Podcast 13 Wilskracht

Aflevering 13: Wilskracht

Als het gaat over eten en eetgedrag en gewicht, dan wordt er vaak gezegd dat het allemaal niet zo heel moeilijk is. Je moet gewoon minder eten en meer bewegen en als je dat doet komt alles goed. En wanneer je dat niet kunt ben je een loser of een slappeling...

Jarenlang heb ik deze bullshit geloofd. Ik trainde me suf en iedere dag opnieuw nam ik me voor dat het vandaag echt ging gebeuren. Vandaar was de eerste dag van mijn nieuwe leven. Ik dacht echt serieus dat er iets mis met me was.

Waarom lukte het anderen wel om af te vallen en een strak lichaam te trainen en mij niet?

Ik maakte mezelf wijs dat het aan mij niet was besteed. Dat ik zwaardere botten had en dat mijn lichaam niet was gebouwd om te sporten. Maar wat er eigenlijk aan de hand was, was dat mijn bloedsuikerspiegel niet goed in balans was en dat daardoor mijn wilskracht kapot was. Ik ontdekte dat bij toeval toen ik stopte me het eten van suiker en snelle koolhydraten. Ineens lukte het wel om dingen vol te houden. Ineens kon ik wel dingen afmaken en in eens voelde ik me zoveel sterker.

Hoe zit het nu precies met wilskracht? De wetenschappers Roy Baumeister en John Tierney hebben er een prachtig boek over geschreven (het heet Wilskracht). En in hun boek maken ze heel duidelijk hoe wilskracht echt werkt. En het werkt heel anders dan we altijd hebben aangenomen. In deze podcast leg ik je exact uit hoe het zit.

In deze podcast

  • Wat is wilskracht
  • Waar huist wilskracht in je brein
  • Waarbij helpt wilskracht je
  • Hoe kun je wilskracht besparen
  • Het verband tussen je bloedsuikerspiegel en wilskracht
  • Hoe kun je jouw wilskracht versterken

De Eetgeluk Universiteit

Stop ook met diëten - Kies voor Me First!

Het is mijn missie dat alle vrouwen in Nederland zichzelf weer op de eerste plaats gaan zetten. Het wordt namelijk de hoogste tijd dat we onze energie niet langer besteden aan vechten met onszelf in de vorm van zinloze dieten of aan 'werken aan onszelf'. Maar aan het creeren van de beste versie van onszelf. Gewoon omdat we het waard zijn! In de Eetgeluk Universiteit leer ik je vandaag nog hoe je jouw oerbrein kunt managen en jezelf weer op nummer één kunt zetten in jouw leven!