De vier emoties voor eetgeluk ook wel de 4 fases

096 - De vier emoties voor eetgeluk (mini podcastcursus)

Sep 08, 2023

Wanneer je wilt leren om jouw oerbrein te managen, zijn er vier basis emoties die belangrijk zijn... Iedere emotie is nodig in het proces. De vier stappen van de Eetgeluk Methode helpen je om deze basisemoties te ontwikkelen en versterken. Iedere stap helpt je om één van deze vier emoties te creëren. Samen vormen deze vier emoties vervolgens het fundament voor jouw transformatie van Eeuwige Diëter naar een Gelukkige Eter.

De komende weken ga ik deze basisemoties voor Eetgeluk stuk voor stuk met je bespreken in een podcast minicursus. In deze podcast geef ik je een inleiding. Vervolgens bespreek ik de komende weken iedere week een emotie met je. En ik bespreek de tegenhanger van deze emotie (dat is de emotie die je op dit moment waarschijnlijk ervaart. Die er keer op keer voor zorgt dat je nu jezelf saboteert en je doelen niet bereikt). 

Aan het eind van deze serie begrijp je welke vier emoties je nu nog tegenhouden om een Relaxte Relatie te creëren met Eten. En hoe de Eetgeluk Methode je helpt om deze te transformeren naar de vier emoties die je nodig hebt om voorgoed te stoppen met vechten met eten en met jezelf.

Veel luisterplezier!
 

 

 

 

Podcast manuscript

Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je? Ben je weer lekker aan het werk? Of heb je juist nu vakantie? Hier in Zweden begint de herfst heel langzaam in te zetten. Wel met prachtig weer overigens. Maar als ik naar buiten kijk dan zie ik de bomen heel langzaam richting herfstkleuren bewegen. En we hebben hier natuurlijk massa’s en massa’s paddestoelen. Echt niet normaal veel dit jaar. Maar das ook wel logisch met al die regen.

Vorige week heb ik met Yoshua een paddestoelencursus gevolgd. In de stromende regen. En daar heb ik geleerd dat er alleen al in Zweden meer dan 10.000 verschillende soorten paddestoelen zijn. Veel daarvan zijn eetbaar, maar ook heel veel niet. En zo ongeveer iedere paddenstoel heeft een giftige look-a-like. Dus het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Ik hou het dus maar gewoon bij de twee soorten die ik ken en de rest laat ik over aan de professionals. Overigens zijn er maar weinig paddestoelen echt dodelijk als je ze eet. Van de meeste giftige soorten krijg je gewoon een keertje goed buikpijn. Maar er zijn er dus ook die echt je nierfunctie kunnen verstoren of andere vervelende klachten kunnen veroorzaken.

Maar goed, we hebben hier gelukkig genoeg eetbare soorten in het bos staan dus Yoshua heeft in totaal 8 kilo geplukt en ik heb nu de vriezer vol met een heerlijke wilde paddestoelenbasis die we kunnen gebruiken voor soep of een sausje of voor een ragout. Helemaal prima dus. De natuur geeft ons zo ontzettend veel overvloed!

OK, genoeg over Zweden. Ik weet dat sommigen van jullie daar niet op zitten te wachten en anderen vinden het juist weer helemaal leuk dus ik probeer daarin een beetje een balans te vinden. De komende weken wil ik het met je gaan hebben over het proces dat je moet doorlopen om van een Eeuwige Diëter te transformeren naar een Gelukkige Eter. Iedere week bespreek ik een stap in het proces. Er zijn inmiddels zo ontzettend veel stromingen en methodes op de markt en allemaal vergeten ze nog steeds één heel belangrijke factor en dat is je oerbrein. Als je je oerbrein niet meeneemt in het verhaal zijn alle resultaten altijd tijdelijk. Dan is het gewoon een kunstje dat je leert en dat prima werkt totdat je leven op zijn kop gaat en je oerbrein weer aan zet is.

De enige manier om echt weer volledig zelf de baas te worden over je eetgedrag is door je oerbrein te leren managen. Dit doe je door vier stappen te zetten waarin je vier fases doorloopt. En in de komende weken ga ik iedere week een fase met je bespreken. Dit alles komt samen in de Eetgeluk Methode. Ik heb daar natuurlijk al meerdere podcasts over opgenomen. Daarom ga ik de komende weken dieper in op de achtergronden achter de verschillende stappen.

In deze podcast geef ik je een inleiding, en de komende weken bespreek ik iedere week een fase uit het proces met je. Zodat je aan het eind van deze serie een heel goed beeld hebt van wat er nodig is om voorgoed te stoppen met vechten met eten en met jezelf.

