overconsumeren het gevaar van teveel eten

111 - Overconsumeren

Dec 22, 2023

Consumeren. Het is iets heel natuurlijks en we doen het allemaal. Maar we doen het allemaal een beetje teveel... Met name de laatste decennia zijn we behoorlijk getraind in consumeren. Vanaf onze geboorte worden we al aangemoedigd om te eten, kopen en leuke dingen te doen. We worden getraind in dingen willen hebben...

Net zoals we worden getraind in dingen willen eten. Want ook eten is consumeren. En overeten is over-consumeren. Het is meer eten dan je nodig hebt. Daar gaat het voor veel mensen verkeerd. Ze geven namelijk de hele dag door toe aan hun natuurlijke behoefte om te consumeren. Dit gebeurt voor het grootste deel onbewust en daardoor komen ze in de problemen. 

Wat belangrijk is in het hele consumptieverhaal is dat je ook hier een balans in gaat vinden voor jezelf. Dat je gaat begrijpen dat het leven altijd een balans is tussen consumeren enerzijds en creëren anderzijds. Het gaat er dus om dat je gaat kijken naar wat je allemaal consumeert en wat je allemaal creëert.

Maar ook dat je heel bewust gaat consumeren en heel bewust gaat creëren. 

In deze podcast leg ik je uit hoe het werkt. 

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Overeten is Overconsumeren 

Dag mooie vrouw, nog maar een paar dagen en dan is het kerst. Voor ons is het de eerste kerst in ons nieuwe huis. Eigenlijk best bizar, we hebben gewoon een nieuw huis gekregen voor kerst. Of nou ja, eigenlijk voor Sinterklaas omdat we natuurlijk op 6 december zijn verhuisd. Dat is trouwens ook wel bijzonder, mijn oma was jarig op 6 december. Dus nu is het een dubbele bijzondere dag voor me.

Vandaag wil ik het met je hebben over het verschil tussen creëren en consumeren. En ik kom daarbij omdat eten ook gaat over consumeren. Je consumeert letterlijk iets en je lichaam transformeert dat naar iets bruikbaars voor je lijf. Tenminste, als je natuurlijk de dingen consumeert die je lichaam ook echt kent. Of, zoals ik het altijd zeg: die je oma nog zou herkennen als voeding. En waarvan je ook zonder verpakking precies weet wat het is. Zo werkt het namelijk ook in je lijf. Alles wat het niet kent gaat gewoon op de afvalberg. Oftewel: het komt er van achteren weer uit. En als je meer eet dan je lichaam kan verwerken dan wordt het opgeslagen voor later. Eigenlijk best wel heel simpel toch?

 

Eten is consumeren en overeten is overconsumeren

Maar goed, terug naar consumeren. Eten is dus consumeren. Maar overeten is over-consumeren. Dat is meer eten dan je nodig hebt. Net zoals overconsumeren betekent dat je meer geld uitgeeft dan je hebt aan spullen die je niet nodig hebt. En dan zijn er ook nog mensen die daarvoor een opslag gaan huren. Denk je even in, je betaalt geld om spullen op te slaan die je niet nodig hebt. Heel bijzonder vind ik dat… Maar dat geeft gelijk aan hoe diep ons verzamel-instinct is. Hoezeer we bang zijn om dingen los te laten of te verliezen of te missen.

Maar consumeren gaat over veel meer dan spullen en eten. Het gaat ook over het tot je nemen van informatie, het luisteren naar adviezen van andere mensen, het opnemen van allerlei dingen uit de buitenwereld en daarmee bezig zijn. In de basis gaat consumeren echt om het absorberen van dingen. Het is dus een input. Je stopt dingen in je lichaam, in je brein of in je leven. Je voegt dingen toe aan jezelf of aan je leven. En dat gaat van eten en drinken tot aan shoppen tot aan TV kijken of lezen. Het maakt niet uit. Alles wat je van buiten naar binnen haalt valt onder consumeren.

 

Je oerbrein als verzamelaar

De afgelopen decennia zijn we getraind in het consumeren van allerlei dingen. Vanaf onze geboorte worden we al aangemoedigd om te eten, kopen en leuke dingen te doen. We worden getraind in dingen willen hebben. Nu is dat ook niet zo moeilijk, want dat is het diepste instinct van je oerbrein. Je oerbrein en zeker het vrouwelijke oerbrein is een verzamelaar. Ook al lopen we misschien niet meer met een mandje in het bos om bessen en noten te verzamelen.

