159 - De twee gedachten achter jouw december eetstress

Nov 15, 2024

Wist je dat er twee gedachten zijn die AL jouw eetgedrag sturen in de decembermaand? Deze twee gedachten zijn er niet alleen voor verantwoordelijk dat je meer en ongezonder eet dan je wilt. Ze zorgen er ook voor dat je de hele maand december meer stress hebt over eten dan je lief is. Dat je je schuldig voelt over iedere hap die je in je mond stopt. Dat je je nu al druk maakt over het kerstdiner en de kerstborrel en alle hapjes en drankjes die daar voorbij komen.

Jouw eetstress gaat niet over eten. Het is nooit het eten. Het is ook niet je familie of je schoonfamilie of je collega’s. Het zijn niet de chocolade pepernoten, chocoladeletters, amandelstaven, suikermuizen, kerstkransjes, kerststol, pannetone cakes, kerstontbijt, kerstdiner, wijn, nog meer wijn, oliebollen en appelflappen en alles dat ik nog vergeten ben.

Het zijn ook niet de sinterklaasfeestjes, kerstborrels en oud-en-nieuw party’s. Het zijn twee gedachten die alle stress veroorzaken. En in deze podcast ga ik ze uitgebreid met je bespreken…

Veel kijk of luisterplezier!

 

Deze podcast is ook te beluisteren/bekijken via:
Apple Podcast of 
Spotify Podcast of 
YouTube Podcast. 

De twee gedachten achter jouw december eetstress

Hoe is het met je? Weet je wat ik heb gedaan gisteren? Ik heb de kerstbomen neergezet. Vorig jaar zijn we natuurlijk verhuisd in december dus toen is de kerst er een beetje bij ingeschoten. Maar dit jaar ga ik helemaal los. Dus we hebben niet één, maar twee kerstbomen. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar we hebben hier twee gedeeltes in het huis waar we leven. We hebben een woonkamer waar we ’s-Avonds zitten en we hebben een keuken met een eetkamer waar we overdag leven. En die zijn dan weer van elkaar gescheiden door een grote tussenkamer. Ik had eigenlijk alleen gepland om een boom in de woonkamer te zetten. Maar toen ik dus de boom in de woonkamer had staan vond ik het ineens in het deel van de eetkamer en de keuken wel heel erg kaal. Dus ik heb nog maar een boom gehaald en nu staan er dus twee kerstbomen. Het is misschien een beetje decadent, maar het is wel echt heel gezellig! Zeker omdat het hier inmiddels om vier uur echt al donker begint te worden is wat extra licht heel welkom.

De kracht van licht in Zweden: Waarom bewust leven anders voelt

Hier in Zweden leven de mensen echt voor het licht. In de zomer zijn ze natuurlijk zoveel mogelijk buiten en in de winter zie je overal lampjes. Licht krijgt ineens een heel andere betekenis als je er zo bewust mee bezig bent. Je gaat het op de een of andere manier veel intenser beleven. En hetzelfde geldt natuurlijk met eten. Als je er heel bewust mee bezig bent, ga je het ook veel intenser beleven. Tenminste, dat denk je. En deze gedachte is gelijk ook de reden dat veel vrouwen in december zeggen, ach, laat maar even, ik wil nu even niet zo met eten bezig zijn. Ik wil nu gewoon even een paar weken genieten. Het punt is alleen, dat je er dan juist veel meer mee bezig bent. Dit is exact de gedachte die er namelijk voor zorgt dat je nu al stress hebt voor de komende feestdagen.

Decembergedachten en eetstress: Wat betekent “echt genieten”?

Bovendien, is het echt genieten als je je na het eten van een pak kerstkransjes kotsmisselijk voelt of als je de ene opvlieger na de andere krijgt omdat je een lekker wijntje hebt gedronken? De gedachte: ‘Ach, laat maar even, ik pak het in januari wel weer op’, maar ook de gedachte ‘Ik wil nu gewoon even genieten, zijn twee hoofdgedachten die zorgen voor alle stress die je waarschijnlijk nu al, maar zeker de komende maand, hebt over eten. Deze gedachten lijken in eerste instantie heel onschuldig. En je brein laat je deze gedachten waarschijnlijk juist denken vanuit de intentie om je te helpen en de stress die je hebt over eten en de komende maand wat te verlichten. Maar eigenlijk zijn deze twee gedachten gewoon keihard dieetdenken…

Dieetdenken in vermomming: Het decembervalkuil

Het zijn dieet-denk-gedachten in vermomming. Die uitgaan van de dieetdenkgedachte: ‘Nu (in december) kan het nog, straks (in januari) trek ik de buikriem wel weer aan.’ Waardoor je onbewust JUIST extra eetstress voor jezelf creëert in december!

