Het vrouwelijke kompas

125 - Het vrouwelijke kompas

Mar 29, 2024

Wist je dat wij vrouwen een innerlijk kompas hebben? En dat we totaal afgeleerd hebben hoe we dat kunnen gebruiken? We leven in een door mannen gedomineerde maatschappij waar waarden als een groot huis of een snelle auto belangrijk zijn. En natuurlijk is het fijn om in een mooi huis te wonen en in een fijne auto te rijden. Maar voor vrouwen is er ook iets anders belangrijk en dat is om ons hoogste potentieel te leven. Om het gevoel te hebben dat we bijdragen, dat wat we doen zin heeft en dat we volledig, 100%, kunnen zijn wie we zijn. En geen van deze dingen kan worden gecreëerd vanuit het mannelijke systeem waarin we leven.

En exact dát is wat wij vrouwen allemaal ervaren. We willen wel, en we voelen ook dat het tijd wordt dat we opstaan, maar hoe dan. We lopen massaal vast op het feit dat we nooit geleerd hebben hoe we contact kunnen maken met ons innerlijke vrouwelijke kompas. In plaats van te voelen wat er nodig is en te luisteren naar de signalen die onze emoties en ons lichaam geeft, lopen we vast in de ‘Hoe dan’ vraag… Die ervoor zorgt dat we steeds meer gaan doen.

 

Emoties zijn ons vrouwelijk kompas

Maar doen, is de helft van het verhaal. Dat is de mannelijke weg. De vrouwelijke weg is de weg van de emoties. Onze emoties besturen al onze acties. Onze emoties zijn ons vrouwelijke kompas. Daar zit onze innerlijke wijsheid verborgen. Onze emoties zijn de sleutel. Niet die nieuwe auto of die fijne relatie of die mooie kleren of dat maatje 38. Al die dingen zijn een logisch gevolg van het leren managen van je emoties. Van het leren begrijpen van je emoties en van het leren luisteren naar je emoties. Van het volgen van je innerlijke kompas.

En dat hebben we nooit geleerd. In deze podcast ga ik hier dieper op in en leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om te leren hoe het werkt met je emoties en hoe je ze kunt gebruiken om je leven te creëren.  

Veel luisterplezier!

 

  

 

 

Het vrouwelijk kompas

Dag mooie vrouw!

Kun je het geloven? Op het moment dat deze podcast uitkomt is het alweer bijna Pasen. Dat betekent dat de eerste drie maanden van het nieuwe jaar er alweer opzitten en dat we ons gaan ons opmaken voor wat ik de fijnste periode van het jaar vind, namelijk de lente. Ik hou van het frisse groen aan de bomen en ik vind het na een lange donkere winter altijd weer heerlijk om naar buiten te kunnen. Zondag liep ik in het bos en het mos, er is hier heel veel mos omdat we heel veel stenen hebben hier, dat mos was gewoon fluoriserend groen. Echt bizar mooi. Hier in de tuin komt er ook van alles omhoog. En dat is echt een grote verrassing omdat het natuurlijk onze eerste lente is hier. Nu nog iets warmere temperaturen en dan ben ik helemaal blij. Maar dat gaat vast goedkomen.

 

Het innerlijk kompas

Goed dan naar de podcast van vandaag. Vandaag wil ik het met je hebben over het vrouwelijke kompas. Wist je dat wij vrouwen een innerlijk kompas hebben? En dat we totaal afgeleerd hebben hoe we dat kunnen gebruiken? We leven in een door mannen gedomineerde maatschappij waar waarden als een groot huis of een snelle auto belangrijk zijn. En natuurlijk is het fijn om in een mooi huis te wonen en in een fijne auto te rijden. Ik zal de laatste zijn die dat gaat ontkennen. Ik geniet daar ook iedere dag opnieuw van. Maar voor vrouwen is er ook iets anders belangrijk en dat is om ons hoogste potentieel te leven. Om het gevoel te hebben dat we bijdragen, dat wat we doen zin heeft en dat we volledig, 100%, kunnen zijn wie we zijn. En geen van deze dingen kan worden gecreëerd vanuit het mannelijke systeem waarin we leven.

