meditatie voor jouw kilo's

103 - Het verhaal van de kilo's - meditatie

Oct 27, 2023

Jouw kilo's zijn een cadeautje! Ze zijn het geschenk van jouw lichaam aan jou... Iedere kilo heeft namelijk een verhaal en het gaat erom dat je dat verhaal gaat ontdekken... 

Jouw kilo’s zijn daarom een belangrijke sleutel bij het herstellen van de verbinding met jezelf. Iedere kilo overgewicht die je hebt of die je denkt te hebben is een vraag om aandacht van je lichaam. Het is een manier van je lichaam om jouw aandacht te trekken. 

Het is een uitnodiging om de verbinding met jezelf weer te herstellen. Pas wanneer het verhaal van een kilo is gehoord, pas wanneer je de les hebt geleerd die is verbonden aan je overgewicht, zal je overgewicht zonder probleem en blijvend vertrekken. 

In deze podcast krijg je van mij een meditatie waarmee je het verhaal van jouw kilo's kunt ontdekken. Kilo voor kilo. 

Tip: ga zitten op een plek waar je niet gestoord kunt worden en luister deze meditatie zo vaak af als je wilt!

Veel luisterplezier!

 

 

 

 

Het verhaal van de kilo's - meditatie

Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je? Hier zijn we heel langzaam aan het voorbereiden voor de verhuizing. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het allemaal nog niet kan bevatten. Het lijkt wel alsof ik in een soort van vertraging zit. Ik heb namelijk het gevoel dat we nog zeeën van tijd hebben. En ik denk ook steeds dat ik van alles vergeet. Maar als je alles goed van tevoren regelt, dan gaat het ook rustig. Nou moet ik wel zeggen dat we inmiddels doorgewinterde verhuizers zijn. Dus we weten precies wat we moeten doen. We hebben nog net geen draaiboek in de kast liggen zal ik maar zeggen… Ik heb het geteld en ik ben in mijn leven 16 keer verhuisd. En in de laatste 10 jaar zijn we samen vier keer verhuisd. Dus gemiddeld een keer in de tweeën een half jaar. Daarbij hebben we nog twee kinderen verhuisd in die periode. Wat ook helpt is dat wanneer je minimalistisch leeft, dat je niet heel veel meer hoeft op te ruimen. Alhoewel dat toch altijd weer tegenvalt. Maar dit keer is het vooral oud papier dat we weg moeten brengen. En we brengen nog een paar dingen naar de loppis die niet meer passen in ons nieuwe huis. Dus dat valt reuze mee. We kunnen nu dus op ons gemak de laatste dingen regelen en voorbereiden en dan is het gewoon wachten tot we kunnen inpakken. Meestal doe ik dat pas op het laatste moment, dan zit je het kortste in een verhuizing. Ik heb er een hekel aan dat ik iets nodig heb en dat het dan net in een doos zit. Dus dat doen we allemaal op het laatste moment.  Danny heeft wel de garage al helemaal ingepakt en de dozen die op zolder stonden allemaal al van de zolder gehaald, dus dat staat al klaar. Het enige dat we nog hoeven te doen is het woonhuis. En dat is ongeveer twee dagen werk weet ik inmiddels ha, ha.

Tot zover de update vanuit Zweden. Deze week heb ik iets bijzonders voor je. Af en toe organiseren we een live trainingsdag voor de leden van de Eetgeluk Universiteit. Een VIP dag. En dat hebben we ook dit jaar gedaan. Tijdens deze dag hebben we samen een meditatie gedaan. En die meditatie ging over het verhaal van de kilo’s. Want iedere kilo heeft een verhaal. Vandaag ga ik je deze meditatie cadeau geven.

Jouw kilo’s zijn namelijk een belangrijke sleutel. Iedere kilo heeft haar eigen verhaal. Iedere kilo overgewicht die je hebt of die je denkt te hebben is een vraag om aandacht van je lichaam. Hetzelfde geldt voor je eetverlangens. Iedere keer dat je de behoefte voelt om te eten, ontvang je eigenlijk een uitnodiging van je lichaam om jezelf te geven wat je werkelijk nodig hebt.

