Podcast 46 Het lukt niet

Aflevering 46: Het lukt niet

Regelmatig krijg ik mailtjes met daarin vaak letterlijk een of twee zinnen die neerkomen op ‘Het lukt niet’.  Ik heb alles geprobeerd en het lukt gewoon niet. Ik weet niet wat ik nu moet doen. Heb jij nog suggesties Carola? Met andere woorden: kun jij het oplossen voor me?

Waar dit vaak vandaan komt is van een brein dat niet meer kan bedenken wat het moet doen. Van een brein dat geen ‘hoe dans’ meer beschikbaar heeft. En als je brein niet meer weet hoe het iets kan oplossen dan schiet het op slot.

Je brein kijkt constant naar hoe je in het verleden met dergelijke situaties bent omgegaan. Zodra het dan een plan van aanpak heeft krijg je groen licht voor je plannen en ga je aan de slag. Totdat je dus niet verder meer komt. En dat moment komt vroeger of later omdat je brein nooit de hele route kan voorspellen. Het kan je alleen maar aangeven wat je in het verleden hebt gedaan. En als het toen had gewerkt, had je het nu niet nog een keertje hoeven doen toch?

Wanneer je merkt dat je in een ‘het lukt niet’ spiraal zit, weet dan dat je goed wordt in dat wat je vaak doet. Maar dat je ook goed wordt in dat wat je vaak denkt. Dus wanneer je vaak denkt ‘het lukt niet’ of ‘ik weet het niet’ is dat waar je goed in wordt. Je wordt dan goed in het opbouwen van weerstand in jezelf. Waardoor je uiteindelijk blokkeert of jezelf gaat saboteren.

Wanneer je dus jouw hele leven hebt gedacht ‘het lukt niet’ dan is dat de gedachte die je brein als eerste denkt. Maar eigenlijk denkt je brein niet ‘het lukt niet’. Je brein denkt iets anders. Namelijk: ‘het lukt niet zoals ik het had bedacht en nu weet ik het niet meer.

In deze podcast leg ik je uit hoe je uit de 'Het lukt niet' spiraal kunt komen.

In deze podcast

  • Jouw brein is een grote oplossingenmachine
  • Focussen vanuit schaarste
  • Wat is de werkelijke betekenis van 'het lukt niet'
  • Problemen bestaan niet
  • De drie vragen die je kunt stellen om uit de 'het lukt niet' spiraal te komen
Eetgeluk breinhacks 800x800

5 BREINHACKS

Voor een relaxte relatie met eten ...

Vind jij het ook zo lastig om al dat lekkers te weerstaan? Heb jij last van 'bodemdrift' en moet die zak bij jou ook altijd LEEG? Ben jij zo'n gevalletje van 'altijd honger'? Ben je constant in gevecht met het vreetmonster in je hoofd?

Check dan deze praktische Eetgeluk Breinhacks. Stuk voor stuk afkomstig uit de Eetgeluk Universiteit. Daarin ga je zien waarom je blijft eten. En hoe je dat heel eenvoudig kunt oplossen door je brein op de juiste manier te managen!