Afvallen als doel

116 - Afvallen als doel

Jan 26, 2024

Afvallen, slanker zijn, een 'gezond gewicht' hebben...  Voor veel vrouwen geldt dat er niets liever is dat ze zouden willen... Voor veel vrouwen is afvallen een van de belangrijkste en grootste doelen die ze willen bereiken. En op zich is daar helemaal niets mis mee...

Het punt is alleen dat we veelal afvallen zien als een voorwaarde die nodig is om daarna andere dingen te kunnen realiseren. Maar, in tegenstelling tot wat we denken, is afvallen niet de strategie naar een gelukkiger leven. Je hoeft echt niet eerst af te vallen om jezelf lekkerder in je vel te voelen. 

Alles staat of valt met de verbinding die je hebt met jezelf en met je lichaam. En die verbinding creëer je maar op één manier en dat is door jezelf te voeden met liefde. Het is namelijk niet jouw lichaam dat af hoeft te vallen. Het is je brein. Jouw brein moet op dieet. Jouw brein moet het gewicht loslaten van al die overtuigingen dat je een bepaald gewicht moet hebben om gezond en gelukkig te zijn. 

Hoe je dat kunt doen en wat daarvoor nodig is, leg ik uit in deze podcast. 

 Veel luisterplezier!

 

 

GRATIS BREINHACKS!

Vind je alles dat je leert in de podcast interessant? Dan ga je ook heel blij worden van het e-book dat ik voor je heb samengesteld met daarin mijn VIJF beste Breinhacks om vanaf vandaag weer controle te krijgen over je eetgedrag.  

Je kunt ze HIER gratis downloaden

 

Van afvallen naar je goed voelen

Dag mooie vrouw! Daar ben ik weer. Inmiddels vanuit een regenachtig Zweden. De dooi heeft hier goed ingezet dus de sneeuw is snel aan het verdwijnen. Bizar eigenlijk hoeveel er in een week kan gebeuren. Vorige week was ik nog ingesneeuwd en nu is de sneeuw alweer bijna weg. En dit vind ik altijd het rottigste aan sneeuw, de dooi. Dat het dan zo slushpuppy wordt en dat dan onder die slush gewoon een spekgladde ijslaag zit van vastgevroren sneeuw. Maar goed, het hoort erbij en over een paar dagen is alles weer helemaal weg.

Trouwens, nog even iets anders: heb je inmiddels al een review achtergelaten bij de podcast? Als je dat inmiddels hebt gedaan: heel, heel hartelijk bedankt daarvoor. Des te meer reviews, des de meer spotify de podcast ook aan andere vrouwen gaat laten zien. En daardoor kunnen we steeds meer vrouwen bereiken en helpen om los te komen uit de eet-dieet-spiraal en weer een gelukkige eter te worden. En wanneer dat gebeurt, dan komt er steeds meer energie vrij die we kunnen besteden aan dingen die er werkelijk toe doen. De wereld wacht op ons, dus als je nog geen review hebt gegeven, doe dat dan gelijk nu even. Pauzeer de podcast en druk op het aantal sterretjes dat jij vindt dat de podcast verdient en luister daarna weer verder.

 

De Impact van Kwetsbaarheid en Verbinding

Goed, voor de loekie had ik het over het smelten van de sneeuw en ik weet dat het de ultieme wens is van heel veel vrouwen dat hun kilo’s net zo makkelijk en vooral snel wegsmelten als de sneeuw in onze voortuin. Want oooohhh wat willen we allemaal graag afvallen. Ik heb vorig weekend de Netflix documentaire gezien van Brene Brown over de kracht van kwetsbaarheid. En daar kwam ook heel duidelijk in naar voren dat het grootste punt van kwetsbaarheid voor vrouwen is hoe we eruit zien. Ook in de Eetgeluk Universiteit hebben daarom veel vrouwen als doel om af te vallen. En op zich is daar niets mis mee. Punt is alleen dat we veelal het afvallen zien als een voorwaarde die nodig is om daarna andere dingen te kunnen realiseren.

