Skip to content

8 Tips om minder brood te eten

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_8-tips-om-minder-brood-te-eten
de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_8-tips-om-minder-brood-te-eten

Brood, daar zit niet veel in....

Wij Nederlanders eten graag brood. Hele generaties zijn ermee opgegroeid en er is ons altijd verteld dat brood gezond is (en dat je beter een boterham met kaas kunt eten dan een snoepje).

Maar, als we niet oppassen groeien we ervan dicht…. Voor veel (eigenlijk de meeste) mensen is brood een enorme dikmaker, en dat niet alleen…. Steeds meer mensen worden (vaak zonder het zelf te weten) letterlijk ziek van brood.

Begrijp me goed: ik ben niet tégen brood…

Maar wel tegen het feit dat veel van onze maaltijden zijn opgebouwd rondom brood. Persoonlijk vind ik dat brood sterk is overgewaardeerd als voedingsmiddel en een te grote rol heeft in ons dagelijkse voedingspatroon.

In een broodland zoals Nederland is het natuurlijk vloeken in de kerk op het moment dat ik hierover begin. Hele generaties zijn grootgebracht met ‘de bruine boterham’. We zijn zo gewend aan onze dagelijkse broodmaaltijden dat de paniek, maar ook verontwaardiging toeslaat wanneer ik adviseer om fors te minderen in brood of het brood zelfs helemaal weg te laten. Waarom doe ik dat?

1 Brood zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel

Ik baseer al mijn gezondheidsadviezen vanuit de benadering van een gezonde bloedsuikerspiegel. En zeker in het kader van een gezonde bloedsuikerspiegel kan brood een behoorlijke verstoorder zijn omdat (met name tarwe) brood ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel tot drie keer sneller kan stijgen dan bij suiker.

Het gevolg hiervan is dat je de hele dag door honger zult hebben en kunt blijven eten. Aardappelen en pasta (ook de volkoren variant!) hebben vaak hetzelfde effect. In mindere mate geldt dit overigens ook voor speltbrood. Dit oergraan is inmiddels ook al behoorlijk veredeld waardoor het een aanzienlijke invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

2. Brood bevat suiker…

Wist je dat 1 bruine boterham ongeveer een half suikerklontje aan koolhydraten en minimaal vezels bevat? Dit betekent dat je al deze koolhydraten onder de categorie suiker kunt rekenen. Bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid boterhammen van maar liefst 7 stuks betekent dit dat je zo al ongemerkt 3 tot 4 suikerklontjes per dag binnenkrijgt. Daarmee heb ik het beleg nog niet meegeteld.

3. Brood bevat kleurstoffen…

Met name aan de donkere broodsoorten is vaak een kleurstof of suikerstroop toegevoegd die ervoor zorgt dat het brood haar mooie donkere kleur krijgt. Een donker brood is dus niet per definitie een gezond brood.

4. Brood bevat gluten

Gluten zijn een eiwit dat in graan te vinden is. Met name tarwe bevat een hoge concentratie gluten. En: de gluten uit tarwe zijn de gluten die, als je daar gevoelig voor bent, kunnen zorgen voor o.a. darmproblemen en allergische reacties. Deze gevoeligheid (of intolerantie) uit zich in signalen als vermoeidheid, bloedarmoede en problemen met de stoelgang.

Ondanks alle nadelen heeft brood ook voordelen

Het grootste voordeel is misschien wel dat het heel makkelijk is. Zeker met een paar opgroeiende kinderen. Daarom een aantal praktische tips waarmee je jouw broodconsumptie (en die van je gezin) eenvoudig kunt halveren en/of af kunt bouwen.

Overigens: het grappige is ook dat als je minder brood gaat eten, dat de behoefte aan brood ook minder wordt. Want eigenlijk is een bruine boterham maar bloedsaai vergeleken bij de vele heerlijke broodvrije alternatieven!