Soms is dat inderdaad eten, maar meestal is het iets anders. Het kan drinken zijn, maar het kan ook rust zijn, of nee-zeggen, of voor jezelf kiezen. Om maar een paar dingen te noemen. Het punt is dat we altijd hebben geleerd om je verlangens te belonen met eten dus dat is wat je automatisch doet. Je voelt een verlangen, dit voelt niet fijn, dus je gaat eten om het verlangen te stoppen. Maar een verlangen om te eten betekent lang niet altijd dat je lichaam nu ook echt behoefte heeft aan eten. In de meeste gevallen is een verlangen om te eten eigenlijk een vraag om aandacht van je lichaam. Maar omdat je het altijd hebt beantwoord met eten, denkt je brein automatisch dat je moet eten. Het is dus een patroon geworden dat je zonder erbij na te denken keer op keer herhaalt.

Wanneer je leert om jouw eetverlangens te vertalen en wanneer je leert om het verschil te maken tussen echte, fysieke honger en emotionele honger  ga je steeds beter begrijpen wanneer je echt honger hebt (en eten nodig hebt) en wanneer je eigenlijk wat anders nodig hebt.

Dit is een belangrijke vaardigheid van iedere Gelukkige Eter die je overigens ook leert in de Eetgeluk Universiteit.

Deze ene vaardigheid alleen helpt je namelijk om steeds beter de balans in je lichaam en in je leven te herstellen.

Iedere kilo vertelt een verhaal en het gaat erom dat je het verhaal gaat ontdekken. Deze meditatie gaat je hierbij helpen. Mijn advies is om hem keer op keer te luisteren en steeds aan de slag te gaan met één verhaal. Zeker als je veel kilo’s aan overgewicht hebt is dat belangrijk. Laat je niet vangen door ongeduld, maar focus steeds op één kilo tegelijk.

Goed, als je deze meditatie gaat doen, zorg dan dat je op een plek zit waar je de komende 30 minuten niet gestoord kunt worden. Zorg ook dat je een notitieboek bij de hand hebt en een pen zodat je na afloop dingen kunt opschrijven voor jezelf. En zorg dat je het lekker warm hebt.

 

Meditatie oefening acceptatie van je lichaam

Ga lekker zitten zoals dat voor jou fijn voelt.  Sluit je ogen en haal je een paar keer diep adem.

Bij iedere ademhaling zak je verder in je lichaam. Je haalt steeds dieper adem in je buik. Het is fijn om in je lichaam te zijn. Het is vertrouwd. Je voelt alle sensaties die je voelt. Je voelt je rustig en ontspannen. Je weet dat er helemaal niets kan gebeuren. Je bent veilig. Je voelt je veilig.

Je zakt steeds verder in je lichaam. Je voelt hoe warm het is en hoort het ruizen van je bloed door je aderen. Je ademhaling gaat steeds langzamer.

Je daalt steeds verder en verder en verder. Totdat je in een prachtige ruimte terechtkomt. Je ziet een prachtige stoel staan en je loopt ernaartoe. Je gaat zitten in de stoel en voelt hoe zacht ie is.

Als je rondkijkt zie je een enorm beeldscherm staan met jouw naam erop. Je kijkt naar het beeldscherm. Benieuwd naar wat er gaat komen. De film start. En wat je daar ziet is prachtig. Het is de binnenkant van jouw lichaam.

Het lijkt wel een sprookje. Je ziet hoe alle energie door je lichaam stroomt in prachtige kleuren. En je ziet hoe de verschillende cellen met elkaar samenwerken en communiceren. Terwijl ze dat doen voel je hoe je hart heel rustig klopt en hoe je bloed door je lichaam stroomt.

Je haalt nog een keer heel diep adem. Wat is het heerlijk om hier te zijn.

In de film verschijnt een glazen lift. Je loopt ernaartoe. En de lift brengt je nog verder naar beneden.

Eindeloos glij je door je lichaam en zie je hoe prachtig het voor je zorgt. Je voelt je dankbaar en gelukkig. Dit is jouw lichaam, helemaal van jou. Je realiseert je hoe belangrijk het is om goed voor haar te zorgen. Om haar te helpen bij alles wat ze voor jou doet. En wat een wonder het eigenlijk is.

