Podcast 35 Het verschil tussen liefde en lief zijn

Aflevering 35: Het verschil tussen liefde en lief zijn

Zo vaak hoor ik vrouwen zeggen: 'Ik mag nu best wel even lief zijn voor mezelf'. Ik heb zo hard gewerkt, ik heb het verdiend.

Of we zeggen het goedbedoeld tegen een ander: 'Wel lief zijn voor jezelf nu hè....?'

Maar weet dat er een groot verschil zit tussen handelen vanuit liefde en handelen vanuit lief willen zijn. Dit halen we nogal eens door elkaar. Zowel als het gaat om andere mensen als wanneer het gaat om onszelf.

Handelen vanuit liefde kan namelijk heel wreed zijn. Of er helemaal niet zo uitzien. Terwijl lief zijn voor jezelf misschien op het eerste gezicht logisch lijkt, maar op de lange termijn hele vervelende gevolgen kan hebben.

Geloof me, lief willen zijn is misschien wel de grootste saboteur die bestaat. Lief willen zijn voor jezelf en lief willen zijn voor anderen. Als je lief wilt zijn voor jezelf maak je vaak de slechtste beslissingen voor de lange termijn. En hetzelfde geldt wanneer je lief wilt zijn voor anderen.

Het punt is dat je bij lief willen zijn over het algemeen JA zegt terwijl je NEE bedoelt. Het punt met lief zijn is, dat het altijd gaat over de korte termijn. Over je NU goed voelen. Bij lief zijn voor jezelf ga je bewust voorbij aan de effecten voor jezelf op de lange termijn. Je bestelt nu die te dure tas terwijl je daardoor aan het eind van de maand op een houtje moet bijten. Je eet nu dat stuk  chocola en vervolgens denk je: ‘ach, ik kan maar beter gelijk de hele reep opeten, dan is ie maar op’. Je kijkt naar die extra aflevering terwijl je weet dat je daardoor morgen de hele dag brak bent omdat je te weinig hebt geslapen.

Lief zijn voor jezelf is dus een hele gevaarlijke. Beter kun je gaan handelen uit liefde. Over het verschil tussen deze twee manieren van handelen en welke vraag je kunt stellen waardoor je in één klap vanuit liefde gaat handelen, daarover gaat deze podcast.

In deze podcast

 • Wat is lief zijn
 • Wat is handelen vanuit liefde
 • Welke supervraag kun je jezelf stellen zodat je altijd handelt vanuit liefde
 • Handelen vanuit lief zijn en zelfsabotage
 • Waarom lief zijn voor anderen een onbewuste vorm is van controle en manipulatie
Eetgeluk breinhacks 800x800

5 BREINHACKS

Voor meer controle over je eetgedrag ...

Vind jij het ook zo lastig om al dat lekkers te weerstaan? Heb jij last van 'bodemdrift' en moet die zak bij jou ook altijd LEEG? Ben jij zo'n gevalletje van 'altijd honger'? Ben je constant in gevecht met het vreetmonster in je hoofd?

Check dan deze praktische Eetgeluk Breinhacks. Stuk voor stuk afkomstig uit de Eetgeluk Universiteit. Daarin ga je zien waarom je blijft eten. En hoe je dat heel eenvoudig kunt oplossen door je brein op de juiste manier te managen!

 • Hilde wallays schreef:

  🙏🙏🙏🙏🙏 uit België! Ik geniet en ongelooflijk hoeveel nieuwe inzichten ik al van jou mocht ontvangen. Ik kijk heel erg naar je op! Ben een Top fan! Heel genegen, Hilde

 • Regina Beukeveld schreef:

  Dankjewel voor jouw opbeurend podcast lief zijn en jezelf lief hebben Heeft mijn bewustzijn weer wat aangewakkerd 🫶