Redenen waarom we eten

carola-van-bemmelen_redenen-waarom-we-eten
carola-van-bemmelen_redenen-waarom-we-eten

Wat is de waarom achter jouw waarom?

Er zijn heel veel redenen waarom mensen eten. Tijdens coaching sessies komen ze allemaal voorbij. Uiteraard allemaal goed onderbouwd. Allemaal zijn het (heel herkenbare) verhalen die we onszelf vertellen om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’.

Of beter nog: dat we iets doen waarvan we dénken dat de ander het af zou kunnen keuren.

Dus gaan we onszelf op voorhand verdedigen in de vorm van een excuus of reden waarom we doen wat we doen. Vaak realiseren we ons niet dat er achter dit excuus of deze ‘waarom’ nog een andere ‘waarom’ schuilgaat die ervoor zorgt dat we ons gedrag blijven herhalen, vaak ongemerkt. Hieronder de top drie:

Bang Om Nee Te Zeggen

Vanuit ons oerinstinct zijn we groepsdieren. Instinctief weten we dat de kans op overleven heel klein is als we alleen zijn. We hebben elkaar en een groep nodig. Het geeft ons het gevoel dat we deel uitmaken van een groter geheel, dat we er niet alleen voor staan, dat we erbij horen. Door ‘nee’ te zeggen tegen een bijvoorbeeld een gebakje op een verjaardag maak je jezelf over het algemeen niet populair en zet je jezelf buiten de groep. Dat is nu juist wat veel mensen niet willen en dus houden ze hun mond, voor de lieve vrede of omdat ze geen zin hebben in de opmerkingen die komen.

Met als resultaat dat je toch weer aan de taart zit of een maaltijd voor je neus hebt staan waar je eigenlijk niet op zat te wachten. En dat terwijl je je nog zo had voorgenomen om daar deze keer echt niet aan te beginnen….. Je zegt JA tegen een ander en NEE tegen jezelf en waarom eigenlijk….

JA zeggen tegen jezelf betekent soms vooruit denken en dingen goed regelen voor jezelf. Is dit egoïstisch? NEE! Juist door JA te zeggen tegen jezelf, kun je ook JA zeggen tegen een ander. Door NEE te zeggen tegen jezelf omdat je denkt dat je daarmee een ander een plezier doet, zeg je eigenlijk indirect ook NEE tegen de ander. Eenvoudigweg omdat je niet helemaal eerlijk bent.

Eenzaamheid, Verdriet, Verveling

Op het moment dat je niet in verbinding staat met jezelf, zal er een gevoel van leegte ontstaan. Een ongemakkelijk gevoel dat we liever niet voelen. Een gevoel van eenzaamheid, verdriet, verveling. Het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen en dat er niemand is die je komt redden. Eten kan dan een prachtige troostvriend zijn die de leegte tijdelijk vult en je bevrijdt van het nemen van de verantwoording voor jezelf.

Maar uiteindelijk kun je niet weglopen voor jezelf. Juist dat gevoel van leegte (wat overigens door heel veel mensen verward wordt met honger hebben….) biedt je een kans om het contact met jezelf te herstellen. Alles wat je nodig hebt, zit in jou, het kan er alleen vaak niet uit omdat er geen ruimte is. De ruimte die daarvoor nodig is wordt vaak volgestopt met eten, verplichtingen, werk, TV, internet en andere zaken die een boel ruis op de zender veroorzaken. Met als gevolg dat veel mensen op zoek gaan naar zichzelf buiten zichzelf.

Op het moment dat de verbinding met jezelf er is, dan is er geen behoefte meer aan eten of andere afleiding. Dan weet je dat je goed bent zoals je bent, dat je niet alleen bent en dat je geliefd bent. Het is alleen maar de liefde voor jezelf die je kwijt bent en de industrie speelt daar heel handig op in door een complete wereld van geluk, gezelligheid en liefde rondom eten en de andere producten die ze wil verkopen te creëren. Eten wordt gelijk gesteld aan liefde en in een maatschappij waar we allemaal op zoek zijn naar liefde is dat uiteraard het beste marketingconcept dat je kunt bedenken.

Toch zal je jouw liefde voor jezelf nooit in eten of andere zaken buiten jezelf kunnen vinden. Jouw liefde zit IN jou, het is het gevoel dat IN jou leeft. Je vindt haar door te stoppen met zoeken en jezelf vol stoppen en ruimte te creëren waarin zij zich kan laten zien. Door jezelf te omarmen zoals je bent en jouw leven te omarmen zoals het nu is.

 Ik Heb Het Verdiend

Regelmatig krijg ik van cliënten te horen dat ze zich deze week even niet aan hun plan hebben gehouden. Ze vertellen mij dan dat ze dingen hebben gegeten die niet in het voedingsplan staan ‘omdat ze het verdiend hebben’. Ik vraag dan altijd: ‘Wat heb je verdiend?’. En wat maakt dat je vindt dat je een snoepje of chips hebt verdiend? Waarom moet je dingen verdienen voordat je ze mag hebben?

Eten staat voor veel mensen nog symbool voor straffen en belonen. Als we het niet verdiend hebben, dan hongeren we onszelf uit en als we het verdiend hebben, dan stoppen we onszelf vol (om ons vervolgens rot te voelen en boos te zijn op onszelf…..). We ‘mogen’ iets wel of we ‘mogen’ het niet. Of we onthouden onszelf liefde óf we staan het toe om onszelf liefde te geven, maar we voelen ons er schuldig over zodra we ervan genieten. Een eindeloze cirkel. We hebben een week hard gewerkt en dus hebben we ‘het verdiend’ om in het weekend dat extra biertje te nemen….. Bullshit! Het leven is bedoeld om te genieten, plezier te hebben en te leven in overvloed. We hoeven niet hard te werken om iets ‘te verdienen’. We hoeven onszelf niet te belonen, de grootste beloning die we onszelf kunnen geven is goed voor onszelf te zorgen, vanuit liefde voor het leven dat we hebben.

Op het moment dat je jezelf toestaat om alles te eten wat je wilt is het niet meer nodig om jezelf te straffen of te belonen. Je innerlijke dialoog verandert dan van: ‘Ik wil het maar ik mag het niet’ naar ‘Ik mag het, maar ik heb het niet nodig’. Daarmee verandert direct de aantrekkingskracht van het ‘verboden goed’. Je gaat kiezen vanuit liefde naar jezelf, vanuit wat je aan jezelf wilt geven, vanuit overvloed in plaats van vanuit schaarste.

Andere Redenen…..

Wat zijn jouw redenen om te eten? Wat betekent eten voor jou? Word jij nog beïnvloed door opvoeding of cultuur, stress, gewoonte, vermoeidheid, gratis samples en aanbiedingen? Is eten voor jou verbonden met gezelligheid of liefde? Eet je als je moe bent of misschien ben je wel bang voor honger of het hebben van een tekort? Heb je het gevoel dat je onvoldoende ruimte hebt voor jezelf in jouw leven en creëer je daarom onbewust een extra vetlaag?

Op het moment dat je weet waarom je eet, en het waarom áchter jouw ‘eet- waarom’ ont-dekt is het mogelijk om de gewoonte te doorbreken. Eten is namelijk nooit het probleem, het is slechts een uitvergroter van een patroon, van iets wat je onbewust doet. Wanneer je dit onbewuste ‘doen’ bewust gaat doen kun je nieuwe keuzes maken en daarmee ook nieuwe resultaten creëren!

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>