Als je al wat langer meeluistert, dan weet je dat de vier stappen uit de Eetgeluk Methode bestaan uit 

  • Stoppen met dieetdenken (de eerste stap)
  • Stoppen met overeten (de tweede stap)
  • Manage je oerbrein (de derde stap)
  • Kies Me First (de vierde stap)

Mocht je hier meer over willen weten, luister dan vooral ook naar podcast 80 over transformatie. Daarin bespreek ik de verschillende stappen met je.

Ik ben uitgekomen op deze vier stappen omdat ik deze zelf ook in deze volgorde heb gezet om mijn relatie met eten weer naar een dikke prima te krijgen en mezelf te bevrijden uit de eet-dieet-spiraal. Want ik was een eeuwige diëter. Mijn hele leven ben ik een gezonde Hollandse meid geweest en geloof me, daar was ik echt niet blij mee. Ik wilde namelijk ook spaghettibenen zoals alle andere meiden in mijn klas. Maar mijn lichaam was rond. Het was van het formaat poldermodel en toen de hormonen begonnen te werken ging ik van kindermaat 164 rechtstreeks naar damesmaat 40 en uiteindelijk had ik op 24 jarige leeftijd maat 46. En wat ik ook deed, het werd niet minder.

Ik heb één keer maat 38 gehad, maar dat was in een periode dat ik zo ontzettend veel stress had, daar wil ik niet meer naar terug. Bovendien, als ik nu de foto’s uit die tijd zie, dan was dat ook echt te mager voor me. Maar destijds vond ik het natuurlijk geweldig.

Inmiddels ben ik op een punt dat ik helemaal OK ben met mezelf en mijn lichaam. Ik heb al jaren een consistente maat 42-44 en het is OK. Ik vind mezelf oprecht mooi als ik in de spiegel kijk en ik heb totaal geen behoefte meer om af te vallen of allerlei dingen aan mezelf te veranderen.

Ik hou nog steeds van lekker eten, maar ik heb hierin een goede balans gevonden voor mezelf. Mijn gewicht is niet meer mijn focus. Ik focus nu vooral op hoe ik me voel en wat ik werkelijk nodig heb. Op zijn wie ik ben. En dat bevalt me heel goed.

Misschien wel de belangrijkste les die ik na meer dan 30 jaar strijden met eten heb geleerd is deze: Je hoeft niet méér te doen, je moet juist gaan stoppen met de dingen die niet werken. En de dingen die je doet, doe die vanuit liefde voor jezelf. Voeg waarde toe aan jezelf gewoon omdat je het waard bent.

Dat is waar de meeste mensen verkeerd gaan. Ze denken dat ze harder moeten werken en meer moeten doen of zichzelf minder mogen geven om meer resultaat te bereiken. Maar het gaat er juist om dat je minder hard gaat werken en minder gaat doen. Dat je gaat focussen op de dingen die werken. Dat je waarde toe gaat voegen voor jezelf. Dat je jouw leven leuker maakt en dat je jouw relatie met jezelf fijner maakt. Dat je komt vanuit liefde voor jezelf. En dat is precies het tegenovergestelde van wat we gewend zijn.

Want de meeste goeroes focussen op resultaten. Op actie. Op dingen die je moet doen. En ik zal niet zeggen dat je niets hoeft te doen. Want je zult dingen moeten doen als je een resultaat wilt bereiken. Maar het grote punt is dat de meest dingen waarvan we denken dat ze goed zijn om te doen, totaal voorbij gaan aan de sturende factor van je eetgedrag en dat is je oerbrein. Al die dingen die ze je laten doen staan namelijk haaks op hoe je oerbrein werkt.

Je oerbrein wil namelijk niet minder eten en je oerbrein wil al helemaal niet meer bewegen. Je oerbrein wil maar één ding en dat is dat jij je goed voelt. Want als je je goed voelt dan ben je veilig. En jezelf uithongeren of afbeulen in de sportschool zijn over het algemeen niet echt de beste manier om je goed te voelen. Misschien achteraf, maar zeker niet in het moment. En je oerbrein is heer en meester in het moment.

Daardoor lukken ze alleen met een behoorlijke portie wilskracht en vechten met jezelf. Dat hou je misschien wel even vol, maar uiteindelijk kost het je teveel negatieve energie en keer je weer terug naar af. Of komt het leven tussendoor waardoor je je wilskracht nodig hebt voor andere dingen. En voordat je het weet ben je een eeuwige jojo-er.

