de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_cholesterol-is-gezonder-dan-je-denkt
de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_cholesterol-is-gezonder-dan-je-denkt

Cholesterol is voor het lichaam van levensbelang

In tegenstelling tot wat we jarenlang hebben geloofd, is cholesterol voor het lichaam van levensbelang. Sterker nog: ons hele lichaam is opgebouwd uit cholesterol! Ruim 60 procent van de hersenen bestaat uit cholesterol en ook alle lichaamscellen bevatten cholesterol. Direct na de geboorte maakt het lichaam van een baby heel veel cholesterol aan ter ondersteuning van de aanmaak van het zenuwweefsel. Dus hoe zou cholesterol nu schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam?

Superbouwstof, grondstof en ontstekingsremmer

Cholesterol wordt in het lichaam gebruikt om celwanden en zenuwvezels te vormen en het lichaam produceert belangrijke hormonen zoals geslachts- en stresshormonen uit cholesterol. Ook de belangrijke vitamine D (dat eigenlijk een hormoon is) wordt aangemaakt vanuit cholesterol en cholesterol is van het grootste belang voor een goed verloop van chemische processen in de hersencellen. Daarnaast is cholesterol een goede beschermer tegen virussen en bacteriën. Het is dan ook zo belangrijk dat het lichaam het zelf aanmaakt.

Alles wordt gemaakt in de lever

In het lichaam is de lever verantwoordelijk voor de aanmaak van 100% cholesterol. De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt is afhankelijk van de hoeveelheid cholesterol die je inneemt via je voeding. Als je dus 10% cholesterol inneemt via je voeding, zal de lever er 90% bijmaken. Wanneer je een cholesterolarm dieet volgt heeft de lever dus heel veel werk.

Heel belangrijk: doordat de lever aanvult tot 100%, heeft de hoeveelheid cholesterol die je eet geen invloed op het cholesterolgehalte in je bloed!

Je leefstijl bepaalt de cholesterolbehoefte en het cholesterolgehalte

Des te meer situaties in het lichaam aanwezig zijn waarvoor cholesterol nodig is, des te meer cholesterol het lichaam aan zal maken. Dát is wat bepaalt of je een hoog of een laag cholesterolgehalte hebt! Daarnaast is er een groep mensen erfelijk belast met een hoger cholesterolgehalte, dit is een genmutatie die vermoedelijk komt uit de tijd van de pest en pokken epidemieën.

Situaties waarvoor het lichaam meer cholesterol nodig heeft zijn o.a.:

 • Stress: cholesterol is de grondstof voor de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline, als je dus veel stress hebt zal je lichaam meer cholesterol aanmaken voor de productie van deze hormonen
 • Een tekort aan water of mineralen: cholesterol is de grondstof voor het hormoon aldosteron dat de water en mineralenhuishouding regelt. Als je dus een tekort aan een van beide hebt, heeft het lichaam cholesterol nodig voor de aanmaak van extra aldosteron
 • Zwangerschap: cholesterol is de basisgrondstof voor aanmaak van oestrogeen. Zwangere vrouwen hebben 25% extra oestrogeen in hun lichaam. Ook in je menstruatiecyclus varieert de behoefte aan cholesterol. In de eerste helft van de cyclus heb je daarom vaak een hoger cholesterol
 • Overgewicht levert een verhoogd cholesterol op omdat je vetweefsel oestrogenen produceert
 • Krachttraining en spierwerk: cholesterol is nodig voor de aanmaak van testosteron, het krachthormoon, dus als je krachttraining doet of zwaar lichamelijk werk zal je cholesterol ook hoger zijn (dit geldt overigens ook als je verliefd bent of de avond tevoren nog seks hebt gehad)
 • Een tekort aan vitamine D: dit wordt aangemaakt uit cholesterol, dus bij een tekort aan deze vitamine zal het lichaam automatisch meer cholesterol aanmaken
 • Als je veel ontstekingen hebt in je lichaam zal ook de behoefte aan cholesterol toenemen. Dit omdat cholesterol een lichaamseigen ontstekingsremmer is.

