Waarom dieten niet werken

carola-van-bemmelen_waarom-dieten-niet-werken
carola-van-bemmelen_waarom-dieten-niet-werken

Dieten zijn onzin

Met de zomerseizoen voor de deur ondernemen veel mensen nog een ultieme poging om snel de laatste kilootjes eraf te krijgen. Kapitalen worden er uitgegeven aan afslankproducten en crashdiëten. Nog snel even een abonnementje bij de sportschool en we redden het nog net… Persoonlijk geloof ik niet in diëten en ik zal je uitleggen waarom diëten niet werken in mijn ogen…

Een dieet is een korte termijn actie met een korte termijn effect

Op het moment dat mensen besluiten om ‘op dieet’ te gaan wordt één heel belangrijke zaak vaak vergeten:

Als het lichaam niet in balans is als je wilt gaan afslanken, zul je misschien wel resultaat behalen op het moment dat je jouw dieet volgt, echter op het moment dat je stopt met jouw dieet zullen de kilo’s (en meer) er snel weer bijzitten.

Ik spreek hier ook wel van een ‘korte termijn actie’ met een ‘korte termijn effect’. Je zult er de zomer misschien wel mee doorkomen, maar na de zomer zullen de kilo’s (vaak meer dan voordat je begon) er snel weer aanzitten.

Een dieet leert je niet om gezonder te eten

Het leert je alleen maar om minder calorieën te eten Er wordt over het algemeen weinig aandacht besteed aan de voedingswaarde en kwaliteit van de calorieën die je eet. Wist je dat je met een standaard dieet zo’n 25 klontjes suiker per dag binnenkrijgt? Dit komt omdat een traditioneel dieet gericht is op het vermijden van vetten (die leveren namelijk veel calorieën) en daarom vaak bol staat van suikerrijke producten.

Let op: light producten leveren misschien minder calorieën; ze hebben in het lichaam dezelfde werking als suiker!

Zodra je ‘normaal’ gaat eten gebeuren er meerdere dingen:

  • Je hebt vaak geen blijvende gezonde eetwijze aangeleerd waardoor je waarschijnlijk al vrij snel weer in je oude (ongezonde) eetpatroon zult vervallen
  • Je hebt geleerd om mager en vetarm te eten waardoor het lichaam hoogstwaarschijnlijk gezonde vetten tekort komt en gaat vragen om suiker- en koolhydraatrijke producten zodat het daar vetten uit te kan aanmaken. Dit zijn de vetten waarvan je dik wordt!
  • Je hebt geleerd om te kiezen voor lightproducten die veelal zoetstoffen bevatten waar je honger van krijgt, met alle gevolgen van dien….
  • Het lichaam heeft tijdens het dieet geleerd om zuiniger om te gaan met de energie die binnenkomt en zal daarom van dagelijkse portie die je eet iedere dag een beetje overhouden (het kan nu immers met minder energie toe) dat het op zal gaan slaan in de vetcellen en gebruikt om de eiwitdepots die tijdens de afslankpoging zijn aangesproken weer aan te vullen. Het lichaam legt hiermee een nieuwe voorraad kilo’s aan voor een volgende ‘barre tijd’ die groter is dan de kilo’s die je net met veel moeite bent afgeslankt. Het beruchte Jo-Jo effect!

Hoe kun je dit voorkomen?

Om te beginnen is het belangrijk af te stappen van de huidige ‘dieetmoraal’ waarbij we met een snelle actie een vaak langdurige en hardnekkige situatie ‘even’ op willen lossen. Een moraal waarbij we vanuit ontevredenheid met ons lichaam acties gaan ondernemen in plaats van te handelen vanuit liefde voor ons lijf, voor onszelf. Vanuit de vraag: ‘Wat is goed voor mij, wat heb ik werkelijk nodig?”.

Persoonlijk heb ik altijd veel moeite met het woord ‘afvallen’: wie wil er nu afvallen? Is afvallen een daad van liefde naar jezelf? In mijn ogen is het eerder een enorme afwijzing. Is het niet veel fijner om erbij te horen? Om bij jouw lichaam te horen? Om een lichaam te hebben waarin je je fijn voelt en dat jou de optimale ruimte en bewegingsvrijheid biedt? Dit kan pas op het moment dat jouw lichaam in balans is. Pas dan zul je de zo gewenste energie ervaren en zul je merken dat jouw lichaam bijna automatisch haar natuurlijke gewicht aan zal nemen.

