Het verschil tussen eten en voeding

127 - Het verschil tussen eten en voeding

Apr 12, 2024

Wist je dat er een enorm verschil zit tussen wat je eet en hoe je jezelf voedt? Eten gaat voor mij over de fysieke handeling van eten. Van iets in je mond stoppen. En dat iets kan dan van alles zijn. Dat kan iets gezonds zijn, maar ook iets dat komt vanuit een fabriek en dat tot de tenen toe bewerkt is en bol staat van suikers en e-nummers. Dus als ik het heb over eten, dan heb ik het over de fysieke handeling van iets eetbaars in je mond stoppen.

Maar als ik het heb over voeding, dan heb ik het over alles dat je tot je neemt. Bij voeding gaat het voor mij heel erg over de kwaliteit. Over de kwaliteit van de dingen die je eet, over de kwaliteit van de gedachten die je denkt, over de kwaliteit van de informatie die je in je brein stopt, over de kwaliteit van de relaties waarmee je je tijd voedt. Nou ja, je snapt het denk ik wel waar ik naartoe wil.

Voor ons vrouwen gaat het niet over eten. Het gaat nooit over eten. Het gaat over voeding. Jouw 'eetprobleem' ontstaat wanneer je niet goed gevoed bent als vrouw. Wanneer dat gebeurt dan voel je je leeg en ontstaat er een soort van innerlijke honger. Je hebt dan de hele tijd zin in 'iets lekkers'. 

Daar waar je nog niet goed gevoed bent in je leven, ga je de leegte vullen met eten. Dit is de reden dat zoveel van ons een probleem hebben met eten. Of beter gezegd een probleem denken te hebben met eten. En dit is ook de reden dat ik niet geloof dat eetproblemen ontstaan. Ik geloof dat het probleem dieper ligt, namelijk dat daar waar je niet goed gevoed bent, daar waar je geen voldoening haalt uit je leven, dat je dat gaat compenseren met eten of met drinken of met shoppen.

In deze podcast ga ik hier dieper op in en geef ik je een aantal tips om jezelf beter te gaan voeden!

Veel luisterplezier!

 

 

In deze podcast: Het verschil tussen eten en voeding

Dag mooie vrouw! Kun je het geloven? Het is nu echt lente! Hier is het op dit moment 18 graden, ik weet dat het in Nederland iets warmer is, maar ik ben er zo blij mee. Alle bomen beginnen hier ook groen te worden nu en onze tuin is aan het ontploffen. Dat is dan weer iets minder. Maar gelukkig is er hulp onderweg want Yoshua komt ons volgende week een weekje helpen met wat klussen in de tuin. Dus daar zijn we heel blij mee.

Het plan was dat hij helemaal terug zou komen, maar zoals dat gaat met plannen als je 23 bent en lid bent van onze familie, die wijzigen nogal eens. En hij heeft het zo naar zijn zin in het noorden dat ie er nog een jaartje aan vast heeft geknoopt. Dus nu zitten Danny en ik met één hectare grond. De meeste mensen gaan op onze leeftijd kleiner wonen en wij kopen gewoon een soort van landgoed… We gaan ons in ieder geval niet vervelen, dat is zeker.

 

Zwanger van nieuwe ideeën

Hoe gaat het verder met mij? Eigenlijk wel heel goed. Ik moet eerlijk zeggen dat de winter lang was en dat ik echt even tijd nodig heb gehad om hier te wennen. Maar inmiddels ben ik lekker aan het broeden. Op iets heel leuks nieuws. Het zit op dit moment nog in mijn hoofd, ik zeg dan altijd dat ik zwanger ben van een nieuw idee. En heel veel ideeën eindigen in een miskraam, maar dit idee is bijzonder. En ik geloof dat het weleens een behoorlijke vernieuwing in de hele markt van voeding en gezondheid zou kunnen gaan creëren. Ik hou je op de hoogte zodra ik het allemaal helder kan verwoorden. Tot die tijd koester ik het nog even in mezelf.

Afgelopen weekend ben ik naar Göteborg geweest en heb ik een aantal vriendinnen ontmoet uit het vrouwen netwerk dat ik daar heb opgebouwd. We zijn samen bezig om een internationaal netwerk op te zetten voor vrouwen vijftig plus met een ondernemende mindset. Je hoeft dus niet persé ondernemer te zijn. En het is heel interessant om te merken dat we allemaal met dezelfde thema’s lopen. Het was echt heerlijk om weer even in de energie van al deze inspirerende vrouwen te zijn. Het leuke is ook dat ze van over de hele wereld komen. Waardoor er allerlei verschillende kijken op het leven voorbij komen vanuit allerlei culturen. Ik hou ervan!