Decembervrijbrief: Hoe gedachten je eetgedrag beïnvloeden

Want wat deze gedachten eigenlijk doen, is dat ze in je hoofd een soort van vrijbrief creëren voor jezelf waardoor je meer eet dan je wilt, van de dingen die je niet wilt. Vervolgens baal je daar enorm van. Je voelt je schuldig omdat je dit eigenlijk allemaal niet wilt eten. In de eerste plaats omdat al dat eten niet goed voelt in je lichaam. Omdat je er een enorme suikerdip van krijgt of een enorme kater of opvliegers of gewoon geen oog dicht doet ’s-Nachts.

Het schuldgevoel van januari: Waarom je brein je misleidt

Maar ook omdat je weet dat je alles in januari weer recht moet gaan trekken en omdat je weet dat het gewoon ieder jaar moeilijker wordt om de gezonde draad weer op te pakken. Om überhaupt al die kilo’s er weer af te krijgen. Want ook dat wordt steeds lastiger naarmate we ouder worden. Je weet dus dat je straks weer dat gevecht met jezelf aan moet gaan. En het engeltje op je schouder, jouw mensenbrein, waarschuwt je daarvoor bij iedere hap die je neemt.

Hoe gedachten je in een december-cyclus van stress brengen

Vervolgens laat je oerbrein je denken: ’Ach, laat maar even, ik pak het in januari wel weer op…’ En zo belandt je voordat je het weet in een enorme interne strijd met jezelf. Want omdat het december is en omdat je het in januari wel weer oppakt ga je dus gewoon door met het doen van al die dingen die je helemaal niet wilt doen. Blijf je dingen eten die je eigenlijk niet wilt eten. En blijf je dingen doen die niet goed voelen en die op de lange termijn nog meer pijn veroorzaken. En je mensenbrein? Dat gaat steeds harder schreeuwen. Waardoor het steeds lastiger wordt om echt oprecht te genieten van al het decemberlekkers.

De oorzaak van december-eetstress: Een kwestie van denken

Zie je wat hier gebeurt? Je brein laat je denken ach, ik mag toch ook wel eens genieten? Maar omdat je komt vanuit een enorme kramp, die weer ontstaat omdat je diep van binnen weet dat je ergens de rekening moet gaan betalen, kun je er helemaal niet van genieten. En omdat je daar zoveel stress van krijgt en deze stress niet goed voelt, ga je nog meer eten van de dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt eten. Of ga je nog meer alcohol drinken terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt.

Decemberdenken en eetgewoonten: Waarom twee gedachten je eetgedrag sturen

Zie je nu hoe deze twee gedachten jouw hele eetgedrag in de decembermaand en waarschijnlijk ook al in de periode daarvoor bepalen? Deze op het oog onschuldige gedachten zijn verantwoordelijk voor een heleboel stress rondom eten. Het is dus niet het eten. Het is nooit het eten.

Decemberovervloed: Het zijn niet de lekkernijen zelf…

Het is ook niet je familie of je schoonfamilie of je collega’s. Het zijn niet de chocolade pepernoten, chocoladeletters, amandelstaven, suikermuizen, kerstkransjes, kerststol, pannetone cakes, kerstontbijt, kerstdiner, wijn, nog meer wijn, oliebollen en appelflappen en alles dat ik nog vergeten ben.

Waarom “laten gaan” in december eigenlijk stress creëert

Het zijn twee gedachten of een afgeleide daarvan, namelijk:

• ‘Ach, laat maar even, ik pak het in januari wel weer op’…
• “Ik wil nu gewoon even genieten’

Alle andere gedachten die je denkt over eten in de decembermaand zijn afgeleid van deze twee gedachten.

Als je bijvoorbeeld de gedachte: ‘Ik pak het in januari wel weer op neemt’ dan denk je vanuit deze hoofdgedachte gedachten als…

  • ‘Deze maand telt toch niet echt mee. Of "Wat maakt het uit, iedereen doet het nu." Iedereen is losser dus waarom zou ik dan nu juist gaan lopen zeiken en het plezier bederven.
  • "Nu kan het nog, straks ben ik weer streng voor mezelf...’ "Als ik in januari weer gezond doe, haal ik dit wel weer in." Dan trek ik alles wel weer recht.
  • "Ik kan pas écht genieten als ik de regels even loslaat." Maar de vraag is of dat waar is. We denken vaak dat regels ervoor zorgen dat we ons niet vrij voelen. Maar juist het tegenovergestelde is het geval. Regels geven vrijheid. Omdat regels duidelijkheid en dus rust geven in je brein waardoor het weet waar het aan toe is.

Wanneer je in december leeft vanuit de gedachte “Ik wil nu gewoon even genieten” dan zijn denk je waarschijnlijk vanuit deze hoofdgedachte gedachten als…


  • "Als ik dit nu niet eet, mis ik een kans op plezier." Ten eerste, als je al wat langer naar de podcast luistert of lid bent van de Eetgeluk Universiteit dan weet je dat eten nooit, maar dan ook echt helemaal nooit de bron is van je plezier. Jij en jij alleen bent de bron van jouw plezier. Dus wanneer je deze gedachte denkt dan heb je de koppeling nog verkeerd liggen. Dan kom je nog vanuit de gedachte dat de buitenwereld bepaalt hoe jij je voelt. En zoals mijn lieve man dan zegt: wanneer dat het geval is, dan ben je fucked.
  • 'In december mag ik genieten" Is dat echt zo? Is december de enige maand waarin je mag genieten? Is december de enige maand waarin je kan genieten? Maar ook? Wat is precies genieten? Is het echt genieten om de hele nacht opvliegers te hebben en wakker te liggen na het drinken van dat extra glas wijn? Is het echt genieten om de hele dag met een hoofd vol watten rond te lopen na dat extra stuk kerststol? De grote vraag bij deze gedachte is dus: wat is mijn definitie van genieten?
  • "Ik verdien dit nu echt even, ik heb zo hard gewerkt het hele jaar" Weet je, je verdient het altijd. Je hoeft niet eerst hard te werken voordat je iets verdient. Dat is dieetdenken. Deze gedachte zorgt er juist voor dat je helemaal los gaat. En dus vervolgens weer heel hard moet werken om alles er weer af te krijgen. Zie je dat?
  • "Ik wil niet de enige zijn die zichzelf van alles ontzegt." Ten eerste: wat ontzeg je jezelf als je nee zegt tegen dingen die je eigenlijk niet wilt? Ten tweede: als je er echt niet meer bij hoort als je niet meedoet dan is het tijd om deze vriendschappen of relaties te heroverwegen. Maar weet: vaak is dat niet het geval. Vaak is het deze gedachte in jouw hoofd die ervoor zorgt dat je dingen doet die je niet wilt doen waardoor je boos wordt op jezelf en dat dan vervolgens afreageert op de buitenwereld waardoor die afstand van je neemt en je het gevoel krijgt dat je er niet meer bij hoort.
  • "Genieten is belangrijker dan mijn gezonde voornemens." Het blijft voor mij een raadsel waarom genieten en gezond nog steeds voor veel mensen twee totaal verschillende dingen zijn. Hoe zou het zijn als genieten ook gezond zou zijn? Want dat is het ook. Het is gezond om te genieten. Maar je kunt ook gezond genieten. Iets lekkers hoeft niet persé iets ongezonds te zijn.


