Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

carola-van-bemmelen_hoe-de-buitenwereld-jouw-binnenwereld-weerspiegelt
carola-van-bemmelen_hoe-de-buitenwereld-jouw-binnenwereld-weerspiegelt

De buitenwereld vertelt je exact hoe jij omgaat met jezelf..

Ze kwam vanmorgen bij mij binnen voor haar coaching. Dolgraag wil ze afvallen en weer lekker in haar vel zitten. Even ging het heel goed en snel, toen kwamen de feestdagen….. Alle remmen gingen los en vanmorgen was ze weer zo goed als terug bij af. Ze baalde als een stekker en verbeet zichzelf. Dapper onderging ze de ‘marteling’ van de weegschaal en de confrontatie met de kilo’s die er weer keihard aan zaten. Alle moeite voor niets, ze moest weer van voren af aan beginnen.

Ze gaf zichzelf op de kop

Ik zag dat ze haar tranen en teleurstelling weg lachte. Er werd een goeie grap gemaakt om zo alles een plek te geven. Ik vroeg haar wat er gebeurde en hoe dit zo is ontstaan en er volgde een verhaal over haar werk en situaties waarin ze zichzelf niet serieus genomen voelde. ‘Ik baal ervan dat ik niet word gezien en niet serieus word genomen, dat ik mijn mond niet open durf te doen om te zeggen wat ik ervan vind en dat ik er ook nog ben. In plaats daarvan lach ik het weg’.

De buitenwereld spiegelt wat leeft in jou

Ik vertelde haar dat de buitenwereld een spiegel is voor dat wat in ons leeft. Een spiegel die ons haarfijn vertelt hoe wij denken over en omgaan met onszelf. Uit angst durven we vaak niet in die ´buitenspiegel´ te kijken en kijken we weg in de vorm van mopperen, wijzen naar…., ontkenning en slachtoffergedrag. We stellen onszelf vragen waarom bepaalde dingen alleen ons lijken te overkomen en geven onszelf continu op de kop voor het feit dat we de dingen toch echt anders zouden moeten doen.

Waar en wanneer neem jij jezelf nog niet serieus?

De vraag die ik haar stelde was: ‘Waar en wanneer neem jij jezelf nog niet serieus?” En daar kwam de AHA!

Ze realiseerde zich dat ze haar hele leven al bezig was om de buitenwereld aan te passen zodat ze er zelf in zou passen en zich beter zou voelen.

Een onmogelijke opdracht en de omgekeerde wereld omdat de buitenwereld een spiegel is van onze binnenwereld. Het is helaas niet mogelijk om je spiegelbeeld van buiten naar binnen aan te passen, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn.

Houden van jezelf heeft niets te maken met een slank lichaam

Zo vaak krijg ik mensen bij mij die graag af willen vallen en gezonder willen worden, maar die niet van zichzelf houden. Die zeggen er alles aan te willen doen om weer gezond te worden en zichzelf vervolgens keihard saboteren zodra er maar een spoortje van resultaat om de hoek kijkt. Die denken dat een slanker lichaam ervoor gaat zorgen dat ze erbij horen, geliefd zijn, gezien en gehoord worden. Die de waardering en aandacht van anderen nodig hebben om van zichzelf te kunnen houden. Die zichzelf alleen kunnen zien als anderen hen zien en horen. Mensen die iets van anderen verwachten wat ze zichzelf (nog) niet kunnen geven. Dit is onmogelijk! Simpelweg omdat de mensen om je heen exact spiegelen hoe jij over jezelf denkt.

Waar en wanneer wijs jij jezelf nog af?

Op het moment dat jij jezelf afwijst, zullen zij dat ook doen. Op het moment dat jij jezelf niet ziet, zullen anderen jou (en jouw talenten) ook niet zien. Op het moment dat jij jezelf niet serieus neemt, zal de buitenwereld dit ook niet doen. Op het moment dat jij niet onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden zullen de mensen om je heen dit weerspiegelen. En hoe goed je het vervolgens ook wilt doen voor iedereen, het is nooit voldoende. Pas op het moment dat jij jezelf op nummer 1 zet en het eerst en vooral goed doet voor jezelf, zal ook de buitenwereld jouw inspanningen gaan waarderen.

Jij en alleen Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw leven, jouw gezondheid en jouw geluk.

Een ander is niet verantwoordelijk voor hoe jij je voelt

Iedere keer als je kromme tenen krijgt of boos wordt, verdrietig wordt of andere emoties ervaart, is de enige vraag die je jezelf kunt stellen: ‘Waar en wanneer doe ik dit nog naar mezelf?’. Wijzen en klagen helpen niet meer en halen je nog verder uit je kracht. Die ander is er echt niet verantwoordelijk voor dat jij je rot voelt, lullig, maar waar. Jij bent de enige die jouw spiegelbeeld kan veranderen. Durf te kijken naar wat de buitenwereld je vertelt, wees eerlijk naar jezelf en vooral: neem zelf de verantwoordelijkheid voor wie jij bent. Neem zelf de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Om jezelf te geven wat jij zo hard nodig hebt. Ga niet wachten tot de buitenwereld het doet, want dat kon weleens lang gaan duren.

Leef jouw leven en durf eens wat vaker in de spiegel te kijken. Je zult zien dat dan jouw spiegelbeeld gaat veranderen en een prachtig verhaal gaat vertellen!

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>