Huis kopen in Zweden de lessen

102 - Huis-koop-lessen

Oct 20, 2023

We hebben een huis gekocht in Zweden! En wat voor huis... Het is het huis dat je ziet op de foto. Maar het heeft wel heel wat voeten in aarde gehad voordat we dit huis hebben kunnen kopen. 

Het is een proces geweest van maar liefst tien jaar. En in dat proces heb ik een aantal heel belangrijke lessen geleerd die ik in deze podcast met je ga delen. 

Het zijn universele lessen, die niet alleen van toepassing zijn als je een huis gaat kopen, maar die ook (juist!) van toepassing zijn op je eetgedrag. 

Ik vind oprecht dat dit één van de beste podcasts is die ik heb gemaakt. 

Heel veel luisterplezier!

 

 

 

 

Een huis kopen in Zweden: Dit zijn de lessen

Dag mooie vrouw! Daar ben ik weer! En ik heb zooo ontzettend blij! We hebben namelijk een prachtig huis gekocht in Zweden. Eindelijk is het zover! Het ligt in Tving, een klein plaatsje op ongeveer een half uurtje van de prachtige stad Karlskrona in Zuid Zweden. En het is alles waar we van dromen sinds we samen zijn. Het is een oud houten huis met prachtige houten vloeren. Ik ben echt gek op de oude houten Zweedse vloeren die veel huizen hier hebben. Dus eigenlijk hebben we gewoon een vloer gekocht met wat muren erop… Verder staat er een werkelijk huge schuur op het terrein waar nu nog paardenstallen in zitten, maar waar we denk ik met gemak drie tot vier appartementen in kunnen maken als we dat willen of bijvoorbeeld twee appartementen en een mooie yogaruimte of trainingsruimte voor allerlei cursussen.

En daarbij hebben we ongeveer 1 hectare grond waarop we groenten kunnen verbouwen. En dan natuurlijk een waanzinnig uitzicht. Echt bizar hoe goed er voor ons wordt gezorgd.

Maar het heeft heel wat voeten in aarde gehad voordat we dit huis hebben kunnen kopen. Het is een proces geweest van maar liefst tien jaar. En in dat proces heb ik een aantal heel belangrijke lessen geleerd die ik in deze podcast met je ga delen.

 

Nummer één is: Het doel is niet de weg

De eerste les gaat over waar je je focust legt. En dat is iets dat ik ook heel veel terug zie komen bij de studenten in de Eetgeluk Universiteit. Waar leg je je focus? Vaak als vrouwen lid worden dan is er maar één focus en die is afvallen. De hele dag zijn ze bezig met maar één ding en dat zijn de kilo’s. Maar ook met wat ze kunnen eten en wat niet. En met wat ze al hebben gegeten en hoeveel ‘eetbudget’ ze nog over hebben. Of met de hele dag in zichzelf evalueren of ze goed bezig zijn vandaag of niet. Misschien herken je het wel.

 

Stop met focussen op afvallen

De grootste vergissing die je kunt maken is denken dat wanneer afvallen je doel is, dat afvallen de weg is om daar te komen. Want dat is wat ik vaak zie gebeuren. En dat is ook wat je leert vanuit alle diëten die op de markt zijn. Die focussen allemaal op afvallen…. En diezelfde fout heb ik ook gemaakt met het kopen van een huis. Het was een van mijn grootste wensen om zelf een eigen huis te kopen dus daar was ik op gefocust, op het kopen van een huis. Dat begon al toen we in Nederland waren, maar ja, we zijn allebei ondernemers, ik had nog een dik vet BKR kruis achter mijn naam vanwege mijn faillissement – dat al wel helemaal was afgerond maar je dan nog gewoon heel leuk vijf jaar lang blijft achtervolgen….  en mijn man was in die tijd 59 dus dat werd een drama. Hij was te oud want zijn pensioen kwam in zicht en ik was een soort van onbetrouwbare financiële crimineel ofzo. Ik weet het niet, maar overal gingen altijd alarmbellen aan als mijn naam werd ingetoetst in het systeem. Heel frustrerend kan ik je vertellen.