We verzamelen nog steeds. In de supermarkt, in de kledingwinkel, op het gebied van opleidingen. Is het je weleens opgevallen dat vrouwen maar blijven leren? Dat we in tegenstelling tot mannen, nooit eens denken, nou, nu weet ik het wel hoor, nu kan ik het wel gaan doen. We blijven maar diploma’s verzamelen. We blijven maar denken dat we nog niet alles weten en dat we eerst alles moeten weten voordat we iets kunnen gaan doen. Dat is een enorme valkuil voor heel veel vrouwen. Mannen doen een opleiding en gaan aan de slag. Sterker nog, veel mannen doen niet eens een opleiding omdat ze vinden dat ze het allemaal al wel weten.

 

De balans tussen consumeren en creëren

Maar goed, dat terzijde. Wat belangrijk is in het hele consumptieverhaal is dat je ook hier een balans in gaat vinden voor jezelf. Want ook dit maakt deel uit van het 50/50 verhaal. Het leven is altijd een balans tussen consumeren enerzijds en creëren anderzijds. Het gaat er dus om dat je gaat kijken naar wat je allemaal consumeert en wat je allemaal creëert.

Het begint allemaal met bewust gaan consumeren. Met je bewust worden dat je consumeert en daar geen oordeel over hebben voor jezelf. Met bedenken waarom je bepaalde dingen koopt of eet of op een andere manier tot je neemt. Zonder het te veroordelen.

Bewustwording van je gedrag

Bewustwording is de eerste stap. Vervolgens kun je gaan kijken naar al die dingen en jezelf afvragen of je ze echt nodig hebt. Of ze nog bijdragen aan de persoon die je wilt zijn. Sta daar eens bij stil wanneer je eet, of wanneer je aan het scrollen bent op je telefoon of als je dingen koopt. Maar ook als je naar andere mensen kijkt en probeert te doen wat zij doen ben je aan het consumeren.

Balans is weg

En nogmaals, er is helemaal niets mis aan consumeren. Je moet het zelfs doen om te kunnen overleven. Maar voor veel mensen is de balans zoek tussen consumeren en creëren. De meeste mensen zijn het grootste deel van de tijd aan het consumeren. En ik geloof ook gelijk dat een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat we zo ontzettend druk zijn allemaal. Dat we zo ontzettend veel op ons bordje hebben geladen. Waardoor er weinig tijd overblijft om bijvoorbeeld zelf eten te koken en we toch maar weer uit eten gaan of iets afhalen. Of dat we niet de tijd nemen om die knoop aan die broek te zetten en daarom maar een nieuwe broek kopen. Of dat we in plaats van een zelfgebakken taart toch maar een taart kopen.

 

Bewust leven en bewuste keuzes maken

En wat een belangrijke factor is, is dat de meeste mensen niet bewust leven. En zodra je onbewust gaat leven en dat kan al gebeuren wanneer je onder stress rond loopt te rennen, dan ga je direct in consumptiemodus. Omdat je het gevoel hebt dat je nu geen tijd hebt om even stil te staan en rustig na te denken over waar je eigenlijk naartoe aan het rennen bent. En wat belangrijk is voor jou. Vanaf het moment dat je geboren wordt, word je klaargestoomd voor een leven vol consumptie. Al vanaf het moment dat je naar school gaat, word je gedwongen om te consumeren en is er maar heel weinig ruimte en tijd over om creatief te zijn. Je leert hoe je kunt onthouden en kunt herhalen. Er wordt van alles in je brein gepompt, of je het nu wilt of niet. Het hele schoolproces is één groot consumptiecircus. Je leert niet hoe je je brein kunt gebruiken om heel bewust zelf je leven te creëren.

 

Excessief consumeren; de valkuil van de huidige maatschappij

En zeker als je nu kijkt naar het excessieve gebruik van de mobiele telefoon en hoe we daarmee bezig zijn de hele dag. Plus het feit dat de TV de hele dag beschikbaar is en natuurlijk het internet. Het is lastiger om niet te consumeren dan om wel te consumeren. Heel veel mensen zijn zelfs aan het consumeren als ze wandelen. En ik weet dat veel luisteraars van de podcast dit doen terwijl ze aan het wandelen zijn of op de fiets of in de auto zitten. Maar voor mij is een wandeling juist een moment van stilte. Ik wandel twee keer per dag met de honden en voor mij zijn dat echt momenten van bezinning.