 

Waardevolle netwerken van inspirerende vrouwen

Vanaf het najaar ga ik hier in de buurt, in Karlskrona of in Malmö of misschien wel op alle twee de plaatsen ook een hub opzetten. Mocht je interesse hebben, kijk dan gerust eens op https://www.femea50.com/. Hoe gaaf zou het zijn om over de hele wereld te kunnen aansluiten bij een netwerk van bijzondere en inspirerende vrouwen die elkaar helpen om succesvoller te worden.

Goed, dan nu over naar de podcast van vandaag. Ik wil het met je gaan hebben over het verschil tussen eten en jezelf voeden. Dat zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. En ik kom daarop omdat ik gisteren bij de kapper was. En zoals altijd, als ik vertel wat ik doe, dan is er genoeg stof om over te praten. Vrouwen en voeding is een garantie voor een goed gesprek. Dus toen ik aan haar vertelde dat ik vrouwen veertig plus help om weer op de vrouwelijke manier te gaan eten, om weer te gaan eten in lijn met onze vrouwelijke behoeften vroeg ze mij wat nu de belangrijkste stap in het verhaal is.

En dat vond ik een hele goede vraag. Want vaak zijn we geneigd om direct te denken dat het gaat over eten. Maar dat is dus niet het geval. Als je het hebt over vrouwen en voeding, dan heb je het over vrouwen en voeding. Niet over vrouwen en eten. Voor mij zit er een wezenlijk verschil tussen voeding en eten. Eten gaat voor mij over de fysieke handeling van eten. Van iets in je mond stoppen. En dat iets kan dan van alles zijn. Dat kan iets gezonds zijn, maar ook iets dat komt vanuit een fabriek en dat tot de tenen toe bewerkt is en bol staat van suikers en e-nummers. Dus als ik het heb over eten, dan heb ik het over de fysieke handeling van iets eetbaars in je mond stoppen.

 

Kwaliteit van alles wat je tot je neemt

Maar als ik het heb over voeding, dan heb ik het over alles dat je tot je neemt. Bij voeding gaat het voor mij heel erg over de kwaliteit. Over de kwaliteit van de dingen die je eet, over de kwaliteit van de gedachten die je denkt, over de kwaliteit van de informatie die je in je brein stopt, over de kwaliteit van de relaties waarmee je je tijd voedt. Nou ja, je snapt het denk ik wel waar ik naartoe wil. Als je het dus hebt over ons eetgedrag, dan gaat het bij de vrouwelijke weg over voeding. Het gaat over alles waarmee je jezelf iedere dag opnieuw voedt. In de breedste zin van het woord.

Maar vaak vergeten we om daarnaar te kijken. We storten ons op wat we eten en verder kijken we nergens naar. Dat werkt over het algemeen prima voor mannen. Die stellen een doel en dan gaan ze ervoor. Ik merkte dat ook in het verleden als ik werkte met mannen. Ik gaf ze een voedingsadvies en vervolgens gingen ze dat doen en behaalden ze resultaten. Echt, het is zo eenvoudig met mannen. Wanneer ik een traject startte met vrouwen, dan kreeg ik allerlei vragen in de trant van ja, maar ik heb gelezen dat dit niet goed is en is het ook goed als ik het dan zo doe. Of: ja, maar dat werkt bij mij niet hoor, ik doe het altijd zus of zo.

 

Vrouwelijk vs mannelijk

Er is dus echt een groot verschil tussen mannen en vrouwen. En in de manier waarop we de dingen doen en de aanpak die we nodig hebben. Voor ons vrouwen gaat het niet over eten, het gaat over voeding. En als je niet goed gevoed bent op alle gebieden van je leven, dan ga je dat compenseren. Dan krijg je stress en ons vrouwelijke systeem is niet gemaakt voor stress. Wij kunnen niet goed ontladen. We bouwen het op en we worden er ziek van. Raken burned out, krijgen allerlei chronische aandoeningen en… overgewicht. En vervolgens komt er dan nog heel leuk een overgang overheen zetten. Die nog meer stress veroorzaakt in ons vrouwelijke systeem. En omdat de overgang ook vaak wat extra kilo’s met zich meebrengt krijgen we nog meer stress. Van de kilo’s, maar ook van het feit dat ze niet weggaan. Wat we ook doen.

Denk ook aan andere factoren zoals kinderen die middenin de pubertijd zitten of op het punt staan om uit huis te gaan. Ouders die ouder worden en misschien ook wat meer zorg nodig hebben. En in dat alles ben je op zoek naar jezelf. Word je ineens wakker en vraag je je af waar die leuke vrouw van twintig jaar geleden is gebleven. Wie je eigenlijk bent en wat je eigenlijk wilt. Nou ja, je snapt het denk ik wel.