Dus soms keek ik op Funda en zag ik leuke huizen. Maar meestal bleef het daarbij. Op een gegeven moment kwam Danny met het lumineuze idee om een afspraak te maken bij een bank zodat we konden kijken wat we konden lenen voor een hypotheek. En omdat hij werkte als contractor had hij echt meer dan genoeg inkomen voor de huizen die we eventueel zouden willen kopen. Maar ja, hij was ouder dan 59 en dan komt het pensioen in beeld en ik zat natuurlijk nog in de financiële bajes bij het BKR. Dus dat schoot ook niet op. Het was soms echt om wanhopig van te worden. Zeker omdat we iedere maand een astronomisch bedrag aan huur betaalden waar we echt een heel mooi huis voor hadden kunnen kopen. Dat deed zeer kan ik je vertellen.

Vanuit pure frustratie hebben we toen geroepen dat we het dan wel zonder bank zouden gaan doen. Dat we gewoon zo ontzettend veel geld zouden gaan verdienen dat we die hele fucking bank met al zijn flauwekulregeltjes niet meer nodig hadden.

 

Wat verzet, boosheid en frustratie doen

We zaten dus nogal in het verzet. In plaats van te focussen op de dingen die nodig zijn om een goede basis te leggen voor het kopen van het huis gingen we vechten met de realiteit. We waren boos en gefrustreerd omdat het niet lukte zoals we het hadden bedacht. En als ik je een garantie kan geven: vechten met de realiteit, vechten met dat wat er nu is, dat verlies je altijd. Maar toen wist ik nog niet wat ik nu weet, namelijk dat er een factor is die een ontzettend belangrijke rol speelt in het verhaal en dat is je brein. En wat ik ook niet wist is dat je dingen alleen blijvend kunt veranderen vanuit neutraliteit.

Hetzelfde geldt voor al die vrouwen die niets liever willen dan afvallen. En die daarom van het ene dieet naar het andere hoppen. Of steeds harder gaan trainen op de sportschool. Al die vrouwen zijn keihard aan het vechten met de realiteit. Al die vrouwen proberen zichzelf te veranderen omdat ze niet tevreden zijn met zichzelf en hoe ze eruit zien op dit moment. In plaats van dat ze zich overgeven aan de realiteit, zijn ze ermee aan het vechten. En het feit dat ze zo aan het vechten zijn versterkt de focus op het doel omdat je brein denkt dat je je beter voelt zodra je je doel hebt bereikt. Waardoor het haast krijgt en de weg wil overslaan die nodig is om daar te komen. Maar als je in Groningen woont en je wilt naar Maastricht, dan kun je je wel focussen op Maastricht en op hoe graag je daarnaartoe wilt, maar je zult echt in de auto moeten stappen en op weg moeten gaan. En ook al zul je misschien heel hard rijden, je zult gewoon allerlei hindernissen tegenkomen onderweg voordat je er bent. En dan kun je wel heel boos worden of met die hindernissen gaan vechten, maar daar gaat het echt niet sneller door. Vaak vertraagt het alleen maar. Bijvoorbeeld als je heel hard rijdt en je wordt aangehouden. En exact hetzelfde geldt voor afvallen of in ons geval voor het kopen van een huis.

 

Accepteer waar je nu staat

Het doel is niet de weg. Het doel is het resultaat van de weg die je volgt. En dat is echt wat anders. Het begint dus met volledig OK zijn met waar je bent. Pas wanneer je stopt met vechten komt je brein vrij voor het bedenken van creatieve oplossingen. Zolang je aan het vechten bent met jezelf of met de realiteit dan is je brein daarop gefocust. En we weten allemaal dat datgene waarop je focust groeit. Dus des te meer je je focust op alles dat je niet wilt of op alles dat niet gaat zoals jij dat wilt, des te erger het wordt. Want dat vechten komt vaak omdat je denkt dat de dingen op een bepaalde manier moeten gaan. Omdat je verwachtingen hebt. Wij dachten dat we met ons inkomen prima een huis zouden moeten kunnen kopen. Maar toch was dat niet het geval. Exact hetzelfde geldt voor je eetgedrag. Afvallen of gezonder worden is vaak niet zo eenvoudig als gewoon minder eten en meer bewegen. Dat is wat je altijd overal hebt gehoord en daardoor heb je de verwachting dat het voor jou ook zo zou moeten werken. En als het dan niet lukt zoals je verwacht dan word je boos of teleurgesteld en gefrustreerd.