Stilte zoeken

Heel vaak loop ik dan te kauwen op dingen of te broeden op ideeën. Die wandelingen zijn voor mij momenten in de dag waarop ik me weer even kan verbinden met mezelf en af kan stemmen op mezelf. Ik moet er niet aan denken dat ik ook dan nog naar van alles moet luisteren. Ik vind het juist fijn om dan even helemaal niets in mijn hoofd te hoeven stoppen.

 

Vergelijken en ruimte creëren

Maar veel vrouwen zijn de hele dag bezig met het kijken naar wat andere vrouwen doen. Hoe ze dat doen en proberen dit dat allemaal ook te doen. Of ze veroordelen zichzelf omdat ze het niet doen of niet kunnen. Met als gevolg dat ze hun eigen innerlijke creatieve gaven en vaardigheden steeds verder wegstoppen. Waardoor ze denken dat ze het niet zelf kunnen en dus nog meer gaan halen uit de buitenwereld.

Maar het punt is dat je juist door te consumeren minder ruimte overhoudt om te creëren. In een vol huis kun je je ook minder makkelijk bewegen dan in een leeg huis. Je brein heeft tijd en ruimte nodig om te kunnen creëren. Je zult tijd moeten maken als je een gezonde maaltijd wilt koken. Maar je zult ook ruimte moeten hebben in je brein om überhaupt na te kunnen deken over die gezonde maaltijd. Over wat je eigenlijk wilt eten, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je het gaat maken.

 

Ruimte in je hoofd vrij maken "headspace" creëren

Ik noem dat ook wel headspace. Ik heb ruimte in mijn hoofd nodig om te kunnen schrijven, om te kunnen creëren. En ik merk dat wanneer ik teveel bezig ben met allerlei randzaken, die ook heel belangrijk zijn voor het bedrijf, maar die wel ruimte innemen in mijn hoofd, dat ik niet de kwaliteit kan leveren die ik graag wil. Dus daarom heb ik een geweldige assistente, Mirjam, die heel veel van dat soort dingen van me overneemt. En dat was geen makkelijke beslissing. Ik ben namelijk nogal van de controle. Maar ik wist ook dat wanneer ik dat niet zou doen, wanneer ik niet die ruimte voor mezelf zou creëren, dat ik niet verder zou komen.

Ik was alleen maar aan het consumeren terwijl er nu weer ruimte komt om te creëren. Om na te denken over bijvoorbeeld de opleiding tot Eetgeluk Expert die ik ga ontwikkelen het komende jaar. Om maar een voorbeeld te noemen. Maar ook bijvoorbeeld om na te denken over het schrijven van een nieuw boek. Dat gaat nog wel even duren, maar daar is nu wel weer ruimte voor. Ik heb daar jaren geen ruimte voor gehad in mijn hoofd.

 

In welke staat ben jij op dit moment?

Hetzelfde geldt voor jou: draag je op dit moment bij of zit je meer in de stand van consumeren. Ben jij iemand die bijvoorbeeld in een groep op facebook commentaren schrijft of lees je ze maar doe je er verder niets mee? Kijken mensen naar jouw leven of kijk jij naar hun leven en naar wat zij bijdragen?

En niet iedereen hoeft altijd te creëren. Als ik kijk naar mezelf dan zijn er in mijn leven heel duidelijk perioden dat ik aan het creëren ben, maar er zijn ook perioden dat ik aan het consumeren ben. Dat ik nieuwe dingen leer of dat ik gewoon gruwelijk lekker ga shoppen of uit eten ga. Ik merk ook vaak dat wanneer ik een periode echt veel een hard heb gewerkt, dat ik daarna behoefte heb aan wat consumptie. En dat is helemaal OK. Het gaat als gezegd om de balans.