 

Mannelijk en vrouwelijk systeem

En dat mannelijke systeem heeft ook absoluut voordelen, het heeft ervoor gezorgd dat we onze huidige levensstandaard hebben, dat we ons ontwikkeld hebben in technologie en wetenschap en dat we op de maan hebben gestaan. Maar het heeft ons ook veel gekost. De maatschappij is verhard. En veel vrouwen lopen zichzelf compleet voorbij doordat ze de dingen op een mannelijke manier doen in plaats van op de manier waar we voor gemaakt zijn, namelijk de vrouwelijke manier. In onze focus op meer en beter en nog meer en nog beter, zijn we compleet de verbinding verloren met onszelf. Met wat we werkelijk nodig hebben.

Ik liep dit weekend in het bos, samen met de vorige eigenaar van ons huis en zijn dochter. Ze wilden me wat alternatieve wandelroutes tonen in de buurt van ons huis. En de natuur hier is zo overweldigend. Ik was er echt door geraakt, ik werd er echt emotioneel van toen ik me realiseerde dat wij die natuur zijn. Maar dat we gewoon hebben afgeleerd hoe we ons in die natuur kunnen vermaken en hoe we ons met die natuur kunnen verbinden. In plaats daarvan is ons brein constant op zoek naar entertainment, naar vermaak, naar leuke dingen doen. Terwijl de natuur ons alles geeft dat we nodig hebben. Maar we zijn zo de verbinding kwijtgeraakt met de natuur en daardoor ook met onze natuur, dat we een soort van lost zijn in paradise.

 

Het is de tijd van de vrouwen!

En exact dát is wat wij vrouwen allemaal ervaren. We willen wel, en we voelen ook dat het tijd wordt dat we opstaan, maar hoe dan. Ik geloof ook dat het onze tijd is dames. Zeker als je de veertig gepasseerd bent. De tweede helft van ons leven is de periode waar we echt een verschil kunnen maken. Dat is waar je alles wat je in je hele leven hebt geleerd kunt gaan gebruiken om jouw bijdrage te leveren. De tweede helft van ons leven is de beste helft. Maar het punt is dat we massaal vastlopen. En waar we op vastlopen is op het feit dat we nooit geleerd hebben hoe we contact kunnen maken met ons innerlijke vrouwelijke kompas. En dat komt omdat we proberen om te werken via het mannelijke systeem. Via het systeem dat we met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Via logica, analytisch denken en alles volgens een uitgekiende strategie doen.

 

Verbinding herstellen met jezelf 

En als gezegd, er is helemaal niets mis met dit systeem. Er is helemaal niets mis met het stellen van een doel, dit vervolgens in kleine stapjes hakken, een plan maken en dit plan gaan uitvoeren. Dit is hoe je een huis bouwt. Je maakt een bouwtekening, je maakt een lijst van alle materialen die je nodig hebt, je maakt een planning en op basis daarvan stel je een team samen en een paar maanden later is je huis klaar.

Maar wanneer je terug wilt naar jezelf. Wanneer je de verbinding met jezelf wilt herstellen. Wanneer je wilt ontdekken en gaan doen wat echt bij jou past, dan gaat dat niet werken op deze manier. Dan kun je heel leuk als doel stellen dat je jezelf opnieuw wilt creëren, maar das een beetje lastig als het gaat over creativiteit, verbinding en liefde. Tenminste, ik zie zo nog niet hoe je dat dan kunt doen. Voor het uitvoerende deel is de mannelijke manier prima en zelfs beter dan de vrouwelijke manier als ik heel eerlijk ben. Maar voor het creatieve deel, voor de zachte randjes heb je echt je vrouwelijke kompas nodig.