  • We willen afvallen omdat we er dan mooier uitzien in onze trouwjurk
  • Of omdat we dan eindelijk weer in badpak durven op vakantie
  • Of omdat we dan nieuwe kleren kunnen kopen in een kleinere maat
  • Of omdat we meer energie willen hebben om dingen te ondernemen met de kleinkinderen
  • Of omdat we dan eindelijk het zelfvertrouwen hebben dat nodig is om die fijne partner te ontmoeten

Soms ook zijn er fysieke klachten waarvan je wilt dat die beter worden. Zoals pijn in je knieën of in je rug. Of misschien wil je wel je diabetes keren. Of gewoon je beter en makkelijker kunnen bewegen.

En hoewel ik het heel goed begrijp dat afvallen je doel kan zijn. Is afvallen niet de strategie naar een gelukkiger leven. Want voor een gelukkiger leven, of om jezelf fijner te voelen in je vel hoef je echt niet eerst af te vallen. Alles staat of valt met de verbinding die je hebt met jezelf en met je lichaam. En die verbinding creëer je niet door jezelf op een of ander rigide dieet te zetten. Of door de hele dag eiwitshakes te drinken. Of door je suf te trainen om je hormonen weer in balans te krijgen.

Die verbinding creëer je maar op één manier en dat is door jezelf te voeden met liefde. Het is namelijk niet jouw lichaam dat af hoeft te vallen. Het is je brein. Jouw brein moet op dieet. Je brein moet het gewicht loslaten van alle overtuigingen dat je een bepaald gewicht moet hebben om gezond en gelukkig te zijn. Jouw brein zal al die gedachten die het nu heeft over eten, je gewicht en geluk los moeten laten. Het zal uit de haast moeten komen en moeten gaan focussen op de lange termijn. Het zal de koppeling los moeten laten dat slank zijn automatisch betekent dat je dan gelukkig bent. Of succesvol. En het zal al die rigide gedachten over eten los moeten laten. Eten is niet goed of slecht, gezond of ongezond. Eten is gewoon eten. Eten is neutraal.

De meest gezonde manier om af te vallen is daarom om afvallen niet meer te zien als een doel. Door niet langer meer je gewicht te willen controleren en manipuleren. Afvallen is een resultaat. Het is een resultaat dat je behaalt door de persoon te worden die je wilt zijn. Jouw gewicht past zich namelijk altijd aan bij de identiteit die je hebt. Bij wie je denkt dat je bent.

Als je focust op afvallen, dan zeg je eigenlijk dat je lichaam het probleem is. En als je je lichaam gaat behandelen als een probleem, dan ga je handelen vanuit jezelf schamen, waardoor je dingen gaat vermijden in plaats van dat je positieve veranderingen gaat realiseren. Het punt is dat niemand kan beloven dat een bepaalde strategie kan zorgen voor gewichtsverlies op de lange termijn. Omdat ieder lichaam anders is.

 

Afvallen als Symptoombestrijding

Wanneer je afvallen als doel hebt, dan zit daar bijna altijd een diepere laag onder. De grote vraag is daarom: waarom wil je afvallen? Hoe denk je dat je je voelt als je bent afgevallen? Ik wilde bijvoorbeeld jarenlang afvallen omdat ik vond dat ik een voorbeeld moest zijn voor al die vrouwen die lid wilden worden van de Eetgeluk Universiteit. Heel eerlijk gezegd wilde ik afvallen voor de marketing. Zodat vrouwen konden zien dat je met de Eetgeluk Universiteit weer slank kon worden. Ik dacht dat ik met afvallen als boodschap meer vrouwen zou aanspreken en daarom vond ik dat ik ook slankie moest zijn. En maat 38 moest hebben.   

Maar tegelijkertijd merkte ik ook dat ik helemaal OK was en nog steeds ben met mezelf op maat 42. En dat ik eigenlijk diep van binnen helemaal niet de behoefte voelde om af te vallen. Het was meer zo’n verstandelijke druk. Zo van: eigenlijk zou het beter zijn als. En vervolgens kwam er dan een hele rits aan allerlei vage en slappe excuses die allemaal te maken hadden met ‘dan wordt het leven beter’.  Misschien herken je dat wel. Het bleef dus knagen. Vooral omdat ik weet dat heel veel vrouwen de behoefte hebben om af te vallen en dus op zoek zijn naar een rolmodel dat hen daarbij kan helpen. Dat veel vrouwen het heel belangrijk vinden dat ze er goed uitzien. Omdat ze denken dat wanneer je er goed uitziet dat je dan een beter leven hebt en je beter voelt. Dat je dan lekkerder in je vel zit. We willen allemaal jong en slank oud worden.

