Passie voor jezelf en verantwoordelijkheid nemen

120 - Passie voor jezelf

Feb 23, 2024

Hoe kun je doorgaan met gezond eten (of wat voor voornemen je ook hebt gemaakt), terwijl je het eigenlijk op wilt geven? Het antwoord op deze vraag is niet motivatie, maar passie. Het activeren van passie voor het proces en passie voor jouw toekomstige zelf is de sleutel.

Het is je passie voor jouw toekomstige zelf of voor je toekomstige leven die je nodig hebt om door te blijven gaan. Om iedere keer weer op te staan en verder te gaan. Net zo lang tot je haar bent geworden. Die passie is de brandstof die je nodig hebt. Dat is waar ik steeds weer naartoe ga als ik merk dat ik dingen wil gaan doen die mijn toekomstige zelf niet helpen.

Veel vrouwen denken dat passie iets is dat buiten jezelf ligt. En zoeken haar in de buitenwereld. In het doen van leuke dingen of het eten van lekkere dingen. Maar daar ga je het niet vinden. Want passie is een emotie. Dus het is wel degelijk binnen je bereik. Je hoeft niet eerst je doel te vinden, voordat je passie kunt ervaren. Of voordat je enthousiast kunt worden.

Je kunt iedere emotie die je wilt ervaren hier en nu oproepen voor jezelf. Jouw passie komt van binnen. Dus als je op zoek bent naar je passie of als je meer passie wilt ervaren in je leven, dan zit er maar één ding op en dat is dat je naar binnen gaat. Dat je in jezelf dat gevoel gaat creëren.

In deze podcast vertel ik je er meer over! 

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

 

Passie voor jezelf

Dag mooie vrouw! Ik hoop dat het goed met je gaat! Ik heb werkelijk ontzettend veel reacties gekregen op de podcast van vorige week over zelf-acceptatie. Dank daarvoor. Blijkbaar is het een onderwerp dat veel van jullie aanspreekt. Over hoe en waar we onszelf nog aanpassen in hoop erbij te horen. Of in de hoop om het dan goed te doen. En ik vind heel eerlijk dat we daar best mee mogen stoppen. Of dat we dat in ieder geval minder mogen gaan doen. We zijn helemaal goed zoals we zijn. Juist dat is veel interessanter als je het mij vraagt. Hoe fijn zou het zijn als we allemaal wat meer onszelf durven zijn.

Ik had het er vanmorgen nog over met Arlette van Pincreative. Zij is degene die voor mij alle geweldige Pinterests posts maakt. Mochten we daar overigens nog niet gelinkt zijn, je kunt me daar vinden onder de Gelukkige Eter. Dus als je het leuk vindt om me daar te volgen, dan kun je daar kijken naar alle prachtige posts die zij voor me maakt. Maar goed, ik had het er met haar ook over dat het zo ontzettend belangrijk is dat we ons meer naar binnen richten en dat we minder afhankelijk worden van de buitenwereld voor ons geluk.

En dan kom ik gelijk bij het onderwerp van deze week aan, namelijk passie voor jezelf. Maar voordat ik daar dieper op inga wil ik nog even aangeven dat je deze maand kans maakt op een gratis 1-1 coaching sessie met mij. Normaal doe ik dat nooit, maar omdat ik het zo leuk vind om al jullie comments te lezen onder de podcast en omdat ik het echt supergaaf vind dat de podcast steeds meer sterren reviews krijgt, overigens bijna allemaal 5 sterren, echt heel cool, heb ik besloten om deze maand een 1-1 coachsessie te verloten onder alle luisteraars van de podcast. Dus als je daar kans op wilt maken, is het enige dat je hoeft te doen dat je jouw comment achterlaat bij een willekeurige podcast of een sterren review geeft. Daarvan maak je vervolgens een foto en die foto stuur je naar [email protected]. Mirjam zet je er dan bij op de lijst en op vrijdag 1 maart trek ik daaruit een winnaar.

Goed, dan terug naar het onderwerp van deze week: passie voor jezelf. En ik kom daarbij omdat ik op Instagram een post voorbij zag zwieren met als titel: hoe kan ik toch door blijven gaan als ik wil stoppen met mijn dieet of wat ik me dan ook had voorgenomen? En ik vind dat een interessante vraag.