 

We zijn vastgelopen in een systeem

En daar hebben we het probleem te pakken. Het probleem is dat we met z’n allen helemaal vastlopen in de ‘Hoe dan’ vraag… maar dat we geen flauw benul hebben van de factor die de hoe dan, oftewel onze acties bestuurt, en dat zijn onze emoties. Onze emoties lieve dames, zijn ons vrouwelijke kompas. Daar zit onze innerlijke wijsheid verborgen. Onze emoties zijn de sleutel. Niet die nieuwe auto of die fijne relatie of die mooie kleren of dat maatje 38. Al die dingen zijn een logisch gevolg van het leren managen van je emoties. Van het leren begrijpen van je emoties en van het leren luisteren naar je emoties. Van het volgen van je innerlijke kompas.

 

Afhankelijk worden van de buitenwereld en de problemen die dat geeft

En dat hebben we nooit geleerd. Het enige dat we hebben geleerd is dat emoties lastig zijn en dat je ze beter kunt verdoven of negeren of onderdrukken. Wat we ook hebben geleerd is dat de buitenwereld ervoor verantwoordelijk is hoe we ons voelen. En daarom zijn we iedere dag opnieuw bezig om onze buitenwereld te manipuleren. Omdat we denken dat wanneer we iets hebben of zijn, dat we ons dan beter voelen. Ik heb ook jarenlang gedacht dat als ik slank was dat ik dan gelukkig zou zijn of succesvol. En dat wanneer ik veel geld zou verdienen dat ik me dan vrij zou voelen. En toen ik dat allemaal had voelde ik me nog steeds hetzelfde. Ik was nog steeds ongelukkig en ik voelde me nog steeds eenzaam.

Het grote gevaar van denken op deze manier is, dat we steeds afhankelijker worden van de buitenwereld en daardoor meer en meer de verbinding met onszelf en dus ook met elkaar en met ons leven kwijtraken. En het resultaat zien we om ons heen op grote schaal gebeuren.

 

Zijn wie je echt bent

Wanneer je worstelt op het gebied van liefde of verbinding of erbij horen en echt kunnen zijn wie je bent, weet dan dat je dit niet gaat vinden buiten jezelf. De enige plek waar je dat kunt vinden is in jou. En waarschijnlijk zit er diep in jou een overtuiging die de boel blokkeert. Die ervoor zorgt dat je voelt dat je meer wilt en dat je meer kunt, maar dat het er gewoon niet uitkomt. En die overtuiging zegt waarschijnlijk dat iets of iemand buiten jezelf de schuld is van het feit dat je niet succesvol bent op een bepaald gebied in je leven.  

De meeste mensen geven de buitenwereld en de omstandigheden de schuld. En we kennen de excuses natuurlijk allemaal wel: geen tijd, geen geld, geen juiste opleiding, de economie staat onder druk. Alle leuke mannen zijn bezet…

 

Je vertelt jezelf altijd verhalen

Maar het is altijd een verhaal. Het is een verhaal dat je brein vertelt om te verklaren waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Maar het punt is dat wanneer je de schuld geeft aan de omstandigheden, dat het heel lastig wordt om het zelf op te lossen. Je kunt immers de omstandigheden niet veranderen. En daardoor zet je jezelf in de rol van slachtoffer. En wat je daarmee doet is dat je al je kracht en macht en power weggeeft.

Nu zijn de meesten van jullie al wel wat jaartjes onderweg, ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En wat we daarin allemaal hebben gedaan, ik ook, is kijken naar waar het probleem dan vandaan komt. Graven in het verleden. En dan krijg je verklaringen als, ach, ik heb nou eenmaal weinig zelfvertrouwen. Of ik geloof nou eenmaal dat ik niets waard ben. Of ik heb de diepe overtuiging dat niemand mij wil of dat ik het niet kan. Of ik heb nou eenmaal issues met mijn vader of mijn moeder.

Maar het punt is dit: je kunt nog zoveel inzichten hebben, een inzicht alleen brengt geen verandering. Het leven overkomt je niet. Het leven reageert op wie je denkt dat je bent. Dus met al je inzichten weet je nu in ieder geval waarom het leven is zoals het is. Maar weten waarom het zo is, gaat je geen veranderingen brengen. Het zorgt er alleen voor dat je kunt denken dat jij geen schuld hebt.