 

Managen van je brein

Geloof me, voeding, beweging en leefstijl zijn maar 20% van het verhaal. De overige 80% gaat over het managen van je brein. En als je nooit hebt geleerd hoe je dat moet doen, dan beland je in een eeuwige strijd met jezelf. Je struikelt dan over het verschil tussen je verwachtingen en de werkelijkheid. En wat je dan wilt doen is de werkelijkheid aanpassen zodat ie voldoet aan je verwachtingen. Maar de werkelijkheid laat zich niet aanpassen. De werkelijkheid is neutraal. De enige manier om de werkelijkheid aan te passen is door hem een andere betekenis te geven. En door te leren hoe je je brein daarin mee kunt nemen.

Het gaat erop dat je gaat leren om te focussen op het proces, op de weg naar je doel. Onderdeel daarvan is dat je een strategie bedenkt voor jezelf hoe je er zou kunnen komen. En deze strategie die stel je onderweg steeds bij. Het is een beetje hetzelfde als navigeren van hier naar China. Je hebt een route in je hoofd die je wilt volgen. Die route is je strategie. Als je onderweg bent dan stel je de route bij. En dat bijstellen is het proces. Op basis van waar je komt, de mensen die je tegenkomt, de weersomstandigheden, je budget pas je continu je reisplanning, je strategie aan. Maar pas je ook jezelf aan de omstandigheden aan. Exact zo werkt het ook met welk ander doel je wilt bereiken. Je brein bedenkt een strategie en vervolgens ga je die uitvoeren. En overal waar het anders loopt dan j je had verwacht daar pas je jezelf aan. Daarvan leer je en daardoor word je steeds sterker. Dat is het proces. Dat is waar het om gaat. Wat voor doel je ook hebt, het doel is niet het doel. Het proces is het doel. Jouw hele leven gaat constant over het proces. Over de persoon die je dient te worden om jouw doel te kunnen bereiken en behouden. Je hebt een doel, je transformeert, je bereikt je doel en je stelt weer een nieuw doel. Dat gaat je hele leven door.

 

Identificatie

Maar wanneer je jouw identiteit niet meeneemt in het verhaal zullen alle doelen die je bereikt altijd tijdelijk zijn. Wanneer je niet leert hoe je kunt denken, voelen en doen als de persoon die je wilt zijn, dan zul je altijd weer terugvallen in je oude gedrag en dus ook altijd weer je oude resultaten bereiken. En ben je dus constant bezig met het herhalen van het verleden. Pas wanneer je gaat focussen op het proces, kun je een nieuwe toekomst voor jezelf creëren.

Toen we vanuit Duitsland terugkeerden naar Nederland kwamen Dannys kinderen met ons mee. Die waren toen 12 en 15 jaar. En op dat moment hebben we tegen elkaar gezegd dat we pas een volgende stap zouden maken als de kinderen het huis uit zouden zijn. En door alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd kwam dat moment sneller dan verwacht. En voor ons was heel duidelijk dat we niet in Nederland wilden blijven. We hebben het gehad over Spanje en Portugal, maar dat vind ik echt te heet. Ik ga uit als de temperatuur boven de 25 graden komt. En daar komt bij dat ik een heel oude droom had, namelijk om in Zweden te gaan wonen. Ik heb hier gestudeerd toen ik 24 was, nog in de vorige eeuw, heeeeeuuuul lang geleden. Maar eigenlijk wilde ik toen al niet naar huis terug. Ik moest terug om mijn studie af te maken, maar ik heb echt tranen met tuiten gehuild en enorm veel heimwee gehad de eerste tijd. Toen, op dat moment heb ik me heilig voorgenomen om ooit weer terug te keren naar Zweden. Ik had het helemaal losgelaten en hoe bijzonder is het dan dat er ineens weer een kans voorbij komt…