Dit is echt jarenlang een innerlijke strijd geweest voor me. Ik vond zogezegd dat ik het moest doen, maar ik had er diep van binnen helemaal geen behoefte aan. Ik was helemaal blij met mijn ronde en vrouwelijke zelf zoals ik ben. Ik vind mezelf iedere dag opnieuw oprecht mooi als ik in de spiegel kijk. Die innerlijke strijd stopte toen ik me ineens besefte dat het juist heel belangrijk is dat ik laat zien dat je ook heel blij kunt zijn met je lijf als je niet superslank bent. Dat je er juist heel goed uit gaat zien van buiten als je je van binnen goed voelt en op je gemak bent met jezelf.

 

Het Belang van Zelfliefde en Zelfzorg

Daar kwam bij mij de ommezwaai en toen kwam er rust. Vanaf dat moment werd eten gewoon eten. En was het niet meer een fulltime job waar ik me de hele dag mee bezig hield. En dat is exact wat ik nu ook zie gebeuren in de Eetgeluk Universiteit. De meeste vrouwen worden lid omdat ze graag willen afvallen. Ze hebben afvallen als grote doel. Vaak staat hun hele leven in het teken van eten en minder kilos op de weegschaal. En gaandeweg het proces zie ik het veranderen. Ik zie hoe ze zich steeds meer verbinden met zichzelf en hoe het diepe verlangen naar minder kilo’s op de weegschaal meer naar de achtergrond verdwijn naarmate ze de focus gaan verleggen.  

In plaats daarvan zie ik hoe ze steeds gelukkiger worden met zichzelf. Hoe ze zich gaan realiseren dat het niet gaat om hoe je eruit ziet, maar om hoe je je voelt. Dat jezelf iedere dag voeden met liefde en vanuit liefde de enige sleutel is naar blijvende gedragsverandering en blijvende resultaten. Dat kiezen voor fijne gewoonten en jezelf weer op nummer één zetten in je leven de beste manier is om jezelf opnieuw te creëren.

Het gaat erom dat je anders gaat leren kijken naar jezelf en dat je je anders gaat voelen over jezelf. Dat je je eigen beste vriendin gaat worden. Dat je jezelf gaat geven wat je echt nodig hebt. Dat je er iedere dag opnieuw heel bewust voor gaat kiezen om te investeren in je gezondheid en je geluk. Wanneer je heel bewust gaat leren kiezen dan zul je merken, dat het vaak allemaal kleine keuzes en gewoonten zijn die je langzaam maar zeker op elkaar gaat stapelen. Waardoor je steeds meer energie gaat krijgen om te doen wat belangrijk is voor jou en goed voor jezelf te zorgen.

Het gaat niet over het maken van perfecte keuzes. Het gaat nooit over het maken van perfecte keuzes. Het gaat niet over hoe je eruit ziet. Het gaat altijd over hoe je je voelt. Het gaat over iedere dag opnieuw heel bewust verbinding maken met je lichaam en vanuit daar steeds opnieuw kiezen vanuit liefde voor jezelf en willen zorgen voor jezelf. En daar waar dingen nog niet goed voelen, stop je met jezelf te verdoven of af te leiden, maar ga je onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is.

 

Een Me-First Mindset Ontwikkelen

Kiezen vanuit liefde voor jezelf kan soms een heel harde keuze zijn. Want liefde en lief zijn dat zijn twee totaal verschillende dingen. Wanneer je kiest vanuit lief zijn voor jezelf, dan blijf je juist in bed liggen in plaats van dat je gaat trainen. Of dan neem je toch maar die zak M&M’s omdat je het verdiend hebt. Keuzes onder het mom van lief zijn voor jezelf, zijn vaak keuzes die gericht zijn op de korte termijn. Op je nu goed voelen. Terwijl kiezen vanuit liefde voor jezelf is gericht op de lange termijn. Op je ook goed voelen in de toekomst. Op nu zorgen voor jouw zelf in de toekomst. En dat betekent soms dat je nu dingen moet doen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Zoals je eten plannen of nee zeggen tegen iets lekkers of je houden aan je budget omdat je graag volgend jaar een nieuwe keuken wilt hebben. Of iedere dag die oefeningen doen zodat je lichaam soepel en sterk blijft.

Kiezen vanuit liefde voor jezelf is dus niet altijd kiezen voor de makkelijkste of meest comfortabele weg. Maar het is wel altijd de weg die leidt naar meer verbinding met jezelf. Naar je steeds beter gaan voelen. Naar steeds beter de behoeften van je lichaam kunnen vertalen.

Kies dus altijd met dat gegeven in je achterhoofd, kies altijd vanuit liefde voor jouw huidige en toekomstige zelf. Maak beslissingen gebaseerd op hoe ze voelen en wat je denkt dat je lichaam nu nodig heeft. Kies vanuit zorgzaamheid. Maak iedere keuze vanuit de intentie van het geven van optimale zorg aan jezelf.

 

Stoppen met Schadelijke Gewoonten en Gedachten

Veel mensen denken dat ze eerst af moeten vallen voordat ze zich weer lekker in hun vel kunnen voelen. Maar het is precies omgekeerd. Je zult je eerst lekker in je vel moeten voelen voordat je überhaupt af kunt vallen. En ik weet, dat veel vrouwen kilo’s afvallen zonder dat ze zich eerst hebben gefocust op lekker in hun vel zitten. Maar we weten ook allemaal dat de meeste van deze vrouwen hun verloren gewicht vroeger of later weer terugkrijgen. En vaak met rente. En dat komt omdat ze alleen hebben gefocust op het loslaten van de fysieke kilo’s en daarin hun brein niet hebben meegenomen. Waardoor hun brein nog steeds dezelfde dik makende gedachten denkt. Of nog steeds in de modus zit dat eten goed of slecht is of dat je dik of dun wordt van bepaalde voeding.

Waardoor je steeds stress hebt dat je toch weer dikker wordt. Of je loopt constant weer naar je oude maat in de winkel. En omdat je niet kunt geloven dat je nu een andere maat hebt, neem je voor alle zekerheid ook maar even een of twee maten groter mee in de kleedkamer. Je hebt dan misschien een slank lichaam, maar je brein is nog steeds op het oude gewicht. En het punt is dat je lichaam altijd je brein volgt. Het is nooit andersom. Dus als je nog een ‘dik’ brein hebt, dan denk je ook nog dikke gedachten en daardoor ga je uiteindelijk weer terugvallen in je oude gedrag en weer een dik lijf creëren. Ik gebruik nu even het woord dik, maar dat doe ik om het voorbeeld helder te krijgen. Ik praat namelijk zelf liever over het hebben van een gewicht dan over dik of dun zijn.

Afvallen als doel is om die reden niet het beste doel dat je kunt hebben voor jezelf. Een veel constructiever doel is in mijn ogen dat je er heel bewust voor gaat kiezen om je goed te voelen. Dus dat je de switch maakt van er goed uit willen zien naar je goed willen voelen. Want uiteindelijk is dat eigenlijk wat je wilt bereiken door af te vallen: je wilt je goed voelen. Je wilt lekker in je lijf zitten. Je wilt blij zijn met jezelf. Dat is eigenlijk wat je het liefste wilt. En je denkt dat je dat kunt bereiken door af te vallen. Maar hoe zou het zijn als je dat omkeert? Dat je vanaf nu primair gaat focussen op je goed voelen. Vanuit de wetenschap dat wanneer je je goed voelt, wanneer je nu al lekker in je lijf zit, dat de focus op eten gaat veranderen.

Dus stop vanaf nu met focussen op wat je eet en wat je weegt. Stop met het doen van dingen omdat je denkt dat je ervan af gaat vallen. En ga in plaats daarvan zoveel mogelijk gewoonten  ontwikkelen die ervoor zorgen dat je je nu al goed voelt. Over jezelf, over je lichaam en over je leven. Het geheim van je goed voelen is dat je jezelf goed behandelt. En wanneer je komt vanuit een dieetmindset is dat nu net niet wat je doet. Wanneer je komt vanuit het doel dat je wilt afvallen mishandel je jezelf met allerlei crashdiëten en doe je allerlei dingen die helemaal niet goed voelen. Zoals jezelf afbeulen in de sportschool of jezelf constant op de kop geven omdat je weer iets verkeerds hebt gegeten. Of jezelf afzeiken als je in de spiegel kijkt en verdrietig worden vanwege je dikke buik of lelijke benen. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je je nog slechter voelt over jezelf. En wanneer je je slechter voelt over jezelf zal je eerder de neiging hebben om te gaan eten dan wanneer je lekker in je vel zit.

