De invloed van suiker op de menopauze

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024

Wanneer je als vrouw in de menopauze belandt gebeurt er van alles in je lichaam. Eén van de dingen die gebeuren is dat je lichaam insuline resistenter wordt. Met andere woorden: het kan minder goed omgaan met suiker. En dat betekent dat het veel sneller suikers zal gaan opslaan als vetten. Bij voorkeur op je buik...

Uiteraard is dat niet wat je wilt. Maar dat is nog maar een klein nadeel van het eten van teveel suikers wanneer je boven de veertig komt. In deze podcast leg ik je uit wat een teveel aan suikers doet in je lichaam als je in de overgang bent. Of eigenlijk wanneer je boven de veertig bent. 

En waarom het zo ontzettend belangrijk is om fors te gaan minderen met de suikers en om ze op een andere manier te gaan eten. 

Veel luisterplezier!

 

 

De invloed van suiker op de menopauze

Dag mooie vrouw! Daar ben ik weer vanuit een knalgroen Zweden inmiddels. Echt alles begint nu lekker uit de grond te schieten. Ook in mijn moestuin. Dat was best nog even spannend want het is hier namelijk ontzettend droog. Op de een of andere manier zijn we op een plek geland met een soort van microklimaat. Overal om ons heen valt regen, maar hier waait het gewoon langs. Ik zit iedere avond op de weer-app te kijken en dan zie ik allemaal rode punten in de radar en die waaien hier dan gewoon links en rechts voorbij. Soms is dat fijn, maar op dit moment is het vooral frustrerend omdat onze tuin best wel wat vocht kan gebruiken inmiddels. Want we hebben natuurlijk de moestuin net aangelegd dus de grond is nog niet mooi gevormd. Dat heeft een paar jaar nodig. Dus we sproeien ons een ongeluk. Gelukkig hebben we een eigen bron, maar we weten dus ook niet hoe onbeperkt dat is. Tot nu toe gaat het goed en volgens de vorige eigenaar zijn er nooit problemen geweest, maar het is nu toch wel een beetje spannend allemaal. Maar zoals ik het nu zie gaat deze week het weer wel veranderen, dus we hopen op een beetje regen de komende dagen. Een voordeel heeft dit weer wel: ik heb nog geen slak gezien…

 

De podcast van deze week

Goed, van slakken en moestuin ga ik snel over naar de orde van de dag en dat is deze podcast.
Maar voordat ik dat doe heb ik nog een uitnodiging voor je en wel voor mijn nieuwe gratis training over de Vrouwelijke Weg. Oftewel de vrouwelijke manier van eten die ik hou van maandag 10 tot en met donderdag 13 juni a.s. En in die training ga ik je alles vertellen over hoe je je als vrouw optimaal kunt voeden. Want voor ons vrouwen gaat ons eetgedrag niet over wat we eten, maar vooral over hoe goed we gevoed zijn op alle drie de gebieden van ons leven. Daar waar we niet goed gevoed zijn zullen we gaan compenseren. En als eten jouw go-to is, dan zul je waarschijnlijk gaan eten op al die momenten dat je eigenlijk wat anders nodig hebt.

 

Waarom al die diëten en idiote trainingsplannen niet werken

En de truc is dan om ervoor te gaan zorgen dat je gaat begrijpen wat je werkelijk nodig hebt in plaats van de koektrommel of die reep chocola of dat volgende dieet. In de gratis training ga ik hier dieper op in zodat je echt gaat begrijpen waarom al die diëten en idiote trainingsplannen niet werken of alleen maar tijdelijk werken. Dat is namelijk de mannelijke benadering van het verhaal. Namelijk jouw eetgedrag zien als een probleem dat je op moet lossen. Maar je eetgedrag is geen probleem, het is een signaal. Als je constant honger hebt, dan is dat een signaal van je lichaam dat je niet goed verbonden bent met jezelf. Dat er in jouw leven geen of onvoldoende ruimte is voor jou en voor wat voor jou belangrijk is.

 

Jouw eetprobleem is het gevolg van iets anders

Dus jouw eetprobleem (dat dus geen eetprobleem is) komt voort uit iets anders. Namelijk dat je niet goed gevoed bent op alle drie de gebieden van je leven. Het is dus een uitnodiging om je weer met jezelf te gaan verbinden zodat je vanuit die verbinding met jezelf datgene aan jezelf kunt geven dat je werkelijk nodig hebt. Hoe dit allemaal in elkaar zit ga ik je uitleggen tijdens de training. Dus als je hierin interesse hebt of als je vrouwen kent die hier ook baat bij zouden kunnen hebben, ga dan even naar de gelukkige eter.nl en meld je aan. En geef het door!

