Redenen waarom we eten

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_redenen-waarom-we-eten_800x800

Wat is de waarom achter jouw waarom?

Er zijn heel veel redenen waarom mensen eten. Tijdens coaching sessies komen ze allemaal voorbij. Uiteraard allemaal goed onderbouwd. Allemaal zijn het (heel herkenbare) verhalen die we onszelf vertellen om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’.

Of beter nog: dat we iets doen waarvan we dénken dat de ander het af zou kunnen keuren.

Dus gaan we onszelf op voorhand verdedigen in de vorm van een excuus of reden waarom we doen wat we doen. Vaak realiseren we ons niet dat er achter dit excuus of deze ‘waarom’ nog een andere ‘waarom’ schuilgaat die ervoor zorgt dat we ons gedrag blijven herhalen, vaak ongemerkt. Hieronder de top drie:

Bang Om Nee Te Zeggen

Vanuit ons oerinstinct zijn we groepsdieren. Instinctief weten we dat de kans op overleven heel klein is als we alleen zijn. We hebben elkaar en een groep nodig. Het geeft ons het gevoel dat we deel uitmaken van een groter geheel, dat we er niet alleen voor staan, dat we erbij horen. Door ‘nee’ te zeggen tegen een bijvoorbeeld een gebakje op een verjaardag maak je jezelf over het algemeen niet populair en zet je jezelf buiten de groep. Dat is nu juist wat veel mensen niet willen en dus houden ze hun mond, voor de lieve vrede of omdat ze geen zin hebben in de opmerkingen die komen.

Met als resultaat dat je toch weer aan de taart zit of een maaltijd voor je neus hebt staan waar je eigenlijk niet op zat te wachten. En dat terwijl je je nog zo had voorgenomen om daar deze keer echt niet aan te beginnen….. Je zegt JA tegen een ander en NEE tegen jezelf en waarom eigenlijk….

JA zeggen tegen jezelf betekent soms vooruit denken en dingen goed regelen voor jezelf. Is dit egoïstisch? NEE! Juist door JA te zeggen tegen jezelf, kun je ook JA zeggen tegen een ander. Door NEE te zeggen tegen jezelf omdat je denkt dat je daarmee een ander een plezier doet, zeg je eigenlijk indirect ook NEE tegen de ander. Eenvoudigweg omdat je niet helemaal eerlijk bent.

Eenzaamheid, Verdriet, Verveling

Op het moment dat je niet in verbinding staat met jezelf, zal er een gevoel van leegte ontstaan. Een ongemakkelijk gevoel dat we liever niet voelen. Een gevoel van eenzaamheid, verdriet, verveling. Het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen en dat er niemand is die je komt redden. Eten kan dan een prachtige troostvriend zijn die de leegte tijdelijk vult en je bevrijdt van het nemen van de verantwoording voor jezelf.

Maar uiteindelijk kun je niet weglopen voor jezelf. Juist dat gevoel van leegte (wat overigens door heel veel mensen verward wordt met honger hebben….) biedt je een kans om het contact met jezelf te herstellen. Alles wat je nodig hebt, zit in jou, het kan er alleen vaak niet uit omdat er geen ruimte is. De ruimte die daarvoor nodig is wordt vaak volgestopt met eten, verplichtingen, werk, TV, internet en andere zaken die een boel ruis op de zender veroorzaken. Met als gevolg dat veel mensen op zoek gaan naar zichzelf buiten zichzelf.

Op het moment dat de verbinding met jezelf er is, dan is er geen behoefte meer aan eten of andere afleiding. Dan weet je dat je goed bent zoals je bent, dat je niet alleen bent en dat je geliefd bent. Het is alleen maar de liefde voor jezelf die je kwijt bent en de industrie speelt daar heel handig op in door een complete wereld van geluk, gezelligheid en liefde rondom eten en de andere producten die ze wil verkopen te creëren. Eten wordt gelijk gesteld aan liefde en in een maatschappij waar we allemaal op zoek zijn naar liefde is dat uiteraard het beste marketingconcept dat je kunt bedenken.

Toch zal je jouw liefde voor jezelf nooit in eten of andere zaken buiten jezelf kunnen vinden. Jouw liefde zit IN jou, het is het gevoel dat IN jou leeft. Je vindt haar door te stoppen met zoeken en jezelf vol stoppen en ruimte te creëren waarin zij zich kan laten zien. Door jezelf te omarmen zoals je bent en jouw leven te omarmen zoals het nu is.

 Ik Heb Het Verdiend

Regelmatig krijg ik van cliënten te horen dat ze zich deze week even niet aan hun plan hebben gehouden. Ze vertellen mij dan dat ze dingen hebben gegeten die niet in het voedingsplan staan ‘omdat ze het verdiend hebben’. Ik vraag dan altijd: ‘Wat heb je verdiend?’. En wat maakt dat je vindt dat je een snoepje of chips hebt verdiend? Waarom moet je dingen verdienen voordat je ze mag hebben?

Eten staat voor veel mensen nog symbool voor straffen en belonen. Als we het niet verdiend hebben, dan hongeren we onszelf uit en als we het verdiend hebben, dan stoppen we onszelf vol (om ons vervolgens rot te voelen en boos te zijn op onszelf…..). We ‘mogen’ iets wel of we ‘mogen’ het niet. Of we onthouden onszelf liefde óf we staan het toe om onszelf liefde te geven, maar we voelen ons er schuldig over zodra we ervan genieten. Een eindeloze cirkel. We hebben een week hard gewerkt en dus hebben we ‘het verdiend’ om in het weekend dat extra biertje te nemen….. Bullshit! Het leven is bedoeld om te genieten, plezier te hebben en te leven in overvloed. We hoeven niet hard te werken om iets ‘te verdienen’. We hoeven onszelf niet te belonen, de grootste beloning die we onszelf kunnen geven is goed voor onszelf te zorgen, vanuit liefde voor het leven dat we hebben.

Op het moment dat je jezelf toestaat om alles te eten wat je wilt is het niet meer nodig om jezelf te straffen of te belonen. Je innerlijke dialoog verandert dan van: ‘Ik wil het maar ik mag het niet’ naar ‘Ik mag het, maar ik heb het niet nodig’. Daarmee verandert direct de aantrekkingskracht van het ‘verboden goed’. Je gaat kiezen vanuit liefde naar jezelf, vanuit wat je aan jezelf wilt geven, vanuit overvloed in plaats van vanuit schaarste.

Andere Redenen…..

Wat zijn jouw redenen om te eten? Wat betekent eten voor jou? Word jij nog beïnvloed door opvoeding of cultuur, stress, gewoonte, vermoeidheid, gratis samples en aanbiedingen? Is eten voor jou verbonden met gezelligheid of liefde? Eet je als je moe bent of misschien ben je wel bang voor honger of het hebben van een tekort? Heb je het gevoel dat je onvoldoende ruimte hebt voor jezelf in jouw leven en creëer je daarom onbewust een extra vetlaag?

Op het moment dat je weet waarom je eet, en het waarom áchter jouw ‘eet- waarom’ ont-dekt is het mogelijk om de gewoonte te doorbreken. Eten is namelijk nooit het probleem, het is slechts een uitvergroter van een patroon, van iets wat je onbewust doet. Wanneer je dit onbewuste ‘doen’ bewust gaat doen kun je nieuwe keuzes maken en daarmee ook nieuwe resultaten creëren!

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag