Podcast 17 Kleine stapjes

Aflevering 17: Kleine stapjes

Als het gaat over blijvende verandering, dan is het nemen van kleine stapjes een belangrijke sleutel tot succes. Je oerbrein houdt namelijk van kleine stapjes. Kleine stapjes zijn veilig en kleine stapjes zijn iedere dag opnieuw zonder al teveel moeite te zetten.

Vaak overschatten we wat we in een dag kunnen doen, maar onderschatten we wat we in een jaar kunnen bereiken als we iedere dag een piepklein stapje zetten in de richting van waar we naartoe willen.

Dit heeft er alles mee te maken dat je oerbrein niet houdt van verandering.

Voor je oerbrein is iedere verandering een enorm potentieel gevaar. Dat betekent dat wanneer je in een keer grote veranderingen wilt doorvoeren of wanneer je meerdere dingen tegelijk wilt veranderen zoals bijvoorbeeld stoppen met roken en afvallen, dat je oerbrein op tilt slaat.

Vaak gebeurt dit in de vorm van een overweldigend of verlammend gevoel waar je zo van schrikt dat je gelijk stopt met zelfs nog maar het denken aan de verandering. Dat is ook een van de redenen waarom het bij zo ontzettend veel diëten al binnen twee dagen verkeerd gaat. Je wilt teveel in één keer veranderen, er zijn teveel nieuwe gewoonten waardoor je oerbrein het hele proces gaat zien als een enorm gevaar.

Je denkt dus dat je met grote stappen snel thuis bent, maar eigenlijk raak je met grote stappen alleen maar verder van huis. Vanuit je verlangen om zo snel mogelijk je probleem op te lossen, maak je het alleen maar groter. Beter is het om rustig en gestaag, stapje voor stapje aan de slag te gaan. In deze podcast leg ik je uit hoe je dat kunt doen.

In deze podcast

  • De waakhond van je oerbrein
  • Hoe werkt je vecht-vlucht mechanisme
  • De sleutel tot moeiteloze en blijvende verandering
  • Waarom extreme challenges nooit blijvende resultaten geven
  • De twee manieren waarop je brein verandert

De Eetgeluk Universiteit

Stop ook met diëten - Kies voor Me First!

Het is mijn missie dat alle vrouwen in Nederland zichzelf weer op de eerste plaats gaan zetten. Het wordt namelijk de hoogste tijd dat we onze energie niet langer besteden aan vechten met onszelf in de vorm van zinloze dieten of aan 'werken aan onszelf'. Maar aan het creeren van de beste versie van onszelf. Gewoon omdat we het waard zijn! In de Eetgeluk Universiteit leer ik je vandaag nog hoe je jouw oerbrein kunt managen en jezelf weer op nummer één kunt zetten in jouw leven!