 

Suiker en de menopauze

Ok, terug naar de podcast. Vandaag wil ik het met je hebben over suiker en de menopauze. Ik heb natuurlijk in totaal acht boeken geschreven over suiker en je gezondheid. Dus als je wilt weten hoe je kunt stoppen met het eten van suiker of als je op zoek bent naar lekkere suikervrije recepten: die kun je vinden in mijn boeken. In het laatste boek, de Gelukkige Eter heb ik ook uitgebreid aandacht besteed aan de invloed van suiker op je eetgedrag en je oerbrein. Dus mocht je daar meer over willen weten, kijk dan even op de Gelukkige Eter.nl, daar vind je alle boeken.

 

De invloed van suiker op je hormoonhuishouding

Vandaag ga ik het daarom niet hebben over hoe je kunt stoppen met suiker. Vandaag wil ik het met je hebben over de invloed van suiker op je hormoonhuishouding. En dan in het bijzonder op de effecten van suiker wanneer je in de menopauze bent. Dus zeg maar vanaf veertig jaar en ouder. Nu is teveel suiker natuurlijk nooit goed voor je, maar vanaf je veertigste is het echt catastrofaal. En dat betekent niet dat je nooit meer suiker of snelle koolhydraten kunt eten. Maar het betekent wel dat je goed op moet letten wanneer je dat doet en hoe je dat doet.

Zonder suiker of minder suiker?

En mijn persoonlijke ervaring is dat, wanneer je steeds minder suiker eet, dat steeds meer dingen gewoon echt niet lekker meer zijn. Veel te zoet en veel te chemisch. Mijn man Danny is bijvoorbeeld verslaafd aan Snickers en heel af en toe laat ik mezelf verleiden om er ook eentje te nemen. Maar al na één hap gooi ik het aan de kant. Ik vind het gewoon echt veel te zoet. En zo gaat het op het moment met heel veel dingen. En daar ben ik totaal niet rouwig om. Ik merk gewoon dat ik het niet meer nodig heb en dat veel dingen ook zoet zijn van zichzelf. Zoals bijvoorbeeld aardbeien of slagroom. Dat vind ik zoveel lekkerder zonder suiker. En als je dat een tijdje zonder suiker eet dan proef je hoe zoet het toch nog is vanwege de natuurlijke suikers die erin zitten.

 

Waarom suikers funest zijn in de menopauze

Dus je kunt gewoon suikers eten wat mij betreft, maar maak er een gewoonte van om dat op een andere manier te gaan doen. En om te kiezen voor gezondere suikers voor zover je daarvan kunt spreken. Ik zal je aan het eind van de podcast een paar tips geven hoe je dat kunt doen.

Goed, de menopauze en suikers. Waarom zijn suikers funest voor iedere vrouw in de menopauze? Het heeft alles te maken met je veranderende hormoonhuishouding. Wat er gebeurt vanaf je veertigste is dat de hormonen oestrogeen en progesteron steeds minder zullen worden aangemaakt. Je zult dus datgene wat er nog wordt aangemaakt steeds meer moeten koesteren. Je zult daar zuinig op moeten zijn zogezegd. Ik heb natuurlijk vorige week al uitgelegd wat er gebeurt tijdens de verschillende fasen van het overgangsproces. Dus mocht je dat willen weten, luister dan vooral ook even naar de podcast van vorige week. Ik wil me nu vooral concentreren op suiker en de enorme impact die dat heeft in je lichaam.

 

Oestrogeen de natuurlijke beschermer van jouw gezondheid

Eigenlijk is het heel simpel: het hormoon oestrogeen heeft je in je vruchtbare jaren altijd beschermd. Niet alleen tegen de negatieve effecten van suiker, maar op het gebied van je totale gezondheid. Het is als het ware een soort beschermend schild voor je geweest. Overigens geldt dat niet alleen voor suiker. Het geldt voor heel veel gezondheidsdingen. Oestrogeen is een grote beschermer voor vrouwen. Daardoor kom je tot je veertigste bijvoorbeeld veel beter weg met nachten doorhalen en dus ook het draaien van nachtdiensten of wisselende diensten of een keertje teveel alcohol. Je bent beter bestand tegen stress en je hebt minder last van pijnlijke spieren of gewrichten.

 

Verandering in je lichaam na je veertigste

Maar na je veertigste begint het beschermende schild dat oestrogeen je biedt te verzwakken omdat je lichaam minder oestrogenen aanmaakt. En daardoor wordt je vrouwenlichaam kwetsbaarder en ben je ineens minder goed beschermd tegen dingen als een verhoogd cholesterol of hart-en vaatziekten of kanker. En dat betekent dat je vanaf je veertigste echt beter voor jezelf moet gaan zorgen. Dat je vanaf je veertigste zuiniger moet gaan worden op jezelf. Want als je dat niet doet, dan loop je na je zestigste en misschien zelfs al wel daarvoor het enorme risico op allerlei gezondheidsproblemen.

Goed voor jezelf zorgen is essentieel

Dus dat betekent dat tot je veertigste jouw lichaam voor jou zorgt. Maar na je veertigste moet jij goed voor je lichaam zorgen. Na je veertigste heeft jouw lichaam je echt nodig. En dat betekent dat je vanaf je veertigste steeds beter moet gaan luisteren naar wat je nodig hebt. Dat betekent dat het na je veertigste ontzettend belangrijk wordt dat je het gaat aanpakken op de vrouwelijke manier. Dat je je weer gaat verbinden met jezelf en dat je jezelf vanuit die verbinding alles gaat geven dat je nodig hebt.

 

Kritisch kijken naar je huidige leefstijl

Vaak betekent dit dat je anders moet gaan sporten en bewegen. Dat je kritisch moet gaan kijken naar je leefstijl en zaken als stress en voeding. Nu zullen de meesten van jullie het stukje voeding al helemaal in het snotje hebben. Maar zelfs als je alles weet over gezonde voeding, dan gelden na je veertigste echt andere spelregels. Dat ben ik nu zelf ook aan het ontdekken. En ik vind dat een heel interessante ontdekkingsreis. Om dingen uit te proberen en vervolgens het effect daarvan te ervaren.

Het effect van intermittent fasten

Zo ben ik op dit moment volop bezig met intermittent fasten, maar dan wel op de vrouwelijke manier. Het heeft me altijd al getrokken, intermittent fasten, maar wat me tegenhield was dat wanneer je het niet op de juiste manier doet als vrouw, dat het dan echt nadelig is voor je gezondheid. En desastreus kan zijn voor je hormonen. Maar als je het dus op de vrouwelijke manier doet, met je hormonen mee, dan heeft het heel veel voordelen. Ik ben er zelf aan begonnen omdat ik merkte dat ik steeds meer mist in mijn hoofd kreeg en ik merk dat ik op de dagen dat ik vast veel scherper ben.

Insulineresistentie

Een ander ding wat gebeurt na je veertigste en rondom de overgang is dat je na je veertigste veel meer insulineresistent wordt. En dat betekent dat je lichaam veel minder goed kan dealen met suikers en snelle koolhydraten. Maar ook dat het na je veertigste dus dubbel zo belangrijk wordt om minder stress in je leven te hebben en dat je op een andere manier gaat bewegen. Stress en bewegen op een verkeerde manier zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel chronisch te hoog is. En dat is niet handig wanneer het voor je lichaam steeds lastiger wordt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Cardio en stress voor je lichaam

Ik zag het in mijn sportschooljaren echt zo vaak gebeuren. Van die vrouwen die uren op de crosstrainer stonden of op de loopband en dat dit gewoon eigenlijk niet meer ging. Maar ja, ze wilden niet dikker worden. Met als gevolg dat ze steeds harder, langer en meer moesten trainen. Omdat hun lichaam veranderde. Maar dat beginnende buikje dat ze er zo graag af wilden trainen werd alleen maar dikker. Omdat deze manier van trainen met heel veel cardio zorgt voor ontzettend veel stress in je lichaam.

In plaats van anders te gaan sporten en meer krachttraining toe te voegen gingen ze steeds harder, langer en meer trainen. Net zo lang tot ze zo uitgeput waren dat ze niets meer konden. Of allerlei vage blessures kregen. Ik zie dat bij veel vrouwen gebeuren. Ze putten zichzelf volledig uit omdat ze vinden dat ze dingen moeten. Omdat ze niet op willen geven. Omdat ze sterk willen zijn.

 

Wanneer écht luisteren naar je lichaam de oplossing is

Maar persoonlijk vind ik het veel sterker om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft en vanuit daar je leven vorm te gaan geven. Dat is ook echt de boodschap van de menopauze. Dat gaat echt om terug naar jezelf. En als je dat niet doet in die periode, dan krijg je vroeg of laat echt de rekening gepresenteerd.

Dus na je veertigste is het heel belangrijk om al deze dingen onder de loep te gaan nemen voor jezelf. Om al die dingen die je bloedsuikerspiegel beïnvloeden zoals stress, slechte slaap en dus ook suiker te gaan managen in je leven. Dat betekent dus nogmaals niet dat je helemaal niets meer kan en niets meer mag. Het betekent alleen maar dat je steeds opnieuw heel bewust gaat kiezen voor de dingen die goed zijn voor je op de lange termijn. Het betekent dat je de focus gaat verleggen van er goed uit willen zien naar je goed willen voelen. Naar lekker in je lijf zitten. Naar in contact zijn met je lijf. Naar goed willen zorgen voor je lichaam.