 

Eetproblemen of iets anders?

En om al die innerlijke stress te kunnen ontladen ga je eten. Daar waar je nog niet goed gevoed bent ga je de leegte vullen met eten. Dit is de reden dat zoveel van ons een probleem hebben met eten. Of beter gezegd een probleem denken te hebben met eten. En dit is ook de reden dat ik niet geloof dat eetproblemen ontstaan. Ik geloof dat het probleem dieper ligt, namelijk dat daar waar je niet goed gevoed bent, daar waar je geen voldoening haalt uit je leven dat je dat gaat compenseren met eten of met drinken of met shoppen.

OK, even terug naar de vraag van mijn kapster. Haar vraag was, wat de belangrijkste stap in het verhaal is. En mijn antwoord op deze vraag is rust nemen. Gaan vertragen. En vanuit die vertraging al die gebieden in je leven gaan onderzoeken waar je nu nog niet goed gevoed bent. Waar je jezelf nog voorbij loopt. En waar je honger hebt naar meer of naar anders. En zij gaf ook aan dat met haar eigen bedrijf, ze heeft samen met haar broer vier kapsalons hier in de regio dat ze eigenlijk altijd aan staat. En dat mensen van haar verwachten dat als ze haar op zondag mailen of sms-en over maandag dat ze dan ook op zondag reageert.

Dit is zo typisch van hoe wij vrouwen in elkaar steken. We staan altijd klaar voor een ander. Maar waar staan we klaar voor onszelf. Het is zo makkelijk om de afspraken met jezelf door te strepen omdat er andere belangrijke dingen zijn. Om onszelf op het laatste plan te zetten. Om in de valkuil van vulling en eten te stappen. In plaats van om te kiezen voor de weg van vertraging en voeding. Het is zoveel makkelijker om ja te zeggen tegen een ander en nee te zeggen tegen jezelf. Maar het enige waar je eigenlijk bang voor bent is voor de strenge dominee in je hoofd. Voor de veroordeling van jezelf. Voor de angst dat je het niet goed doet. Of dat je niet goed bent. Dat is wat er werkelijk aan de hand is. En daarmee ontneem je jezelf de voeding die je zo hard nodig hebt.

 

Belemmerende gedachten

Je moest eens weten hoe lang ik erover nagedacht heb om afgelopen weekend naar Göteborg te gaan. Mijn brein vond er van alles van. Het was te ver rijden (het is vier uur rijden), het was te duur (de hotels in Göteborg zijn behoorlijk aan de prijs), het was teveel gedoe, het was te vermoeiend, ik vond dat ik het niet kon maken naar Danny (die overigens iedere twee tot drie maanden naar Nederland gaat, inclusief dit jaar ook op mijn verjaardag). Nou ja, je snapt het denk ik wel. Terwijl ik diep van binnen snakte naar een paar dagen voor mezelf. Naar een paar dagen Me Time. Naar praten en lachen met mijn vriendinnen. En naar gewoon een dagje helemaal niets doen in de sauna.

Uiteindelijk heb ik mezelf echt onder de arm moeten nemen en gewoon een hotel geboekt. En ik heb ook gelijk een superdeluxe hotel geboekt, inclusief een halve dag spa. Maar oh man wat voelde ik me daar schuldig over zeg. Als Danny dat doet heb ik er geen enkel probleem mee, vind ik het zelfs fijn voor hem. Maar om dit aan mezelf te geven. Dat was echt een dingetje. Terwijl ik het zo fijn vind en zo hard nodig heb. En ik merk ook echt aan mezelf dat het me heeft gevoed op zoveel gebieden. En dat is de voeding waar ik het over heb.

Het gaat niet over eten

Veel vrouwen denken dat de Eetgeluk Universiteit alleen gaat over eten. Maar het grappige is dat het eigenlijk helemaal niet gaat over eten. Wat we doen in de Uni is dat we jouw eetgedrag juist gaan zien als een soort van spiegel om je te helpen om te ontdekken wat er echt speelt. Waar je echt behoefte aan hebt. Zodat je dat vervolgens aan jezelf kunt gaan geven. In die zin is de naam misschien toe aan vervanging. Het gaat helemaal niet over afvallen. Het gaat over aankomen in jezelf. Over je weer verbinden met jezelf. Zodat je uit verbinding met jezelf, jezelf kunt gaan voeden op al die gebieden waar je nu droog staat. En wanneer je dat gaat doen, dan gaat je zelfliefde weer stromen en creëer je een eindeloze spiraal van liefde voor jezelf.