 

Human design profiel

Een aantal weken geleden heb ik mijn Human Design profiel laten maken. En mocht je niet weten wat dit is, volgens Google is jouw Human Design een soort van huwelijk tussen de wetenschap en je horoscoop. En het geeft je een handleiding voor je dagelijkse leven. Er staat bijvoorbeeld in wat voor manier van werken bij je past en ook hoe je keuzes kunt maken die je verder brengen in je ontwikkeling. Ik heb dat laten doen omdat ik mijn bedrijf en vooral ook mijn manier van werken optimaal wil laten aansluiten op wie ik ben en op wat bij mij past. Ik had namelijk op sommige punten het idee dat ik tegen de stroom in aan het zwemmen was en dat dit me onnodig veel energie kostte. 

Uit mijn Human Design reading kwam overduidelijk dat ik iemand ben die heel sterk is in nieuwe dingen en opnieuw beginnen. En dat klopt denk ik wel. In mijn hele leven ben ik inmiddels 17 keer verhuisd, dus dat is gemiddeld 1 keer per drie jaar. Ik moet overigens zeggen dat ik daar nu echt wel helemaal klaar mee ben. Maar ik denk dat de grootste uitdaging die we hier hebben is om langer dan drie jaar hier te blijven wonen.

Ook heb ik mijn leven lang gehoord dat ik dingen niet afmaak en dat ik teveel tegelijk wil doen. Dat ik minder impulsief moet zijn, dat ik goed over dingen na moet denken. En dat ik niet te snel ja moet zeggen. Dat laatste klopt overigens wel, ik kan vanuit mijn grenzeloze enthousiasme heel makkelijk veel te veel dingen op mijn bordje laden. En als ik dan weer tot bezinning ben gekomen tot de conclusie komen dat het allemaal niet gaat lukken wat ik heb afgesproken.

 

Geloven in balans

Ik heb soms mensen echt tot waanzin gedreven met mijn vernieuwings- en creatiedrang. Ik weet dat mijn vriendin Marjolein Dubbers, misschien ken je haar wel van de Energieke Vrouwen Academie, altijd jaloers was op wat ik allemaal kon produceren in een maand. En ik ben op mijn beurt altijd heel jaloers geweest op haar steady en consistente manier van bouwen aan haar bedrijf. Het lijkt me namelijk zo heerlijk relaxt om een stevig fundament te bouwen en daar dan aan door te blijven bouwen. Maar op de een of andere manier ben ik daar niet voor gemaakt. Ik moet kunnen springen en nieuwe dingen kunnen oppakken. Daar word ik blij van. En dat is ook OK.

Toch geloof ik inmiddels dat het ook hier gaat om een balans. Ik geloof dat het belangrijk is om zoveel mogelijk die dingen te doen waar je blij van wordt, en tegelijkertijd geloof ik dat het belangrijk is dat je een stevige basis creëert voor jezelf. Iets waar je altijd op terug kunt vallen. Dus in mijn geval dat ik lekker moet kunnen springen en dingen moet kunnen ontdekken, maar dat ik tegelijkertijd een goede basis heb waar ik altijd op terug kan vallen.

 

Als de basis goed is creëer je meer ruimte

En dan heb ik het over een basis waarin alle basisbehoeften in je leven zoals je eetgedrag of je financiën, maar ook je huishouden goed zijn georganiseerd. Waarin je een vaste structuur hebt gecreëerd voor jezelf die je helpt om je daar geen zorgen over te maken. Die ervoor zorgt dat je niet of heel weinig breinenergie kwijtraakt aan de dagelijkse routine dingen.

Ik ben van mening dat het belangrijk is dat je dit soort dingen in een duidelijke structuur organiseert. Wanneer je dat doet, dan zal je brein het allemaal gaan automatiseren zodat je daar niet meer over hoeft na te denken. Of je zorgen over hoeft te maken. Waardoor je dus meer brein-energie overhoudt voor het creëren van je leven. En voor het rondspringen waar ik dus goed in ben.

