Het verschil tussen gezond en perfect eten

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_verschil-perfect-gezond-eten_800x800

Ben je liever een perfect mens of een gezond mens?

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Er staan steeds meer ´goeroe´s´ op en iedere ´goeroe´ heeft wel een ander inzicht over voeding. Nog nooit heeft voeding zo in de belangstelling gestaan.

Het gevolg? We weten het niet meer. We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Het gaat om perfectie. Om een perfect lichaam, een perfect leven en het zijn van een perfect mens.

Perfectie schuilt in de imperfectie

Het leven is perfect, ook als het voor jou misschien imperfect is. Alles wat je hebt, is alles wat je nodig hebt. Het is misschien niet wat je wilt, maar het is wel wat goed voor jou is nu, op dit moment. Daar mag je echt op vertrouwen.

Vanuit het ´ideaalbeeld´ dat de buitenwereld projecteert, denken we dat ons leven ´beter´ wordt als we bepaalde dingen bereiken (zoals een slanker lichaam of een betere opleiding), maar niets is minder waar. Ons leven blijft exact hetzelfde. Ook als we perfect eten en ook als we het perfecte figuur hebben.

Het gaat erom dat we ons leven accepteren zoals het is en dat je jezelf accepteert zoals je bent. Nu, op dit moment. We gaan allemaal dood, ook als we een perfecte leefstijl hebben. Het zou dan ook zo ontzettend jammer zijn als je vergeet te leven omdat je drukt bent met ´perfect´ zijn.

Gezond eten is wat anders als perfect eten

Gezond eten maakt je gezond, perfect eten maakt je niet perfect. Perfect eten bestaat ook niet. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Genetisch gezien heb je de helft van de genen van je vader en de andere helft van je genen van je moeder geërfd, dat betekent dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. En dat betekent ook dat wat voor de ene persoon werkt, voor de andere persoon totaal geen effect kan hebben.

Perfect eten is niet de sleutel tot een perfecte gezondheid en een gelukkig leven. Gezond eten en een gezonde lifestyle zijn dat wel. Een gezonde leefstijl houdt namelijk rekening met de behoeften van het lichaam, jouw lichaam. En met de situatie waarin je je nu bevindt. Woon je bijvoorbeeld in een warm land, dan zal jouw lichaam niet blij worden van een stamppot met rookworst. Omgekeerd geldt hetzelfde: woon je in een land waar het in de winter echt koud kan worden, dan heb je niet voldoende aan een bord sla. Om maar wat te noemen.

Een gezonde leefstijl luistert naar wat je nu nodig hebt, een perfecte leefstijl niet

Zo zul je in een gezonde leefstijl:

 • Niet gaan sporten terwijl je doodmoe bent
 • Eten als je honger hebt
 • Voeding eten die past bij het jaargetijde

De enige juiste motivatie

De enige juiste motivatie voor een gezonde leefstijl is omdat je goed voor jezelf wilt zorgen omdat je houdt van jezelf en omdat je het maximale uit jouw leven wilt halen. Omdat je blij en dankbaar bent voor jouw lichaam en wat je kunt dankzij jouw lichaam. Denk aan eten, ruiken, voelen, zien, ervaren).

De meeste mensen beginnen echter aan een gezonde leefstijl omdat ze bang zijn:

 • Bang om ziek te worden
 • Bang om oude te worden
 • Bang dat er anders niemand van ze houdt
 • Bang om niet perfect te zijn

Het gevaar van een perfecte leefstijl

Mocht je nog steeds een perfecte leefstijl nastreven, pas dan op dat je er niet in gevangen raakt. Het leven is namelijk niet zwart-wit. In veel gevallen zal een perfecte leefstijl jouw lichaam niet geven wat het echt nodig heeft, met als gevolg dat je soms hard en streng zult zijn naar jezelf (en dit waarschijnlijk ook wordt naar anderen). Het gevolg is dat je op die momenten dat je het niet volhoudt om perfect te zijn steeds meer een hekel krijgt aan jezelf. Je lichaam gaat hiermee eenvoudigweg niet akkoord en zal uit dit strenge keurslijf willen breken:

 • Veganisten of vegetariërs die ineens enorm veel zin krijgen in vlees (ons lichaam heeft namelijk genetisch gezien af en toe vlees en vis nodig)
 • Mensen die een suikervrij voedingspatroon eten en ineens weer suiker willen
 • Paleo-ers die weer aan de boterhammen gaan

Het missionarissyndroom

Misschien ken je het wel: van die mensen die ogenschijnlijk perfect zijn en jou wel even vertellen wat je vooral wel en niet moet doen. Die jou heel fijn onder de neus wrijven dat wat zij doen toch echt goed is en wat jij doet niet. Niets is minder waar: jij bent jij en die ander is die ander. Als je die ander had moeten zijn, dan was je dat wel geweest. Maar jij bent jij. En jij hebt boven alles in je leven als eerste en meest belangrijke de verantwoording voor jezelf en jouw leven. Vaak hebben we daar onze handen al aan vol. Voorkom dat je in een soort van sociaal isolement komt omdat de wereld nou eenmaal niet zo perfect eet als jij.

Voeding is niet alleen wat je eet

Het is ook:

 • Samen zijn
 • Vieren
 • Liefde
 • Samen delen
 • Uitwisseling
 • Inspiratie

Door middel van voeding kunnen we ons verbinden met anderen, kunnen we voelen en ervaren dat we leven en kunnen we contact maken met de aarde en onszelf. Bij het nastreven van een perfecte leefstijl kan het weleens zijn dat we dit vergeten.

Onthoud vanaf nu: De perfectie ligt in je imperfectie en zodra je die onvoorwaardelijk kunt accepteren ben je vrij!

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag