Podcast 05 - omarm jezelf

Aflevering 5: Omarm Jezelf

Eigenlijk heeft een relaxte relatie met eten helemaal niets met eten te maken. Een relaxte relatie met eten gaat maar over een ding en dat is de relatie die je hebt met jezelf. Jouw relatie met jezelf bepaalt namelijk hoe je je voelt en hoe je je voelt bepaalt of je oerbrein ‘aan’ springt of niet.

Je oerbrein reageert primair op hoe je je voelt. Omdat hoe je je voelt voor je oerbrein een belangrijke graadmeter is om te bepalen of je veilig bent of niet. Wanneer je je goed voelt is dat voor je oerbrein het signaal dat je veilig bent.

En wanneer je oerbrein denkt dat je veilig bent, dan zal het niet in actie komen. Het zal je zogezegd niet saboteren. Maar wanneer je je niet goed voelt, dan denkt je oerbrein dat je in levensgevaar bent en zal het zo snel mogelijk ingrijpen. Dan zal het dus wel constant de boel lopen te saboteren.

Niet eten, maar jouw relatie met jezelf is daarom de factor waar alles om draait. Jouw relatie met jezelf bepaalt namelijk hoe je je voelt. Iedere. Dag. Opnieuw. En wanneer jouw relatie met jezelf niet OK is, wanneer je een hekel hebt aan jezelf zoals je nu bent, wanneer je jouw lichaam haat zoals het nu is, dan voelt dat gewoon niet goed.

Het gevolg daarvan is dat je oerbrein de hele dag denkt dat je in gevaar bent en daardoor zal het de hele dag met allerlei ‘feel-good’ oplossingen aan komen zetten. Oplossingen zoals eten, drinken, roken, shoppen, TV kijken, porno kijken, ruzie maken, jezelf op andere manieren afleiden.

Wanneer je een relaxte relatie wilt hebben met eten, is het dan ook belangrijk dat je begint met het creëren van een relaxte relatie met jezelf. Met het omarmen van jezelf.

In deze podcast

  • Waarom je oerbrein ervoor zorgt dat je jezelf saboteert
  • De factor die de relatie met jezelf bepaalt
  • Waarom het voor je oerbrein zo belangrijk is dat je je goed voelt
  • Me first
  • De kracht van gedachten
Eetgeluk breinhacks 800x800

5 BREINHACKS

Voor meer controle over je eetgedrag ...

Vind jij het ook zo lastig om al dat lekkers te weerstaan? Heb jij last van 'bodemdrift' en moet die zak bij jou ook altijd LEEG? Ben jij zo'n gevalletje van 'altijd honger'? Ben je constant in gevecht met het vreetmonster in je hoofd?

Check dan deze praktische Eetgeluk Breinhacks. Stuk voor stuk afkomstig uit de Eetgeluk Universiteit. Daarin ga je zien waarom je blijft eten. En hoe je dat heel eenvoudig kunt oplossen door je brein op de juiste manier te managen!