Wanneer je je basis in orde hebt, is het OK als je honderd en een interesses hebt. Als je vol passie om je heen kijkt en overal dingen ziet waar je blij van wordt. Het is die passie die je energie geeft om door te gaan als je het even niet meer ziet zitten. Als de weegschaal niet doet wat je had gehoopt of als je toch weer uit de bocht bent gevlogen tijdens dat etentje. Of als je die zak chips naar binnen hebt gewerkt terwijl je je nog zo had voorgenomen om dat niet meer te doen.

 

Jouw toekomstige zelf

Het is je passie voor jouw toekomstige zelf of voor je toekomstige leven die je nodig hebt om door te blijven gaan. Om iedere keer weer op te staan en verder te gaan. Net zo lang tot je haar bent geworden. Die passie is de brandstof die je nodig hebt. Mijn passie voor mijn toekomstige zelf is dat zij ook op haar 80e nog fit en vitaal is en bij wijze van spreken een inbreker kan omleggen. Dat ze zonder problemen boodschappentassen kan tillen. En dat ze nog fluitend de trap op en af kan. Dat ze helder is in haar geest en dat ze energiek is en blij. Dat ze geen financiële zorgen heeft en dat ze een enorm inspirerend netwerk om zich heen heeft van geweldige vrouwen van allerlei leeftijden. Omdat ze ook op die leeftijd nog steeds open staat voor het ontdekken van nieuwe dingen en dus ook gewoon nog de sterren van de hemel neukt hè. Als ik daaraan denk, dan word ik zo blij. Want dat is wat ik graag voor haar wil creëren.

Dat is waar ik steeds weer naartoe ga als ik merk dat ik dingen wil gaan doen die haar niet helpen. Ik weet dat veel vrouwen op zoek zijn naar hun passie. Of naar hun doel. En dat heel veel van jullie denken dat passie iets is dat buiten jezelf ligt. Maar dat is niet waar. Passie is een emotie. Dus het is wel degelijk binnen je bereik. Je hoeft niet eerst je doel te vinden voordat je passie kunt ervaren. Of voordat je enthousiast kunt worden. Je kunt iedere emotie die je wilt ervaren hier en nu oproepen voor jezelf. Jouw passie komt van binnen. Dus als je op zoek bent naar je passie of als je meer passie wilt ervaren in je leven, dan zit er maar één ding op en dat is dat je naar binnen gaat. Dat je in jezelf dat gevoel gaat creëren.

 

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Want het is niet je baan of je partner die je blij moet maken. Jij bent de persoon die verantwoordelijk is voor hoe jij je voelt. Nooit die ander. En ik geloof oprecht dat des te dichter je bij jezelf bent en kunt blijven, des te meer verbonden je met jezelf bent, des te makkelijker het is om passie op te roepen in jezelf. Omdat je je dan niet meer anders voor hoeft te doen dan je bent. Dus al die energie die je nu misschien nog kwijt bent omdat je jezelf anders voordoet dan je bent, die komt vrij voor het heel bewust creëren van je toekomst, van de persoon die je graag wilt zijn. En des te meer je die persoon wordt, des te meer passie je zult gaan ervaren voor jezelf en voor je leven. Dat kan gewoon niet anders. Omdat je dan de dingen doet waar je van houdt en waar je blij van wordt. Maar het moet altijd van binnenuit komen. Het gaat niet werken als je het vanuit de buitenwereld wilt halen.

En wat daarbij heel belangrijk is, is dat je eerst die stevige basis voor jezelf bouwt om naar terug te keren. En daarmee bedoel ik dat je het fijn hebt met jezelf en dat het veilig is in jezelf. Dat je jezelf niet langer meer afwijst om wie je bent. Dat je emotioneel volwassen wordt en emotioneel weerbaar bent. Want er gaan geheid dingen anders lopen dan je nu kunt bedenken. En daarnaast is het belangrijk dat je jouw leven zodanig organiseert dat het een soort van vangnet vormt voor alle dingen die je in de buitenwereld wilt gaan doen. Dat je een stevige basis hebt voor jezelf in de vorm van een aantal praktische dagelijkse routines en gewoonten. Zodat je niet meer na hoeft te denken over hele basale dingen als wat eten we vanavond of hoeveel geld staat er nog op de rekening. Als je daar mee bezig bent, dan zit je nog in de overleefstand en is het heel lastig om te gaan voor de dingen waar je blij van wordt. Dus dat moet je eerst regelen voor jezelf. En probeer om daarin de passie te vinden voor het proces, om dit te doen omdat je goed voor jezelf wilt zorgen. Omdat je jezelf die belangrijke basis wilt geven zodat je daarna kunt doen waar je blij van wordt.

 

Bouwen aan een goed fundament

Zo vaak zie ik mensen hun passie volgen zonder dat ze hun basis goed in orde hebben. En dan wordt je passie je nachtmerrie. Je kunt geen flatgebouw bouwen op een zachte ondergrond. Je zult altijd eerst het fundament moeten leggen. En dat hoeft echt geen kelder te zijn van 10 verdiepingen. Dat kan ook gewoon een goede betonplaat zijn. Het geeft je zo ontzettend veel rust als je dat deel in orde hebt. En nogmaals het hoeft geen ford knox te zijn of een minimaal een ton op de bank. Het gaat erom dat je die systemen en structuren in orde hebt voordat je gaat buitenspelen. Dat je gaat leren om te denken en doen vanuit een lange termijnvisie voor jezelf.

Die basisstructuur gaat je helpen om sneller jouw passie te bereiken. Omdat je meer brein energie vrij kunt maken voor het proces dat daarvoor nodig. Voor het waarnemen van je gedachten op dit moment. En voor het onderzoeken wat passie is voor jou en waar jouw passie zich bevindt.

Als je blijft geloven dat je eerst moet afvallen voordat je lekker in je vel zit. Of dat je eerst die droomjob of partner moet scoren voordat je passie kunt ervaren dan kom je van een koude kermis thuis. Jouw passie zit in jou. Je hoeft niet eerst je doel te vinden voordat je haar kunt ervaren. Passie is een gevoel. En als je meer passie wilt ervaren in je leven, dan is het belangrijk dat je voor jezelf helder krijgt hoe passie voelt. Waar voel je het in je lichaam en hoe voelt het? Zodat je het gaat leren herkennen als het er is.

 

Je bent het resultaat van je gedachten

Zoals je weet is ieder gevoel dat je ervaart het resultaat van de gedachten die je denkt. Je denkt eerst een gedachte en dan ervaar je een gevoel. Dus wanneer je gepassioneerde gedachten denkt en dat kan overigens beide kanten op hè. Je kunt heel gepassioneerd negatieve gedachten denken zoals bijvoorbeeld haat-gedachten en je kunt ook heel gepassioneerd positieve gedachten denken. Dus als je niet blij wordt van je werk of je partner of je lijf of je leven, dan is dat waar je dient te beginnen. Bij het onderzoeken van de gedachten die je daarover denkt. Schrijf al je gedachten op die je denkt over je partner of over je lijf of over je baan of over wat het dan ook is waar je meer passie voor wilt voelen.

Als je bent zoals ik, dan ben je wat ik noem, licht ontvlambaar. En dat betekent dat je heel snel ergens enthousiast over kunt worden. Soms is dat makkelijk, maar soms ook niet. Maar in dit geval kan het je helpen om te ontdekken hoe je jouw passie kunt activeren. Hoe je op ieder moment passie kunt voelen. En als je dat maar vaak genoeg doet, dan zal je oerbrein het denkpatroon dat zorgt voor de emotie passie, uiteindelijk gaan automatiseren. En wanneer dat het geval is, dan voelt het moeiteloos. Maar voordat het zo voelt, moet je het gevoel talloze keren heel bewust oproepen en oefenen. Net zo lang tot je er niet meer over hoeft na te denken.

Als ik nu even terugkom op de vraag die ik aan het begin van de podcast stelde, namelijk de vraag Hoe kan ik toch door blijven gaan als ik wil stoppen met mijn dieet of wat ik me dan ook had voorgenomen? Dan is passie daarin een belangrijk sleutelwoord. En dan vooral de passie voor het proces. Vaak beginnen we aan iets vanuit motivatie en vaak is dat dan ook nog een negatieve motivatie. We beginnen aan iets, in dit geval een dieet of een eetplan, omdat we de huidige situatie zat zijn. Omdat je het zat bent dat je broek te strak zit of dat je je de hele dag opgeblazen voelt. Of dat je aan niets anders kan denken dan aan eten. Of omdat je een hekel hebt aan jezelf als je in de spiegel kijkt. Of omdat het voorjaar eraan komt en alle jurkjes wel erg strak zitten ineens…