Hoog cholesterol betekent eigenlijk een hoge cholesterol-BEHOEFTE

Wanneer je last hebt van een te hoog cholesterolgehalte, betekent dit eigenlijk dat het lichaam vermeerderd cholesterol aanmaakt omdat het dit nodig heeft vanwege ontstekingsreacties en andere disbalansen. Door jouw hoge cholesterol te bestrijden met medicatie werk je het natuurlijke herstelmechanisme van het lichaam tegen. Beter kun je kijken naar de oorzaak van je hoge cholesterolbehoefte en deze wegnemen en je focussen op een goede verhouding tussen de twee cholesterolsoorten.

Het gaat over de verhouding tussen HDL en LDL

Als het gaat over cholesterolwaarden is niet zozeer de hoogte van het cholesterol belangrijk, maar veel meer de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol. Een gezonde verhouding is 1 HDL en 4 LDL. Als je meer HDL hebt gebeurt er verder niets, een hogere LDL waarde ten opzichte van HDL is wel ongunstig. Dit heeft ermee te maken dat het HDL cholesterol de LDL cholesterol die in de bloedbaan blijft hangen opruimt. Op het moment dat er te weinig HDL cholesterol voorhanden is, heb je dus te weinig ‘opruimcapaciteit’ en loop je kans dat LDL cholesteroldeeltjes blijven plakken en hangen in de bloedbaan waardoor ze kunnen oxideren en kunnen zorgen voor een hoop ellende.

Meet om die reden altijd het totaal cholesterol en 1 van de twee (LDL en/of HDL) zodat je de verhouding kunt berekenen!

Belangrijk: zolang de verhouding tussen HDL en LDL klopt, maakt het feitelijk niet uit hoe hoog je cholesterol is.

Wel is het zo dat bij een hoog cholesterol in de juiste verhouding je meer risico loopt op geoxideerd cholesterol. Om die reden is het bij een hoger cholesterolgehalte altijd verstandig om de cholesterolbehoefte van het lichaam naar beneden te brengen. Doe dit bij voorkeur met aanpassingen in je leefstijl en pas in het uiterste geval via medicatie (medicatie heeft veel risico´s en brengt wel het cholesterolgehalte naar beneden, maar niet de cholesterolbehoefte).

Suiker is een belangrijke veroorzaker van een te hoog cholesterol

Jarenlang is gedacht dat cholesterolrijke voeding en vetten verantwoordelijk zouden zijn voor een te hoog cholesterolgehalte. Niets is minder waar. Uit vet kan het lichaam zowel het belangrijke HDL als LDL cholesterol aanmaken. Uit suiker en snelle koolhydraten maakt het alleen maar LDL. Wanneer je dus kiest voor een vetarme leefstijl en/ of meer koolhydraten gaat eten, loop je kans dat de verhouding tussen de beide cholesterolsoorten scheef gaat. En juist dat zorgt voor een teveel aan ´bedorven´ LDL cholesterol waardoor allerlei ellende kan ontstaan in je lichaam.

Kies voor:

 • Gezonde voeding, zoveel mogelijk vrij van suiker en snelle koolhydraten (de 100% Suikervrij boeken helpen je daarbij)
 • Voldoende ontspanning
 • Drink voldoende water met mineralen (ideaal is 1 liter water met 1/2 theelepel Keltisch zeezout)
 • Beweeg iedere dag minimaal een half uur matig tot intensief (wandelen en fietsen zijn perfect)
 • Eet dagelijks voldoende gezonde vetten (perfect zijn kokosvet, roomboter, olijfolie en omega 3 vetten)

DE DRIE GROOTSTE EETGELUK SABOTEURS

Ontdek waarom je wilt (blijven) eten!

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over de drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvende resultaten!

Kies ook voor meer eetgeluk met onderstaande artikelen!

Deel dit gerust!