Podcast 04 - je oerbrein

Aflevering 4: Je Oerbrein

In deze podcast ga ik je de missing link introduceren in ieder dieet en in ieder voedingsadvies. En dat is je oerbrein. Je oerbrein is een belangrijke factor als het gaat over je eetgedrag. Omdat al je eetinstincten, maar ook al je andere instincten hun oorsprong vinden in je oerbrein.

Je oerbrein is namelijk het deel van je brein waarin alle basisprogrammeringen van je lichaam zijn opgeslagen. Je zou het kunnen vergelijken met de harde schijf van een computer. Zodra je wordt geboren zorgt je oerbrein ervoor dat alles werkt.

De basisprogrammeringen in je oerbrein kun je niet aanpassen. Die zijn er gewoon en daar heb je mee te dealen. Op zich is dat een goed gegeven, want je wilt niet na hoeven denken over wanneer je moet inademen en wat je moet doen zodat je met je ogen kunt knipperen.

Het feit dat je dus een oerbrein hebt is een heel fijn gegeven. Want dat zorgt ervoor dat je over alle basisdingen niet na hoeft te denken. Waardoor je energie en ruimte overhoudt voor het onderzoeken van nieuwe dingen en het oplossen van problemen.

Er is alleen één nadeel aan ons huidige oerbrein en dat is dat er geen versie 2.0 van is. Dat betekent dat je oerbrein nog steeds functioneert vanuit de oertijd. En onze wereld is sindsdien behoorlijk veranderd. Daardoor is het inmiddels zo dat alles wat je oerbrein in het verleden deed om ervoor te kunnen zorgen dat je kon overleven, nu juist contraproductief werkt.

Met andere woorden: zolang je niet begrijpt hoe je diepste eetinstincten werken, zullen ze jou besturen. Wanneer je dus weer een relaxte relatie met eten wilt hebben, is dit waar je dient te beginnen. Zodra je begrijpt hoe je oerbrein werkt en hoe je het kunt managen, snap je ook waarom geen enkel dieet kan zorgen voor blijvende resultaten. En waarom het zo'n ontzettend gevecht is met jezelf om gezond te blijven eten.

In deze podcast

  • Wat is je oerbrein
  • De twee afdelingen in je oerbrein
  • De kaartenbak in je brein
  • Zo werkt je oerbrein
  • De reden van de eeuwige discussie in je hoofd
  • Het omkeren van de basisfuncties van je oerbrein
  • De rol van je emoties
2023 Voorkant breinhacks 800x800
Eetgeluk breinhacks 800x800

5 BREINHACKS

Voor meer controle over je eetgedrag ...

Vind jij het ook zo lastig om al dat lekkers te weerstaan? Heb jij last van 'bodemdrift' en moet die zak bij jou ook altijd LEEG? Ben jij zo'n gevalletje van 'altijd honger'? Ben je constant in gevecht met het vreetmonster in je hoofd?

Check dan deze praktische Eetgeluk Breinhacks. Stuk voor stuk afkomstig uit de Eetgeluk Universiteit. Daarin ga je zien waarom je blijft eten. En hoe je dat heel eenvoudig kunt oplossen door je brein op de juiste manier te managen!