In de Eetgeluk Universiteit, maar ook in de Feestdagen Editie van de Stop met Snaaien Challenge die (als je real time luistert) maandag van start gaat, werk ik met het principe van Jouw toekomstige zelf. Mocht je daar overigens meer over willen weten, luister dan vooral naar podcast 12 over jouw toekomstige zelf. De gedachte hierachter is, dat alles dat je nu doet, alle keuzes die je nu maakt, een effect hebben op de toekomstige versie van jezelf. Dat betekent dat wanneer je nu denkt: ‘Ach, ik pak het in januari wel weer op’ dat je jouw toekomstige zelf in januari behoorlijk in de kou laat staan. Want zij kan dan de resultaten opruimen die je nu hebt gecreëerd.


En de grote vraag is: ‘Is dat wat je wilt?’. Stel je jouw toekomstige zelf eens voor als een totaal andere persoon. Als iemand waar je zielsveel van houdt. Of als bijvoorbeeld een hele fijne collega. Hoe zou je dan voor haar willen zorgen? Hoe zou je dan willen dat zij het heeft in januari? Zou je willen dat ze in januari heel veel stress heeft en weer opnieuw moet beginnen? Omdat jij ervoor gekozen hebt om de hele maand december te feesten en alles aan je laars te lappen? Zou je iedere dag opnieuw alle shit in haar voortuin storten vanuit de gedachte: dat moet je dan in januari maar even opruimen? Of zou je ervoor willen zorgen dat ze geen overlast van je heeft? Kies je ervoor dat ze in januari een soepele en rustige start heeft. Dat ze verder kan gaan vanuit een stevige basis die jij in december al hebt gecreëerd? Als je kiest voor dat laatste, dan is het belangrijk dat je anders gaat leren denken in de maand december. En exact dat is de reden dat ik ervoor gekozen heb om de Stop met Snaaien Challenge dit jaar niet in januari, maar in december aan te bieden. Omdat je het nu veel harder nodig hebt.

Want stoppen met snaaien in januari is eigenlijk gewoon mosterd na de maaltijd. Het is veel logischer om je nu, terwijl je het keihard nodig hebt, te ondersteunen. Om je de komende vier weken te helpen met al die december gedachten die ervoor zorgen dat je ieder jaar weer helemaal losgaat terwijl je dat eigenlijk niet wilt.

Dat betekent dat je, als je dat wilt, vanaf 18 november tot en met 16 december gratis mee kunt doen met de speciale Feestdagen Editie van de Stop met Snaaien Challenge. Ik ga je leren hoe je een plan kunt maken voor jezelf en je daaraan kunt houden. Je gaat leren hoe je kunt genieten van al het decemberlekkers zonder door te slaan. Het hoeft echt niet alles of niets te zijn. En het is ook echt niet nodig om alles te laten staan. Je kunt het allemaal hebben. Alles mag en alles kan. Het gaat erover dat je gaat kiezen. En dat je gaat leren hoe je jezelf aan jouw keuze kunt houden. Door je brein te managen. En door te gaan kiezen vanuit jouw toekomstige zelf.

Want: wat zou er gebeuren wanneer je de komende decembermaand iedere dag opnieuw zou handelen vanuit liefde voor jouw huidige én jouw toekomstige zelf? Wat zou er gebeuren als je in plaats van ‘Ik pak het na de feestdagen wel weer op’ zou denken ‘Ik zorg goed voor mijn huidige én mijn toekomstige zelf tijdens de feestdagen?’

Hoe zou je eetgedrag er dan uitzien? Wat zou je dan eten? Welke dingen zou je kiezen en welke dingen zou je laten staan? Maar ook: hoe zou je dan je activiteiten plannen? Waar zou je JA tegen zeggen en waar NEE? Hoe zouden jouw feestdagen er dan uitzien? Wat is fijn voor jou?
Tien tegen één dat wanneer je dat zou doen, dat wanneer je jezelf centraal stelt de komende weken, dat wanneer je jouw toekomstige zelf meeneemt bij alles wat je doet deze decembermaand, dat je behoefte om te snoepen en te snaaien gaat veranderen. En dat je een stuk relaxter start in het nieuwe jaar.

Als je mee wilt doen aan de challenge, kijk dan even op de gelukkige eter.nl en geef je op. We starten maandag 16 november.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

161 - De calorieën mythe

Nov 29, 2024

160 - Mooi, mooier, mooist

Nov 22, 2024

159 - De twee gedachten achter jouw december eetstress

Nov 15, 2024