Wanneer je echter gaat werken vanuit de principes van je oerbrein kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Je gaat er dan voor zorgen dat je je goed voelt tijdens de hele reis. Waardoor je veel minder wilskracht nodig hebt en niet meer iedere dag het gevecht met jezelf hoeft aan te gaan. Het fijne van deze aanpak is dat je de dingen gaat doen op een fijne manier. Op een manier die volledig aansluit bij wie jij bent waardoor je hem de rest van je leven kunt volhouden. En dus blijvende resultaten gaat behalen. Je gaat gewoonten aanleren die je automatisch blijft doen, ook als het leven tussendoor komt.

Maar ik moet je wel waarschuwen: het geen quck-fix proces. Het is een proces waar je tijd in dient te investeren. Het heeft mij alles bij elkaar vijf jaar gekost om hier te komen. Maar aan de andere kant: wat is nou vijf jaar als je al meer dan dertig jaar aan het strijden bent met eten en met jezelf. En als je je beste jaren voor je hebt liggen. Want dat realiseer ik me iedere keer opnieuw: mijn beste tijd is nu. En hoe gaaf is het om die transitie naar jouw beste tijd, naar de beste helft van je leven, op deze manier te maken. Namelijk door een prachtig proces met jezelf aan te gaan dat je helpt om je weer met jezelf te verbinden en echt thuis te komen in jezelf. Dus ik ben heel blij dat ik het ben aangegaan met mezelf en ik kan je alleen maar aanraden om dat ook te doen.

  1. Terug naar de vier fases die je doorloopt om weer een Relaxte Relatie te creëren met Eten.
  • De eerste fase helpt je om van Zelftwijfel naar zelfvertrouwen te komen
  • In fase twee gaan we van Zelfverwaarlozing naar zelfzorg
  • Fase drie gaat over het stoppen van Zelfsabotage en het oppakken van je zelfleiderschap
  • Fase vier is de fase waarin je jouw Zelfhaat omruilt naar zelfliefde

Deze vier fases kun je steeds opnieuw doorlopen, voor alles dat je doet in je leven. Het gaat dus niet alleen over eten. Maar omdat eten voor zoveel vrouwen een ding is, is dat het uitgangspunt in de Eetgeluk Universiteit. Maar ik weet dat heel veel leden beginnen voor het eten en uiteindelijk blijven omdat het ze op ieder gebied van hun leven helpt om doelen te bereiken.

Wanneer je een doel wilt bereiken, wat voor doel dan ook, is het belangrijk dat je eerst het zelfvertrouwen creëert in jezelf dat je het kunt. Zonder zelfvertrouwen zal je namelijk niet beginnen. Vaak denken we dat we zelfvertrouwen krijgen als we een resultaat hebben bereikt, maar het is precies andersom. Je hebt zelfvertrouwen nodig om in actie te komen en in actie te blijven. En als je al het grootste deel van je leven in gevecht bent met eten, dan is je zelfvertrouwen rondom je eetgedrag waarschijnlijk ver te zoeken. Dus dat moet je eerst gaan regelen. Het is belangrijk dat je al je twijfels rondom je eetgedrag en de vraag: ‘Gaat het deze keer wel lukken’ gaat begrijpen en gaat ombuigen naar: ‘Ooit gaat het me lukken’ en vervolgens naar: ‘Ik kan dit’. Het is belangrijk dat je gaat stoppen met werken aan jezelf en gaat starten met het creëren van jouw toekomstige zelf. Immers, jouw beste helft ligt nog voor je. Wie wil je zijn in jouw gouden jaren?

De tweede fase waar je doorheen dient te gaan is de fase waarin je stopt met jezelf te verwaarlozen en weer toegaat naar gezonde zelfzorg. Want al die diëten hebben je niet dichter bij jezelf gebracht. Ze hebben juist het contact met jezelf verbroken. Misschien heb je je lichaam tientallen jaren mishandeld door niet te luisteren wanneer het moe was of wanneer het honger had of wanneer het vol zat. Misschien heb je het enorm vergiftigd met suiker en alcohol en allerlei voorbewerkt eten. Of heb je enorme hoeveelheden stress in je leven gecreëerd. En vaak is dat allemaal onbewust geweest, dus wees niet boos op jezelf als je dat hebt gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen altijd de dingen doet en kiest met de beste intentie op dat moment. Maar nu je jezelf ervan bewust bent kun je het veranderen. Je kunt nu jezelf op een andere manier gaan verzorgen waardoor je je lichaam in balans gaat brengen en steeds beter gaat voelen wat je echt nodig hebt. Of je echt honger hebt of je nog meer moet eten of dat je eigenlijk vol zit.