 

Stress en je bloedsuikerspiegel

Wanneer je dat niet doet, wanneer je die uitnodiging van je lichaam nu niet aanneemt creëer je onnodige stress in je lijf en in je leven. En je lichaam kan daar gewoon steeds minder goed tegen. Stress zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en dat je uiteindelijk dikker gaat worden omdat je lichaam minder goed suikers op kan nemen. Waardoor het ze als vetten gaat opslaan.

Wat er ook gebeurt als je een chronisch te hoge bloedsuikerspiegel hebt, is dat je chronisch teveel insuline in je bloed hebt. En wanneer je teveel insuline in je bloed hebt, kunnen heel veel belangrijke en herstellende hormonen niet of niet goed worden aangemaakt.

Overgangskwaaltjes

Waardoor je last kunt krijgen van allerlei overgangskwaaltjes waarvan opvliegers en slapeloze nachten waarschijnlijk de bekendste zijn. Maar waardoor je ook steeds meer risico loopt op allerlei chronische ontstekingen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en allerlei kankers. En dat is denk ik niet wat je wilt. Ik in ieder geval niet.

 

De weg naar verandering

Dus ik ben ook hier en met alles dat ik inmiddels weet over voeding en suiker en gezondheid echt weer in de boeken gedoken. Want natuurlijk wist ik al deze dingen al, maar in de tijd dat ik ze heb geleerd, dat is inmiddels alweer zo’n tien jaar geleden was het voor mij toch nog een beetje een soort van ver van mijn bed show. Maar nu ik zelf middenin het menopauze proces zit vind ik het heel fijn om alles weer eens af te stoffen en op te frissen, maar dan gezien vanuit mijn huidige Carola. En gelukkig heb ik hierin al een goede basis dus het is meer een kwestie van aanscherpen. Maar wanneer je die basis nog niet hebt dan kan ik me voorstellen dat het soms best even zoeken en wennen is. Weet dat het nooit te laat is om hiermee te beginnen. Dat is wat we ook doen in de Eetgeluk Universiteit. Ik ben nu een nieuwe basiscursus aan het ontwikkelen waarin we echt stap voor stap gaan kijken op welke gebieden van je leven je op dit moment niet goed gevoed bent. Zodat je vanuit daar kunt kiezen waar je gaat beginnen om jouw relatie met voeding en jezelf te gaan herstellen.

 

Waarmee kan jij jezelf meer gaan voeden?

Voor mij ligt dit echt op het stukje plezier. Ik ben natuurlijk de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar aan het werk geweest. En daarnaast zijn we natuurlijk tig keer verhuisd. Dus we gingen van het ene life changing event naar het volgende en nu we op deze plek zijn geland merk ik dat mijn tank hoognodig dient te worden bijgevuld met plezier. Met dansen, met een vrouwennetwerk en met gewoon eens even niets hoeven en niets moeten. Dus daar ligt mijn focus voor mezelf. Op het toevoegen van dit soort gezonde suikers in mijn leven. Maar dat kan voor jou natuurlijk heel anders zijn. En dat is wat we in de Eetgeluk Universiteit samen gaan bepalen. Jij kiest jouw startpunt voor jouw Eetgeluk Avontuur en vanuit daar ga je op pad. Op de vrouwelijke manier. Dus niet vanuit een volgend dieet, maar vanuit liefde voor jezelf. Vanuit nieuwsgierigheid naar het avontuur, naar het proces, naar de vrouw die je wilt zijn. Hoe cool is dat!

 

Toch suikers eten? Doe dit!

Goed, hoe kun je nu toch af en toe suikers of snelle koolhydraten eten zonder dat je bloedsuikerspiegel gelijk sky high gaat?

De belangrijkste tip die ik je kan geven is:

  • Om pas na de maaltijd iets zoets te eten. Dus eet gerust die chocola, maar neem hem als dessert.
  • En mijn beste tip om goed te kunnen slapen: eet niets meer na 19.00 uur in de avond.
  • En stop met het drinken van alcohol en koffie. Dat is de tip voor als je last hebt van opvliegers of nachtzweten.

Dat is wel een grappige anekdote: hier in Zweden beginnen ze op een verjaardag altijd met de maaltijd en krijg je pas daarna taart. Ze draaien het dus om. Dus eigenlijk gewoon de truc die onze moeders altijd deden: eerst een boterham met hartig, daarna pas een boterham met zoet. Nu kunnen we over dat brood natuurlijk een hele discussie gaan voeren, maar je begrijpt wel wat ik bedoel denk ik.

Goed, ik ben aan het einde van deze podcast aangekomen. Ik wens je weer een heerlijke week toe en we spreken elkaar volgende week. Tot dan!

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

148 - Verbinding

Sep 06, 2024

147 - Doelen stellen op de vrouwelijke manier

Aug 30, 2024

146 - Onvoorwaardelijke liefde

Aug 23, 2024