 

Denk op de lange termijn

En hier begint de tweede belangrijke les die ik heb geleerd in het proces. En dat is eigenlijk pas nu ik er achteraf op terugkijk. En die les gaat over visie, over denken op de lange termijn. Vaak zijn we zo bezig met onze dagelijkse pleziertjes, dat we vergeten om te kijken naar het effect daarvan op de lange termijn. We willen ons nu goed voelen dus dat is waar we mee bezig zijn. Ik weet nog goed dat ik na mijn faillissement heb gezegd: nooit meer een winkel. Ik bedoel, ik ben echt gek op winkels en ook op winkelen, ha, ha. Maar een winkel is echt een enorme handenbinder. Het is nog erger dan een kind. Je moet er altijd zijn en je wordt echt geleefd door het moment, door de klanten. Nogmaals, ik vind winkels en werken in winkels het allerleukste dat er is en ik mis het ook echt enorm. Maar wat ik niet mis is het gevoel van vastzitten. Het gevoel dat je geen kant op kunt. Dus toen ik weer opnieuw voor mezelf begon in 2012, heb ik heel goed nagedacht hoe ik het wilde. Ik heb mezelf echt de vraag gesteld hoe ik mijn leven wilde leven. Ik was op dat moment alleen en ik wilde flexibel zijn. Ik wilde bij wijze van spreken morgen mijn koffer kunnen pakken en naar Zuid Afrika kunnen gaan als ik daar zin in had. Het werd dus one woman – one laptop. En achteraf is dat een van de belangrijkste beslissingen geweest die ik heb genomen voor mezelf. Want mede daardoor konden we de move maken naar Zweden vorig jaar. Het enige dat ik nodig heb is internet en dan kan ik mijn werk overal ter wereld doen. Had ik die visie niet gehad, dan was het nu een stuk lastiger geweest voor ons.

Een andere visie die ik al mijn hele leven heb voor mezelf is dat ik gezond 88 wil worden. En ik denk dat iedereen dat wil. En ik weet dat het ons niet allemaal is gegeven. Ook daarin hebben we te dealen met de realiteit. Maar, het is wel iets waar ik al vanaf mijn 25e mee bezig ben. En waar ik zeker in de begintijd echt om uitgelachen ben en mee belachelijk ben gemaakt. Want 25 jaar geleden had niemand het nog over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Ik voelde me echt een roepende in de woestijn.

 

Zonder visie wordt je leven hol en doelloos

In eerste instantie had ik toen het streven om gezond 50 te worden, wat is gelukt. En nu is mijn streven dat ik op mijn 88e nog een inbreker zou kunnen omleggen als ik dat wil. En die visie, die ontbreekt bij heel veel mensen. Nu heb ik het er niet over dat iedereen de visie zou moeten hebben om op haar 88e nog een inbreker om te kunnen leggen, dat bedoel ik niet. Maar wat mij opvalt is dat de meeste mensen geen visie hebben. Dat de meeste mensen richtingloos en doelloos rondlopen van het ene leuke ding naar het andere leuke ding. Maar het punt is dat een visie hebben voor jezelf jouw kwaliteit van leven op dit moment bepaalt. Zonder visie wordt je leven hol en doelloos. Maar met een visie kun je richting geven aan je leven. Onze visie toen wij emigreerden naar Zweden was heel duidelijk: we wilden zelfvoorzienend gaan leven en we wilden uit de afhankelijkheid van het systeem. Daar is nu bijgekomen dat we een Blue Zone pocket willen gaan realiseren, hier in Zweden. Op de prachtige plek waar we binnenkort naartoe verhuizen. Een Blue Zone pocket is een plek waar mensen heel oud worden op een gezonde manier. En waarin vooral community en het hebben van een visie, een purpose voor jezelf, centraal staat. Op dit moment is er op Netflix een prachtige documentaire over te zien, dus als je daar meer over wilt weten, kijk die dan zeker.

