Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

carola-van-bemmelen_stop-jouw-haat-liefde-verhouding-met-eten
carola-van-bemmelen_van-dieten-naar-eten

Van dieten naar eten

Voor veel mensen is eten een dingetje. Voor mij is het dat ook heel lang geweest. Ik was totaal niet blij met mijn lijf, hopte van dieet naar dieet, hield dat vervolgens maximaal twee weken vol om me daarna weer vol te ´proppen´ met alles wat verboden was. Daar voelde ik me dan weer rot onder dus: tijd voor het volgende dieet.

Uiteindelijk kwam er een moment dat ik genoeg had van dat patroon. Dat ik besloot dat het tijdperk van diëten voorbij was voor mij. Ik wilde eten, genieten, dan maar een paar kilo meer dan de media voorschrijven, ik had geen zin meer om iedere dag rigide bezig te zijn met wat wel mocht en wat absoluut niet.

 Ik deed toen twee dingen:

  • Ik besloot om los te laten wat wel en niet ´mocht´ en vanaf dat moment goed voor mezelf te zorgen
  • Ik besloot om te respecteren dat mijn lichaam niet perfect was volgens de geldende moderegels

Ik kocht mijn kleding niet meer te strak ´omdat ik toch ging afvallen´, alle kleding die te klein was (en nog in de kast hing voor als ik weer slank zou zijn) deed ik weg, ik keek niet meer vol afgunst naar vriendinnen die slanker en strakker waren en ik zette mijn abonnement op de sportschool stop (ik was toch al een half jaar niet geweest, maar had het aangehouden omdat ik maandag echt weer van plan was om te gaan).

Ik was misschien niet perfect, maar wel OK

Ik koos voor een sport die ik leuk vond, ik maakte mijn dagelijkse rondje met de honden wat langer (en liep op nuchtere maag), ik ging biologisch eten, ik lette erop dat ik op tijd naar bed ging en voldoende slaap kreeg, ik creëerde meer momenten van ontspanning in mijn dag, ik nam meer ruimte voor mezelf en ik werkte minder.

Waar ik bang voor was gebeurde niet

Dat waar ik bang voor was: dat ik volledig los zou gaan op al het verboden eten dat ik mezelf al die tijd had ontzegd, gebeurde niet. Sterker nog: mijn behoefte aan eten verminderde, mijn energie nam toe en ik voelde me bevrijd. Natuurlijk at ik af en toe weleens iets ´verbodens´, maar het smaakte me lang niet meer zo goed als vroeger en vaak kreeg ik er enorme buikpijn of jeuk van, dus ik keerde altijd snel weer terug naar een lekkere, gezonde en voedzame maaltijd.

Vechten met je eetlust is tegennatuurlijk

Ik vroeg me af hoe het kon dat ik nu ik niet meer zo gefocust was op mijn voeding, ineens veel minder en veel gezonder ging eten en niet meer de behoefte had aan allerlei ongezonde dingen. Ik viel zelfs een paar kilo af!

Al zoekende ontdekte ik dat het tegennatuurlijk is om te vechten met voeding. Om te diëten en heel strikt allerlei regels te blijven volgen.

De behoefte aan eten houdt je in leven

Eten is net als slapen, ademen, sex en bewegen een belangrijke eerste levensbehoefte voor ons lichaam. Te lang zonder eten overleven we niet. Eten houdt je in leven en dus staat je lichaam niet toe dat je jezelf uithongert en doet het er alles aan om jou te laten eten. De mate waarin je gevoed bent op alle fronten van je leven bepaalt uiteindelijk hoeveel honger je hebt en in hoeverre eten een ´dingetje´ voor je wordt.

Vechten met eten zorgt ervoor dat je meer eet

Door koste wat kost je eetlust in bedwang te willen houden ga je niet alleen een gevecht aan dat je op de lange termijn niet kunt winnen. Je zorgt er ook voor dat je lichaam de hele dag in een constante lichte stress-modus is. Onder stress maak je bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel zal stijgen en je dus meer honger krijgt. Stress zorgt er ook voor dat je spijsvertering wordt stilgelegd. Onder stress kun je dus veel minder goed je eten verteren en voedingsstoffen opnemen waardoor je honger houdt.

Daarbij komt dat vechten tegen je natuur in ontzettend veel energie kost. Ook een reden voor je lichaam om naar meer eten te vragen. Door eten te zien als je vijand maak je het voor jezelf echt lastig om minder te eten.

Eten is je vriend

Knoop dit goed in je oren: in tegenstelling tot wat de media ons doen geloven is het gezond om eetlust te hebben, het is normaal en het hoort bij het leven. Het is aangeboren en zal nooit weggaan. Je trek in eten beheersen gaat om die reden misschien wel tijdelijk werken op wilskracht, maar op de lange termijn ga je dat niet volhouden. Om de simpele reden dat het tegennatuurlijk is. Je gaat dus dwars in tegen je instinct.

Om die reden zijn eten en een gezonde eetlust je vriend, niet je vijand. Besef dat trek in eten je laat voelen dat je leeft en je in beweging houdt. Het zorgt ervoor dat wij als mensen kunnen voortbestaan en is net zo essentieel als ademhalen en slapen.

Sluit vrede met je eetlust

De beste manier om de strijdbijl met je eetlust te begraven is door haar te verwelkomen in je leven.

  • Kies ervoor om goed voor jezelf te zorgen
  • Geniet van het gevoel van honger of van de eetlust die je hebt en kies de beste voeding die je kunt vinden. Maak hiervan een lekkere maaltijd en eet heel bewust.
  • Vermijd dingen als suiker, zoetstoffen, alcohol, en fabrieksproducten zoveel mogelijk, dit bevat stoffen die verslavend werken en ervoor zorgen dat je meer eet dan je nodig hebt. Bovendien voeden ze het lichaam niet. Kies daarvoor in de plaats voor voeding die je lichaam alle voedingsstoffen geeft om optimaal te kunnen functioneren.
  • Relax als het gaat over voeding. Eet langzamer, proef wat je eet, wees bij je eten (en niet op je mobiel of bij de TV of krant). Je lichaam heeft het nodig om het plezier van een maaltijd te ervaren, geef je het dat plezier niet, dan zal het blijven vragen om meer.

Het lichaam wil genieten, zo is het gemaakt, dus laat het genieten. En onthoud: des te beter je het voedt, des te minder je eetlust je gaat beheersen en des gezonder jouw relatie met voeding zal zijn.

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>