 

Hoe je denkt heeft invloed op hoe je leeft

En dit is waar het interessant wordt. Je denkt namelijk dat je een bepaalde persoon bent. Bijvoorbeeld dat je niet goed bent met geld. En wat er vervolgens gebeurt is dat je jezelf op die manier gaat gedragen. Dat je meer uitgeeft dan nodig is. En dat iedere maand aan het eind van de maand de rekening schoon leeg is.

Of je denkt dat je een eetprobleem hebt. Wat je dan vervolgens gaat doen is dat je jezelf gaat gedragen als een persoon met een eetprobleem. Je gaat in therapie, je gaat praten over je eetprobleem, je gaat van het ene dieet naar het andere, je gaat je schuldig voelen als je dingen hebt gegeten die je niet had gepland of die ongezond zijn volgens de geldende normen. Je gaat dus op allerlei manieren bewijs verzamelen voor datgene wat je denkt. Voor de persoon die je gelooft dat je bent.

 

Het leven is een spiegel

Het is belangrijk dat je dit begrijpt. Dat je begrijpt dat het leven een exacte spiegel is van hoe je je aan de binnenkant voelt. En dat je leven je die dingen geeft die passen bij de frequentie waarop je uitzendt. En die frequentie waarop je uitzendt, die wordt volledig bepaald door je emoties. En omdat we nooit geleerd hebben hoe je emoties functioneren, en hoe je dus zelf heel bewust je emoties en dus ook de frequentie waarop je uitzendt en daarmee het leven dat je aantrekt kunt sturen, lijkt het vervolgens alsof het leven je overkomt. En denk je dat het de omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je nu niet lekker in je vel zit. En zo loop je dus dag in, dag uit hetzelfde rondje.

Je kunt nou eenmaal geen liefde aantrekken als je je diep van binnen ongeliefd voelt. En je kunt geen succes aantrekken als je je diep van binnen waardeloos voelt. En je kunt geen gewicht verliezen als je je diep van binnen zwaar voelt. Dat verklaart waarom je iedere dag opnieuw allerlei dingen doet die je niet meer wilde doen. Of waarom je juist die dingen niet doet die je wel wilde doen. Het heeft alles te maken met je emoties en met de verbinding met jezelf die waarschijnlijk ontbreekt. En dat is ook waar je oerbrein in beeld komt.

 

Je oerbrein werkt 100% via je emoties

Jouw emoties zijn voor je oerbrein een soort van constant controlemechanisme aan de hand waarvan het bepaalt hoe het met je gaat. Hoe je je voelt bepaalt alle acties die je doet. Heel kort door de bocht betekent dit dat wanneer je je goed voelt, dat je goede acties doet (dus acties die op de korte of lange termijn een positief resultaat geven). Voel je je slecht, dan doe je slechte acties (dus acties die op de korte of lange termijn een negatief resultaat geven).

Ons vrouwelijke kompas, onze intuïtie, onze innerlijke wijsheid of hoe je het ook wilt noemen, stuurt ons oerbrein aan via onze emoties. Het probeert ons in beweging te krijgen door middel van hoe we ons voelen.

Maar zolang je niet begrijpt hoe dit werkt met je emoties betekent dit maar één ding, namelijk dat je oerbrein vrij spel heeft. Dan kun je nog zoveel weten, je zult het niet gaan doen. Omdat je iedere dag opnieuw oude en volledig automatische patronen loopt te herhalen. Daardoor zul je nooit uit je leven halen wat erin zit. Het blijft altijd krabben en bijten en vechten met jezelf.

 

Het innerlijke weten

Het resultaat is dat we uit verbinding zijn met onszelf en zelfs als we af en toe heel kort contact maken met dat innerlijke weten, dan weten we niet hoe we moeten vertalen wat we voelen. En of het inderdaad ons innerlijke weten is of een angst voor iets. En daarom proberen we het allemaal vanuit ons brein te bedenken. Maar het punt is dat je de verbinding met jezelf niet kunt herstellen vanuit je brein. De enige manier om dat te doen is via je emoties.

