Het hongerige brein

carola-van-bemmelen_het-hongerige-brein
carola-van-bemmelen_het-hongerige-brein

Het hongerige brein

Misschien herken je het wel: je hebt net een stevige maaltijd gegeten en terwijl je de tafel afruimt heb je alweer ´zin´ in iets. Zodra je rustig zit begin je daarom aan die chocoladereep die nog in de kast ligt. Vervolgens ga je verder met een zak chips en neem je er waarschijnlijk nog een paar glazen wijn achteraan. Ondanks het feit dat je weet en voelt dat je vol zit, blijven je hersenen vertellen dat je moet eten en kun je er geen weerstand aan bieden.

Waarschijnlijk is je verzadigingsmechanisme ´kapot´

Voordat je nu gaat denken dat er van alles met je aan de hand is en dat je een ´eetprobleem´ hebt, is het in de eerste plaats belangrijk om de fysieke verstoring van je brein te ´repareren´. Bij heel veel mensen werkt namelijk het sein ´vol´ naar de hersenen niet meer optimaal

Goed nieuws: in de meeste gevallen wordt deze verstoring ´heel eenvoudig´ veroorzaakt door alle fabrieksmatig geproduceerde voeding die we dagelijks eten. Voeding die niet alleen de nodige chemische geur- kleur en smaakstoffen bevat, maar meestal ook bol staat van de suikers en snelle koolhydraten is geen goede basis voor je brein en kan er uiteindelijk voor zorgen dat het signaal ´vol´ niet meer doorkomt in de bovenkamer.

Het heeft alles te maken met het hormoon leptine

Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd door je vetweefsel. Het speelt een belangrijke rol in veel lichaamsprocessen. Hierbij kun je denken aan het dag- en nachtritme, de regulering van de stofwisseling, werking van de schildklier, je libido en je energie. Daarnaast is leptine ook verantwoordelijk voor afbraak van vetweefsel en bestuurt het je honger- en verzadigingscentrum door het aan of uit te schakelen. Bij een gezond percentage vetweefsel wordt het verzadigingscentrum aangezet, bij weinig vetweefsel of heel veel vetweefsel wordt het hongercentrum aangezet.

Teveel vetweefsel werkt averechts

Zeker een teveel aan vetweefsel zorgt voor een hogere aanmaak van leptine. Nu zou je denken dat dit gunstig is (want: meer leptine geeft eerder het signaal ´vol´door aan de hersenen waardoor je stopt met eten, maar het tegendeel is waar). Iedere dag een te hoge aanmaak van leptine zorgt ervoor dat je cellen uiteindelijk ´doof´ worden voor de leptine waardoor een leptineresistentie ontstaat. Hierdoor komen verzadigingssignalen niet goed meer door en eet je dus meer dan je nodig hebt. Andere lichaamsprocessen en de hormoonhuishouding worden hierdoor ook verstoord.

Een tekort aan vetweefsel geeft ook niet het effect dat je graag zou willen. Te weinig vetweefsel betekent namelijk dat je niet voldoende leptine kunt aanmaken waardoor je stofwisseling en schildklierwerking zullen gaan vertragen: je wordt moe en je gewicht zal toe gaan nemen.

NB: een gezond percentage vetweefsel schommelt bij mannen tussen 15 en 25% en bij vrouwen tussen 20 en 30%.

Leptine werkt optimaal bij een gezonde bloedsuikerspiegel

Iedere keer als je eet, geeft dit schommelingen in je bloedsuikerspiegel (ook als je gezonde dingen eet!). Om deze schommelingen zo goed mogelijk in balans te houden maakt het lichaam insuline aan, het hormoon dat nodig is om de voeding in de cellen te brengen en om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Belangrijk om te onthouden is dit:

Insuline blokkeert leptine

Onderzoeker David Lustig heeft met zijn team ontdekt dat wanneer je teveel insuline in je bloed hebt, de werking van leptine wordt geblokkeerd bij de hersenstam. De hersenstam maakt deel uit van je oerbrein en in de hersenstam worden dingen als je bloeddruk, ademhaling en slaap-waakmechanisme geregeld. Je kunt dit deel van de hersenen niet actief controleren, het functioneert volledig automatisch.

Des te vaker op een dag je eet, des te vaker je lichaam insuline aanmaakt. Des te meer suiker (of zoete smaak) je per maaltijd eet, des te hoger de hoeveelheid insuline die je lichaam aanmaakt.

Doordat de leptine-signalen niet doorkomen in de hersenstam ga je ongecontroleerd, automatisch gedrag vertonen dat je niet kunt stoppen. Ook al zie je wat je doet en wil je niet doen wat je doet, je kunt eenvoudigweg niet stoppen. Het gevolg is vaak dat je boos wordt op jezelf en gefrustreerd raakt vanwege je ongecontroleerde eetgedrag (en daardoor vaak nog meer suikers gaat eten en een vicieuze cirkel ontstaat).

Leptine resistentie keren

De eerste en meest belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je brein weer ontvankelijk wordt voor leptine, is je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel in balans brengen. Hoe je dit kunt doen, kun je lezen in de 100% Suikervrij boeken. Door zo suikervrij mogelijk te gaan eten verdwijnt je hongergevoel vaak al binnen een week (afhankelijk van de ´schade´ aan je hersenen kan het iets langer duren).

Een andere heel belangrijke factor is te vinden in de hoeveelheden die je eet. Des te beter deze zijn aangepast op wat je werkelijk nodig hebt op een dag, des te sneller de leptinesignalen weer opgepakt gaan worden. Het grote probleem is hier alleen dat veel mensen het gevoel voor juiste hoeveelheden en porties kwijt zijn. In het Gelukkige Eter boek vind je daarom een uitgebreide voedingstabel voor de optimale portiegrootte zodat je je hierover geen zorgen hoeft te maken.

Overige factoren van belang

  • Verminderen van stress: onder invloed van stress maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan en ook dit blokkeert de werking van leptine in het lichaam. Het is dus zaak dat je jouw stressfactoren in je leven in kaart brengt en ervoor zorgt dat je ze of elimineert of er iets tegenover gaat zetten dat je helpt om te ontspannen en ontladen.
  • Meer omega 3 vetzuren eten: voldoende energie in de hersenen zorgt er ook voor dat de leptine werking wordt geoptimaliseerd en voorkomt dat je tussendoor zin hebt om te snacken. Omega 3 vetzuren helpen de hersenen om hersen-energie te genereren.

Tip: eet iedere dag omega 3 dat je kunt halen uit lijnzaad (gemalen), vette vis, walnoten, biologische eieren, maar ook uit supplementen. Je hebt per dag zeker 10 gram omega 3 nodig.

  • Eet maximaal drie maaltijden per dag: stop met de hele dag grazen en het nemen van (gezonde) tussendoortjes. Juist door drie maaltijden per dag te gaan eten (waarbij iedere maaltijd voldoende eiwitten, gezonde vetten en verse groenten bevat), help je je lichaam om weer gevoeliger te worden voor de werking van leptine.

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>