Gratis les uit de Eetgeluk Universiteit van Carola van Bemmelen

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

Op dit moment ben ik heel druk bezig om een nieuwe basistraining te ontwikkelen voor de Eetgeluk Universiteit. Het wordt een training voor alle nieuwe leden, maar ook met de bestaande leden gaan we deze training de komende maanden doorlopen.

In deze training neem ik je mee in een hele nieuwe benadering van ons eetgedrag. Namelijk op de vrouwelijke manier. De mannelijke manier kennen we inmiddels wel, maar teveel werken op de mannelijke manier resulteert in vechten met jezelf. En een gevecht met jezelf verlies je altijd.

Als je het benadert op de mannelijke manier, zie je jouw eetgedrag als een probleem of als een eetstoornis. Maar wanneer je het gaat benaderen vanuit de vrouwelijke manier, dan ga je zien dat jouw huidige eetgedrag een geweldige manier is om te ont-dekken waar je nog niet in verbinding bent met jezelf.

Ineens wordt het een geweldig geschenk dat je kunt gebruiken als kompas om je relatie met jezelf te herstellen. Je gaat dan van vechten met jezelf en met eten naar een proces waarin je iedere dag een beetje meer de verbinding met jezelf gaat herstellen. Door het mannelijke en het vrouwelijke in balans te gaan brengen.

In deze podcast krijg je van mij een voorproefje van het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. In de vorm van een gratis les uit de nieuwe basistraining van de Uni. 

Veel luisterplezier!

 

 

 

Ontdek hier de gratis les uit de Eetgeluk Universiteit

Dag mooie vrouw!

Hoe gaat het met je? Hier gaat het allemaal helemaal prima. Ik ben ontzettend blij, want we hebben regen. We hebben twee weken lang een regendans gedaan en eindelijk heeft het gewerkt. En we zien alles nu gewoon de grond uitschieten. Zo nat als het was in Nederland, zo droog was het hier. Verder hebben we deze week eindelijk een uitje gehad buiten ons terrein. En ik moet eerlijk zeggen, daar was ik wel aan toe. Ik werk natuurlijk vanuit huis en als je dan ook nog alleen maar thuis bezig bent, dan is het soms heel fijn om er even uit te zijn. Dus we hadden een functioneel uitje want er moest een houtversnipperaar opgehaald worden. En dat was op Oland, zo’n anderhalf uur rijden hier vandaan. En het is echt een heerlijk eiland. Ik heb ook nog een paar foto’s gepost op mijn Instagram stories van een magische plek waar we naartoe zijn geweest op het eiland. Het leek wel Italië. Echt bizar!

En gisteren hebben we heerlijk gevaren door de Kärgard rondom Karlskrona, ook heerlijk. Nu hou ik er sowieso van om lekker op het water te zijn, dus dat was echt genieten. Het is hier zo waanzinnig mooi nu! Dus ik kan er weer even tegen. En dat moet ook, want ik heb een boel werk te verzetten de komende tijd.

 

Jouw eetgedrag op de vrouwelijke manier benaderen

Ik ben namelijk heel druk bezig om een nieuwe basistraining te ontwikkelen voor de Eetgeluk Universiteit. Het wordt een training voor alle nieuwe leden, maar ook met de bestaande leden gaan we deze training de komende maanden doorlopen.

In deze training neem ik je mee in een hele nieuwe benadering van ons eetgedrag. Namelijk op de vrouwelijke manier. De mannelijke manier kennen we inmiddels wel, maar teveel werken op de mannelijke manier resulteert in vechten met jezelf. En een gevecht met jezelf verlies je altijd. Ons eetgedrag is een geweldige manier om te ontdekken waar we nog niet in verbinding zijn met onszelf. En wanneer je het op de vrouwelijke manier gaat benaderen, dan is jouw eetprobleem ineens niet meer een probleem, maar een geweldig geschenk dat je kunt gebruiken als kompas om je relatie met jezelf te herstellen.

 

Van vechten naar meer verbinding met jezelf

Je gaat dan van vechten met jezelf en met eten naar een proces waarin je iedere dag een beetje meer de verbinding met jezelf gaat herstellen. Door het mannelijke en het vrouwelijke in balans te gaan brengen. Volgende week, vanaf maandag 10 juni geef ik hierover een gratis vierdaagse training. Dus als je realtime luistert, ga dan snel naar de gelukkige eter.nl en meld je daarvoor aan. Zeg het ook tegen alle vrouwen in je omgeving waarvan je denkt dat ze dit goed kunnen gebruiken.