 

Reis naar binnen

En wanneer jij overloopt van liefde, dan kun je deze liefde gaan geven aan alle mensen om je heen. Je zult een levend voorbeeld worden voor hen van hoe het ook kan. Je zult al die vrouwen die nu nog worstelen met voeding en hun gezondheid en die denken dat ze een probleem hebben met eten laten zien dat het helemaal niet gaat over eten. Dat het nooit ging over eten. Maar dat het erover gaat dat ze de reis naar binnen gaan maken. Dat ze gaan kijken naar al die gebieden waar ze zichzelf nog niet voeden. En zichzelf steeds verder uithollen.

Controle krijgen over het leven

Door steeds sneller te gaan rennen en te proberen om alles onder controle te krijgen. Omdat ze denken dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor hoe ze zich voelen, proberen ze de buitenwereld te controleren. En dat is enorm uitputtend. Omdat dit niet hoort bij onze vrouwelijke natuur. Vrouwen leven van binnen naar buiten. Onze buitenwereld is een weerspiegeling van alles dat leeft in ons. Ze is niet verantwoordelijk voor hoe we ons voelen van binnen. Hoe we ons voelen van binnen bepaalt hoe we de buitenwereld ervaren. Het is dus precies andersom. Maar omdat we het contact met ons gevoel totaal zijn kwijtgeraakt weten we niet meer wat we nodig hebben. En daardoor gaan we eten.

 

De leegte in jezelf vullen

Dat is ook de reden dat al die diëten niet werken en dat je steeds weer hetzelfde rondje loopt. In plaats van aan jezelf te geven wat je echt nodig hebt, ben je jezelf alleen maar dingen aan het ontzeggen. Waardoor je een steeds groter wordend gevoel van schaarste en van honger in jezelf creëert. En er is nooit genoeg om dat gat te vullen. Je krijgt dat gat niet gevuld met eten of drinken of schoenen of jurkjes of andere spullen. Je krijgt het ook niet gevuld met leuke dingen doen. Met reizen, met pretparken of met dagjes weg of met grootse avonturen. En ook die fantastische partner kan dit probleem niet voor je oplossen.

Jij bent de enige die dit gat, die deze leegte in jou, kan vullen. En het enige waarmee je het kunt vullen is met jezelf. Met meer van jezelf. Met al die dingen waar jij blij van wordt. Met goede voeding die past bij jouw lichaam, met fijne en voedende vriendschappen, met inspirerende boeken en televisie, met een baan of bedrijf of bijdrage die je vervult en waar je blij van wordt. Wanneer je stelselmatig gaat kiezen voor voeding in plaats van voor eten zul je steeds meer jezelf gaan worden. En ja dat betekent dat je nee moet gaan zeggen. En ja dat betekent dat er mensen zijn die daar wat van gaan vinden. En als dat zo is, dan is het belangrijk om te onderzoeken of je deze mensen nog in je leven wilt houden.

 

Stoppen met vechten en verantwoordelijkheid nemen

Maar het betekent ook dat je volledig de verantwoording gaat nemen voor jezelf. Dat je stopt met wijzen naar de buitenwereld als de dingen niet helemaal lopen zoals je dat had bedacht. Het betekent dat je stopt met het willen controleren van de buitenwereld. Maar dat je in plaats daarvan onvoorwaardelijk gaat accepteren wie je nu bent en waar je nu bent. Want alleen als je stopt met vechten met jezelf komt er ruimte om naar binnen te gaan en het contact met jezelf te herstellen. Het is daarin niet anders als in een oorlog. Pas wanneer de wapens zijn neergelegd kan er worden onderhandeld en is er ruimte voor het contact. Hetzelfde geldt voor jouw relatie met je lichaam en met jezelf.

Neem tijd voor jezelf

Dus ga de komende week eens een uurtje zitten met een kop thee, lekker in het zonnetje en neem je notitieboek erbij. Schrijf voor jezelf eens op waar je naar verlangt. Wat is het waar je werkelijk naar verlangt als alles mogelijk zou zijn. Sta jezelf toe om groot te dromen. De sky is de limit. Het enige dat tussen jou en deze sky staat dat is je brein. Meer niet. Dus als alles mogelijk zou zijn, hoe zou je leven er dan uitzien? Wie zou je dan zijn? Wat zou je dan doen? Hoe is het gesteld met je gezondheid en je relaties? En kijk dan vervolgens eens naar hoe het nu is? Waar zitten de verschillen en hoe kun je je op die verschillen beter gaan voeden?

 

Vrouwelijke weg in de Eetgeluk Universiteteit

Dat is de vrouwelijke weg. Dit is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Ik leer je om jezelf weer te gaan voeden in lijn met je vrouwelijke instincten.  Want een Relaxte Relatie met Eten is geen quick fix, het is een prachtig proces!

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024