Je hoort een belletje en de lift stopt. Je bent aangekomen op de afdeling waar de extra kilo’s zijn opgeslagen. Je bent aangekomen in het pakhuis van je lichaam. Je doet de deur open en al jouw kilo’s staan je op te wachten. Ze zijn zo blij dat je er bent.

Je voelt je een koningin, zo warm is de ontvangst. Je geeft iedere een dikke knuffel en je voelt je welkom. Je neemt hiervoor echt even de tijd.

Je vindt het spannend, maar voelt je vooral blij. Dit is het moment waar je op hebt gewacht. Eindelijk ga je het verhaal van jouw kilo’s ontdekken. Eindelijk ga je horen wat ze je willen vertellen.

Jouw kilo’s zijn jouw geschenk aan jezelf. Ze helpen je om te ontdekken wat je echt nodig hebt. En hoe je het allerbeste voor jezelf kunt zorgen.

Iedere kilo heeft een nummer. Je focust op kilo nummer een, twee en drie. Want je weet dat je lichaam de kilo’s in de juiste volgorde heeft gezet. Je weet dat je de verhalen van deze kilo’s als eerste dient te horen om weer verder te kunnen.

Tegen de andere kilo’s zeg je dat je later terugkomt om hun verhaal te horen. Ze begrijpen het en vertrekken vol vertrouwen en vol liefde. Ze zeggen tegen je dat ze alle geduld van de wereld hebben en dat je terug kunt komen wanneer het voor jou past.

En ze vertrekken. Blij en dankbaar dat ze eindelijk gehoord gaan worden. De eerste drie kilo’s blijven achter met hun verhaal.

Je gaat naar de eerste kilo toe en vraagt aan haar  wat zij je wil vertellen. Vol liefde vertelt ze jou haar verhaal. Je luistert zonder oordeel en je neemt haar verhaal in je op. Je hoort waarom ze er is voor jou, welke functie ze heeft en wat ze nodig heeft om te vertrekken en jou los te laten.

Je gaat door naar kilo nummer 2

Je gaat naast haar zitten en vraagt aan haar wat zij je wil vertellen. Vol liefde vertelt ze jou haar verhaal. Je luistert zonder oordeel en je neemt haar verhaal in je op. Je hoort waarom ze er is voor jou, welke functie ze heeft en wat ze nodig heeft om te vertrekken en jou los te laten.

Je gaat door naar kilo nummer 3

Je gaat naast haar zitten en vraagt aan haar wat zij je wil vertellen. Vol liefde vertelt ze jou haar verhaal. Je luistert zonder oordeel en je neemt haar verhaal in je op. Je hoort waarom ze er is voor jou, welke functie ze heeft en wat ze nodig heeft om te vertrekken en jou los te laten.

Je haalt nog een keertje diep adem en laat alle verhalen op je inwerken. Je maakt er in je hoofd een korte notitie van zodat je straks alles kunt opschrijven.

Als je alles op je in hebt laten werken neem je afscheid van deze drie kilo’s. Je bedankt ze met een dikke knuffel en je gaat terug naar de lift.

Vol dankbaarheid voor de prachtige verhalen die je hebt gehoord. Ineens is het je duidelijk waarom deze kilo’s er zijn en wat ze nodig hebben om jou los te laten.

Je neemt de notities in je hoofd mee en je stapt in de lift. En tijdens de reis naar boven kijk je nog één keer vol dankbaarheid naar alles wat er in je lichaam gebeurt.

Eenmaal boven gekomen stap je uit en je voelt dat je in de stoel zit. Je kijkt naar het scherm en ziet dat de film is afgelopen en aftiteling speelt.

Je beweegt je voeten en je handen en je rekt je langzaam uit. Wanneer je er klaar voor bent open je je ogen en pak je zonder iets te zeggen je werkboek. In je werkboek schrijf je de notities op die je in je hoofd hebt gemaakt.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

136 - Highlights uit Podcast 80-85

Jun 14, 2024

135 - Proefles uit de Eetgeluk Universiteit

Jun 07, 2024

134 - Menopauze en suiker

May 31, 2024