 

Een hele nieuwe benadering van jouw Eetgedrag

En voor vandaag heb ik een verrassing voor je. Vandaag krijg je namelijk van mij een deel van les 1 van de nieuwe basistraining waarmee we deze maand starten in de Eetgeluk Universiteit. De training duurt in totaal drie maanden en we behandelen iedere twee weken een les. We gaan het hebben over dingen als waarom het niet lukt, het creëren van een groeicontainer – een veilige plek voor jezelf tijdens het proces, het vrouwenbrein – hoe dat werkt en hoe je het kunt managen, het transformatieproces en creëren vanuit de toekomst, jouw innerlijke kompas en een overvloed mindset en natuurlijk gaan we het hebben over het belang van vertragen, vertragen, vertragen. En nog veel meer. In de nieuwe basistraining gaan we een stevig fundament leggen voor een hele nieuwe benadering van jouw Eetgedrag.

Dus mocht je dat willen, meld je dan aan voor de gratis training over de Vrouwelijke Weg. Daarin vertel ik je alles over deze nieuwe benadering. En wanneer dat je aanspreekt, kun je direct na de training lid worden van de Eetgeluk Universiteit. Maar voor nu ga ik les 1 van de basistraining met je delen. En dat is een belangrijke les waarin ik alles in een breder perspectief zet voor je.

 

De positie waarin westerse vrouwen verkeren

Want we leven in een bijzondere tijd op deze wereld. En dan heb ik het niet over wat er allemaal om ons heen gebeurt. Ik heb het over de positie waarin we als westerse vrouwen verkeren. Waar onze moeders, grootmoeders en overgrootmoeders en alle vrouwen voor hen namelijk alleen maar bezig waren met overleven. Hebben wij nu als eerste generatie vrouwen in de geschiedenis de keuze hoe we ons leven willen leven.

Deze enorme vrijheid, dit enorme geschenk, is gecreëerd door meer dan 2000 generaties vrouwen die ons voor zijn gegaan. En al deze vrouwen hadden maar één grote droom, namelijk dat hun dochters een beter leven zouden krijgen dan zij. En daarvoor hebben deze prachtige vrouwen gigantische offers gebracht. Ze hebben gevochten voor stemrechten, ze hebben gevochten voor gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen, ze hebben ervoor gestreden dat vrouwen mochten gaan studeren en ze hebben gevochten voor geboortebeperking en meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid voor vrouwen.

Om dit te kunnen bereiken moesten ze slim zijn. Want als ze dat als vrouw hadden gedaan, op de vrouwelijke manier, dan was het nooit gelukt. Er was maar één manier om dit voor elkaar te krijgen en dat was door het op de mannelijke manier te doen. Het is ook logisch dat ze dat dachten, want ze zagen dat mannen succesvol waren in hun manier van doen. Dat heeft een aantal decennia goed gewerkt. De mannelijke benadering van vrouwen op de kaart zetten was dan ook een hele goede strategische zet. We hebben nu meer mogelijkheden dan ooit. Maar op dit moment begint het verhaal te kantelen. De mannelijke manier van werken heeft ons misschien wel heel veel goede dingen gebracht, maar heeft ons ook uitgeput. Want de meeste vrouwen, zeker de vrouwen veertig plus, zijn er zowel qua mentale als fysieke gezondheid slechter aan toe dan ooit.

 

Vrouwen zijn ongelukkiger dan ooit

Vrouwen zijn namelijk geen mannen. En dat betekent dat we misschien wel een tijdje kunnen functioneren op de mannelijke manier, maar dat we uiteindelijk afknappen bij onze enkels. Omdat de mannelijke manier van denken, oplossen en doen totaal anders is dan de vrouwelijke manier van voelen, begrijpen en creëren. Maar doordat de hele westerse wereld al eeuwenlang gedomineerd wordt door mannen, hebben we de (begrijpelijke) denkfout gemaakt dat de manier waarop mannen de boel regelen en doen de ‘way to go’ is. Dat is absoluut waar voor mannen. Maar voor vrouwen werkt het anders…

Studies tonen aan dat vrouwen op dit moment meer dan ooit ongelukkig, eenzaam, depressief en ongezond zijn. En dat komt omdat we een groot deel van ons ‘vrouwelijke zijn’ niet kunnen leven.