Leren om goed voor jezelf te zorgen is een proces. Je zult je oude en vaak belonende gewoonten voor je brein moeten loslaten en daarvoor in de plaats nieuwe voedende gewoonten terug moeten zetten. Dit is het lastigste deel van het proces. Want je oerbrein zal dit niet willen. Je oerbrein wil geen verandering. Je oerbrein wil dat alles blijft zoals het is. En als je niet weet hoe je jouw oerbrein in het verhaal mee kunt nemen, zul je jezelf vroeg of laat gaan saboteren. De volgende fase is daarom de fase waarin je gaat van zelfsabotage naar zelfleiderschap.

Om al die dagelijkse kleine stapjes te blijven zetten die nodig zijn op weg naar jouw nieuwe jij is het belangrijk dat je leert hoe je jezelf kunt leiden. Het is belangrijk dat je leert hoe je je oerbrein kunt managen en jezelf kunt coachen op al die lastige momenten. Op al die momenten dat je een salade hebt gepland maar je oerbrein liever een frietje wil. Of waarin je gepland hebt om te gaan sporten, maar je oerbrein liever op de bank wil zitten. Of in al die onverwachte situaties die het leven ons voorschotelt waarin je oerbrein de neiging heeft om weer terug te vallen in oude patronen.

Maar zelfleiderschap heb je ook nodig ook op al die momenten dat het even niet is gegaan zoals je wilde. Om jezelf te helpen om op te staan en door te gaan. Keer op keer op keer. Het gaat erover dat je die liefdevolle ouder gaat worden voor jezelf, dat je niet langer meer de gefrustreerde ouder bent van een tegendraadse puber, maar dat je gaat leren om mee te bewegen met die puber. Vanuit liefde en vanuit vertrouwen. Dat je gaat leren waar te nemen wat er gebeurt in je hoofd en in je lichaam en dat je daar ruimte aan gaat geven. Dat je gaat luisteren naar jezelf. Dat je jezelf niet meer afvalt, maar aankomt in jezelf.

En dat alles is alleen op de lange termijn vol te houden wanneer je iedere keer opnieuw komt vanuit zelfliefde en compassie voor jezelf. Dat helpt je om weer op te staan als het even niet wil. En dat helpt je om te genieten van het proces. En daarbij kom ik gelijk bij de vierde fase in het proces, namelijk de fase waarin je jouw zelfhaat vervangt door zelfliefde. Waarin je bij alles wat je doet jezelf vooraan stelt.

Deze vier fasen zijn nodig voor alles wat je in je leven wilt creëren. Helaas hebben we geleerd om de dingen op een manier te creëren die haaks staat op al deze vier factoren. Waardoor je oerbrein uiteindelijk ingrijpt en ervoor zorgt dat je jezelf gaat saboteren. Vervolgens krijg je een hekel aan jezelf omdat het niet lukt, je gaat twijfelen aan jezelf en vraagt jezelf af of het ooit nog goed gaat komen met jou en je eetgedrag. Je voelt je kut en probeert je beter te voelen door belonend eten te eten en daardoor krijg je een nog grotere hekel aan jezelf. Dat is de reden dat ieder dieet dat je in het verleden hebt gevolgd juist heeft gezorgd voor het tegenovergestelde effect.

Je zult dus niet moeten beginnen bij wat je moet doen, maar juist bij waarom je het doet. In de Eetgeluk Methode heb ik daarom de vier stappen gecreëerd die nodig zijn om deze succesfactoren weer te herstellen en te activeren in jezelf. 

Zodat je kunt gaan van…

  • Zelftwijfel naar zelfvertrouwen
  • Zelfverwaarlozing naar zelfzorg
  • Zelfsabotage naar zelfleiderschap
  • Zelfhaat naar zelfliefde

Als gezegd ga ik de komende weken iedere week een stap uitgebreid bespreken in de podcast. De komende week ga je hiermee stap voor stap kennismaken. Je gaat begrijpen waardoor de meeste problemen met eten worden veroorzaakt. Het is een soort van mini cursus die je van me krijgt. En het is een belangrijke cursus. Want wanneer je begrijpt waar jouw strijd met eten nou echt door wordt veroorzaakt, snap je ook waarom het je tot nu toe niet gelukt is om het tij te keren voor jezelf. En ga je steeds beter begrijpen wat er wel nodig is.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis training waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

131 - Wat bepaalt ons eetgedrag? - mijn visie voor vrouwen 40+

May 10, 2024

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024