Denken op de lange termijn en het creëren van een visie voor jezelf, maar ook creëren vanuit de toekomst zijn dingen die centraal staan in de Eetgeluk Universiteit. In het eerste half jaar is dat wat je gaat doen als nieuw lid. En dat is niet voor niets. Het hebben van een visie voor jezelf, het hebben van contact met jouw toekomstige zelf is ontzettend belangrijk. Maar voor veel vrouwen is het echt een enorme uitdaging om zichzelf weer toe te staan om te dromen. Dat hebben we namelijk afgeleerd. Omdat we hebben geleerd dat we vooral heel realistisch moeten zijn. Maar die twee kunnen prima hand in hand. Dat is juist een prachtige combinatie. Want hoe cool is het wanneer je jezelf toestaat om groots te dromen en dan vervolgens heel realistisch gaat kijken hoe je dat kunt gaan creëren voor jezelf. Denken en creëren vanuit realisme is namelijk wat anders als denken vanuit onmogelijkheden. Wanneer je komt vanuit realisme dan omarm je dat wat er nu is. Je laat dan de dingen waar je tegenaan loopt niet langer het proces stoppen, maar je gaat kijken hoe je ze voor je kunt laten werken. Of kunt gebruiken om je doel te bereiken.

Weet dat wanneer je geen visie hebt voor jezelf in de toekomst, dat je dan iedere dag opnieuw het verleden blijft herhalen. Dus in plaats van een nieuwe toekomst te creëren voor jezelf, creëer je helemaal niets, maar herhaal je al die dingen die je eigenlijk niet meer wilt. En dat was zo mooi in ons geval. We hadden de visie, maar er was ook de realiteit. En het grote spel is dan om te gaan kijken hoe je de realiteit voor je kunt laten werken. In ons geval moesten we dealen met het systeem en met hoe het is georganiseerd. En geloof me, dat was echt mega frustrerend. En dan druk ik het echt nog zacht uit… Pas toen we besloten dat het niet anders is en dat het systeem er nu eenmaal is zijn we gaan kijken hoe we het voor ons konden laten werken.

En daarmee kom ik gelijk op de derde les die ik heb geleerd in dit hele avontuur en dat is

 

Focus op het proces

En ik moet je eerlijk zeggen, daar was Danny in dit geval veel beter in dan ik. Ik was ongeduldig. Ik wilde een huis. Vraag me niet waarom, ik heb mezelf dat echt honderden keren afgevraagd waarom dat huis nou zo ontzettend belangrijk was. Ik bedoel, we wonen hier ook prachtig en het is maar een huis hè… maar op de een of andere manier voelde ik dat zo. Ik had en heb ontzettend veel behoefte aan een plek om te landen en te kunnen aarden. Maar omdat ik zo ongeduldig was en omdat ik zo graag wilde, was ik constant bezig met het resultaat dat er nog niet was. Ik was constant tegen mezelf aan het vertellen dat het toch nooit ging lukken. En aan het jammeren dat we vast de rest van ons leven moesten blijven huren en dat we nooit los zouden komen uit het systeem. En op al die momenten zei mijn wijze man dan: we moeten nu eerst focussen op de dingen die we nog moeten regelen voordat we hier een huis kunnen kopen.