 • Meer dan 20% van alle vrouwen gebruikt antidepressiva, en daarin zijn alle vrouwen die niet lekker in hun vel zitten nog niet meegenomen
 • 75% van alle vrouwen heeft een ongezonde relatie met voeding en haar lichaam (ook hierin zijn niet de dagelijkse commentaren meegenomen die we aan onszelf geven als we in de spiegel kijken want waarschijnlijk loopt het getal dan op naar 98%...)
 • Ruim 50% van alle vrouwen heeft geen partner en leeft alleen. En de vrouwen die wel een partner hebben, hebben over het algemeen minder seks dan hun oma had
 • 60% van alle vrouwen heeft zoveel financiële stress dat ze ervan wakker ligt
 • Van alle vrouwen met een eigen bedrijf heeft maar 5% voldoende omzet om ervan te kunnen leven

 

De mannelijke weg biedt ons op de lange termijn niet dat wat we nodig hebben

Het was dus een logische en slimme gedachte om de mannelijke weg te kiezen om onszelf te bevrijden. Maar de mannelijke weg biedt ons op de lange termijn niet de voldoening, verbinding en voeding die we als vrouw nodig hebben. Het is een prachtige manier om een huis te bouwen, maar je kunt het huis er niet mee inrichten als je begrijpt wat ik bedoel. Exact dat is hoe de wereld er op dit moment uitziet. We hebben prachtige huizen, we hebben materieel alles wat ons hartje begeert, maar de boel is niet ingericht. We hebben de verbinding met onszelf en de wereld om ons heen opgeofferd voor een prachtige, maar lege huls.

 

Vrouwen zijn gemaakt voor verbinding

En exact die verbinding is cruciaal voor vrouwen. Vrouwen zijn gemaakt voor verbinding. Wij worden primair gestuurd door het innerlijke kompas dat wordt gevormd door onze emoties. En we functioneren het beste vanuit die verbinding. Met onszelf en met andere vrouwen. Nu de structuur staat en onze persoonlijke vrijheid is gerealiseerd, zijn we uitgeput en emotioneel uitgehongerd omdat we onze emoties niet meegenomen hebben in het verhaal. We hebben alles gedaan vanuit vechten en wilskracht en we hebben onze vrouwelijke krachten uitgeschakeld in het proces.

 

Verlangens en intuïtie

We hebben onszelf misschien in de buitenwereld ‘bevrijd’, maar door die focus op de buitenwereld hebben we onszelf tegelijkertijd ook ontkoppeld van ons innerlijke vrouwelijke kompas. Van onze emoties, van onze verlangens en van onze intuïtie.

In alle ijver om gelijkwaardig te worden behandeld als mannen, hebben we de verbinding met onszelf opgeofferd. Daardoor hebben we geen idee meer hoe we moeten voelen en is onze hele manier van handelen en doen een mannelijke aangelegenheid geworden. En dat begint nu te knagen. We zijn emotioneel ondervoed. We zijn vrij, maar we hebben geen idee hoe we met deze vrijheid om kunnen gaan. Omdat we afgesloten zijn van ons innerlijke vrouwelijke kompas.

Maar er is heel goed nieuws…

 

De fase van zelfrealisatie

De fase van overleven, de fase waarin we als vrouwen op de barricaden moesten, ligt achter ons. Nu begint de fase van zelfrealisatie. Je zou gerust kunnen zeggen dat dit de volgende fase is in het verhaal. Dankzij al het werk van al die duizenden generaties vrouwen voor ons, zijn wij de eerste generatie vrouwen die niet meer primair hoeft te overleven. We hebben alles wat ons hartje begeert en dat betekent dat er eindelijk ruimte is om ons persoonlijk te ontwikkelen en om bij te gaan dragen aan het grotere geheel. Maar om dat te kunnen doen dienen we ons eerst en vooral weer te gaan verbinden met onszelf. We dienen onszelf weer te gaan voeden op ALLE drie de gebieden: fysiek, mentaal en emotioneel. We zullen ons leven moeten gaan creëren van binnenuit, gebaseerd op hoe we ons voelen. Gebaseerd op onze diepste verlangens.

 

Jezelf voeden op de vrouwelijke manier

Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we onszelf gaan voeden op de VROUWELIJKE manier. Op drie belangrijke pijlers…

 • VOEDING: Voed je lichaam en breng het weer in balans op de VROUWELIJKE manier. Vanuit liefde voor jezelf en in lijn met je vrouwelijke hormonen en diepste vrouwelijke eet-instincten en behoeften.
 • VRIJHEID: Bevrijd jouw vrouwenbrein van de eeuwenlange programmeringen die je op dit moment tegenhouden om jouw hoogste potentieel te leven. Maar leer ook hoe je brein werkt en hoe je het kunt managen. Hoe je kunt stoppen met denken in schaarste en kunt gaan creëren vanuit overvloed. En jezelf kunt leiden bij het realiseren van al jouw verlangens.
 • VROUWELIJKHEID: Word je weer bewust van je emoties en leer hoe je jouw emoties kunt gaan gebruiken als innerlijk kompas. Vanuit daar kom je weer in verbinding met jouw diepste verlangens zodat je ze kunt gaan realiseren.

