje naar buiten persen zodat al het vocht uit de vleugels komt. Wanneer ie dat niet doet of wanneer iemand het gaatje groter maakt, dan zal ie nooit kunnen vliegen. Hij zal dus alle tijd moeten nemen voor het proces. Hij zal moeten vertragen. Dat gaat niet effe snel.

En dat is misschien wel de grootste denkfout die we maken. In onze feel-good maatschappij is alles erop gericht dat we ons de hele dag goed voelen. Maar juist die momenten waarop het niet lukt of waarop je je niet goed voelt zorgen ervoor dat je gaat nadenken. Dat je op zoek gaat naar oplossingen. Dat je creatief wordt. Dat is de bedoeling van het verhaal. Het gaat erom dat je je brein steeds verder stretcht. Dat je al die pogingen die niet gelukt zijn gaat gebruiken om vooruit te komen. Dat je gaat kijken naar wat niet heeft gewerkt en dat je daarvan gaat leren. Niet dat je al die mislukkingen gaat gebruiken als reden om op te geven. Maar dat lukt alleen als je de tijd neemt om te vertragen. Als je de tijd neemt om te leren waarnemen wat je eigenlijk denkt. Afvallen gaat over bewustwording. Het gaat over ont-dekken wat er in je hoofd gebeurt. Jouw relatie met eten gaat over de gedachten die je denkt over eten. Over de betekenis die je geeft aan eten.

Het hele leven is een grote valpartij. Het is juist de bedoeling dat je valt en weer opstaat en weer valt en weer opstaat. Je hele leven lang. Het gaat erom dat je denkt dat het niet lukt, maar dat je weer doorgaat en opnieuw en opnieuw. Het gaat erom dat je jezelf en al het drama in je brein leert overwinnen. Dat je gaat begrijpen dat het juist al die dingen zijn die niet lukken die het leven de moeite waard maken. Maar dat lukt alleen als je gaat vertragen. Wanneer je gaat vertragen ga je de ruimte creëren in jezelf en in je leven om te gaan kijken naar wat er werkelijk gebeurt. Het helpt je om problemen op een andere manier te gaan zien waardoor je ze op kunt lossen. Het helpt je om gedachten te gaan denken die van een betere kwaliteit zijn. En het helpt je om te dromen over je toekomst en contact te maken met je toekomstige zelf. Des te meer je vertraagt, des te makkelijker je nu beslissingen kunt nemen voor de toekomst. Maar dat betekent wel dat je steeds meer OK moet worden met je nu niet comfortabel voelen.

Wij hebben hier ons huis gekocht en het liefste zouden we gelijk alles verbouwen dat we anders willen. Maar tegelijkertijd is ons doel om in een aantal jaar schuldenvrij te zijn. Dus dat betekent dat we budgetten hebben. En wanneer een budget is behaald, dan betekent dit dat we moeten wachten. En dat betekent weer dat we misschien even oncomfortabel zijn. En dan is het echt klagen op hoog niveau waar ik het hier over heb hoor. Want dan gaat het om dingen als het plaatsen van een buitendeur in de keuken zodat we in de zomer niet om het huis heen hoeven te lopen als we naar buiten willen. Of om het renoveren van de badkamer omdat daar de verwarming kapot is. Dat soort dingen. Maar in het verleden zouden we dat allemaal gelijk hebben gedaan en dan op financiering. Waardoor we ons misschien in het moment comfortabel voelden, maar onze toekomstige zelf opzadelden met een grotere financiële druk. Ook hierin gaat het om het zoeken van de balans.

 

Door vertragen maak je bewustere keuzes

Doordat we nu aan het vertragen zijn en ook kijken naar de effecten die onze huidige keuzes hebben voor onze toekomstige zelf wordt het hele proces anders. We worden creatiever. Bedenken allerlei oplossingen. We hergebruiken materialen. Zo ga ik alle houten deurtjes van de keuken verven in plaats van vervangen. Om maar een voorbeeld te noemen.

