Podcast 79 Zelfsabotage

Aflevering 79: Zelfsabotage

Je kent het vast wel: je gaat net lekker en ineens, pats, doe je allerlei dingen die je niet wilde doen. Je bent jezelf aan het saboteren. En meestal gebeurt het op momenten dat je het totaal niet verwacht. Je ziet het vaak niet aankomen en je merkt het vervolgens pas als het al is gebeurt. Of, wanneer je wat verder in het proces bent, wanneer je het doet. 

Weet dat zelfsabotage heel normaal is. Het is iets dat ieder mens doet. Zelfsabotage is dus menselijk. Neemt niet weg dat het wel behoorlijk hinderlijk kan zijn. Omdat het vaak al je goede voornemens en plannen verstoort. Maar zelfsabotage is natuurlijk en het heeft een functie.

Zelfsabotage is een actie, het is iets dat je doet (of juist niet doet). Het is automatisch gedrag dat is ontstaan uit iets dat je in het verleden heel vaak hebt gedaan. Daardoor is het gedrag geworden waar je verder niet meer over nadenkt. En daardoor lijkt het weer alsof je er geen controle over hebt. Maar niets is minder waar. Je hebt er wel degelijk controle over.

En de eerste stap in het proces is dat je het niet meer veroordeelt, maar dat je gaat begrijpen waarom het er is. Vanuit begrip en compassie kun je het vervolgens gaan veranderen. Dat is de enige manier om het om te buigen en ervoor te gaan zorgen dat jouw toekomstige zelf het makkelijker krijgt.

Er zijn drie belangrijke manieren waarop je jezelf kunt saboteren. Namelijk perfectie, haast en ... stoppen. In deze podcast ga ik op alle drie deze mechanismen dieper in. Zodat je ze gaat herkennen in jezelf en vanuit daar kunt veranderen.

In deze podcast

  • Waarom zelfsabotage volledig normaal is
  • De beste manier om zelfsabotage te veranderen
  • De drie belangrijkste zelfsabotage mechanismen
  • Waarom zelfsabotage een goed teken is...
2023 Voorkant breinhacks 800x800
Eetgeluk breinhacks 800x800

5 BREINHACKS

Voor meer controle over je eetgedrag ...

Vind jij het ook zo lastig om al dat lekkers te weerstaan? Heb jij last van 'bodemdrift' en moet die zak bij jou ook altijd LEEG? Ben jij zo'n gevalletje van 'altijd honger'? Ben je constant in gevecht met het vreetmonster in je hoofd?

Check dan deze praktische Eetgeluk Breinhacks. Stuk voor stuk afkomstig uit de Eetgeluk Universiteit. Daarin ga je zien waarom je blijft eten. En hoe je dat heel eenvoudig kunt oplossen door je brein op de juiste manier te managen!