 

Hoe verandering plaatsvindt

Dat is vaak de reden waarom we ergens aan beginnen. En nu heb ik het natuurlijk over afvallen en eten en je gewicht, maar het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welk voorbeeld je neemt. Het is op van alles van toepassing. We gaan pas veranderen als we balen van de huidige situatie. Maar dat betekent dat de energie van waaruit we in beweging komen, niet de energie is van passie. Het is een energie van balen van de situatie waarin we nu zitten. Van wegwillen uit de situatie waarin we nu zitten. En dat is exact waarom je het niet volhoudt. Je kunt alleen maar dingen volhouden op de lange termijn als je ze doet vanuit passie. Passie is de brandstof die je nodig hebt om iedere keer weer op te staan. Om iedere keer als je van de dieetwagen of wat voor wagen dan ook bent gevallen de draad weer op te pakken en verder te gaan.

En dan heb ik het niet over de passie voor het dieet zelf. Ik heb het over de passie voor het proces. Over de passie voor het proces van het worden van de persoon die je dient te zijn om jouw doel te bereiken. Ik heb het over de passie voor de reis. Niet over de plek van bestemming. En dat is waar het vaak verkeerd gaat. De meeste mensen focussen uitsluitend op de bestemming en hebben totaal geen aandacht voor de reis naar de bestemming toe. Voor het proces dat nodig is om de persoon te worden die je graag wilt zijn. We zijn alleen maar druk met zo snel mogelijk de plek van bestemming bereiken omdat we denken dat daar de fun begint. Dat we dan eindelijk de passie voelen waar we zo naar verlangen.

En daardoor mis je als je niet oppast je hele leven. Omdat je in plaats van te focussen op het moment, constant aan het jagen bent op geluk.

Dus als je op dit moment geen passie voelt voor jezelf, of voor je partner of voor je leven of voor je werk of voor andere dingen die voor jou belangrijk zijn, dan is het belangrijk dat je gaat begrijpen dat je de antwoorden nooit gaat vinden in de buitenwereld. Je gaat de antwoorden vinden in jezelf. Exact dat is de reden dat we in de Eetgeluk Universiteit constant bezig zijn met het herstellen van de verbinding met jezelf. Met stoppen met oordelen over jezelf, met het leren waarnemen van de gedachten die je denkt en het leren omgaan met je emoties. Maar ook met het leren creëren vanuit de toekomst. Met het leren hoe je contact kunt maken met jouw toekomstige zelf en hoe zij je kan helpen om daar te komen waar je graag naartoe wilt.

 

Terug naar de basis met vertragen

We gaan vertragen, vertragen en nog eens vertragen. We gaan eerst werken aan een goede basis voor alles wat met eten te maken heeft en zodra je die basis hebt, ga je jouw passie terugvinden. Jouw passie voor jezelf en jouw passie voor je leven. Je gaat stoppen met werken aan jezelf en starten met het creëren van de beste versie van jezelf. Voor de beste helft van je leven. Mocht je dat nou ook willen, ga dan naar de gelukkige eter.nl en doe gezellig mee. In de maand maart gaan we het hebben over intermittent fasten voor vrouwen en in de maand april gaan we aan de slag met een speciale cursus over body kindness. En dan heb ik het nog niet over alle andere fantastische Masterclasses die je kunt volgen en die er allemaal op gericht zijn dat jij jouw passie voor jezelf weer terug gaat vinden.

Kijk dus snel op de gelukkige eter.nl en doe gezellig mee! Als je je voor eind februari aanmeldt dan kun je in maart gelijk beginnen met de intermittent fasten cursus voor vrouwen, waarin we gaan vasten op een manier die past bij onze hormonen. Want het werkt voor ons vrouwen echt anders als voor mannen… Ik zie je daar of je hoort me volgende week weer!

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

141 - Moestuinlessen deel 1

Jul 19, 2024

140 - Jezelf (terug) vinden

Jul 12, 2024

139 - Omgaan met meningen

Jul 05, 2024