Zelf de leiding nemen over je eetgedrag

Zoals je inmiddels wel hebt ontdekt in deze cursus, is het vrij lastig om je brein te veranderen. We zijn nou eenmaal op een bepaalde manier gestrikt en dat is niet voor niets. Onze oerprogrammering heeft er eeuwenlang voor gezorgd dat we de meest barre omstandigheden hebben kunnen overleven. Echter, de wereld van vandaag ziet er heel anders uit dan de wereld van 560 miljoen jaar geleden.

De wereld waarin we leven bepaalt ons eetgedrag: ons brein reageert primair op de prikkels die het ontvangt. Omdat we ons oerbrein niet kunnen veranderen, is het daarom belangrijk om de prikkels die het ontvangt te gaan veranderen, maar ook de manier waarop we met onszelf communiceren.

Door je brein zelf te inspireren en verleiden tot het maken van zinvolle keuzes zal het intuïtief de nieuwe signalen oppakken en daar een reactie op gaan geven. Hierdoor heb je weer zelf de touwtjes in handen en kun je met jouw mensenbrein het oerbrein aan de hand gaan nemen en zelf de leiding nemen over je (eet)gedrag. In hoofdstuk 11 kun je de verschillende tips lezen die je helpen om grip te krijgen op je brein.

Hoe word je een gelukkige eter

 • Herhaal je nieuwe gewoonten zo vaak mogelijk en zeker 1000 keer
 • Oefen je nieuwe gedrag bij iedere mogelijkheid die je hebt
 • Weet wat je wilt veranderen en vooral: waarom!
 • Zorg dat je iedere dag een stapje zet in de richting van wat je wilt bereiken
 • Wees al je nieuwe jij, je brein weet namelijk toch niet dat het niet zo is en zal daardoor automatisch beslissingen gaan nemen en gedrag gaan doen dat past bij de nieuwe jij
 • Breng alle uitdagingen die je zou kunnen verwachten in kaart en verzin alvast een oplossing (belangrijk: oefen die oplossing ook alvast een aantal keer in je hoofd zodat je onbewuste hem automatisch zal aandragen als de situatie daar is)
 • Focus op 1 ding tegelijk (voor meer dan 1 verandering geeft je brein toch geen toestemming)
 • Kies drie dingen die voor jou werken op weg naar jouw nieuwe gedrag
 • Plan niet te lang vooruit (maximaal 30 dagen en pas eventueel je plan aan als dat nodig is)

Bewust eten

Weet jij nog wat je gisteren hebt gegeten en hoe dat heeft gesmaakt? De meeste mensen moeten heel hard nadenken over deze vraag. Dit geeft al aan hoe weinig we eigenlijk maar bewust beleven van het eten dat we eten.

Je brein en je lichaam hebben tijd en aandacht nodig om te ervaren dat je eet. Bovendien kan je spijsvertering alleen maar optimaal verteren als je eet vanuit rust. Eten met stress heeft dan ook weinig zin evenals eten terwijl je bent afgeleid. Des te bewuster je eet, des te beter je lichaam aan kan geven wanneer je genoeg hebt en des te makkelijker je die signalen zult kunnen ontvangen. Dus:

 • Eet alleen als je echt honger hebt
 • Eet wat goed is voor je lichaam en eet wat energie geeft aan je lichaam
 • Eet met als doel om je beter te voelen nadat je hebt gegeten
 • Eet met aandacht
 • Eet met de intentie om goed voor jezelf te zorgen
 • Onderzoek steeds weer waarom je eet. Wanneer je je hiervan bewust bent en blijft, houd je de leiding over de beslissingen die je maakt
 • Kies voeding die je lichaam en je geest verzadigt, kijk dus ook goed naar waar je eet, met wie en waarom
 • Maak van iedere maaltijd een feestje en minimaliseer het aantal afleidingen (tip: laat iedereen zijn mobiel inleveren in een speciale box voor de maaltijd (zet de box ver weg) en zet de tv uit)
 • Ga pas eten als je er echt met je volle aandacht bij bent. Neem kleine happen en kauw je eten goed.
 • Streef ernaar om als laatste klaar te zijn met je maaltijd

Tot slot

De allereerste stap in het worden van een ´gelukkige´ eter is te stoppen met jezelf schuldig voelen over wat je eet. Zodra je dit doet, eet je automatisch minder en heeft eten geen macht meer over je. Je stopt met jezelf schuldig voelen door jezelf onvoorwaardelijk toe te staan om te eten wat je wilt. Hierdoor zie je voeding niet meer als goed of slecht en kun je veel beter voelen wanneer je lichaam genoeg heeft en luisteren naar de signalen die het afgeeft. Je hoeft dan ook niet meer je gedrag te compenseren door bijvoorbeeld extra te gaan sporten of de hele week een strikt dieet te volgen. Het is OK.

Als je het eng vindt om de controle over je eetgedrag los te laten omdat je bang bent dat je dan weer all the way gaat, onthoud dan dat het vanaf nu niet meer gaat over controle, maar over het nemen van de leiding. Je hoeft jezelf niet meer te controleren, je hoeft alleen nog maar de verantwoording te nemen voor jezelf en te kiezen wat nu het beste is voor jou. Eet wat je lekker vindt en eet gevarieerd, eet alles wat je wilt (ook al mag het eigenlijk niet).

Als je jezelf onvoorwaardelijk toestemming geeft om te eten wat je wilt en als je erop durft te vertrouwen dat jij de leiding hebt, zul je merken dat eten al snel minder een ding is voor je. Je gaat er steeds meer op vertrouwen dat er genoeg is als je honger hebt en dat je de juiste keuze maakt. Vaak maak je juist dan veel gezondere keuzes en voel je je meer voldaan na de maaltijd met minder eten.

Vraag je altijd af wat je lichaam nodig heeft en maak vervolgens de meest gezonde keuze. De belangrijkste reden om te eten is omdat je lichaam energie nodig heeft, dus kies voeding die energie geeft en kijk altijd goed naar de effecten die een bepaald voedingsmiddel heeft op je bloedsuikerspiegel. Maak kleine stapjes, kies voor variatie en zorg voor een goede balans. Onderzoek hoe je je voelt na een bepaald voedingsmiddel en zet je gezondheid voorop. Focus op een vitaal en gezond lichaam in plaats van op je gewicht en de weegschaal.

Zorg voor een goede eetstructuur en kijk vooral heel goed naar wat past bij jouw leven en jouw lichaam op dit moment. Hou het heel dicht bij jezelf, zodat de veranderingen minimaal zijn.

Belangrijk is dat je altijd weer de leiding terugneemt en onthoud: je hebt altijd een keuze: word je slachtoffer van de situatie door de omgeving of de omstandigheden de schuld te geven of neem je de leiding over de situatie door de verantwoording voor je gedrag te nemen en andere keuzes te maken (of dingen goed te organiseren voor jezelf). Jezelf rot voelen omdat je iets hebt gedaan is slachtoffergedrag en triggert een scala aan reacties waardoor je waarschijnlijk weer opnieuw gaat eten. Het gaat er juist om dat je dit doorbreekt door jezelf niet meer te veroordelen over je gedrag.

Inspiratie/ bronnen voor deze les

 • Eat what you love, love what you eat, Michelle May, M.D.
 • Mindless Eating, Why we eat more than we think, Brian Wansink