Podcast 04 - je oerbrein

Aflevering 4: Je Oerbrein

In deze podcast ga ik je de missing link introduceren in ieder dieet en in ieder voedingsadvies. En dat is je oerbrein. Je oerbrein is een belangrijke factor als het gaat over je eetgedrag. Omdat al je eetinstincten, maar ook al je andere instincten hun oorsprong vinden in je oerbrein.

Je oerbrein is namelijk het deel van je brein waarin alle basisprogrammeringen van je lichaam zijn opgeslagen. Je zou het kunnen vergelijken met de harde schijf van een computer. Zodra je wordt geboren zorgt je oerbrein ervoor dat alles werkt.

De basisprogrammeringen in je oerbrein kun je niet aanpassen. Die zijn er gewoon en daar heb je mee te dealen. Op zich is dat een goed gegeven, want je wilt niet na hoeven denken over wanneer je moet inademen en wat je moet doen zodat je met je ogen kunt knipperen.

Het feit dat je dus een oerbrein hebt is een heel fijn gegeven. Want dat zorgt ervoor dat je over alle basisdingen niet na hoeft te denken. Waardoor je energie en ruimte overhoudt voor het onderzoeken van nieuwe dingen en het oplossen van problemen.

Er is alleen één nadeel aan ons huidige oerbrein en dat is dat er geen versie 2.0 van is. Dat betekent dat je oerbrein nog steeds functioneert vanuit de oertijd. En onze wereld is sindsdien behoorlijk veranderd. Daardoor is het inmiddels zo dat alles wat je oerbrein in het verleden deed om ervoor te kunnen zorgen dat je kon overleven, nu juist contraproductief werkt.

Met andere woorden: zolang je niet begrijpt hoe je diepste eetinstincten werken, zullen ze jou besturen. Wanneer je dus weer een relaxte relatie met eten wilt hebben, is dit waar je dient te beginnen. Zodra je begrijpt hoe je oerbrein werkt en hoe je het kunt managen, snap je ook waarom geen enkel dieet kan zorgen voor blijvende resultaten. En waarom het zo'n ontzettend gevecht is met jezelf om gezond te blijven eten.

In deze podcast

  • Wat is je oerbrein
  • De twee afdelingen in je oerbrein
  • De kaartenbak in je brein
  • Zo werkt je oerbrein
  • De reden van de eeuwige discussie in je hoofd
  • Het omkeren van de basisfuncties van je oerbrein
  • De rol van je emoties

DE EETGELUK UNIVERSITEIT

Transformeer in één jaar van Eeuwige Diëter naar Gelukkige Eter

Het is mijn missie dat alle vrouwen in Nederland zichzelf weer op de eerste plaats gaan zetten. Het wordt namelijk de hoogste tijd dat we onze energie niet langer besteden aan vechten met onszelf in de vorm van zinloze dieten of aan 'werken aan onszelf'. Maar aan het creeren van de beste versie van onszelf. Gewoon omdat we het waard zijn! In de Eetgeluk Universiteit leer ik je in drie stappen hoe je jouw oerbrein kunt managen en jezelf weer op nummer één kunt zetten in jouw leven!