 

Consumeren als verdoving om niet te hoeven voelen

Wanneer je echter heel bewust gaat consumeren en creëren, ga je een nieuwe dimensie aanbrengen in het proces. Je gaat dan bijvoorbeeld heel bewust je leven in beeld brengen. Waar ben je aan het consumeren, wat je ben je aan het consumeren, hoe ben je aan het consumeren, waarom ben je dat aan het consumeren, maar ook: heb je het echt nodig. Of ben je misschien bepaalde gevoelens aan het verdoven of ben je bepaalde punten in je leven waar het echt wringt aan het opleuken of maskeren.

Vertrouwen hebben

Vaak gaan we ook consumeren omdat we niet het vertrouwen hebben dat we het ook zelf kunnen. Blijven we bijvoorbeeld hangen in een baan beneden ons niveau omdat we niet het vertrouwen hebben dat we best een stap vooruit kunnen doen. Of je durft niet dat bedrijf te beginnen omdat je bang bent dat het verkeerd gaat. Of jezelf over te geven aan die nieuwe relatie omdat je bang bent dat het fout gaat.

 

Consumeren en creëren kunnen niet zonder elkaar

Weet dat creëren en consumeren niet zonder elkaar kunnen. Jij consumeert namelijk altijd iets dat door iemand anders is gecreëerd. En als je dingen creëert, dan kun je weer meer consumeren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn bedrijf. Doordat ik dat heb gecreëerd, hebben we nu ons huis kunnen kopen. En natuurlijk ben ik daarin niet alleen. Danny heeft ook zijn aandeel in het verhaal gecreëerd door de dingen die hij doet. Dus door dingen te creëren kun je weer andere dingen consumeren. En door dingen te consumeren help je weer anderen om dingen te creëren. Zie je hoe het elkaar nodig heeft?

Er is dus helemaal niets mis met consumeren. Waar het verkeerd gaat is dat we het onbewust doen. En waar het verkeerd gaat is dat de verhouding tussen consumeren en creëren bij de meeste mensen ver te zoeken is. Dat we meer dan 90% van de tijd lopen te consumeren. In de vorm van overeten, scrollen op de mobiel, tv kijken, gamen en ongebreideld shoppen. Maar ook in de vorm van denken aan het kopen van dingen, of het researchen van dingen die je graag wilt hebben. Het bezig zijn met het kopen van dingen is namelijk ook consumeren.

 

Meer headspace is meer energie

Weet dat plannen maken heel belonend is voor je brein en echt verslavend kan zijn. Maar al dat bezig zijn met wat je allemaal gaat kopen of doen of leren zorgt ervoor dat je brein overvol raakt. Waardoor je geen headspace, maar ook geen tijd en energie meer over hebt om te kunnen creëren. Ik weet dat heel veel vrouwen ontzettend weinig energie hebben. En ik kan me goed voorstellen dat deze overconsumptie daar een oorzaak van zou kunnen zijn.

Hoe zou je leven eruit zien als je de balans tussen creëren en consumeren voor jezelf zou herstellen? Als je voor jezelf meer tijd en ruimte zou nemen om na te denken over je leven en over wat je zou willen creëren voor jezelf.

 

Jouw leven als bedrijf

Hoe zou het zijn als je jouw leven zou gaan zien als een bedrijf. En alle dingen die je doet als het product dat je creëert voor jezelf. Want jouw leven is het product dat je iedere dag opnieuw creëert vanuit jouw BV IK. Je creëert in de eerste plaats waarde voor jezelf wanneer je heel bewust jouw leven gaat vormgeven. Wanneer je onbewust rondrent als een kip zonder kop is de kans groot dat je zo weinig ruimte overhebt in je hoofd dat je maar volgt wat een ander je voorschrijft. Je leeft een leven waarin je consumeert wat anderen voor je hebben bedacht. Met als gevolg dat je op een gegeven moment wakker wordt in een leven dat niet van jou is. En je jezelf afvraagt wat je hebt gedaan. Of hoe het zover heeft kunnen komen.

Dit is wat de meeste mensen doen. De meeste mensen leven een leven waarin anderen bepalen wat ze moeten doen. Waarin ze soms letterlijk gevoerd worden door andere mensen. En het is lastig om daaruit te stappen omdat ons diepste overlevingsinstinct wil dat we bij de groep horen. Met als gevolg dat wanneer de groep een bepaalde richting op beweegt dat we dan gewoon meelopen.

