de-gelukkige-eter_blog_tijd-en-je-gewicht

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil.

Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren. Niet vanuit het verleden en ook niet vanuit de toekomst.

 • Het zal altijd kiezen voor een beloning NU in plaats van voor nu even wachten en meerdere beloningen op de lange termijn
 • Het zal altijd kiezen voor één keer gemak NU in plaats van voor nu even afzien en daarna gemak voor de rest van je leven
 • Het zal altijd kiezen voor NU junkfood eten en je kort goed voelen (en daarna beroerd) in plaats van voor een gezonde maaltijd waar je urenlang op verder kunt

Samengevat: ons brein wil alles en ons brein wil het NU. Het wil niet wachten, het wil niet afzien en het wil helemaal niet denken op de lange termijn. Ons brein wil hier en NU gelijk alle behoeften bevredigd zien. Het wil scoren. De. Hele. Dag. Door. En daarvoor trekt het alle registers los.

In een wereld waarin alles NU beschikbaar is zorgt dit korte termijn denken voor enorm veel problemen. Door deze basisprogrammering draaien we namelijk de hele dag rondjes en besteden we onze kostbare tijd en energie niet meer aan het creëren van ons leven, maar aan het reageren op alles wat er gebeurt (het begint al met het checken van je mobiel gelijk wanneer je wakker wordt….).

We leven van de ene kick naar de andere

Ons gedrag wordt primair gestuurd door de behoefte van ons brein aan de volgende dopaminekick die zorgt voor een goed gevoel:

 • Je kiest voor nu een koekje eten (dat natuurlijk niet bij één koekje blijft) in plaats van voor straks van een gezonde maaltijd genieten.
 • Je kiest voor nu TV kijken in plaats van sporten of een interessant boek lezen.
 • Je kiest voor nu geld uitgeven in plaats van het te sparen voor later.

Kies je voor kort geluk en lange pijn of voor korte pijn en lang geluk?

Van nature kiest je brein altijd voor kort geluk, voor kort genot, voor tijdelijke resultaten. Dus voor nu dat koekje (ook al ga je zo eten), voor nu dat nieuwe jurkje (ook al heb je een kast vol en bijna geen geld meer voor boodschappen) en voor nu die nieuwe telefoon (ook al is de oude ook nog prima).

Later zorgt niet voor zichzelf (ook al denk je NU van wel...)

Onthoud dat de beslissingen die je NU neemt, bepalen hoe jouw leven er later uit zal gaan zien. Door te kiezen voor genot op de korte termijn, leen je dan ook van jouw toekomst en dat kan je later flink in de problemen brengen.

 • Wanneer je NU TV kijkt in plaats van te gaan bewegen, kan dit later zorgen voor problemen met je botten en spieren.
 • Wanneer je NU geld uitgeeft dat je niet hebt, kom je later tekort.
 • Wanneer je NU kiest voor ongezond eten, kan dit later zorgen voor overgewicht en problemen met je gezondheid.

Succesvolle mensen kiezen voor de lange termijn resultaten

Succesvolle mensen weten dit en kijken daarom altijd verder dan het NU. Ze zullen zich bij iedere keuze afvragen wat het effect zal zijn van hun keuzes over een jaar, over vijf jaar en over tien jaar. Dat is waar zij hun beslissingen op baseren. Ze zullen altijd kiezen voor datgene dat op de lange termijn het beste rendement geeft. En ja, soms betekent dit dat ze daarom nu die vakantie of die nieuwe TV of die nieuwe garderobe laten schieten. Maar ze weten waarvoor ze het doen. Ze hebben een plan dat ze op de lange termijn dubbel en dwars terug gaat betalen.

Wanneer je dit gaat vertalen naar je gewicht, betekent dit dat je bij iedere verleiding steeds opnieuw jezelf kunt afvragen wat het effect van deze beslissing zal zijn over een jaar, over vijf jaar en over tien jaar. Stel jezelf daarom telkens weer deze vraag voordat je iets in je mond stopt of in je winkelwagentje gooit.

Kies voor de lange termijn en leef NU!

Het klinkt misschien raar, maar wanneer je de lange termijn in je achterhoofd houdt bij het nemen van je beslissingen, wordt het makkelijker om de leiding te nemen over je brein. Daardoor kun je veel meer genieten van het NU, wordt het makkelijker om te focussen, én zul je ook minder gevoelig worden voor alle verleiders om je heen. Want geloof me: verleiders gaan bijna altijd over geluk op de korte termijn.

Door vanaf nu dus meer te gaan kijken naar de lange termijneffecten van je huidige keuzes creëer je niet alleen enorm veel rust in je hoofd, je zult ook andere resultaten gaan behalen. Vaak sneller dan je denkt!

Deel gerust jouw ervaringen en inzichten onder deze blog!

Gratis proeflessen

uit de Eetgeluk Universiteit

Wanneer je ècht rust wilt in jouw relatie met eten, is er maar één ding dat werkt: leren om je eet-impulsen te controleren en weten hoe je jouw oerbrein kunt managen.

Als oprichter van de Eetgeluk Universiteit, heb ik me verdiept in de werking van het oerbrein en de wetenschap erachter. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk vrouwen dit ook weten.

Daarom bied ik je GRATIS proeflessen aan. Zodat je zelf kunt ontdekken hoe je oerbrein werkt en dit gelijk kunt toepassen op jouw eetgedrag.

Kies ook voor meer eetgeluk met onderstaande artikelen!

Deel dit gerust! 

 • Inge Brunello Inge Brunello schreef:

  Hallo Carola,

  Als ik beslissingen neem, kijk ik altijd naar de lange termijn. Toch ben ik niet succesvol, integendeel. Als ik beslissingen moet nemen, weeg ik alle voor en nadelen af en alle risico’s. Dan begin ik te twijfelen en wil ik steeds het beste. Uiteindelijk volg ik mijn gevoel niet en kies ik steeds voor het slechtste. Ik heb ook veel faalangst wat me echt remt en de dingen eigenlijk niet ga doen. Ik blijf steeds voor een gesloten deur staan wat me weer een naar gevoel geeft

 • Avatar Yvette schreef:

  Hoi Carola,

  dankjewel voor dit verhaal! Wat bij mij heel erg klikte was de zin: “Later zorgt niet voor zichzelf”.

  Ik ben ooit geïnspireerd geraakt door de uitspraak van Matthew McConaughey: “My biggest hero is: me in ten years”. Jouw artikel roept dus eigenlijk op om goed voor je eigen “grootste held” te zorgen, namelijk je toekomstige zelf.
  Ik kan goed voor anderen zorgen, maar niet zo goed voor mezelf (waarschijnlijk herkennen veel mensen dat). Door nu dus goed voor mijn grootste held / mijn toekomstige zelf zorgen, kan ik het buiten mezelf plaatsen en dat motiveert me enorm 🙂