In dit hele verhaal is het belangrijk dat je de historische context van het verhaal gaat begrijpen. Zodat je gaat zien dat het niet jouw schuld is dat je iedere dag opnieuw aan het strijden bent met jezelf en je eetgedrag (of al die andere dingen die niet willen lukken voor je). Realiseer je goed dat je hoort bij de eerste generatie vrouwen die dit pad gaat. Dus dat betekent dat we met z’n allen als pioniers met het kapmes door de jungle moeten. Dat WIJ degenen zijn die nu een pad maken voor al die generaties vrouwen die na ons gaan komen. Dat wij degenen zijn die nieuwe referentiekaders neer gaan zetten. De tijd van overleven is voorbij. Net zoals de tijd van het mannelijke machtssysteem dat we daarvoor nodig hadden.

 

Zwak om vrouwelijk te zijn

We hebben geleerd dat het zwak is om vrouwelijk te zijn. Tot aan 2010 was ‘zwakte’ zelfs het synoniem voor vrouwelijk. En het synoniem voor mannelijk was ‘kracht’. Kracht staat voor doen, handelen, dingen realiseren, lineair denken, logica, strategie. Dat is hoe we de afgelopen 5000 jaar onze huidige westerse wereld hebben gecreëerd. Met name in de laatste duizend jaar hebben we de wereld op deze logische manier vormgegeven.

Wat bijzonder is in het verhaal, is dat het woord kracht een link heeft met het woord dominantie en dat het woord dominantie in het Sanskriet weer een link heeft met de meester of de man. Dat betekent dus dat het woord macht is gelinkt met dominantie en controle.

 

Mannelijk staat voor dominantie, kracht en controle

Aan de ene kant is vrouwelijk dus gekoppeld aan zwakte en aan de andere kant is mannelijk gekoppeld aan dominantie en controle. Het is dus heel begrijpelijk dat wij als vrouwen het gedachtengoed hebben geadopteerd dat we ons alleen op de mannelijke manier kunnen laten gelden. En dat wanneer we komen vanuit vrouwelijkheid dat we dan worden gezien als zwak en daardoor niet serieus worden genomen.

Zonder dat we het in de gaten hebben beïnvloedt deze onbewuste eeuwenlange gedachten structuur iedere dag opnieuw de manier waarop we als vrouwen ons leven vormgeven: als we een krachtige vrouw willen zijn, dan dragen we een broek. En gedragen we ons als een man.

Nogmaals: er is helemaal niets mis met het mannelijke systeem. Het heeft ons de afgelopen duizenden jaren geholpen om onze huidige welvaart op te bouwen. Het punt is alleen, dat we zijn gaan denken dat de vrouwelijke manier van creëren daardoor minder goed is. We zijn gaan geloven dat wij als vrouwen daardoor minder goed zijn. Dat wij het zwakke geslacht zijn… maar weet je… Niets is minder waar dan dat…

 

Vrijheid hebben en vrijheid voelen in de verbinding

Onze generatie vrouwen (de vrouwen die op dit moment 40 jaar of ouder zijn) is de eerste generatie vrouwen die volledig vrij is. Maar er ontbreekt één heel belangrijk ding: we kunnen deze vrijheid pas ten volle benutten als we de verbinding met onszelf weer herstellen.

Als je wilt gaan creëren op de vrouwelijke manier is het daarom cruciaal dat je een goede balans gaat vinden tussen de mannelijke en vrouwelijke manier van creëren. Waar de mannelijke manier van creëren bestaat uit denken, oplossen en doen. Bestaat de vrouwelijke manier van creëren uit voelen, begrijpen en creëren. Wanneer je deze twee samenbrengt kun je bergen verzetten op een manier die je energie gaat geven in plaats van dat je opbrandt. We zullen dus op een andere manier dienen te gaan werken als vrouw.

Balans tussen de mannelijke en vrouwelijke manier

En dat geldt echt niet alleen voor ons eetgedrag. Tegelijkertijd is ons eetgedrag wel een prachtige manier om hiermee te oefenen. Hoe je op dit moment omgaat met jezelf en je eetgedrag is waarschijnlijk op de mannelijke manier. Namelijk door het als een probleem te zien dat je moet oplossen. Door het te zien als iets dat je onder controle moet zien te krijgen door middel van het gebruiken van je wilskracht. Daarom ga je iedere dag opnieuw het gevecht aan met jezelf. Je volgt een streng dieet of voedingsprogramma en bent maar op één ding gefocust: je doel.