 

Bewustzijn rondom consumeren

Bewust creëren, maar ook bewust consumeren vraagt erom dat je zelf na gaat denken. En dat je vragen gaat stellen over de dingen die je doet. Dat je niet langer meer anderen volgt, maar dat je je eigen pad gaat vinden. En daarbij kun je gerust anderen als een inspiratiebron of voorbeeld gebruiken. Maar je gaat jezelf creëren. Je gaat jouw brein gebruiken om jouw unieke leven te creëren en vorm te geven.

Op dit moment zijn er veel mensen die faliekant tegen de huidige consumptiemaatschappij zijn. En ik ben ook van mening dat bepaalde dingen echt anders kunnen. Maar het punt is dat zo lang we niet bewust consumeren, dat er niets gaat veranderen. Want het gaat niet om de consumptie. Consumptie is volledig OK.

Consumeren is iets dat we van nature doen

Net zoals creëren. Waar het om gaat is dat consumptie en creatie niet met elkaar in balans zijn. We zijn ons nog te weinig bewust van het feit dat creatie en consumptie elkaar voeden. Het een kan niet zonder het ander. De creatie van de een is de consumptie van de ander. Denk aan de kok die een heerlijke maaltijd creëert. Die heeft vervolgens mensen nodig die deze maaltijd opeten. Of denk aan de schrijver die een boek creëert, die heeft weer mensen nodig om dit boek te consumeren. Zo voedt het ene het andere.

 

We putten onszelf en onze omgeving uit

Maar waar het dus over gaat is dat je bewust gaat consumeren en dat je je realiseert dat je door te consumeren ook weer iets creëert. En omdat we op dit moment nog voornamelijk onbewust consumeren en omdat we meer consumeren dan creëren, creëren we aan de andere kant een bult met afval en ellende.  We putten onszelf uit en we putten onze omgeving uit. Maar wanneer je de balans herstelt tussen consumeren en creëren, tussen geven en nemen, dan kunnen we echt samen de wereld een stukje beter maken.

Wanneer je dus gevangen zit in de consumptiemodus kom je niet vooruit in je leven. Wat je dan probeert te doen is vooruit te komen door middel van de creatie van iemand anders. Hoe je hieruit kunt komen is door jezelf af te vragen wat jouw unieke bijdrage is aan de wereld en aan jouw leven. Hoe kun je waarde toevoegen aan jezelf en aan je leven en daardoor aan de wereld? En dat hoeven geen grootse dingen te zijn. Veel mensen denken dat ze van alles moeten doen voor anderen. Maar dat hoeft helemaal niet. Wanneer je namelijk goed zorgt voor jezelf, doe je gelijktijdig ook heel veel voor anderen. Wanneer jij lekker in je vel zit, dan profiteren anderen daarvan mee. En wanneer jij gezond bent, hoeven anderen niet voor jou te zorgen.

 

Tips om ruimte krijgen in je hoofd

Wanneer je vastzit in consumptiemodus dan voel je je ook vaak vol. Ik merk het zelf ook. Mijn hoofd zit dan vaak vol en er is geen ruimte meer voor dingen. Ik voel het vaak ook in mijn lijf. Ik heb dan echt het gevoel dat ik geen lucht meer krijg. Dat ik stik. En het beste wat ik op dat soort momenten kan doen is ruimte creëren voor mezelf.

Voorbeelden om meer ruimte te krijgen:

  • Afspraken afzeggen
  • In mijn agenda kijken of er dingen doorgeschoven kunnen worden
  • Naar buiten en een lange wandeling maken
  • Mediteren
  • Yoga oefeningen doen
  • Terug naar mezelf. Me verbinden met mezelf

Mijn brein zegt dan vaak dat ik eerst alles moet afmaken waarmee ik bezig ben. Maar vaak komt er dan gewoon helemaal niets meer uit mijn handen. En wanneer ik merk dat ik op zo’n punt ben, dan heeft het geen zin om mezelf te pushen. Dan is het beste dat ik kan doen rust nemen.

 

Dopamine

Het is eigenlijk wel bizar dat het zoveel makkelijker is om te consumeren dan om te creëren. Maar dat komt omdat dit echt ons diepste instinct is. En omdat we van jongs af aan zo zijn geprogrammeerd. Daar komt bij dat consumeren op de korte termijn een ontzettende dopaminekick geeft in je brein. Dus het voelt op de korte termijn heel fijn. Maar vaak krijg je op de lange termijn de rekening. Terwijl voor creëren vaak geldt dat het op de korte termijn veel lastiger is omdat het misschien niet gelijk lukt of omdat je commentaar krijgt van de mensen om je heen. Wanneer je gaat creëren dan word je zichtbaar. Al is het alleen maar omdat je ineens nee gaat zeggen tegen dingen. En niet iedereen vindt het makkelijk om daarmee om te gaan.

