Het verschil tussen gezond en perfect eten

carola-van-bemmelen_het-verschil-tussen-gezond-en-perfect-eten
carola-van-bemmelen_het-verschil-tussen-gezond-en-perfect-eten

Ben je liever een perfect mens of een gezond mens?

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Er staan steeds meer ´goeroe´s´ op en iedere ´goeroe´ heeft wel een ander inzicht over voeding. Nog nooit heeft voeding zo in de belangstelling gestaan.

Het gevolg? We weten het niet meer. We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Het gaat om perfectie. Om een perfect lichaam, een perfect leven en het zijn van een perfect mens.

Perfectie schuilt in de imperfectie

Het leven is perfect, ook als het voor jou misschien imperfect is. Alles wat je hebt, is alles wat je nodig hebt. Het is misschien niet wat je wilt, maar het is wel wat goed voor jou is nu, op dit moment. Daar mag je echt op vertrouwen.

Vanuit het ´ideaalbeeld´ dat de buitenwereld projecteert, denken we dat ons leven ´beter´ wordt als we bepaalde dingen bereiken (zoals een slanker lichaam of een betere opleiding), maar niets is minder waar. Ons leven blijft exact hetzelfde. Ook als we perfect eten en ook als we het perfecte figuur hebben.

Het gaat erom dat we ons leven accepteren zoals het is en dat je jezelf accepteert zoals je bent. Nu, op dit moment. We gaan allemaal dood, ook als we een perfecte leefstijl hebben. Het zou dan ook zo ontzettend jammer zijn als je vergeet te leven omdat je drukt bent met ´perfect´ zijn.

Gezond eten is wat anders als perfect eten

Gezond eten maakt je gezond, perfect eten maakt je niet perfect. Perfect eten bestaat ook niet. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Genetisch gezien heb je de helft van de genen van je vader en de andere helft van je genen van je moeder geërfd, dat betekent dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. En dat betekent ook dat wat voor de ene persoon werkt, voor de andere persoon totaal geen effect kan hebben.

Perfect eten is niet de sleutel tot een perfecte gezondheid en een gelukkig leven. Gezond eten en een gezonde lifestyle zijn dat wel. Een gezonde leefstijl houdt namelijk rekening met de behoeften van het lichaam, jouw lichaam. En met de situatie waarin je je nu bevindt. Woon je bijvoorbeeld in een warm land, dan zal jouw lichaam niet blij worden van een stamppot met rookworst. Omgekeerd geldt hetzelfde: woon je in een land waar het in de winter echt koud kan worden, dan heb je niet voldoende aan een bord sla. Om maar wat te noemen.

Een gezonde leefstijl luistert naar wat je nu nodig hebt, een perfecte leefstijl niet

Zo zul je in een gezonde leefstijl:

 • Niet gaan sporten terwijl je doodmoe bent
 • Eten als je honger hebt
 • Voeding eten die past bij het jaargetijde

De enige juiste motivatie

De enige juiste motivatie voor een gezonde leefstijl is omdat je goed voor jezelf wilt zorgen omdat je houdt van jezelf en omdat je het maximale uit jouw leven wilt halen. Omdat je blij en dankbaar bent voor jouw lichaam en wat je kunt dankzij jouw lichaam. Denk aan eten, ruiken, voelen, zien, ervaren).

De meeste mensen beginnen echter aan een gezonde leefstijl omdat ze bang zijn:

 • Bang om ziek te worden
 • Bang om oude te worden
 • Bang dat er anders niemand van ze houdt
 • Bang om niet perfect te zijn

Het gevaar van een perfecte leefstijl

Mocht je nog steeds een perfecte leefstijl nastreven, pas dan op dat je er niet in gevangen raakt. Het leven is namelijk niet zwart-wit. In veel gevallen zal een perfecte leefstijl jouw lichaam niet geven wat het echt nodig heeft, met als gevolg dat je soms hard en streng zult zijn naar jezelf (en dit waarschijnlijk ook wordt naar anderen). Het gevolg is dat je op die momenten dat je het niet volhoudt om perfect te zijn steeds meer een hekel krijgt aan jezelf. Je lichaam gaat hiermee eenvoudigweg niet akkoord en zal uit dit strenge keurslijf willen breken:

 • Veganisten of vegetariërs die ineens enorm veel zin krijgen in vlees (ons lichaam heeft namelijk genetisch gezien af en toe vlees en vis nodig)
 • Mensen die een suikervrij voedingspatroon eten en ineens weer suiker willen
 • Paleo-ers die weer aan de boterhammen gaan

Het missionarissyndroom

Misschien ken je het wel: van die mensen die ogenschijnlijk perfect zijn en jou wel even vertellen wat je vooral wel en niet moet doen. Die jou heel fijn onder de neus wrijven dat wat zij doen toch echt goed is en wat jij doet niet. Niets is minder waar: jij bent jij en die ander is die ander. Als je die ander had moeten zijn, dan was je dat wel geweest. Maar jij bent jij. En jij hebt boven alles in je leven als eerste en meest belangrijke de verantwoording voor jezelf en jouw leven. Vaak hebben we daar onze handen al aan vol. Voorkom dat je in een soort van sociaal isolement komt omdat de wereld nou eenmaal niet zo perfect eet als jij.

Voeding is niet alleen wat je eet

Het is ook:

 • Samen zijn
 • Vieren
 • Liefde
 • Samen delen
 • Uitwisseling
 • Inspiratie

Door middel van voeding kunnen we ons verbinden met anderen, kunnen we voelen en ervaren dat we leven en kunnen we contact maken met de aarde en onszelf. Bij het nastreven van een perfecte leefstijl kan het weleens zijn dat we dit vergeten.

Onthoud vanaf nu: De perfectie ligt in je imperfectie en zodra je die onvoorwaardelijk kunt accepteren ben je vrij!

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>