En dat begon natuurlijk gelijk met het Zweedse persoonsnummer, dat moet eerst. Alles is gekoppeld aan dat nummer. Zonder dat nummer kun je hier niet veel. En soms kan het wel tot 9 maanden duren voordat je het hebt. Dus daardoor zaten we gelijk weer in de wachtstand. Echt gekmakend soms. Vervolgens moet je dan natuurlijk door allerlei ambtelijke dingen heen werken. We moesten bijvoorbeeld een Zweedse ID kaart aanvragen en bankrekeningen openen. En op het moment dat we dachten, ja, nu kan het wel zijn we gaan kijken. En al snel vonden we een prachtig huis in Noord Zweden. We zijn een prijs overeengekomen met de makelaar en Danny ging in contact met de bank. Nou, dat zag er allemaal goed uit en we kregen een YES. Dus wij helemaal blij totdat we drie dagen later een mail ontvingen van de bank: ‘Ik zie dat u uw geld verdient in Nederland en dat doen we niet.

Maar ja, de Nederlandse banken zeggen: sorry, u wilt een huis kopen in het buitenland en dat doen we niet. Tsja… dat schoot dus ook niet op. En ik dacht maar één ding: daar gaan we weer, dit gaat nooit lukken, we zitten eeuwig in een huurhuis, we bouwen zo nooit iets op, bla, bla, bla.

En terwijl ik hier liep te jammeren is Danny is echt maanden bezig geweest om te kijken of we de financiering op een andere manier konden regelen. En toen dat bijna was gelukt is het huis verkocht aan een ander stel. Overigens ook Nederlanders en hele leuke lui. En achteraf is het ook helemaal goed.

En daarbij komt ook gelijk de laatste les (die maakt eigenlijk onderdeel uit van de vorige les) en dat is ‘Je krijgt niet wat je wilt, je krijgt wat je nodig hebt’

En dat is natuurlijk geen onbekende, maar wel een heel belangrijke. Je oerbrein wil dat je je goed voelt, liefst zo snel mogelijk en liefst iedere dag. En vaak denken we dat de buitenwereld hiervoor verantwoordelijk is. En dat komt weer omdat de dingen in de buitenwereld vaak zorgen voor een kortdurende dopaminekick waardoor je brein de koppeling maakt van leuke dingen doen of leuke dingen hebben of iets lekkers eten of drinken is je goed voelen.

Je oerbrein is dus eigenlijk een soort van koopjesjager. Maar vaak is wat je wilt niet wat je werkelijk nodig hebt. Ik wilde heel graag een huis, maar wat ik nodig had was het proces om daar te komen. Wat ik nodig had was de mindset van de persoon die ik moest worden om blijvend mijn doel te bereiken. Zonder stress. En exact hetzelfde geldt wanneer je wilt afvallen of gezonder wilt worden zowel fysiek als financieel. Wat je op dat moment niet nodig hebt is van de een op de andere dag tientallen kilo’s afvallen of een dikke vette bankrekening. Dat is wel wat je oerbrein wil. Omdat het denkt dat het probleem dan is opgelost. Maar dat is altijd een tijdelijke oplossing. Zonder het proces om daar te komen heb je er helemaal niets aan. Niet voor niets raken loterijwinnaars vaak binnen een jaar hun geld kwijt en komen de meeste mensen die snel zijn afgevallen al hun kilo’s weer aan.

Dus dat is niet wat je nodig hebt. Wat je nodig hebt is het proces. Wat je nodig hebt zijn al die kleine stapjes die je iedere dag moet zetten om je doel te bereiken. Wat je nodig hebt is een doel en een visie om je doel te bereiken. En vervolgens ga je focussen op het proces dat je moet doorlopen om daar te komen. En iedere keer als je brein haast krijgt en je jezelf erop betrapt dat je weer aan het focussen bent op je doel, op de kilo’s en dat de weegschaal voor geen meter in de juiste richting beweegt weet dan dat je maar één ding hoeft te doen en dat is verder te gaan met het proces. Je hoeft alleen maar te focussen op de eerstvolgende stap. Net als met autorijden. Je focust altijd op de eerstvolgende afslag en ineens heb je dan je doel bereikt.

Ineens heb je dan een prachtig huis gekocht in Zweden of je gezonde gewicht bereikt, of je droombaan gevonden of de gezondheid die je nodig hebt.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

136 - Highlights uit Podcast 80-85

Jun 14, 2024

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024