In dit proces brand je jezelf volledig op. En als je al resultaten behaalt, dan zijn ze tijdelijk. Omdat de manier waarop je ze hebt bereikt totaal niet aansluit op wat jij als vrouw nodig hebt. Dus in plaats van de verbinding met jezelf te herstellen, raak je steeds verder van jezelf verwijderd met iedere nieuwe poging die je onderneemt.

 

Liefde en compassie in plaats van macht en controle

Wat wij als vrouw nodig hebben is niet méér vechten met onszelf of méér presteren. Wat we nodig hebben is een systeem dat is gebaseerd op verbinding, intuïtie en relaties tussen mensen en dingen. De VROUWELIJKE manier van denken en doen werkt niet lineair. Het is veel meer een proces waarbij iedere stap nieuwe inzichten brengt. Het gaat over begrijpen en creëren. In plaats van over oplossen en repareren. Het gaat over kiezen in plaats van over moeten. Het gaat over liefde en compassie in plaats van over macht en controle.

Wanneer je dus jezelf wilt gaan voeden op de VROUWELIJKE manier, dan is het belangrijk dat je stopt met het willen controleren van je eetgedrag en van de dingen om je heen. Maar dat je elementen gaat toevoegen als creëren, vertrouwen, overgave en magie. Wanneer je dat doet, dan kom je steeds meer in flow, in verbinding en ga je merken dat je innerlijk gaat groeien. In plaats van ‘werken aan jezelf’ ga je jezelf opnieuw creëren. Je gaat jezelf ondersteunen en begrijpen, geleid door je innerlijke kompas.

 

Oude overtuigingen loslaten

Overtuigingen als:

 • Ik ben niet genoeg
 • Ik ben teveel
 • Ik ben onzichtbaar
 • Ik ben niet veilig
 • Ik word niet gezien

Al deze verhalen in ons hoofd zijn overlevingsstrategieën die we hebben we overgenomen van de duizenden generaties vrouwen voor ons die nog in de overlevingsmodus stonden. Maar die overlevingsmodus is niet meer nodig. Dus deze oude overtuigingen kunnen ook in de prullenbak.

Je kunt namelijk nooit overvloed bereiken als je basisovertuiging is dat je niet genoeg bent. En je zult nooit zichtbaar zijn als je basisovertuiging is dat je niet wordt gezien. En je zult nooit jouw waarheid uitspreken als je basisovertuiging is dat je teveel bent. Zie je dat?

 

De overtuigingen zijn niet van jezelf

Je brein zal je altijd de spiegel laten zien van datgene dat jij diep van binnen gelooft over jezelf. En al deze overtuigingen, zijn overtuigingen die niet van ons zijn. Deze overtuigingen horen bij de duizenden generaties vrouwen die ons voor zijn gegaan. Deze overtuigingen horen bij een andere tijd. Al deze vrouwen hebben ervoor gevochten dat wij een andere waarheid voor onszelf kunnen gaan creëren. Dat wij andere collectieve overtuigingen kunnen gaan activeren voor onszelf en voor de vrouwen die na ons komen.

Zodat we de verbinding met onszelf en met elkaar weer kunnen herstellen en daardoor de wereld weer in balans kunnen gaan brengen. Te beginnen bij onze innerlijke wereld. En hoe gaaf is het dat we daarvoor ons eetgedrag kunnen gaan gebruiken als kompas 😊…

Als gezegd: in de gratis training die ik volgende week geef ga ik hier dieper op in en in de Eetgeluk Universiteit gaan we dit nog veel verder uitdiepen en geef ik je hele concrete handvatten en oefeningen die je kunt gaan doen om jezelf te gaan voeden op de vrouwelijke manier.

 

Wachtlijst voor de Eetgeluk Universiteit

Ga dus even naar de gelukkige eter.nl en geef je op voor de gratis training. Luister je deze podcast niet realtime, meld je dan aan voor de wachtlijst van de Eetgeluk Universiteit. Terwijl je wacht op de eerstvolgende opening van de Uni krijg je dan van mij iedere week al een gratis voorbereidingsles in je mailbox waarmee je kunt beginnen.

Heb een fijne week en ik zie je of volgende week in de training of ik zie je in de Uni!

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

136 - Highlights uit Podcast 80-85

Jun 14, 2024

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024