Pas wanneer je gaat leren hoe het werkt met je emoties, is het mogelijk om de verbinding met jezelf en je innerlijke vrouwelijke kompas te herstellen. En wanneer dat gebeurt zul je merken dat je steeds minder bang bent voor je emoties waardoor je steeds meer zelfvertrouwen krijgt en risico’s durft te nemen. Je kunt de verbinding met jezelf niet creëren vanuit je brein, er is maar één manier en dat is de weg van de emoties. Van voelen.

 

Voelen is de enige weg

Zolang je dat niet doet, zolang je je gevoel ontloopt, om wat voor reden dan ook, blijf je iedere dag opnieuw de strijd met jezelf aangaan. En blijft je leven zoals het nu is. Maar als je het anders wilt, relaxter, moeitelozer, vanuit flow dan is er maar één weg en dat is leren hoe het werkt met je emoties.

Het enige dat helpt is om je anders te gaan VOELEN. Dat wat je DOET wordt namelijk volledig gestuurd door hoe je je VOELT. Je gevoel komt eerst. Je zult moeten leren hoe het werkt met je emoties. Je zult moeten leren hoe je jouw vrouwelijke kompas opnieuw kunt kalibreren. Want het resultaat van alles dat je behaalt wordt altijd bepaald door de energie van waaruit je het bent gestart.

Wanneer je dus iets nieuws gaat doen, maar het gevoel van waaruit je het doet is niet veranderd, dan creëer je uiteindelijk weer hetzelfde resultaat. Dus niet je acties, maar je emoties zijn de sleutel. Het leven weerspiegelt wat je diep van binnen voelt.

 

Energie in beweging

Je gevoel, je emoties zijn de energie die alles in gang zet. Je oerbrein, je instinct, wordt volledig bestuurd door je emoties. Je zult je dus eerst anders moeten VOELEN voordat je MOEITELOOS andere resultaten kunt bereiken.

Maar gevoel is lastig. We hebben nooit geleerd hoe je kunt dealen met je emoties. Je hebt geleerd dat emoties lastig zijn en dat je jezelf het beste kunt afleiden of verdoven als je je niet goed voelt. Door te gaan eten, drinken of online shoppen.

Daardoor ben je afhankelijk geworden van dingen buiten jezelf om je goed te voelen. En vervolgens denk je dat je een eetprobleem hebt, of een drankprobleem, of een online shopprobleem. Maar je hebt helemaal geen probleem met eten, drinken of online shoppen. Het probleem ligt dieper.

Je hebt een probleem met voelen. Jouw verbinding met jezelf is doorgeknipt en daardóór ga je eten, drinken of online shoppen…

Dit komt enkel en alleen omdat je nooit geleerd hebt hoe het werkt met je emoties. En zolang dat het geval is, is je oerbrein de grote baas in jouw leven. Je oerbrein laat je volledig automatisch iedere dag opnieuw allerlei dingen doen die je niet meer wilt doen, zoals…

  • Overeten
  • Teveel geld uitgeven
  • Ruzie maken met dierbaren
  • Eeuwig te laat komen
  • Over je heen laten lopen op je werk

 

Leer te leven vanuit jouw vrouwelijke kompas

Aan jou nu de hele simpele vraag: is dit wat je wilt? Is dit hoe je de rest van je leven wilt leven? Al vechtend met jezelf. Al strijdend met de wereld om je heen? Keihard je best doen om vervolgens iedere keer opnieuw keihard met je kop tegen de muur aan te lopen…

Of zou je graag weer de verbinding met jezelf herstellen. Zou je graag weer willen gaan leven vanuit jouw vrouwelijke kompas? Zou je graag willen leren hoe het werkt met je emoties en hoe je jouw emoties kunt gebruiken om de beste versie van jezelf te gaan leven?

Bekijk hier de mogelijkheden

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

141 - Moestuinlessen deel 1

Jul 19, 2024

140 - Jezelf (terug) vinden

Jul 12, 2024

139 - Omgaan met meningen

Jul 05, 2024