De boodschap van terugvallen

carola-van-bemmelen_de-boodschap-van-terugvallen
carola-van-bemmelen_de-boodschap-van-terugvallen

Het mantra van de Westerse maatschappij...

De meeste mensen zijn opgevoed met het idee dat het leven maakbaar is. ´Als je iets echt wilt, dan kun je het ook´. Zo luidt het mantra van de Westerse maatschappij. Met als gevolg dat we onze diepere gevoelens en verlangens leren te negeren en met z´n allen tegen wil en dank tegen de stroom in blijven zwemmen. Om maar vooral te laten zien dat we het echt wel kunnen.

Van vertrouwen naar controle

We luisteren naar onze omgeving, zijn bang voor ´wat men er wel niet van zou kunnen denken´, confirmeren ons aan de massa (ook al doet die dingen waar we totaal niet achterstaan), en, misschien wel het allerbelangrijkste: we raken het vertrouwen in onszelf kwijt. We denken dat we het zelf niet meer kunnen en lopen de ene na de andere goeroe achterna.

De vraag is alleen: is dat wat we willen ook dat wat we nu, op dit moment nodig hebben? En: brengt dat wat we willen ons ook daadwerkelijk dat wat goed voor ons is, nu, op dit moment? Zou het niet zou kunnen zijn dat hetgeen we willen niet altijd hetgeen is dat we nodig hebben?

´Doe´ jij jouw leven of leef je het?

Doordat we zo bezig zijn om het leven te ´doen´, vergeten we vaak hoe het is om echt te leven. In ons ´ge-doe´ gaat vervolgens als we niet oppassen ons leven aan ons voorbij en brengen we dagen, weken en jaren al zoekend en verlangend door. We worden steeds ontevredener en willen steeds meer hebben of doen om zo vooral het gevoel te krijgen dat we leven. Maar meer spullen en meer vakanties zijn, net als meer eten, niet de oplossing.

Ligt jouw leven op koers?

Ons lichaam is een levend wezen, geen robot die je kunt analyseren en programmeren. We zijn een optelsom van onze gedachten, gevoelens, emoties, drama´s, angsten en onzekerheden. Allemaal dingen die je lastig kunt beheersen en controleren ook al doe je misschien nog zo je best. Het lichaam wil geleefd worden, niet ´gedaan´ en ´gecontroleerd´. Daarmee doe je jezelf echt tekort en door maar druk te zijn met ´doen´ en je leven te willen controleren, raak je de verbinding met jezelf kwijt. Met als gevolg dat je innerlijke kompas vertroebelt en je van koers raakt. Zowel in je leven als op het gebied van je gezondheid en energie.

Leef je leven, in plaats van het te ´doen´

Wanneer heb je voor het laatst met je rug in het gras naar de wolken gekeken of geschommeld? Wanneer heb je voor het laatst met al je zintuigen genoten van een heerlijke maaltijd? Wanneer heb je voor het laatst contact gehad met jezelf? Weet je überhaupt wel hoe het op dit moment is gesteld met jou? Weet je waar je blij van wordt en waar je nu naar verlangt? Kijk je ook weleens naar wat er allemaal wél is? Of ben je alleen maar bezig om jezelf te controleren, te managen en op de kop te geven omdat dingen misschien anders lopen dan je zou willen?

Geef jezelf wat je nodig hebt

Ook al doen we zo ons best, er komt altijd een moment dat ons lichaam zich niet meer laat controleren of beheersen. Dat is het moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. Dat je baalt van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar in plaats van een terugval is zo´n moment eigenlijk een uitnodiging om weer verbinding te maken met jezelf. Om opnieuw contact te maken met jouw lichaam en jouw leven.

Zodra je stopt met ´doen´ en contact gaat maken met dat wat er nu is geef je jezelf exact wat je nodig hebt. Vanuit dat contact kun je vervolgens al dan niet keuzes gaan maken.