 

Maak van jezelf goed voelen jouw nieuwe doel

Laat daarom vanaf nu het doel van afvallen los, maar focus op goed voor jezelf zorgen. Maak van jezelf goed voelen het doel en neem als strategie dat je iedere dag goed voor jezelf gaat zorgen. En dat begint met het ontwikkelen van gewoonten waar je blij van wordt. Zonder dat je daar stress van krijgt. Dus in hele kleine stapjes.

Je hoeft echt geen gekke dingen te doen om gezond te zijn en te blijven. Sterker nog, ik ben een groot voorstander van zo eenvoudig mogelijk. In de eerste plaats omdat het dan makkelijker is om iets nieuws aan te leren. Maar ook omdat ons brein aartslui is. Waardoor het zo min mogelijk breinenergie wil verspillen aan het leren van iets nieuws. Dus des te simpeler een nieuwe gewoonte is, des te meer kans van slagen je hebt om hem blijvend aan te leren.

Je hoeft jezelf dus geen dingen te ontzeggen of supergezond te gaan eten. Of heel veel te sporten. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf goed te behandelen. Het gaat om het ontwikkelen van een Me First mindset. Van een mindset waarin je primair gefocust bent op je goed voelen en op goed voor jezelf zorgen op een gezond zelfrespect. Waarbij je jezelf bij iedere beslissing de vraag stelt: ‘Helpt dit mij om een beter leven voor mezelf te creëren?’. Waarbij je iedere dag opnieuw jouw eigen beste vriendin gaat zijn. Waarbij je jezelf dezelfde adviezen en aandacht geeft als wat je geeft aan je beste vriendin. Of aan een andere dierbare.

Weet dat gezondheid groeit door liefde. Liefde is de voeding die je iedere dag nodig hebt. In de vorm van de bereidheid om van jezelf te houden zoals je nu bent. En door het maken van keuzes vanuit liefde (en dus niet vanuit lief-zijn he). Vorm een band met jezelf en luister naar wat je lichaam echt nodig heeft. Zorg voor jezelf zoals je zorgt voor je beste vriendin, of je partner of je kinderen of je ouders of je kleinkinderen.

En vooral: heb plezier. Geniet! Doe dingen die goed voelen, eet eten dat je lekker vindt, vind een balans tussen lekkere dingen en gezonde dingen en kijk waar je die twee kunt combineren. Het grappige vind ik hier overigens ook aan dat je smaak gaat veranderen. En dat deze twee steeds dichter bij elkaar komen. Omdat je ergens diep van binnen weet dat je lichaam niet blij wordt van bepaalde voedingskeuzes ga je ze steeds minder maken. En ga je steeds meer kiezen voor die dingen die goed voelen in je lichaam.

Stop vanaf nu met:

  • Jezelf over grenzen duwen
  • Sporten als je moe bent
  • Werken in je vrije tijd
  • Extra hard sporten om extra calorieën te verbranden van dat feestje van gisteren
  • Willen afvallen omdat je jezelf te dik vindt
  • Perfect willen zijn belangrijker vinden dan goed voor jezelf zorgen
  • Jezelf plezier ontzeggen omdat je vindt dat je er niet goed uitziet

Sluit vrede met jezelf. Laat afvallen als doel los en kies een nieuw doel, namelijk je goed willen voelen. En doe voortaan alles wat je doet vanuit de focus om je goed te voelen. En nee, dat is niet egoïstisch. Want als jij je goed voelt en lekker in je vel zit, dan profiteert iedereen daarvan mee.

Kan jouw relatie met eten ook wel een boost gebruiken?

Maar heb je geen zin meer in calorieën, recepten en lijstjes? Download dan geheel gratis het e-book met daarin mijn... 

Vijf Beste Breinhacks

Voor meer controle over je eetgedrag

Daarmee krijg je binnen no-time en op een fijne manier weer de controle terug over jouw eetgedrag! 

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

130 - Highlights PC 76-80

May 03, 2024

129 - Emoties - deel 2

Apr 26, 2024

128 - Emoties - deel 1

Apr 19, 2024