Op deze manier bouw je aan een heel andere relatie met jezelf. Omdat je steeds meer respect krijgt voor jouw toekomstige zelf. Omdat je jouw toekomstige zelf in het proces betrekt. Omdat je alle beslissingen die je nu neemt toetst aan jouw plan voor de toekomst. Omdat je jezelf iedere keer opnieuw de vraag stelt: hoe zou dit zijn voor mijn toekomstige zelf. Scheep ik haar nu op met een groot probleem als ik dit zo blijf doen of maak ik haar juist krachtiger? Maak ik het juist fijner voor haar in de toekomst. Soms is je nu even niet comfortabel voelen de investering in iets fantastisch voor de toekomst. In meer vrijheid, in meer gezondheid, in meer fijne relaties. In een baan of bedrijf waarin je als een vis in het water bent.

En alle tools die je leert in de Eetgeluk Universiteit helpen je in dit proces. Ze helpen je om alle mooie theorieën om te zetten naar de praktijk. Om door het moeilijke, maar geweldig interessante proces met jezelf te transformeren naar iemand die een fantastische relatie heeft met eten omdat ze een fantastische relatie heeft met zichzelf. Omdat ze de tijd heeft genomen om te vertragen. Omdat ze bereid is geweest om zich af en toe gewoon zwaar kut te voelen. Omdat ze iedere beslissing die ze heeft genomen heeft genomen vanuit liefde voor haar toekomstige zelf.

Dat is de manier waarop ik coach. Dat is wat ik doe. Ik help je om te vertragen en om je focus te verleggen van je nu goed voelen naar het creëren van een fantastische visie voor jezelf. Om je doel groter te maken dan afvallen alleen. Want die kilo’s die zijn er alleen maar als hulpmiddel om je bij de les te houden. Want als de kilo’s te snel weg zouden gaan, dan stopt het proces. En dat weet het Universum maar al te goed. Die kilo’s gaan pas weg wanneer je echt diepgaand begrijpt hoe het werkt. En wanneer je echt gaat vertragen.

Zolang je daar nog niet bent, zolang je al die dingen die mislukken of die nu nog niet lukken gebruikt om te gaan twijfelen aan jezelf, dan zal het Universum ervoor zorgen dat je stevig op je huidige plek blijft zitten. Door ervoor te zorgen dat die kilo’s stevig op hun plek blijven zitten. Je kunt het universum niet voor de gek houden en je kunt dit soort dingen niet afdwingen. Je kunt pas verder als je de les hebt geleerd.

 

Omarm het Proces: Van Eeuwige Dieter naar Gelukkige Eter

Je kunt pas verder als je het geschenk gaat zien van jouw kilo’s, van je huidige leven. Als je het niet langer meer ziet als iets dat niet wil lukken of als iets dat verkeerd is aan jou. Of als iets dat je niet goed doet waardoor je niet goed bent.

Het Universum zal je beschermen. Het zal je volgende stap tegenhouden. En je kunt het proces niet versnellen door meer te leren. Of door een of andere methode te volgen die snelle resultaten belooft. De enige manier waarop je het proces kunt versnellen is door te vertragen. Je zult er doorheen moeten. In plaats van er omheen te willen blijven rennen. En de enige manier om dat te doen is door verliefd te gaan worden op het proces. Door het proces te gaan omarmen. Door te gaan houden van het proces van proberen en vallen en weer opstaan. Door volledig OK te zijn met niet OK zijn. Je zult een manier moeten vinden om het leuk te maken voor jezelf. Dat is de weg van Eeuwige Dieter naar Gelukkige Eter. Dat is de weg naar het creëren van een fantastische relatie met jezelf. En het begint allemaal met vertragen.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

141 - Moestuinlessen deel 1

Jul 19, 2024

140 - Jezelf (terug) vinden

Jul 12, 2024

139 - Omgaan met meningen

Jul 05, 2024