Word nieuwsgierig naar je verlangens

Het is belangrijk dat je weer gaat vertrouwen op jezelf in plaats van balen en boos zijn op jezelf. Daar wordt het namelijk alleen maar erger van en je zelfvertrouwen zakt uiteindelijk tot ver onder nul. Jouw verlangens willen gehoord worden, niet gecontroleerd en al helemaal niet verstopt. Word nieuwsgierig naar wat ze je te vertellen hebben, wijs ze niet af en word er ook niet boos op. Vraag ze maar eens wat ze eigenlijk willen. Maak contact met jezelf als je jezelf weer terugvindt bij de koelkast, voor de snackbar of bij de shop van de benzinepomp. Wees nieuwsgierig en vraag jezelf eens waar je nou echt naar verlangt?

Herstel je de verbinding met jezelf

Ga de komende week eens kijken of je iedere dag minimaal 15 minuten (langer mag ook) iets kan doen voor en met jezelf. Iets waar je blij van wordt, iets dat je voedt, iets helemaal voor jou en de relatie met jezelf. Want ook daarin moeten we tijd investeren. Het mag van alles zijn. Zelf doe ik dat door pilates, meditatie, luisteren naar prachtige pianomuziek (met koptelefoon), het lezen van een inspirerend boek, lekker met de honden naar het bos, Chi Neng. Etc. Maar het mag ook een warm bad zijn of een heerlijke massage. Belangrijk is dat je een uitje hebt met jezelf. Spreek verder met jezelf af dat je tenminste één dag (meer mag ook, maar begin met één dag) echt suikervrij eet. Voor de rest van de dagen ben je vrij (het mag, maar het hoeft niet)..

Deel hieronder gerust met ons wat dit voor je gedaan heeft!

Wat zijn jouw drie grootste Eetgeluk Saboteurs

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over jouw drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvend gezond gewicht!

Nog meer Gelukkige Eter leesvoer...

Verdiep je verder in de psychologie en dynamiek van eten met onderstaande artikelen.

Tijd en je gewicht

Het lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren met alle gevolgen van dien…

Lees verder

Wat alle afslankers chronisch verkeerd doen

Als het gaat over veranderen, doen we vrijwel allemaal iets chronisch verkeerd. Dat is ook gelijk de reden dat de meeste goede voornemens mislukken en dat we bijna altijd weer terugkeren naar ons oude gewicht na afloop van een dieet. Het heeft alles te maken met je identiteit en met het systeem dat je gebruikt om te veranderen…

Lees verder

In drie stappen samenwerken met je brein

Als je iets niet mag, dan wil je het vaak dubbel zo graag. Hoe zit dat? Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw brein je niet langer saboteert en op de rem trapt als je jouw eetgewoonten wilt veranderen? Zodat je minder last hebt van alle excuses en smoesjes in je hoofd die je willen overhalen om te stoppen en op te geven?

Lees verder

De sleutel tot blijvende resultaten

Is het überhaupt wel mogelijk om echt blijvend te veranderen? Om je voor altijd goed en gelukkig in je vel te voelen? Het antwoord is Ja. Het geheim is gelegen in het op een juiste manier kunnen managen van je gedachten en emoties. Zodat je weer zelf jouw brein gebruikt in plaats van omgekeerd. Lees meer…

Lees verder

Zo manage je jouw brein

Per dag denken we ruim 70.000 gedachten. Het grootste deel daarvan denken we onbewust. Al deze gedachten creëren emoties en op basis van je emoties komt je oerbrein in actie. Wanneer je dus andere resultaten wilt, is het zaak om jouw brein te gaan managen zodat het andere gedachten gaat denken. Ontdek hier hoe je dat kunt doen.

Lees verder

De reden dat we overeten

Ons lichaam heeft een natuurlijke behoefte aan eten, maar hoe ga je ermee om wanneer jouw eet-behoefte steeds groter lijkt te worden? Wanneer je verlangen naar een slank en gezond lichaam wordt ondergesneeuwd door een nog sterker verlangen naar eten? Waardoor je steeds meer ´in de ban´ komt van eten? Ontdek de weg om jezelf daaruit te bevrijden…

Lees verder

Stoppen met slechte gewoonten

We hebben ze allemaal wel, van die gewoonten waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet dienen, maar ja, ze zorgen ervoor dat we ons zo fijn voelen.
Echter: er komt een moment waarop je last gaat krijgen van de gewoonten en gedachten die je in het verleden hebben geholpen om met lastige situaties om te kunnen gaan. Gelukkig kun je ze veranderen…