 

Terugkijken op je leven

Dit is een keuze die je dient te maken voor jezelf. De keuze hoe je wilt terugkijken op je leven. Wil je terugkijken op een bijzonder leven dat je hebt gecreëerd voor jezelf. Op een leven waar je alles uit hebt gehaald dat erin zit? Of wil je terugkijken op een leven waarin je het merendeel hebt geconsumeerd en achter de massa hebt aangelopen? Het is allebei OK. Zolang het maar een bewuste keuze is. Dat is belangrijk. Er is niets goed of slecht aan beide opties. Zolang ze maar bewust zijn gekozen.

Daar zit uiteindelijk de crux. En de belangrijkste reden dat we dit tot nu toe niet gedaan hebben is omdat we ons geen raad weten met onze emoties. We hebben geleerd dat we ons beter voelen door te gaan consumeren in plaats van door te dealen met onze emoties. Maar blind consumeren lost je emoties niet op. Eten zorgt er misschien tijdelijk voor dat je je beter voelt, maar uiteindelijk voel je je alleen maar slechter. Hetzelfde geldt voor dat nieuwe fancy dieet. De belofte van het dieet zorgt er tijdelijk voor dat je je beter voelt, maar als je merkt dat het niet snel genoeg gaat of dat het niet werkt of dat je ook dit niet kunt volhouden voel je je uiteindelijk alleen maar slechter.

 

De confrontatie met jezelf aangaan

Dus in the end is er maar een ding dat je kunt doen en dat is de confrontatie aangaan met jezelf. Door te stoppen met onbewust te consumeren zodat je de ruimte vrij gaat maken die nodig is om jezelf opnieuw te creëren. Dat is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Dat is het werk dat nodig is om te transformeren van Eeuwige Diëter naar een Gelukkige Eter. Want jouw eetgedrag wordt bepaald door de relatie die je hebt met jezelf. Maar wanneer er geen ruimte is in jou voor jou, wanneer jouw innerlijke ruimte volgestopt zit met al die dingen die je iedere dag onbewust consumeert, dan wordt het erg ingewikkeld.

Neem daarom de komende weken eens de tijd voor jezelf om te kijken hoe de verhouding tussen consumptie en creatie in jouw leven is. Hoeveel procent van de tijd ben je aan het consumeren en hoeveel tijd ben je aan het creëren. In welke vorm dan ook. Hoeveel tijd van de dag creëer je iets nieuws voor de wereld. En dat hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Het kan al zo klein zijn als het koken van een gezonde maaltijd of het haken van een kussen.

 

Dopamine en de werking

Dingen willen creëren geeft je dopamine. En die dopamine heb je vervolgens nodig om het te gaan doen. Maar wanneer je meer consumeert dan creëert dan neemt de hoeveelheid dopamine af. En wat het ook nog een keer is: je zult steeds meer moeten consumeren om de gelijke hoeveelheid dopamine te krijgen. En dat is exact wat we om ons heen zien gebeuren. De wereld wordt steeds gekker en dat heeft alles te maken met het feit dat we steeds meer moeten doen om dezelfde hoeveelheid dopamine te scoren. We denken dat we de buitenwereld nodig hebben om onszelf goed te voelen. Terwijl het enige dat we hoeven te doen is bijdragen. Creëren. En dat komt altijd van binnen. Je zult dus ruimte moeten creëren in jou. Je zult het atelier in je hoofd moeten vrijmaken van alle gedachten en andere bullshit die je daarin hebt opgeslagen.

In dat atelier kun je vervolgens heel bewust jouw toekomst gaan creëren. En dat begint met een visie voor jezelf in je hoofd die je daarna in de praktijk gaat brengen met kleine dagelijkse stapjes. Ga van binnen naar buiten creëren in plaats van consumeren. Ga vertrouwen op jouw innerlijke wijsheid. Kijk niet meer in de wereld voor wat je wilt creëren voor jezelf, maar kijk in jezelf.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024