Balans is de sleutel

Het leven (en dus ook het lichaam) streeft ALTIJD naar balans. Uiteraard zijn hierin pieken en dalen waar te nemen, maar de optelsom heeft altijd ‘balans’ als antwoord. Werken vanuit een situatie van onbalans geeft alleen nog maar een grotere onbalans. Dit betekent eigenlijk drie dingen:

  1. Voorzie het lichaam van de voeding die het nodig heeft en zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Hoe je dit op een fijne manier kunt doen leer je in de Eetgeluk Universiteit
  2. Werk vanuit een situatie van liefde en acceptatie, waarin je de vraag: ‘Wat is goed voor mij in essentie?’ centraal stelt.
  3. Stop met het beperken van jezelf; geef jezelf ALLE VRIJHEID: alles mag en alles kan. Vertrouw erop dat jij prima in staat bent om de juiste keuzes te maken voor jezelf

Dit zorgt voor bevrijding en geeft een enorme ruimte. In deze situatie kan het lichaam ook het teveel aan kilo’s wat zij vasthoudt los gaan laten. Enerzijds omdat het de voeding krijgt die het zo hard nodig heeft en anderzijds omdat er geen verdedigingsmuur meer nodig is tegen de ontevredenheid en zelf-afwijzing die je op jezelf afvuurt.

Immers: werken vanuit een situatie van ontevredenheid zorgt alleen maar voor meer ontevredenheid.

Zo binnen, zo buiten

In het universum geldt de regel ‘Zo binnen, Zo buiten’. Deze regel zegt eigenlijk dat de buitenwereld (dus datgene wat je waarneemt, waaronder ook je lichaam) een exacte weerspiegeling is van de binnenwereld, van dat wat leeft in jou.

Jouw lichaam en leven geeft je op dit moment exact aan wat er in jou speelt door middel van gewicht, ziektes en andere zaken.

Het is aan jou of je in deze spiegel kunt en durft te kijken of je ervan afkeert (lees: Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt). Het is aan jou of je echt voor de volle 100% de verantwoording durft nemen voor de huidige conditie van jouw lijf en jouw leven. Om zonder veroordeling en in alle liefde en eerlijkheid dat wat er nu is waar te nemen en te aanvaarden.

Alleen vanuit onvoorwaardelijk respect voor dat wat is, is het mogelijk om veranderingen aan te brengen. Al het andere wordt per definitie een gevecht.

Hoe krijg je jouw lichaam in balans?

Ieder mens is uniek, dus voor ieder mens gelden andere richtlijnen om zijn of haar lichaam weer in balans te brengen. Een standaard dieet of oplossing bestaat niet.

Het allerbelangrijkste is om voor jezelf te herkennen en erkennen waar je nu staat, welk beeld je nu in de spiegel ziet.

Sta eens stil bij het gedrag waarmee je jouw huidige lichaam en leven hebt gecreëerd: welke gedachten heb je, welke acties/ handelingen onderneem je dagelijks ter bevordering van jouw gezondheid, wat eet je, zorg je voor voldoende beweging en ontspanning en hoe is het gesteld met de geestelijke ontspanning en vervulling in je leven? Al deze zaken dragen bij aan de balans van jouw lichaam.

Stop met vechten met jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste is om te accepteren dat je bent wie je bent, te genieten van jouw leven zoals het nu is en de dingen te doen vanuit volle liefde en overgave (zelfs en juist de dingen die ‘nou eenmaal moeten’): Do what you like, like what you do! Stop met diëten en hou van het prachtige lichaam en het leven dat je zelf hebt gecreëerd. Wees trots op jouw spiegelbeeld, ook al is het op dit moment misschien in jouw ogen of in de ogen van de maatschappij verre van volmaakt

De werkelijke sleutel tot gezondheid, vitaliteit en balans begint bij het oprecht en onvoorwaardelijk houden van jezelf.

Vanuit daar kun je jouw volgende stap zetten: de stap naar een lichaam in balans met alle acties die dit ondersteunen. Hoe je dit kunt doen en nog veel meer, leer je in de Eetgeluk Universiteit.

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>