1. Eet brood bij de maaltijd en niet als maaltijd

En als je brood bij de maaltijd neemt, laat dan andere zetmeel-achtige koolhydraatbronnen als aardappels, knolgroenten, rijst, pasta e.d. achterwege. Op die manier voorkom je dat je te veel koolhydraten eet bij je maaltijd waardoor je sneller weer honger hebt. Neem ook gerust ruim roomboter op je brood. Gezonde vetten zorgen ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent.

2. Eet maximaal 1 keer per dag brood bij de maaltijd

En beperk dit tot maximaal 2 sneetjes per keer. Neem lekker brood van een goede kwaliteit of bak zelf je brood.

3. Beleg je boterham lekker dik!

Wil je toch een keertje een broodmaaltijd nemen, beleg jouw 2 sneetjes dan extra dik met eiwitten en veel verse groenten. Tien tegen 1 dat je dan meer dan genoeg hebt. Bovendien zorgen de eiwitten in de maaltijd voor een minder sterke stijging van je bloedsuikerspiegel.

4. Kies voor broodsoorten gemaakt van oudere graansoorten zoals spelt en rogge

Vaak merk je ook dat dit brood veel beter en langer vult. Spelt en rogge bevatten nog wel gluten, maar in veel mindere mate. Ook zijn deze gluten veel zachter en milder dan de gluten uit bijvoorbeeld tarwe en daardoor beter te verteren voor je lichaam. Bovendien bevat met name roggebrood veel meer vezels.

5. Let goed op de samenstelling van glutenvrij brood in de winkel

Dit bevat meestal maïsmeel of rijstmeel en is daardoor funest voor je bloedsuikerspiegel. Beter kun je ervoor kiezen om zelf je brood te bakken en eventueel in porties in te vriezen. Een ander mooi alternatief is het Yam desembrood dat je kunt krijgen bij Jumbo.

6. Kies glutenvrij als je borstvoeding geeft of zwanger bent

Heb je een baby waaraan je borstvoeding geeft of ben je zwanger, dan is het een goede overweging om te kiezen voor granenvrij brood. Granen zijn namelijk een behoorlijke verstoorder voor de darmflora van een zuigeling en kunnen de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals diabetes type 1 triggeren. Zeker het eerste levensjaar is dit advies van kracht, optimaal is het om de eerste vier levensjaren van een kind glutenvrij te eten.

7. Kinderen in de groei kunnen meer brood eten

Heb je kinderen in de groei, geef ze dan gerust wat meer brood. Afgezien van het feit dat brood gewoon erg makkelijk is voor kinderen, verbranden ze de extra ́boterhammen-energie ́ vaak wel zolang ze groeien. Kies wel voor broodsoorten als spelt of roggebrood en wees niet te zuinig met de eiwitten als broodbeleg. Kinderen hebben veel eiwitten nodig om goed te kunnen groeien (vanaf 7 jaar al net zoveel als een volwassene en vanaf 12 jaar het dubbele van een volwassene). Verantwoord brood met voldoende eiwitten vult ook beter waardoor ze minder nodig hebben.

8. Bak je eigen brood

Al het brood dat je in de winkel koopt bevat toevoegingen in de vorm van broodverbeteraars en suikers. Daarnaast is het ´gezondere brood´ vaak een stuk duurder. Door zelf te bakken bespaar je als snel een boel kosten en op die manier weet je direct welke ingrediënten er in het brood zitten.

DE DRIE GROOTSTE EETGELUK SABOTEURS

Ontdek waarom je wilt (blijven) eten!

Carola-van-bemmelen_eetgeluk-saboteurs

Beantwoord de vragen en ontvang het gratis e-book met daarin alle informatie over de drie grootste eetgeluk saboteurs. Zodat je vandaag nog jouw eerste stappen kunt zetten op weg naar een relaxte relatie met eten en blijvende resultaten!

Kies ook voor meer eetgeluk met onderstaande artikelen!

Deel dit gerust! 

>
Scroll To Top