Lees verder

Hoe je oerbrein je eetgedrag saboteert

Hoe ´verstandig´ de argumenten ook zijn die je hoort in je hoofd, juist wanneer je op het oog hele rationele beslissingen neemt over wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet heb je grote kans dat je oerbrein je manipuleert. Ontdek hoe dit werkt en hoe je kunt herkennen wie er echt aan het woord is…

Lees verder

Wanneer je strijdt met eten…

Hoort strijd erbij wanneer het gaat over eten, is het iets dat overwonnen moet worden of moet je het juist loslaten. Is strijd iets dat echt bestaat? Strijd heeft alles te maken met perfect willen zijn of dingen perfect willen doen. Lees hier hoe het werkt (en hoe je jouw strijd met eten kunt stoppen).

Lees verder

Het vetsetpoint

Van nature kan ons lichaam ons gewicht prachtig reguleren. Dit doet het met behulp van ons natuurlijke vetsetpoint. Helaas is dit mechanisme bij steeds meer mensen ontregeld, met als gevolg dat we steeds zwaarder worden. Lees hier waarom…

Lees verder

Wanneer ben je een gelukkige eter?

Met eten is het net als met geld: alles kunnen eten wat je wilt, wanneer je dat wilt en zoveel als je wilt is misschien wel makkelijk, het maakt in de meeste gevallen echt niet gelukkiger. Maar wat dan wel? Wanneer kun je jezelf een Gelukkige Eter noemen?

Lees verder

Ben jij een fraudeur?

Hou jij je altijd aan de afspraken die je maakt met jezelf? Of neem je je van alles voor en lukt het maar niet om je afspraken na te komen? Lees dan het verhaal van Wietse en ontdek wat zij ontdekte toen ze deelnam aan het Suikerbrein programma.

Lees verder

Het alles of niets syndroom

Ken je dat, dat je het niet bij één kunt laten? Dat je je echt voorneemt om het deze keer maar bij 1 te laten en dat je een half uur verder misselijk en balend op de bank zit met een lege verpakking? Het heeft alles te maken met je interne dialoog..

Lees verder

Waarom dieten niet werken

Persoonlijk geloof ik niet in diëten. Ontdek waarom diëten niet werken in mijn ogen en waarom afstappen van de huidige ‘dieetmoraal’ je veel meer resultaat en eetgeluk zal opleveren.

Lees verder

Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

De buitenwereld is een spiegel voor wat in ons leeft en vertelt je hoe je omgaat met jezelf. Toch kijken we liever weg. Dit kan het je opleveren als je wél in jouw ´buitenspiegel´ durft te kijken.

Lees verder

Redenen waarom we eten

Er zijn heel veel redenen waarom we eten, vaak om te rechtvaardigen dat we iets doen wat volgens de gevestigde orde ‘niet mag’. Dus gaan we onszelf verdedigen. Lees hier de top drie van excuses/ redenen waarom we eten…

Lees verder

Stop jouw haat-liefde verhouding met eten

Vrijwel mijn hele leven hopte ik van dieet naar dieet. Eten was mijn vriend en mijn vijand. Totdat ik er genoeg van had. Lees hier hoe ik mezelf heb bevrijd uit mijn haat-liefde relatie met eten.

Lees verder

De boodschap van terugvallen

Ook al doe je nog zo je best, er komt altijd een moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. En dan baal je van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar wat is eigenlijk de boodschap van ´terugvallen´?

Lees verder

Het verschil tussen gezond en perfect eten

Als we niet oppassen worden we knettergek gemaakt wanneer het gaat over voeding. Het gevolg? We proberen het perfect te doen, maar vergeten wat er nou echt gezond is voor ons. Perfect eten is dat in ieder geval niet.

Lees verder

De saboteur en de engel

Ieder mens heeft ze: twee stemmetjes in je hoofd die soms eindeloos met elkaar in discussie zijn. Het ene zegt dat je iets moet doen en het andere zegt juist het tegenovergestelde. Hoe zit dat precies?

Lees verder

Vind je dit artikel interessant?

Deel het dan gerust. 

>